Cele mai citite articole în ultima săptămână

Din aceeași categorie

Centrul Medical “Cristian Şerban” din Buziaş va găzdui în perioada 11-13 mai 2016 a doua ediție a cursului intensiv de ultrasonografie (ecografie) articulară dedicat îmbunătăţirii calităţii vieţii pacientului hemofilic din România.

Vocea Timișului va susține permanent adevărul!

Evenimentul medical, la care vor participa specialişti hematologi şi radiologi din toată ţara, va fi susţinut de Dario DiMinno – Italia, Pedro Graḉa – Portugalia, experţi mondiali în acest domeniu de nişă.

Aceştia vor prezenta, printre alte detalii şi proceduri medicale specifice, sistemul HEAD UŞ (Haemophilia Early Arthropaty Detection with Ultrasound), o metodă simplă, cost-eficienta, larg accesibilă, de bună sensibilitate şi specificitate pentru detectarea precoce a sângerărilor şi alterărilor articulare specifice pacientului hemofilic. Aceste afectări articulare potenţial debilitante pot fi prevenite în condiţiile unei terapii profilactice de substituţie cu factorul de coagulare deficitar, terapie care a lipsit până de curând din sistemul nostru medical, generând peste 70% din formele severe de boală caracterizate printr-un real handicap locomotor.

Finalitatea acestui training va fi identificarea precoce a afectărilor articulare ale pacientului hemofilic, ceea ce va putea asigura iniţierea în timp util a unei terapii adecvate, îmbunătăţind semnificativ calitatea vieţii acestor bolnavi.

Centrul Medical „Cristian Şerban” de Evaluare, Terapie, Educație Medicală  Specifică și Recuperare, din Buziaş, este o instituție unică în România, prin profilul ei, înființată anume pentru copii şi tineri cu diabet zaharat și hemofilie, cărora, în timp, li s-au adăugat și alte categorii de bolnavi (cu: obezitate, dislipidemii, alte boli ale sângelui, în afară de hemofilie,  boli cronice, precum și pacienți care au nevoie de recuperare fizică). El a fost construit și dat în funcțiune, între anii 1992 și 1997, de Fundația ,,Cristian Șerban”,  întemeiată de către familia de medici și profesori universitari Viorel şi Margit Şerban, din Timișoara, în memoria fiului lor, Cristian.  Ideea acestora, originală, a dat roade, încă de la început, iar cu timpul, activitatea medicală și-a extins aria și s-a perfecționat, în pas cu progresele înregistrate pe plan internațional.

Centrul este un spital public (nu unul privat), fiind introdus, chiar de la început, în sistemul medical de stat, ceea ce înseamnă că ,pentru pacienți, totul este  gratuit.  

El are o capacitate de 50 de locuri, repartizate în secția de diabet zaharat (25 de locuri) și trei compartimente: hematologie (5 locuri), recuperare fizică medicală (5 locuri ) și cronici (15 locuri) și este încadrat cu o echipă terapeutică experimentată, complexă, compusă din medici specialiști de diabet, nutriție și boli metabolice,  pediatri, hematolog, nutriționist, psiholog, educatori, kinetoterapet, fizioterapeut și asistenți medicali calificați. Bolnavii beneficiază de condiții de spitalizare foarte bune: cazare în camere  cu două paturi (majoritatea), alimentație dietetică, științific întocmită,  posibilități de recuperare, de activitate fizică, de recreere etc.

Centrul funcționează tot timpul anului,  în serii cu durată de 10-14 zile, pentru copii și  tineri cu vârsta până la 44 de ani. Însoțitorii copiilor și ai pacienților nedeplasabili se pot interna, în condițiile legii și cu sprijinul Fundației Cristian Șerban.

După aproape două decenii  de activitate, rezultatele obținute și beneficiile pacienților confirmă  că înfiinţarea Centrului Medical “Cristian Şerban”, de către Fundaţia ,,Cristian Şerban”,  a fost o necesitate, caracter ce se păstrează în prezent,  şi se va păstra şi în viitor, pentru că au mai rămas încă multe lucruri de realizat în domeniile medicale de care se preocupă.

- Advertisement -
Vocea Timisului
Vocea Timisului
Întreaga responsabilitate a comentariilor lăsate de dumneavoastră vă aparține! Click aici-citeste condiţiile de utilizare ale site-ului www.voceatimisului.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole în ultimele 48 de ore