Cele mai citite articole în ultima săptămână

Din aceeași categorie

Nomad IFF – cel mai în vogă cinematograf în aer liber își deschide porțile în centrul Timișoarei

Vocea Timișului va susține permanent adevărul!

Nomad International Film Festival propune publicului timișorean, seară de seară, lungmetraje care și-au câștigat faima pe plan național și internațional: Aferim! (r. Radu Jude) – marți, 2 iunie; Pașaport de Germania (r. Răzvan Georgescu) – miercuri, 3 iunie; Sunt a ta (r. Iram Haq) – joi, 4 iunie; Trenul vieții (r. Radu Mihăileanu) – vineri, 5 iunie; Toto și surorile lui (f. Alexander Nanău) – sâmbătă 6 iunie; Drumul păsărilor (r. Klara Trencsenyi, Vlad Naumescu) – duminică 7 iunie.

Proiecțiile din cadrul Nomad International Film Festival încep la ora 21:00, iar intrarea este gratuită. În plus, în fiecare seară de proiecție, publicul este invitat să vizioneze câte două scurtmetraje diferite, selectate în cadrul competiției Nomad Shorts.

Aferim! (r. Radu Jude) – câștigător al Ursului de argint pentru cel mai bun regizor la Berlinale 2015 este unul dintre cele mai de amploare proiecte cinematografice româneşti din ultimii ani. Aferim! este un un film istoric a cărui acţiune are loc în Ţara Românească în 1835 și spune povestea zapciului Costandin care, însoţit de fiul său, caută un rob fugar.

[responsive_youtube

Toto și surorile lui (r. Alexander Nanău – Grand Jury Prize la Angers EFF 2015, Silver Eye Award pentru Cel mai bun documentar la Jilhava IDFF) spune povestea lui Totonel, un puşti de 10 ani din Ferentari. Câtă vreme mama lui e în puşcărie pentru trafic de droguri, Toto locuieşte cu surorile lui mai mari, Andreea şi Ana, şi cu un şir lung de unchi, vecini şi utilizatori de droguri din cartier. Singura lui „supapă de aer” centrul de sprijin unde face şcoala şi unde descoperă dansul hip-hop în timp ce, la rândul lor, surorile lui adolescente îşi caută şi ele locul în lume şi se maturizează, fiecare în felul ei, înainte de vreme.

[responsive_youtube

Pașaport de Germania (r. Răzvan Georgescu) a primit trei nominalizări la Premiile Gopo. Puţină lume ştie că, în timpul Războiului rece, România a vândut Germaniei de Vest peste 250,000 de etnici germani. Hein Günther Hüsch, negociatorul secret al Germaniei, venea la Bucureşti cu valiza plină de bani pentru a cumpăra libertatea oamenilor. Un astfel de caz a fost şi cel al lui Erika Lazăr, care a trebuit să se adapteze noilor reguli ale capitalismului după ce a fost cumpărată cu 47.000 de mărci germane. Filmul narează cinematografic povestea aranjamentului ascuns dintre serviciile secrete ale celor două state şi dezvăluie întâmplările prin care au trecut personajele implicate în acest proces.

[responsive_youtube

Trenul vieții (r. Radu Mihăileanu – premiul FIPRESCI pentru cel mai bun film de debut la Veneția 1998, Premiul publicului pentru un film internaţional la Sundance 1999). Într-o seară a anului 1941, Schlomo, nebunul satului, aduce consătenilor săi din shtetl o ştire cumplită: germanii ucid şi deportează spre destinaţii necunoscute locuitorii evrei din shtetl-urile vecine. În curând, şi sătucul lor va avea aceeaşi soartă. Imediat, Consiliul Înţelepţilor se reuneşte. Trebuie să găsească o soluţie pentru a-şi salva comunitatea! În zorii zilei, ideea salvatoare îşi face apariţia, chiar din gura nebunului: pentru a scăpa de nazişti, vor organiza un tren fals de deportaţi!

[responsive_youtube

Drumul păsărilor (r. Klara Trencsenyi, Vlad Naumescu – Best Romanian Documentary la ASTRA 2009). În Delta Dunării, la Periprava, bătrânii mor, iar tradiţiile se pierd. Comunitatea de lipoveni, alcătuită din credincioşi de rit vechi, a rămas fără preot. Bătrânul preot e bolnav, ţintuit de mult la pat, iar cel tânăr, ales de săteni, nu îşi poate îndeplini misiunea fiindcă nu e însurat şi nici nu se mai găseşte o fată dispusă să devină preoteasă. Înmormântările sunt oficiate de diacon în lipsa preotului, şi tot fără preot se ţin slujbele de Paşte sau de Crăciun. Sătenii îşi amintesc cum atunci când erau copii şi se auzeau strigătele prizonierilor pe Dunăre, părinţii îi minţeau că nu e nimic, doar ţipătul păsărilor.

[responsive_youtube

Sunt a ta (r. Iram Haq – film în selecția oficială la Toronto IFF și care a primitSpecial Mention of the Jury la Les Arcs 2013). Mina, o mamă singură, trăieşte în Oslo împreună că fiul ei de şase ani Felix. Norvegiană de origine pakistaneză, Mina are o relaţie complicată cu familia şi caută mereu dragostea în relaţii cu bărbaţi diferiţi. Din păcate niciuna dintre aceste relaţii nu dă semne că va fi foarte longevivă. Când Mina îl întâlneşte pe Jesper, un regizor suedez, se îndrăgosteşte de el până peste cap.

[responsive_youtube

Spaţiul Nomad din Grădina de Vară Capitol găzduieşte zilnic, între orele 19:00 – 21:00 şi activităţi ale centrelor culturale ale minorităţilor din Timişoara. Centrul Cultural German (https://www.ccgtm.ro) aduce un colţ de lectură cu cărţi în limba germană, zonă de colorat şi boardgames pentru copii şi xxpozița „Faustbook – Coperți actuale de carte pentru autori clasici de limbă germană“, a remixerului cultural Julien Britnic.

Pe 2 şi 7 iunie, actriţa Teatrului German de Stat, Isolde Cobeţ, va susţine ateliere de actorie pentru adolescenţi iar Teatrul Maghiar de Stat prezintă o expoziţie-colaj a posterelor spectacolelor din stagiunea curentă. ”Prin Banat” aduc o expoziţie de fotografie ce surprinde locuri din Banat şi portrete ale oamenilor întâlniţi de membrii echipei în timpul excursiilor de documentare în teren din anul 2014.

Nomad International Film Festival este un proiect organizat de Asociaţia Culturală Metropolis în parteneriat cu Muzeul Intercultural din Oslo şi este finanţat printr-un grant oferit de Norvegia, Islanda, Liechtenstein şi Guvernul României, în cadrul Programului PA17/RO13 „Promovarea diversităţii în cultură şi artă în cadrul patrimoniului cultural european”.

- Advertisement -
Vocea Timisului
Vocea Timisului
Întreaga responsabilitate a comentariilor lăsate de dumneavoastră vă aparține! Click aici-citeste condiţiile de utilizare ale site-ului www.voceatimisului.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole în ultimele 48 de ore