Lucrările la Centrul de Mari Arși din Timișoara au fost finalizate, a anunțat astăzi directorul Spitalului Județean de Urgență, Marius Craina. Pentru tratarea pacienților care au suferit arsuri grave au fost realizate o sală de operație și trei saloane.
Marea problemă a centrului care încă nu a fost dat în folosinţă este lipsa de personal. Nu mai puţin de 900.000 de euro au fost investiţi aici de Consiliul Judeţean Timiş, urmând ca restul de bani necesari pentru dotare cu aparatură medicală să vină de la Ministerul Sănătăţii.
„Trebuie să devină funcţional, nu numai să ne uităm cât de frumos şi de elegant arată şi pentru ca el să îşi dovedească rolul pentru care a fost proiectat şi făcut trebuie să avem în vedere că avem nevoie unu la mână, de aparatură şi doi la mână, de personal. Pentru aparatură am făcut solicitări către Ministerul Sănătăţii, iar după cum bine ştiţi am şi prezentat acest lucru. Conform cerinţelor şi conform listei înainte de către colegii de la Casa Austria, medicii de la Chirurgie plastică reparatorie şi Terapie internsivă în valoare de 17.000.000 de lei a fost aprobată în totalitate de către Ministerul Sănătăţii. De asta v-am spus că este singurul lucru pozitiv pe care am reuşit să îl obţinem. Imediat ce am primit confirmarea sumei alocate pentru aparatură am demarat întocmirea caietelor de sarcini care actualmente sunt gata şi suntem în stadiul de evaluare a caietului de sarcini în sensul că vrem să facem o simulare vizavi de ce se achiziţionează cum va funcţiona în această unitate fiecare aparat unde va fi pus, cum va fi manipulat, cum va fi monitorizat, cum va fi urmărit pentru ca după aceea să nu avem surpriza neplăcută că ba nu intră, ba nu ies, ba trebuie mutate, ba trebuie alte condiţii de funcţionare. Deci în momentul în care această simulare va fi gata, ea va dura câteva zile, noi sperăm ca cel târziu la începutul anului 2017 să demarăm procedura de licitaţie urmând ca în circa trei-patru luni de zile având în vedere termenele pe care le respectă procedura de achiziţie să fim gata şi să dotăm cu aparatură”, a explicat Marius Craina.
Managerul spune că deşi în cadrul Universităţii de Medicină există un departament special pentru pregătirea asistentelor şi salariile celor care muncesc la Terapie Intensivă nu sunt deloc mici, ajungâd şi la 3.000 de lei pe lună, asistentele nu sunt deloc interesate să vină să lucreze la Centrul de Arşi.
„Cealalată condiţie este legată de personal. Am înaintat Ministerului Sănătăţii conform directivelor europene toată structura de personal. Am primit aprobarea şi am scos la concurs posturile. Vreau să vă spun că am avut o uriaşă supriză neplăcută în sensul că din 24 de posturi de asistente nu s-au prezentat la concurs decât jumătate, deci doar 12. 12 au rămas total neocupate pentru că nu a fost personal dornic să se angajeze la Terapie Intensivă la Compartimentul de Mari Arşi. Având în vedere că ne apropiem de sfârşitul anului şi pentru a nu risca să rămânem fără posturi până la semnarea bugetului pe 2017 vrem ca în această săptămână să rescoatem la concurs toate posturile neocupate. Vorbim aici de posturi de asistente, de brancardieri, posturi de infirmiere”, a mai spus Craina.
[responsive_youtube https://www.youtube.com/watch?v=kEeW8Ze3kF0&feature=youtu.be]