Acuzat pe nedrept pe un blog, penelistul Ionuț Nasleu iese la ”atac”: ”L-am dat în judecată. A auzit vorbindu-se pe la colțuri” EXCLUSIV

0
1065

Presa națională vuiește în această perioadă pe subiectul implicării Alinei Bica, fosta șefă a DIICOT, iar înainte membră în comisia de restituire a proprietăţilor. Bica, alături de alte nume ”mari” din sfera politică și nu numai cum ar fi chiar fosta șefă a ANRP, Crinuța Dumitrean, sunt acuzate de abuz în serviciu, aprobându-i omului de afaceri Gheorghe Stelian, în 2011, despăgubiri pentru un teren de 13 hectare supraevaluat, potrivit anchetatorilor, cu peste 62 de milioane de euro.

Pe data de 9 decembrie 2014, un jurnalist din Timișoara a postat pe blogul său un text prin intermediul căruia încearcă să-l ”lipească” și pe  Ionuț Nasleu la dosarul care face furori la București, fără a se documenta cu privire la unele date legate de mandatul de vicepreședinte pe care l-a avut Nasleu la ANRP. Membru al PNL Timiș, Nasleu a fost numit pe postul de vicepreședinte al ANRP în 30 mai 2012, adică la un an după ce a avut loc fapta pentru care este urmărită fosta conducere a instituției de restiturie a proprietăților, pentru ca pe 16 iulie 2013, Nasleu să fie ”retras” din funcție de însuși primul ministru Victor Ponta, fără a se oferi o explicație concretă a acestui demers. Asta înseamnă că ”urmărita” Crinuța Dumitrean nu i-a mai fost șefă lui Nasleu.

Revenind la textul considerat de Nasleu drept calomnios, penelistul s-a supărat foc la vederea cuvintelor ofensatoare, cu atât mai mult că nu a fost contactat pentru a i se cere un punct de vedere. ”În primul rând nu m-a căutat, nu mi-a dat un telefon să-mi ceară un punct de vedere. În al doilea rând, Crinuța Dumitrean plecase cu un an de zile înainte ca eu să ajung la ANRP. Eu nu am cunoscut-o și nu o cunosc, personal nici acum. În al treilea rând, aceste nereguli făcute la ANRP de conducerea de atunci, chiar noi le-am sesizat – conducerea din care făceam și eu parte. Tot ce se întâmplă acum e datorită nouă. Am semnalat tuturor factorilor cu răspundere pe astfel de probleme. Apoi, despăgubirea la care face referire jurnalistul respectiv, a fost dată în temeiul legii 165, articolul 41” ne-a mărturisit penelistul Ionuț Nasleu.

Conform art. 41 din Legea 165/2013:
(1) Plata sumelor de bani reprezentând despăgubiri în dosarele aprobate de către Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor înainte de intrarea în vigoare a prezentei legi, precum şi a sumelor stabilite prin hotărâri judecătoreşti, rămase definitive şi irevocabile la data intrării în vigoare a prezentei legi, se face în termen de 5 ani, în tranşe anuale egale, începând cu 1 ianuarie 2014.
(2) Cuantumul unei tranşe nu poate fi mai mic de 5.000 lei.
(3) Pentru îndeplinirea obligaţiilor stabilite la alin. (1), Comisia Naţională emite titluri de despăgubire, prin aplicarea procedurii specifice Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor.
(4) Titlul de plată se emite de către Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor în condiţiile alin. (1) şi (2) şi se plăteşte de către Ministerul Finanţelor Publice în cel mult 180 de zile de la emitere.
(5) Obligaţiile privind emiterea titlurilor de despăgubire stabilite prin hotărâri judecătoreşti definitive şi irevocabile la data intrării în vigoare a prezentei legi se vor executa potrivit art. 21. (vezi întregul conținut al Legii 165/2013 AICI).

Mai mult decât atât, Nasleu este supărat și pentru faptul că, deși în comisia care a votat pentru despăgubirea nepotului lui Gigi Becali, Vasile Geambazi -una dintre cele mai costisitoare restituiri puse vreodată în aplicare de ANRP-, erau 11 membri, pe blogul amintit scrie că: ”conducerea ANRP, din care făcea parte și Ionuț Nasleu în calitate de vicepreședinte, a decis să emită titlul de despăgubire în baza vechii legi, oferind cesionarului Vasile Geambazi un bonus de peste 50 de milioane de euro. La limita legii sau calcând pe lege?”. ”Decizia a fost votată în unanimitate de toți cei 11 membrii ai comisiei. În comisie erau doi judecători. Dacă judecătorii, care judecă și acum, vedeau ceva în neregulă, votau așa ceva? E vorba despre o hotărâre definitivă și irevocabilă cu sumă, dată de instanță. Dacă te obligă instanța, ce poți să faci? Nu știu de ce se specifică doar numele meu. Articolul jurnalistului este tendențios mai spune Nasleu.

Componenţa Comisiei din care făcea parte si Nasleu, este următoarea: George Băeşu, preşedintele A.N.R.P. ; Florin Aurel Moţiu, secretar de stat, Ministerul Justiţiei; Ovidiu Puţura, secretar de stat, Ministerul Justiţiei; Bogdan Tohăneanu, secretar de stat, Ministerul Afacerilor Interne; Eniko Katalin Lacziko, secretar de stat, Departamentul pentru Relaţii Interetnice; Dan Lucian Ştefan Mogoş, preşedinte al Agenţiei Domeniilor Statului; Cătălin Dumitru, Ioan Nasleu, Alexandru Niculae, vicepreşedinţi ai A.N.R.P. ; Daniel Ionescu, secretar general, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale; Bianca Marinela Lăcătuşu, consilier juridic în cadrul Cancelariei primului–ministru.

Fostul ”vice” de la ANRP a ajuns, și nu e prima dată când face asta, la concluzia că va da jurnalistul în judecată pentru că i-a ”șifonat” imaginea. ”Am să-l acționez în judecată și vreau să specific că oriunde am fost, pe orice funcție, am respectat doar legea. Nu știu cine l-ar fi influențat să scrie așa ceva. Au trecut patru zile de la publicare și nu mi-a dat dreptul la replică, deși i-am trimis un mesaj prin care l-am rugat să-mi treacă și punctul de vedere. L-am sunat eu, el nu m-a sunat nici să-mi ceară un punct de vedere. El îmi spunea că a auzit că se vorbea pe la colțuri” a mai spus Nasleu.

În SMS-ul transmis de Nasleu jurnalistului Gheorghe Ilaș scrie astfel: ”Salut! Văd că nu ai dat punctul meu de vedere în ziarul tău on-line. Mai mult, când ai redactat articolul nu m-ai sunat să-mi ceri punctul de vedere. Te asigur că întotdeauna am respectat legea oriunde mi-am desfășurat activitatea, Crinuța Dumitrean nu a fost niciodată șefa mea. Nu o cunosc personal ! În cazul despăgubirii la care faci referire s-a respectat Legea 165, art.41, iar toți cei 11 membri ai comisiei au votat în unanimitate, deoarece era vorba despre o hotărâre definitivă și irevocabilă pe sumă. Îmi rezerv dreptul de a te acționa în instanță”. Nasleu a precizat că a discutat deja cu un avocat din București, acolo unde se află momentan, urmând ca în perioada imediat următoare să fie întocmită documentația pentru demararea acțiunii juridice.

Spune-ţi opinia civilizat!