ANUNȚURI

Societățile comerciale : AVCOZ EDIL S.R.L. , VCN DEVELOPMENT VEST SRL , SPAB CONSTRUCT VEST S.R.L. ,  SPO DEVELOPMENT BUILD INVEST S.R.L. , BAV DEVELOPMENT BUILD S.R.L. , anunță publicul interesat că au obținut autorizațiile de construire cu nr. 168 , respectiv cu nr. 169 din data de 13.03.2024 , emise de Primărie Timișoara, jud. Timiș , privind obiectivul începerii lucrărilor de construcții pentru proiectele ELIZA 2 și ELIZA 3 , imobile de locuințe colective , în regim  P+2E+ER , în Timișoara , pe strada Grigore Alexandrescu , jud Timiș .

Cele mai citite articole în ultima săptămână

Din aceeași categorie

Viața ecvestră în Timișoara – între performanță și constrângeri

Vocea Timișului va susține permanent adevărul!

Persoana cea mai potrivită să răspundă la aceste întrebări e obligată, prin contractul colectiv de muncă, să nu discute cu presa și să nu ofere niciun fel de informații cu privire la activitatea desfășurată. Și totodată, i se cere performanță.

Manejul din Timișoara aparține de Herghelia Izvin, iar clubul aferent este Clubul Hipic Romsilva, club înființat acum 25 de ani. Manejul este destinat atât activității de agrement, cât și activității sportive. Cu toate acestea, doar 2-3 persoane interesate de ore de călărie trec pragul manejului în timpul săptămânii, și puțin mai mulți în weekend. Motivul e simplu: nu se știe că există această facilitate destinată timișorenilor. Iar promovarea este doar o mică parte din problemele existente în acest loc.

Un semnal de alarmă și o situație dureroasă îl obligă pe antrenorul Manejului, Vadim Glad-Iavorovski, să rupă tăcerea – moartea unui copil de 8 ani într-un centru ecvestru din București: ”Deși de doi ani și jumătate informez Herghelia Izvin cu privire la riscurile acestui sport și la cele aferente activității de agrement, conducerea nu dorește să ia act de acestea, la 9 zile după un tragic accident survenit ca urmare a nerespectării condițiilor prevăzute de lege – desfășurarea orelor de agrement fără supravegherea unui instructor sau antrenor”. Calitatea de instructor, respectiv antrenor se dobândește după urmarea unor cursuri de specialitate. În speță, e nevoie de o avizare denumită Reciclare Instructor, oferită de către Federația Ecvestră Română, care este singurul organ abilitat în acest sens. Iar în momentul de față, la Manejul Timișoara, nu se dorește obținerea acestei acreditări. ”Se prestează un serviciu fără acreditare. Ca și antrenor al manejului, sunt obligat să respect legea și am făcut solicitări în vederea remedierii situației: se prestează un serviciu fără acreditare”.

Despre evoluția activității de la Manej Timișoara

Vadim Glad-Iavorovski a fost angajat ca antrenor al Manejului în octombrie 2012. În condițiile în care în perioada 2004-2012 au avut loc în total 6 concursuri, clubul aflându-se în regres maxim, de la numirea sa în funcție, Vadim a organizat 12 concursuri zonale, etape de campionat național. ”Dintr-un grajd aflat în paragină, l-am transformat în unul care oferă călăreți și cai de performanță. Prin activitatea desfășurată, am creat o reputație și am promovat astfel clubul. Există în total 10 cai ai Romsilva, din care 2 de agrement, iar 8 de performanță. În plus, avem 18 cai care plătesc chirie, în timp ce înainte de venirea mea au existat 3”, afirmă Vadim.

În spatele porților închise

Aici încep problemele. Antrenorul este obligat să folosească sportivii creați în scopuri benefice mai curând Hergheliei Izvin, iar Herghelia Izvin a ignorat până și potcovirea cailor. ”De doi ani și jumătate, Herghelia Izvin nu s-a interesat de potcovirea cailor. Această activitate trebuie desfășurată o dată la 40 de zile. Iar banii pe care îi primim în acest scop de-abia acoperă 30%. Astfel, sportivii sunt obișnuiți să plătească din buzunarele proprii ceea ce ar trebui să fie un drept al lor”. În plus, Vadim amintește că ”am promovat caii proprietate a Hergheliei Izvin la concursuri, iar taxele au fost plătite de sportivi. Sportivi cărora nu li s-au acoperit nici măcar costurile aferente vizei anuale a călărețului la Federația Ecvestră Română”. Nu mai pomenim faptul că se gestionează corespunzător accidentele grave survenite sportivilor, iar cazuri care au necesitat intervenții chirurgicale au fost complet ignorate. De refuzuri se lovesc și călăreții care sunt invitați să facă parte din lotul național. Unul dintre tinerii sportivi a fost solicitat anul trecut în Lotul de Juniori ai României, iar anul acesta nu va putea accesa lotul deoarece Herghelia Izvin refuză să trimită caii selecționabili la concurs.

Inegalitate de șanse

Clubul Hipic Romsilva are mai multe filiale în țară, pe lângă cea din Timișoara: Târgu Neamț, Târgu Mureș, Rădăuți, Jegălia și Arad. Vadim este contrariat de următorul aspect: ”Deși din toate filialele Romsilva, anul trecut singurele performanțe notabile au fost făcute de Timișoara, tuturor celorlalți li se permite participarea la concursuri, iar mie, nu. În condițiile în care singurul titlu de campion de anul trecut s-a luat la Timișoara și tot noi am avut 3 oameni selecționați în lotul național”.

Conform contractului colectiv de muncă, este prevăzută acoperirea costurilor de studii, cursuri de perfecționare și costurile aferente participării la concursuri. Însă Herghelia Izvin refuză plata și, mai grav, refuză participarea antrenorului și a sportivilor la acestea. Acest lucru nu se întâmplă la celelalte filiale Romsilva. Ca de altfel, neplata sporului de risc pentru antrenor. ”Au fost situații când mi-am luat concediu pentru a putea merge, pe banii mei, la concursuri. Mi se tot pun bețe în roate. Se pare că se dorește eliminarea manejului, nu se dorește performanța la care am ajuns în momentul de față și în permanență sunt amenințat cu concedierea în cazul în care vorbesc despre aceste lucruri”.

Despre antrenorul Iavorovski

Antrenorul Manejului Timișoara face parte dintr-o familie cu tradiție în domeniul ecvestru, iar numele lui este unul cu rezonanță. Bunicul său, de profesie medic, a înființat în anii ’60 primul club de călărie din Timișoara, denumit ”Sănătatea” și a luptat pentru păstrarea destinației manejului din oraș. Tatăl său, Alexandru Iavorovski, a fost președintele Federației Ecvestre Române, în prezent fiind antrenor și arbitru internațional, profesor, autor al Manualului de Echitație. Vadim Iavorovski este, la momentul de față, cel mai bun antrenor din țară, nimeni în România nu deține acreditările dobândite de el: FEI Coaching System Level 2 (oferit de Federația Ecvestră Internațională), IGEQ (International Group for Equestrian Qualifications) Level 2, și a absolvit Școala Națională de Antrenori. Vadim face parte din Consiliul Administrativ al Federației Ecvestre Române, din poziția de președinte al Colegiului de Arbitri.

- Advertisement -
Tiberiu Kiss-Radu Constantin
Tiberiu Kiss-Radu Constantin
Întreaga responsabilitate a comentariilor lăsate de dumneavoastră vă aparține! Click aici-citeste condiţiile de utilizare ale site-ului www.voceatimisului.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole în ultimele 48 de ore