Nici în a doua zi de sfântă sărbătoare creștină, în Lunea Albă, așa cum este numită prima zi de luni după Paște, primarul Timișoarei, Nicolae Robu, nu s-a putut ține departe de Facebook și de anunțurile triumfaliste care, atât în practică cât și în realitate, nu se confirmă.
În loc sa respecte tradițiile, sa încingă o horă, chiar și în sufragerie, sau sa practice “udatul”, așa cum este obiceiul în a doua zi de Paște, edilul lovește în timișoreni cu ceea ce știe mai bine: cu anunțuri pompoase și “îmbucurătoare”, grafice irelevante, sondaje nesemnificative și, nu în ultimul rând, cuvinte și povețe alese…
Ieri, în jurul orei 14, primarul Robu, s-a transformat, din nou, în purtătorul de cuvânt, al spitalelor municipale aflate, strict ca infrastructura și nu ca și act medical, în subordinea Primăriei Timișoara. Asadar, în a doua zi de Paste, edilul a anunțat, realmente cu majuscule, așa cum ii place, ca la Spitalul “Victor Babeș” din Timișoara există “un singur nou internat ca infectat cu Sars-CoV-2 și niciun deces, în ultimele 24 de ore”.
Cu o ora, înainte de anunțul triumfalist al prof. Nicolae Robu, Grupul de Comunicare Strategică a anunțat bilanțul infectaților și decedaților de coronavirus, așa cum o face de obicei, în buletinul de la ora 13. Iată ce spune GCS la decedatul cu nr 455: “Bărbat, 75 ani din județul Timiș. Internat în Spitalul Județean de Urgență Timișoara, în data de 17.04.2020, transferat la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase Timișoara, în data de 18.04.2020. Data recoltării: 17.04.2020. Data confirmării: 18.04.2020, la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase Timișoara. Data decesului: 20.04.2020. Comorbidități: DZ tip II, boală cronică de rinichi”.
Așadar, ieri, cu o ora înainte de anunțul cu majuscule, marca Robu, specialiștii tocmai anunțaseră un deces, chiar la “spitalul Primăriei”, la “Victor Babeș”. Și nici nu ar fi fost posibil altfel, întrucât bătrânul, în vârsta de 75 de ani, Giuseppe T, cetățean italian, se stinsese din viața, în dimineața zilei de 20 Aprilie, ora 8.25, fiind găsit decedat, singur, în salonul cu nr 3 de la “Victor Babeș”. Cu alte cuvinte, în a doua zi de Paste, în Lunea Albă, în ciuda anunțului pompieristic al primarului, bătrânul era deja decedat, de ore bune. Și, nu e primul deces de la “spitalul Primăriei”, ci al 23-lea cu coronavirus, lucru pe care-l recunoaște și medicul Virgil Musta, doar ca maniera de comunicare a Primăriei Timișoara, către cetățeni, prefera sa scoată în evidenta doar numărul celor vindecați, prin formulări de genul “încă un…doi…trei pacienți vindecați la spitalul Primăriei”.
Nicio vorba despre morți! Noroc cu dr. Virgil Musta, realmente un profesionist desăvârșit, care a mai temperat, cu fiecare ocazie pe care a avut-o, elanul și exuberanta, altor formulări de genul “îngeri”, “trimiși pe pământ” etc, afirmând, plin de modestie, că “trebuie sa recunoaștem ca am avut și noroc, cazurile externate fiind ușoare sau în faze incipiente”. Deci, nu vorbim despre minuni Dumnezeiești și nici despre serafimi, ci despre pricepere, dedicare, profesionalism și act medical desăvârșit! Cinste lor, cinste corpului medical de la Spitalul “Victor Babeș”: din 400 de pacienți, confirmați cu coronavirus, 250 au fost declarați vindecați, iar 23 de persoane au decedat, în ciuda eforturilor depuse.
Joc de glezne
Nu e prima dată când edilul comunică chestiuni medicale și nu de infrastructura spitalicească, așa cum ar fi normal, dacă tot atrage atenția ca trebuie sa sa ascultam de “specialiști”. De-a lungul ultimelor săptămâni, Robu a vorbit despre organizarea de circuite medicale, despre medici “ticăloși” și mai puțin ticăloși, despre doctori harnici și leneși, despre cadre medicale care muncesc și altele care stau pe “la terase” sau “nu au de lucru”.
Oricum, când nu își rupe cămașa de pe el pentru managementul liberal de la “Clinicile Noi” sau “Odobescu”, încercând sa mai salveze ce se mai poate, primarul vorbește despre munca celor de la Infecțioase, adică a celor de la Spitalul “Victor Babeș”. In fapt, edilul leagă, într-un mod cu totul neelectoral și apolitic, succesele medicilor timișoreni de sintagma “spitalul Primăriei”. Motivul e limpede și nu mai necesită alte comentarii! Mai mult, primarul dorește, evident, cu acordul poporului și tot neelectoral, ca după pandemie, sa-i facă “cetățeni de onoare” pe medicii de la “spitalul Primăriei, în care am investit….”.
In mod cert, cadrele medicale de la Spitalul “Victor Babeș” vor refuza politicos oferta, într-o logică care ține de solidaritate de breaslă. Și pe bună dreptate: toți medicii, care sunt în slujba pacienților, în perioada pandemiei, ar trebui făcuți cetățeni de onoare ai Timișoarei, nu numai cei din “spitalul Primăriei”. Și încă ceva: atât Spitalul “Victor Babeș” cât și Maternitatea “Bega” sunt, ambele, în prima linie a luptei împotriva Covid-19, ultima fiind cea care se lupta sa salveze mămicile și nou-născuți, infectați în Maternitatea “Odobescu”, “spitalul Primăriei”, în urma jocului de-a carantina.
Și o face tot cu succes, fără tam-tam, tot cu o rată buna de vindecare, tot cu medici neinfectați și, cel mai important, fără niciun deces, pe moment. Dacă Robu nu e în căutare doar de capital electoral, ci strict în căutare de eroi moderni, cel puțin doctorii Virgil Musta de la “Victor Babeș” și Marius Craina de la “Bega”, dacă nu întreaga echipa medicală din ambele unități sanitare, ar trebui sa primească titluri de “cetățean de onoare” căci, logic, forța actului medical și miracolele, stau într-o echipa, nu într-un singur om sau doi! Așa ar fi corect și transparent!
Dar nu va fi așa, mai mult ca sigur! Și de aceasta data, motivele sunt evidente: Robu nu va accepta niciodată sa recunoască alte merite, decât ale sale și executate “sub îndrumarea mea”, cu atât mai puțin sa acorde titlul de cetățean de onoare unui alt medic, care nu lucrează la “spitalul Primăriei” și cu atât mai mult unui contracandidat la fotoliul de primar al municipiului Timișoara, așa cum este cazul profesorului Marius Craina, șeful secției de Obstetrică-Ginecologie de la Maternitatea “Bega”.
Punct și de la capăt
Revenind la cazul cetățeanului italian, Giuseppe T, in vârsta de 75 de ani, decedat, ieri dimineața, în saloanele Spitalului “Victor Babeș”, evident, situația, în sine, reprezintă o tragedie. Familia decedatului este în șoc, cu atât mai mult cu cât, cu trei zile înainte de a deceda, bătrânul a ajuns “pe picioare” la Spitalul Județean Timișoara, a doua zi fiind confirmat și transferat, conștient fiind, la Spitalul “Victor Babeș”, conform protocolului intraspitalicesc.
După nici 48 de ore, Giuseppe T. a decedat. Fiica vitrega a acestuia, Dana Haldan, stabilită în Italia, a acceptat cu greu evenimentul tragic: “Este strigător la cer ceea ce s-a întâmplat cu tatăl meu vitreg. A plecat pe picioare și după 3 zile a murit. El stătea cu mama, la Nitchidorf. Venise în România de 1 an de zile și se stabilise acolo. De atunci, nu a mai avut niciun contact cu Italia. Personal, cred ca s-a îmbolnăvit, în urma cu 12 zile, într-un mic sejur, la Albina, în casa unui angajat al Spitalului Județean Timișoara. După, tatăl meu vitreg, a mai intrat în contact cu mătușa mea, angajata a aceluiași spital. Practic, în casa mătușii mele, locuiesc alte 5 persoane, toate angajate la Județean: Ortopedie, Neurochirurgie și pe alte secții. Acum, am aflat ca pe mama nimeni nu vrea sa o testeze, ca nu ar avea simptom și ca ar trebui sa-și ia singura febra. Pe toți cei cu care Giuseppe a intrat în contact, angajați ai spitalului, la fel. Chiar mi-e greu sa înțeleg toate aceste lucruri. In logica asta, va puteți închipui ce e la Spitalul Județean. Chiar nu interesează pe nimeni? E haos total…”.
[responsive_youtube http://www.youtube.com/watch?v=N58QBtZXCz0&feature=youtu.be]