James B(l)ond! Concursul pentru funcția de manager al Spitalului Județean Timișoara s-a anulat dar e…SECRET

- Advertisement -
Anul Domnului – 2021. Dovada vie că, și la 2000 de ani de la nașterea Mântuitorului Nostru Isus Hristos, mai au loc minuni. Și nu orice fel de miracole ci unele care au la baza ”lucrări” pământești. Că de aia a făcut Domnul lumea în 7 zile și tot de aia a și populat-o, în mărinimia Sa: ca noi, toți, să ne bucurăm, în fiecare zi, de faptele semenilor noștri. Oameni ca și noi, dar care au găsit esențialul, în viață –  secretul de stat, în interes politic și personal!

E singura explicație logică pentru care, azi, 1 iulie 2021, pe pagina electronică a Spitalului Clinic Județean de Urgență ”Pius Brînzeu” Timișoara, încă mai figurează anunțul public, afișat pe 4 iunie a.c, conform căruia cea mai mare unitate sanitară din vestul României organizează concurs pentru funcția de manager, cu data limită de înscriere, 5 iulie, ora 15.00. Deși, de mai bine de 15 zile, în unanimitate, Consiliul de Administrație al SCJUT a votat anularea examenului. Anularea, nu amânarea, ca să fie clar pentru toată lumea!

În ciuda deciziei Consiliului de Administrație, luată în după-amiaza zilei de 15 iunie a.c, anunțul, privind organizarea concursului pentru postul de manager al SCJUT, a rămas neschimbat pe site-ul spitalului. Semn că mai există cel puțin un alt interes al actualei conduceri, reprezentată de liberalul Raul Pătrașcu: să vadă cine mai are curajul să sară în acvariul cu pești și, dacă se poate, să tragă un ochi și pe proiectele de management ale concurenței, lucrări care reprezintă singura probă de concurs! După care, la limită și in extremis, să anunțe că, din nefericire, examenul pe post s-a anulat.

De ce s-a anulat concursul pentru funcția de manager al Spitalului Județean Timișoara, e simplu de tot! Nu e nimic ieșit din comun! E clar că Ministerul Sănătății, condus de USR, a simțit că ceva e putred în Danemarca și că, așa cum a prezentat și voceatimișului, în urmă cu două zile, cineva a tras sforile că să-și creeze o comisie de examinare favorabilă, după chipul și asemănarea sa. Tailor made! Așa că Bucureștiul a decis să-i schimbe pe cei trei reprezentanți ai săi din CA al SCJUT: prof. dr. Alice Dema, prof. dr. Adalbert Schiller și prof. dr. Alin Cumpănaș.

Nu că aceștia ar fi trădat sau că s-ar fi vândut, la bucată, în frunte cu președintele CA, prof. dr. Bogdan Timar, doar pentru a asigura un nou mandat, plin, actualului manager interimar, asist. drd. Raul Pătrașcu, liberal cu carnet, la zi! Din contră! A fost singura variantă legală a Ministerului Sănătății de a anula concursul pentru că, din punct de vedere legal, Consiliul de Administrație este cel care are obligația să organizeze examenul sau să-l suspende, dacă există suspiciuni. Cum vechiul CA al SCJUT votase, deja, chiar și comisia de examinare, ar fi fost culmea, după ce a validat etapele concursului, în unanimitate, să revină și să acuze anumite vicii de procedură.

Lambadă medicală

Aceasta este explicația pentru care Ministerul Sănătății a decis să-i înlocuiască pe cei trei profesori universitari timișoreni, nu și pe președintele CA, introducând în ecuație un alt trio. Formație completă care, alături de reprezentantul CJ Timiș în SCJUT, dr. Dana Stoian, a votat, pe data de 15 iunie a.c., anularea examenului pentru funcția de manager al celui mai mare spital din vestul României. Tot în unanimitate! Ca să fie bine, până la capăt.

Absolut stupid, dar, momentan, nu se cunoaște identitatea ”supleanților” – incredibil!!! – pentru că nimeni nu dorește să-i dezvăluie. Pe de-o parte, pe site-ul SCJUT nu apare absolut niciun anunț, cum că, la nivel de CA, ar fi existat, în componență, schimbări. Secret total, de zici că cei numiți sunt, cel puțin, spioni a căror identitate nu trebuie dezvăluită! Pe de alta, cei care i-au cunoscut și i-au avut față-n față pe cei trei ”Bond”, cel puțin la ședința din 15 iunie a.c, când s-a decis anularea concursului, susțin că nu știu cum îi cheamă, de unde vin și încotro se îndreaptă.

Contactat de reporterii voceatimișului.ro, prof. dr. Bogdan Timar, președintele CA al SCJUT, a susținut că nu se mai ocupă de organizarea concursului și a driblat orice întrebare referitoare la anularea concursului, chiar și existența însăși a unei ședințe, în care s-a luat o asemenea decizie, în unanimitate, motivând că întâlnirile de ședință, între membri remunerați și desemnați de statul român, sunt… secrete: ”Nu pot să vă dau detalii despre ce se întâmplă în CA. De asta documentele, nu sunt publice. N-aș putea să vă zic cine sunt cei noi în CA. Nu știu cum îi cheamă. Eu nu îi cunosc personal. Dacă s-a făcut sau nu un proces-verbal de ședință, v-am mai spus că nu pot să vă dau detalii, dar vă asigur că s-a respectat procedura”.

Prof. dr. Bogdan Timar, așa cum bine știe, are dreptate, pe jumătate doar, pe un singur palier: că procedura a fost respectată, în sensul că, imediat după ședință, procesul-verbal, care arată decizia și voința membrilor din CA al SCJUT, a fost întocmit. Doar întocmit pentru că, de semnat, nu a putut să-l iscălească nimeni. Nici pe 22 iunie, nici de atunci încoace și nici măcar azi, cel puțin până la ora 12, la 15 zile după decizia de anulare a concursului. De ce? Nici asta nu a vrut să spună președintele CA al SCJUT, prof. dr. Timar. Deși, fie vorba între noi, răspunsul este evident: singurul beneficiar al acestei debandade administrative este asist. univ. drd. Raul Pătrașcu, actualul manager interimar al SCJUT.

Cât despre ședințele ”secrete” ale Consiliului de Administrație, astea-s povești de UMF Timișoara. Legea 544/2001, privind accesul la informații de interes public, arată, negru pe alb, că excepțiile de la regulă sunt: datele din domeniul apărării naționale, siguranței și ordinii publice, informații din domeniul economic și politic al României (dacă sunt clasificate), activități comerciale sau financiare (dacă acestea aduc atingere principiului de concurență loială), date cu privire la identitatea persoanei sau proceduri judiciare (dacă aduc atingere persoanei) sau informații a căror publicare prejudiciază măsurile de protecție a tinerilor. Atât și nimic mai mult! Deci, secretomania din jurul unei decizii a CA, care face referire la anularea unui concurs public, n-are cum să fie informație clasificată, că nu aduce atingere siguranței naționale, sub nici o formă, ci mai degrabă intereselor politice ale unei singure persoane! Asta e adevărul! Restul e gargară!

Conflict de interese

Și, ca să fim corecți, până la capăt, ieri, voceatimișului.ro a interpelat cabinetul ministrului sănătății, referitor la starea conflictului de interese în care se află managerul SCJUT, Raul Pătrașcu, încă de la preluarea mandatului, de acum 2 ani. Legea 95/2006, privind reforma din sistemul sanitar, la articolul 178, alineatul 2, litera b, e cât se poate de clară. Actul definește conflictul de interese astfel: ”deținerea de către soțul/soția, rudele managerului ori afinii, până la gradul IV inclusiv ai acestuia a funcției de membru în comitetul director, șef secție, laborator sau serviciu medical sau a unei alte funcții de conducere, inclusiv de natură administrativă, în cadrul spitalului la care persoana în cauză exercită funcția de manager”.

Mai mult, tot textul de lege, care guvernează sistemul sanitar românesc, spune, la același articol, că ”în cazul în care, la numirea în funcție, managerul se află în stare de incompatibilitate sau de conflict de interese, acesta este obligat să înlăture motivele de incompatibilitate ori de conflict de interese, în termen de 30 de zile de la numirea în funcție. În caz contrar, contractul de management este reziliat de plin drept”. Sublinierea NU ne aparține, ci este prevăzută în Legea 95/2006, la articolul 2, alineatul 5!

Și asist. univ. drd. Raul Pătrașcu, managerul interimar al Spitalului Județean Timișoara, încă de la numirea pe funcție, din data de 27 noiembrie 2019, se află într-o stare crasă de conflict de interese, pentru că, din punct de vedere legal, fratele său, prof. dr. Jenel Marian Pătrașcu, este șeful Secției Clinice Ortopedie 2 din cadrul SCJUT. Situație care contravine flagrant legii privind reforma sistemului sanitar, nr. 95/2006. Ce înseamnă ”reziliat de plin drept”: pe scurt, unilateral!

Așa că, acum, mingea e în curtea Ministerului Sănătății, nu a Agenției Naționale de Integritate și, cum vine răspunsul, revenim cu detaliile ”SECRETULUI”. Nu a lui Bachus, ci a lui Polichinelle în care vă vom explica și de ce două ordine ministeriale, 196/2017 și 400/2005, deși abrogate, au fost strecurate în bibliografia unui concurs (ne)anulat pentru funcția de manager al SCJUT, la punctele 7 și 15, așa cum apar ele, în toată splendoarea, pe pagina electronica a celei mai mari unități sanitare din vestul României.

PS: exact acum 10 min, SCJUT a anunțat, după tot circul ”clasificat”, că examenul s-a amânat. Ba mai mult, a publicat și Hotărârea CA din data de 15 iunie a.c, dând în vileag si identitatea ”spionilor” ministeriali. Așa s-a mai aflat si un alt secret: ca prof. dr Bogdan Timar nu mai e președintele CA, deși abia fusese numit, în urmă cu nicio lună. Semn că, așa cum am spus, ceva e putred în Danemarca. Distracția, abia acum începe, mai ales că SCJUT a dat drumul la hârtii, abia după presiunile, petițiile și întrebările reporterilor de la voceatimișului.ro. E clar ca lumina zilei…

3 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole în ultimele 48 de ore

Proiecție pro-homosexualitate pe fațada clădirii Operei din Timișoara, simbol al Revoluției române

În plină sărbătoare religioasă a Sfintei Parascheva, aseară, chiar...

O noua linie de transport scolar la Timisoara. Apare traseul S11!

Societatea de Transport Public Timișoara (STPT) a anunțat, cu...

Timișoara – de la primul tramvai electric la întâiul mijlocul de transport în comun cu cea mai lungă autonomie din lume

De-a lungul secolelor, în Banat s-au înregistrat nenumărate premiere....

VIDEO! Timișoara, invadată de țepari care se dau reprezentanții Enel. Vezi cum acționează

Atenție mare cui deschideți ușa și ce acte semnați!...

Articole asemănătoare

Din aceeași categorie