Cele mai citite articole în ultima săptămână

Din aceeași categorie

Revolutia uitata! Tu ce crezi c-a fost?

Vocea Timișului va susține permanent adevărul!
Culegând cartuşe din Girocului, holbându-mă la tancul ăla ars şi cu şenilele rupte sau la bărbaţi în toată firea plângând în trenul de gărzi patriotice ajuns la gara mică.
Ascultând speriat, de sub geam, răpăitul gloanţelor în tramvaiele transformate în baricadă, pe linia lui 9. Mă văd şi acum. Atâta doar… că acum nu mai pot să-i zic revoluţie.

Şi asta pentru că în cei 25 de ani s-a scurs suficient timp încât să pun cap la cap evenimente, lucruri, rosturi. Vorba aia… “de departe vezi aproape”. Iar de aproape vezi cu mintea limpede revolta sinceră a semenilor tăi, magistral folosită ca ambalaj-camuflant pentru lovitura de stat care s-a consumat în decembrie ’89. I-am mai putea spune puci…

Fiecare vede ce vrea şi ce poate în evenimentele acelui decembrie. Până la urmă, nu-mi doresc decât să pun întrebarea din titlu. Aşa că n-am să fac altceva decât să înşirui câteva aspecte pe care nu le poate contesta nimeni.

Şi aş începe cu o tristă constatare a unui prieten, în faţa unei fotografii cu faţada Operei plină de pancarde cu nume de fabrici, aduse de muncitorii care participau la evenimente: “Ce ironie… toate aceste fabrici s-au desființat imediat după Revoluție.

Praful s-a ales de ele…” Da, aşa este. Mai mult- până în ’89, aveam aproape zece milioane de angajaţi. Acum avem puţin peste patru milioane. Cu şomajul pare că stăm bine- e doar vreo 7 %.

Dar asta fiindcă nimeni nu ia în calcul milioanele de români plecate la muncă în străinătate, de exemplu… Şi ce rezultă de aici? Că o ţară capabilă să concureze economic a fost anihilată aproape complet. A devenit piaţă de desfacere, iar forţa sa de muncă a fost nomadizată.

Apoi, să deschidem larg ochii la context. În doar câteva luni, s-a prăbuşit tot blocul estic. Atributul de “spontan” pur şi simplu nu se asortează cu fenomenul… Evident, au existat nuanţe.

În unele locuri s-a purtat catifeaua, în altele bucăţile de zid. La noi, a curs sânge. Şi tare mă tem că socotelile erau făcute să curgă mai mult… De câte ori aţi pus în acelaşi gând “revoluţia” de la noi, devastatorul război iugoslav, conflictul de pe Nistru dintre moldoveni şi ruşi, evenimentele de la Târgu Mureş şi mineriadele?

Absolut întâmplător bănuiesc că este şi faptul că puterea a ajuns în mâinile unora din eşalonul secund al sistemului. Sau că ne-am pus galopant pe făcut datorii externe. Sau că au fost semnate cu atâta lejeritate programele PSAL, ca sistemul de educaţie şi sănătate se afla într-o continuă cădere liberă…

Mă opresc aici. Poate continuați dumneavoastră. Deci… tu ce crezi c-a fost?

- Advertisement -
Tiberiu Kiss-Radu Constantin
Tiberiu Kiss-Radu Constantin
Întreaga responsabilitate a comentariilor lăsate de dumneavoastră vă aparține! Click aici-citeste condiţiile de utilizare ale site-ului www.voceatimisului.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole în ultimele 48 de ore