În numele trandafirului! Pastorul Adrian Cionca de la PSD Timiș a fugit de avizul de inspecție fiscală al ANAF Timișoara, ca necuratul de tămâie, și nu s-a mai oprit până-n Valea Prahovei

- Advertisement -
Ca să nu existe confuzii, povestea noastră de azi n-are legătură cu cartea celebrului scriitor italian, Umberto Eco. Nu are nici tentă istorică și nu e nici o anchetă jurnalistică pentru găsirea vreunui criminal de călugări franciscani. Cu atât mai mult, acțiunea nu se desfășoară într-o mănăstire benedictină italiană de la începutul secolului al XIV-lea. Ci, mai rău, în catacombele și grotele PSD – cel mai curat și cinstit partid politic din România! Elementele de semiotică, dublate de o analiză biblică, la care se adaugă și studii aplicate cu frumoase accente și apucături medievale, au legătură doar cu prim-vicepreședintele PSD Timiș, Adrian Cionca. Unul dintre cei mai mari și serioși dezvoltatori imobiliari din vestul României!

Așadar, există toate atuurile și elementele proteice și nutritive ca, după lecturare, și această lucrare literară, fără strop de ficțiune, care are la bază săpături arheologice de lungă durată, studii aprofundate de corespondență fiscală și doctrină social-democrată la greu, să primească Premiul Strega din partea academicienilor de la ANAF.

Inspectori care, dincolo de orice priviri, între un Crăciun și-un Revelion fără zăpadă, sub pulpana unor vădite influențe politice, au realizat imposibilul, în momentul în care au aprins focul de tabără, tocmai cu Codul Fiscal, pe mai multe etaje din Direcția Regională a Finanțelor Publice Timiș. Evident, la umbra și la cheremul feudalilor din PSD! Și nu numai, căci banul nu ține cont de culoarea politică!

Și minunea Dumnezeiască, înfăptuită în beneficiul pastorulului Adrian Cionca de la PSD Timiș, își are originile în data de 11 noiembrie 2020 când, așa cum rezultă din Monitorul Oficial, împreună cu soția, în calitate de unici acționari ai SC New RPC SRL, cei doi au pus-o de o ședință AGA și au decis dizolvarea societății cu sediul social și fiscal în comuna Dumbrăvița-Timiș: ”Se constată că sunt stinse toate obligațiile societății către bugetul de stat, bugetul local, bugetul asigurărilor sociale de stat, șomaj și sănătate, precum și față de terțele persoane cu care societatea a avut relații contractuale de orice natură economică”.

Ulterior, documentul a ajuns la Oficiul Registrului Comerțului Timiș care, prin rezoluția publicată în MO 4052 din data de 17 noiembrie 2020, nu a avut nimic de obiectat la decizia unanimă a familiei Cionca.

Totuși, cei care au sărit în sus, până la poarta Sfântului Petru, au fost inspectorii fiscali din cadrul DGFP Timiș care, după o scurtă analiză de risc, efectuată pe 25 noiembrie 2020, au solicitat imperativ Serviciului Juridic din cadrul ANAF, prin adresa cu nr. 8818, să formuleze de urgență o opoziție împotriva rezoluției publicate în Monitorul Oficial, anunț care avea legătură cu dizolvarea SC New RPC SRL.

Motivul e simplu: s-a întocmit fișa de risc fiscal nr. 229512 prin care, la prima vedere, în contul societății lui Adrian Cionca, au fost stabilite sume suplimentare de plată la bugetul consolidat al statului român, în valoare de 303.187 RON. Cert e că opoziția ANAF, la rezoluția din M.O. privind încetarea activității SC New RPC SRL, a venit în aceeași zi, în regim de urgență. Semnalul a fost pozitiv!

Fenta zilei

A doua zi, pe 26 noiembrie 2020, prin adresa cu nr. 8803, Serviciul de Inspecție Fiscală Persoane Juridice 5 a primit acceptul de a intra, în control inopinat, în contabilitatea societății manageriate de prim-vicepreședintele PSD Timiș, pastorul Adrian Cionca. Și, înainte de a suna la poarta SC New RPC SRL, pe sistemul intern al ANAF, au mai fost făcute o serie de teme de casă din care au rezultat trei lucruri mari și late.

În primul rând că, de la înființarea societății (2012) și până la data de 26 noiembrie 2020, așa cum rezultă din documente, firma social-democratului NU a făcut obiectul vreunei inspecții fiscale prin care să fie verificate modul de îndeplinire a obligațiilor bănești față de statul român. Cum s-a putut, nici nu mai contează acum, atâta timp cât prescripția fiscală, conform legilor românești, intervine la 5 ani!!!

Mai mult, din verificarea preliminară a SC New RPC SRL a mai reieșit un aspect interesant. Mai exact, că firma a solicitat rambursarea soldului sumei negative de TVA prin deconturile privind taxa pe valoare adăugată pentru luna august 2017 (1.168.404 RON), septembrie 2017 (93.998 RON) și ianuarie 2018 (297.525 RON).

Evident, soluționarea deconturilor a fost… pozitivă și, așa cum recunoaște ANAF, s-a efectuat prin emiterea unor decizii succesive de rambursare de TVA, ”…cu efectuarea ulterioară a inspecției fiscale”. Controale care, însă, nu s-au mai făcut! Și ca să fie clar pentru toată lumea, suma negativă de TVA, solicitată spre rambursare de firma pastorului Adrian Cionca, cel puțin pe decontul de pe luna august 2017, provenea din perioada 1 iunie 2012 – 31 august 2017. Așa că, din nou, ajungem la aceeași marotă: prescripția fiscală!

Și poate că cel mai interesant aspect, care a sărit în ochii inspectorilor fiscali de la DGFP Timiș, are legătură cu faptul că, imediat după ce s-a luat decizia de dizolvare a SC New RPC SRL, entitatea comercială a solicitat, prin cererea înregistrată în spațiul privat virtual (nr. 2675498), eliberarea unui certificat de atestare fiscală. Fără să bifeze scopul cererii, adică radierea din Oficiul Registrului de Comerț!

În aceeași zi, cu maximă celeritate, bineînțeles, ANAF a atestat cu ambele mâini pe sus că societatea pesedistului Adrian Cionca, cel puțin până la data de 30 octombrie 2020, nu figura în evidențele instituției cu obligații fiscale. Adevărul e că SC New RPC SRL nici nu avea cum să aibă datorii față de stat, cel puțin nu unele cunoscute cu exactitate căci, așa cum rezultă din documente, societatea nu a avut noroc de vreun control fiscal niciodată, încă de la înființarea sa din anul 2012.

Una peste alta, e cât se poate de cert că, pe 26 noiembrie 2020, cum au primit undă verde de la împărăție, inspectorii fiscali au dat buzna peste SC New RPC SRL, la sediul social din comuna Dumbrăvița-Timiș. Controlul inopinat s-a finalizat prin procesul-verbal nr. 236 din 10 decembrie 2020 și a scos în evidență faptul că au fost identificate elemente patrimoniale de active cu un sold debitor în sumă de 13.327.530 RON, astfel că societatea pesedistului Adrian Cionca avea obligația ajustării TVA în sumă de 2.532.226 RON!

Mai mult, că firma lui Adrian Cionca se afla în relații de afiliere cu o serie de entități fiscale, care aparțineau grupului său de firme, societăți cu care, în perioada 2015-2020, în relație dublă, atât de client, cât și de furnizor, a avut legături comerciale: a cumpărat de 7.450.067 RON și a livrat de 88.197.081 RON! Totul în familie!

Transhumanță fiscală

Cert e că, ”din cauza volumului mare de operațiuni desfășurate de către societățile afiliate”, care fac parte din grupul de firme al pastorului Adrian Cionca, în timpul controlului inopinat, nu s-a putut stabili cu exactitate starea de fapt fiscală a SC New RPC SRL. Drept pentru care, ”în vederea lămuririi situațiilor privind legalitatea și realitatea operațiunilor din cadrul societăților”, care gravitează în siajul prim-vicepreședintelui PSD Timiș, echipa ANAF Timișoara a înaintat conducerii DGFP Timiș o propunere de inspecție fiscală. Obiectul: verificarea TVA pe perioada 1 decembrie 2014 – 31 octombrie 2020 și a impozitului pe profit pentru intervalul 1 octombrie 2014 – 30 septembrie 2020. Și, în aceeași zi de 10 decembrie 2020, SC NEW RPC SRL a fost introdusă în programul oficial de control fiscal pentru luna ianuarie 2021, după 8 ani de la înființare!

A doua zi, pe data de 11 decembrie 2020, pe repede înainte, conform procedurilor, a fost întocmit și referatul de prioritizare a acțiunii de inspecție fiscală (nr. 9173) și, între timp, au fost luate și măsuri asiguratorii împotriva SC New RPC SRL pentru suma de 2.532.226 RON. Ulterior, după includerea în programul de control, pe data de 4 ianuarie 2021, Administrația Județeană a Finanțelor Publice Timiș a emis, pe numele societății lui Adrian Cionca, avizul de inspecție fiscală cu nr. 1/06. Cu mențiunea că, la data emiterii înștiințării, așa cum rezultă din probe indubitabile, contribuabilul era arondat la ANAF Timișoara!

Ce n-au știut, însă, cei de la DGFP Timiș a fost faptul că, pe data de 21 decembrie 2020, adică după finalizarea controlului inopinat și după introducerea în programul de inspecție fiscală, control care ar fi trebuit să înceapă în ianuarie 2021 și să lămurească toate necunoscutele fiscale din jurul pastorului Adrian Cionca, SC New RPC SRL a depus la ANAF Prahova o cerere (nr. 36085) solicitând mutarea sediului fiscal din localitatea Dumbrăvița-Timiș în Comarnic-Prahova.

Și, conform bazei de date Fiscnet, cu data de 8 ianuarie 2021, societatea a fost primită cu brațele deschise pe Valea Prahovei. Și asta a fost doar o haltă căci, la câteva zile după, pe data de 14 ianuarie 2020, dezvoltatorul imobiliar Cionca s-a mutat din nou, pe raza aceluiași județ, dar în Sinaia, la poalele Castelului Peleș.

Și, mai apoi, a urmat un război de uzură privind delegarea competenței inspecției fiscale pe SC New RPC SRL, controlată de prim-vicepreședintele PSD Timiș, între Administrația Județeană a Finanțelor Publice Timiș și omologii de la Prahova. O luptă extremă și absolut de ciudată în care, într-o singură zi, 29 ianuarie 2021, prin două adrese contradictorii dar cu același număr de înregistrare (nr. 368), semnate când de unii când alțiii, ANAF Prahova pierde iar, ulterior, câștigă partida…la remiză!

Totul în favoarea SC New RPC SRL! Vorbim practic, inițial, despre un acord de delegare a competenței controlului fiscal în favoarea ANAF Timișoara. După care, la vreo două ore, în aceeași zi de 29 ianuarie 2020, sub același număr de înregistrare, de o negație și o neavizare a delegării de competență în (de)favoarea inspectorilor bănățeni.

Manevra a fost simplă! Când a văzut că se îngroașă gluma cu un control fiscal pe care nu-l poate gestiona, nici politic și nici pe prietenii, dar pe care el însuși l-a inițiat prin solicitarea dizolvării SC New RPC SRL, Adrian Cionca s-a răzgândit și a revenit asupra ideii de radiere a societății, înștiințând ORC Timiș că nu mai dorește dizolvarea firmei sale. Altfel, nu ar fi putut niciodată să-și mute sediul fiscal și social, într-un alt județ!

Așa cum rezultă din documente, toți pașii au fost pe repede înainte, imediat după ce au apărut concluziile alarmante ale controlului inopinat și introducerea în program, pe luna ianuarie 2021, a primei inspecții fiscale, în 8 ani, de la înființarea SC New RPC SRL. În rest, totul a fost politic!

Și o să înțelegeți, data viitoare, de ce prim-vicepreședintele PSD Timiș, pastorul Adrian Cionca, a fugit de potera fiscală din Banat tocmai în județul Prahova. Și nu a ales, spre exemplu, Iași, Constanța, București, Teleorman sau orice altă localitate de pe teritoriul României.

Că sigur n-a fost de frica demolatorilor din DGFP Timiș, care au nenorocit și au pus pe butuci o grămadă de firmeși nici pentru că din București, cu mașina, ajunge mai repede la Sinaia decât oriunde în altă parte…

Cele mai citite articole în ultimele 48 de ore

Ochiul Beiului, un colţ de natură scăldat în legende FOTO

Aşezată în judeţul Caraş, Ochiul Beiului se numără printre...

Umilință maximă! Președintele CJ Timiș Alin Nica, ignorat și ironizat de primarii PNL, pe grupul intern de comunicare

În ciuda eforturilor constante și apreciabile, dar fără niciun...

Sânzienele Sărbătoarea verii şi a bucuriei

Prilej de a sărbătorii soarele şi muncile agricole, bunăstarea...

Fondul clasei! Dezvoltatorul imobiliar Adrian Cionca de la PSD Timiș a transformat ANAF-ul într-o Casă de Ajutor Reciproc

Dincolo de orice discuții, azi, Adrian Cionca, prim-vicepreședinte al...

Articole asemănătoare

Din aceeași categorie

Categorii Populare