Cele mai citite articole în ultima săptămână

Din aceeași categorie

Modificări legislative pentru reducerea costurilor pentru fermieri, dar şi pentru administraţie

Vocea Timișului va susține permanent adevărul!

Pe agenda evenimentului, care a avut loc în sala de şedinţe a Comisiei pentru afaceri europene din Camera Deputaţilor, au fost teme de actualitate, respectiv reforma Politicii Agricole Comune (PAC) pentru perioada 2014-2020 şi schemele pentru încurajarea instalării tinerilor agricultori.

“Sectorul agricol are un rol strategic şi o politică agricolă şi de dezvoltare rurală comună puternică la nivel european, fundamentală pentru viitorul Uniunii. PAC nu se referă numai la agricultori şi la comunitatea rurală, ci la întreaga societate”, a declarat Comisarul european pentru agricultură şi dezvoltare rurală, Dacian Cioloş.

Totodată, a fost abordată posibilitatea implementării unei scheme specifice, cu scopul de a înlocui plăţile directe către micii fermieri cu o plata forfetară. Această procedură ar simplifica formalităţile, prin reducerea obligaţiilor legate de cererea de sprijin, de „ecologizare”, de eco-condiţionalitate şi de controale. Rezultatul urmărit prin aceste modificări este reducerea costurilor, atât pentru fermieri, cât şi pentru administraţie.

„Fermierii mici şi mijlocii au un rol major în zonele rurale, deoarece creează locuri de muncă, contribuie la dinamismul comunităţilor rurale şi furnizează bunuri publice. În contextul socio-economic actual, afectat încă de criza financiară, agricultura trebuie să fie recunoscută ca sector comunitar strategic integrat şi activ, cu impact nu doar în furnizarea şi asigurarea alimentelor, ci şi asupra societăţii prin crearea locurilor de muncă şi intensificării activităţilor non agricole în mediul rural”, a declarat deputatul UNPR Dorin Silviu Petrea.

Conform acestei scheme, instalarea tinerilor agricultori va fi încurajată prin instituirea unui ajutor suplimentar de 25% pe durata primilor 5 ani. Aceste subvenţii se vor adăuga măsurilor de investiţii în favoarea tinerilor, deja disponibile şi se vor aplica în toate statele membre ale Uniunii Europene. Pentru a stimula reînnoirea generaţională, plata de bază acordată ar putea fi completată de o plată suplimentară de 25% în primii 5 ani de la instalare. Opţional, pentru statele membre, orice fermier care solicită sprijin poate decide să participe la schema pentru micii fermieri şi să primească o plată anuală fixată de statul membru la o sumă cuprinsă între 500 şi 1.250 de euro, indiferent de dimensiunea fermei.

Lista simplificată de măsuri se va baza pe următoarele puncte forte: inovarea prin promovarea utilizării eficiente a resurselor, productivitatea, dezvoltarea durabilă şi benefică, realizate printr-o mai bună cooperare între agricultură şi cercetare, pentru accelerarea transferului de tehnologie către fermieri.

Măsurile care îi vizează pe tinerii fermieri pot include granturi pentru instalare de până la 70.000 EUR, investiţii generate în active fizice şi servicii de formare şi de consiliere. În ce-i privește pe micii fermieri, aceştia pot primi granturi pentru începerea unei afaceri de până la 15.000 EUR.

 

 

Foto:news.delaware.gov

- Advertisement -
Vocea Timisului
Vocea Timisului
Întreaga responsabilitate a comentariilor lăsate de dumneavoastră vă aparține! Click aici-citeste condiţiile de utilizare ale site-ului www.voceatimisului.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole în ultimele 48 de ore