Compania E.On efectuează permanent verificări în teren, prin intermediul echipelor specializate, rolul acestora fiind de a depista sustragerile de gaze naturale din reţeaua de distribuţie. În 2013, E.ON Gaz Distribuţie a depistat circa 1.500 de cazuri de consum fraudulos, 46 dintre acestea doar în judeţul Timiş.
Prin modificarea sau sustragerea de componente din instalaţiile de gaze naturale se expun pericolelor de incendii şi explozii atât persoanele care comit asemenea fapte, cât şi cele care se află în vecinătate. Totodată, consumatorii sunt afectaţi direct, prin întreruperea alimentării cu gaze naturale, susţin reprezentanţii companiei. „Subliniem faptul că aceste intervenţii asupra echipamentelor de măsură a consumului de gaz în scopul înregistrării unui consum mai mic reprezintă furt calificat, infracţiune prevăzută şi sancţionată ca atare de Codul Penal” se arată într-un comunicat emis de cei de la E.ON.
În urma sesizării instituţiilor abilitate ale statului de către companie, în 2013, o persoană a fost condamnată definitiv la trei ani de închisoare cu executare pentru săvârşirea infracţiunilor de complicitate la furt calificat de gaze naturale în formă continuată şi pentru deteriorarea echipamentelor de măsurare a consumului de gaze naturale.
„Recomandăm consumatorilor să nu accepte “ofertele” venite din partea anumitor persoane şi să nu permită accesul acestora la instalaţiile proprii sau ale distribuitorului licenţiat de gaze naturale în vederea efectuării unor modificări de orice natură, menite a împiedica înregistrarea cantităţilor reale de gaze naturale consumate” se mai arată în comunicatul E.ON. Reprezentanii companiei fac apel la populaţie şi la spiritul civic al acesteia pentru a sesiza organele de cercetare penală sau compania dacă au cunoştinţă de existenţa unor intervenţii neautorizate la instalaţiile de gaze naturale, ce pot duce la pagube materiale şi pierderi de vieţi omeneşti.