Cele mai citite articole în ultima săptămână

Din aceeași categorie

Echipament de testare a drogurilor pentru șoferii timișeni

Vocea Timișului va susține permanent adevărul!

Polițiștii timișeni vor fi mai vigilenți în privința șoferilor care se urcă drogați la volan. Asta deoarece au un echipament care îi va ajuta să determine exact ce droguri au consumat conducătorii auto înainte de a-i duce pentru prelevarea de probe biologice.

Cu ocazia Zilei Internaționale Antidrog, polițiștii timișeni au primit un aparat de testare în trafic al şoferilor pentru consumul de droguri. Analizorul de droguri cuprinde două părți, Drug Test Kits şi DrugTest 5000, analizorul propriu-zis. Acesta analizează probele de salivă prelevate de la subiecți și identifică tipul de drog folosit, fie că este vorba despre canabis, cocaină, amfetamine sau opiacee. Pe lângă diagnosticare, acesta are capacitatea de a stoca datele, ce pot fi folosite pentru realizarea de statistici privind consumul de droguri în rândurile șoferilor timișeni. Memoria sa internă este de 500 de teste. Mai mult, aparatul este portabil, iar polițiștii îl pot folosi atât în trafic, cât și la sediu.

„Aparatul ăsta nu va fi folosit prea des în trafic pentru că nu prea are rost. Îl scoatem în trafic, la acțiuni punctuale, dar ne va fi mai de ajutor la dispeceratul rutier. De exemplu, dacă are agentul în trafic suspiciuni că un șofer e drogat, îl aduce la sediu și îl testăm acolo”, a declarat Petre Rumega, șeful Poliției Rutiere Timiș.

Rezultatele aparatului nu vor putea fi folosite ca probă în instanță, însă le oferă un avantaj polițiștilor în combaterea consumului de droguri la volan, spun reprezentanții Centrului Antidrog Timișoara. Astfel, după ce aparatul identifică tipul de drog folosit, șoferul este escortat la spital, pentru proba de urină.

„În momentul în care iese testul pozitiv la salivă, știm că s-au consumat droguri, dar nu reprezintă o probă, este o suspiciune rezonabilă. Doar în momentul în care iese pozitiv la analize putem avea certitudinea”, a declarat Mihaela Tomiță, comisar-şef al Centrului Regional de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Timişoara.

Polițiștii au mai primit ca donație aparatură de genul acesta în anii trecuți, dar aceasta a fost folosită pentru o scurtă perioadă de timp, deoarece IPJ Timiș nu a avut fonduri să cumpere reactivi necesari pentru detecție. Reprezentanții Centrului Antidrog Timișoara susțin că nu va fi cazul de data aceasta, deoarece Rotary Cetate Timișoara, organizația care a donat aparatul, se va ocupa și de achiziția de reactivi, deoarece se dorește a fi un proiect pe termen lung.

„Aparatul este în custodie deoarece deocamdată aceasta este forma legală de utilizare pentru IPJ. Noi din discuțiile pe care le-am avut avem promisiuni că în continuare vor avea grijă să achiziționeze reactivi pe măsură ce este necesar. Aparatul acesta are capacitatea de a înmagazina date, deci vom putea întocmi o statistică și o bază de date. Ideal ar fi continuitatea pe aceste testere. Noi facem tot ce putem pentru a avea continuitate”, a explicat Mihaela Tomiță, comisar-şef al Centrului Regional de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Timişoara.

- Advertisement -
Vocea Timisului
Vocea Timisului
Întreaga responsabilitate a comentariilor lăsate de dumneavoastră vă aparține! Click aici-citeste condiţiile de utilizare ale site-ului www.voceatimisului.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole în ultimele 48 de ore