ANUNȚURI

Societățile comerciale : AVCOZ EDIL S.R.L. , VCN DEVELOPMENT VEST SRL , SPAB CONSTRUCT VEST S.R.L. ,  SPO DEVELOPMENT BUILD INVEST S.R.L. , BAV DEVELOPMENT BUILD S.R.L. , anunță publicul interesat că au obținut autorizațiile de construire cu nr. 168 , respectiv cu nr. 169 din data de 13.03.2024 , emise de Primărie Timișoara, jud. Timiș , privind obiectivul începerii lucrărilor de construcții pentru proiectele ELIZA 2 și ELIZA 3 , imobile de locuințe colective , în regim  P+2E+ER , în Timișoara , pe strada Grigore Alexandrescu , jud Timiș .

Cele mai citite articole în ultima săptămână

Din aceeași categorie

Proiectul final din Piața Sf. Gheorghe capătă contur. Vezi cum va arăta!

Vocea Timișului va susține permanent adevărul!

Săpăturile arheologice din Piața Sf. Gheorghe s-au încheiat, iar arheologii, împreună cu arhitecții au trecut la faza a doua a proiectului, cea de schimbare locației, pentru a scoate în valoare descoperirile făcute.

Toate vestigiile care vor rămâne la suprafață vor fi desfăcute în bucăți iar fiecare cărămidă va fi tratată pentru a rezista condițiilor meteo de orice fel și  apoi vor fi repuse la loc în forma originală. În designul pieței va fi integrată și statuia Sf. Gheroghe care acum stă peste drum.

Arhitectul Radu Mihăilescu, cel care a făcut și proiectul inițial, se va ocupa de reconfigurarea pieței. Astăzi, într-o conferință de presă la primărie, a prezentat cum va arăta noua față a locației.

“Piața Sf. Gheorghe este cea mai mică din ansamblul celor 3 piețe, dar la vremea cand a fost construită era cea mai interesantă. Era un spațiu triunghiular, una din laturi fiind formată de biserica barocă construită la jumătatea secolului al 18-lea. Forma rectangulară pe care o cunoaștem noi acum a fost data la începutul secolului 20 prin construirea clădirii băncii de lângă. Odata cu începerea proiectului care s-a realizat acum 2 ani, am propus să extindem limitele pieței. Am considerat piața ca fiind marginită de 4 fronturi stradale,  și am decis să împingem latura de nord până în și sa o marcam printr-un alt tip de paviment, prin aceasta semnalizând faptul că bulevardul de mare viteză existent se termină și se intră într-un nou tip de spațiu. Știam că pe teritoriul acestei piețe, în momentul în care urmam sa escavăm, vom găsi conturul bisericii iezuite, dar nu stiam dacă structura a fost păstrată în întregime sau a fost demolată. S-au descoperit zidurile bisericii și alături de ele ziduri ce făceau parte dintr-o construcție anterioară bisericii., vorbesc despre moschee, dar și o serie de alte edificii din perioada medieval, case de lemn. În urma consultărilor avute cu domnul profesor Drașovean si cu Primăria Timișoara, am ajuns la concluzia că dintre vestigiile descoperite merită să fie păstrate și integrate în amenajarea ce urmează să se facă doar zidurile bisericii iezuite și fragmentele descoperite ale vechii moschei. Integrarea zidurilor s-ar face prin modificarea accesului în zona scufundată, am reorientat treptele de acces la zona cea mai de jos a amfiteatrului, treptele coboară pe lângă zidul bisericii. Am și reamplasat statuia Sf. Gheorghe în zona bisericii, descoperită cu ocazia săpăturilor. Este o incintă aproximativ patrata  de 3 pe 3 metri unde am considerat că monumentul s-ar integra bine. Totodata, așezandu-l așa, îl orientam spre sud-vest și poate fi pus mai bine în valoare, va beneficia de altă lumină.” a explicat arhitectul.

- Advertisement -
Tiberiu Kiss-Radu Constantin
Tiberiu Kiss-Radu Constantin
Întreaga responsabilitate a comentariilor lăsate de dumneavoastră vă aparține! Click aici-citeste condiţiile de utilizare ale site-ului www.voceatimisului.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole în ultimele 48 de ore