Simonis-si-Robu

Timișorenii care nu și-au achitat la timp taxele și impozitele nu vor scăpa de penalități. Proiectul propus de consilierii PSD, pentru a doua oară în ultimele luni, a fost respins, marți, în plenul Consiliului Local Timișoara. Nu însă înainte de a isca certuri aprinse între social-democrați și primarul Nicolae Robu.

Proiectul de hotărâre propus de social-democrați prevedea ca timișorenii care nu și-au achitat taxele și impozitele la timp să fie scutiți de 70% din plata penalităților de întârziere. Proiectul a fost realizat în baza OUG nr. 44/2015, privind acordarea de facilități fiscale contribuabililor care datorează majorări de întârziere către bugetul local, mai exact, „anularea cotei de 70% din majorările de întârziere datorate ca urmare a neachitării la termen a obligațiilor de plată restante, în condițiile și în conformitate cu procedura de acordare a facilității fiscale”. Pentru prima oară, proiectul a fost supus votului în plen în noiembrie 2015, când a fost respins. El a fost reintrodus pe ordinea de zi și în cadrul ședinței de marți, având aceeași soartă. Cei care l-au propus, consilierii PSD, îi acuză pe primarul Nicolae Robu că a sabotat proiectul de hotărâre.

„Proiectul a fost reluat, pentru că a picat într-o primă fază, tot din cauză că nu a avut susținerea domnului primar. Este realizat în baza unei hotărâri de Guvern care dă posibilitatea consiliilor locale să decidă privind amnistierea unui anumit procent din cuantumul penalităților. Este în Timișoara un număr aproximativ de locuitori care n-au reușit să-și plătească impozitele, 10 procente. Eu am propus ca dacă își plătește omul impozitul cel inițial și un procent de 30% din penalitate, să fie amnistiat de diferența de 70%. În felul acesta încurajăm încasările la bugetul de stat și-i ajutăm pe oamenii amărâți care nu au bani. Eu știu că orice propun eu, indiferent cât de bună ar fi, nu-i place dânsului că vrea doar dânsul să fie cu inițiativă și să aibă idei bune, în rest, nimeni.”, a declarat consilierul PSD Alfred Simonis, la finalul ședinței de plen.

În timp ce primarul susține că social-democrații invocă ordonanța guvernamentală pentru a scăpa firmele mari de datorii, consilierii PSD spun că primarul discriminează cetățenii Timișoarei și că favorizează firmele ce aparțin colegilor săi de partid.

„E de menționat faptul că domnul primar Robu, liberal fiind, și-a propus și a adoptat două astfel de hotărâri în mandatul ăsta, care favorizau doar firmele. Cu alte cuvinte, el fiind liberal sprijină firmele care vezi Doamne, nu pot plăti impozitele și le-a grațiat, un procent din penalități. Pentru firmele liberale, pentru că multe firme liberale se regăsesc acolo, a putut să le grațieze, dar oameni amărâți, persoane fizice, care poate n-au avut bani să-și plătească, n-a fost de acord să-i amnistieze, deși domnul Bodo, directorul Direcției Fiscale, a spus că practic vin doar cei care au sume mici”, a completat Alfred Simonis.

În schimb, social-democrații spun că s-au gândit doar la timișorenii cu probleme financiare când au făcut propunerea. Surprinzător este faptul că, potrivit consilierului PSD, municipalitatea va cheltui mai mulți bani executând silit timișorenii care nu și-au achitat taxele la timp decât suma care ar fi putut fi colectată dacă hotărârea ar fi fost aprobată. Pentru a-și susține ideea, social-democrații au propus introducerea unui nou amendament, ce prevedea ca de grațiere să beneficieze doar persoanele fizice, nu și cele juridice.

„Dacă o persoană fizică sau juridică are zeci de proprietăți și are de plată 100.000 de lei pe an și n-a plătit trei ani, nu-l ajută cu nimic această inițiativă pentru că oricum are de plătit sute de mii. Dar îi ajută pe oameni care au 800 de lei, 300 de lei impozit și care au pensii de 100. Îi face rău platnici și cerșetori pe oamenii ăștia. Eu țin să-l anunț că în Timișoara nu sunt numai liberali profesori universitari și prieteni de concedii cu dânsul, că pe aceia știe să-i ajute, le dă terenuri, le dă autorizații. Pentru bieții amărâți care n-au câteva sute de lei să-și plătească nu a găsit resurse. Știți care e reversul? Executarea silită a cestor oameni va costa mai mult decât debitul pe care ai să-l recuperezi? Unde e logica?”, a explicat consilierul PSD.

Mai mult, social-democrații spun că proiectul a fost sabotat de către edilul timișorean din momentul în care a ajuns pentru prima oară pe ordinea de zi a ședinței de consiliu local, în noiembrie 2015.

„Din păcate nu mai putem s-o reluăm. Între prima și a doua oară când s-a votat s-a ridicat avizul juridic la ordinul primarului. Orice, numai să nu ajutăm oamenii simpli, în condițiile în care prietenii dânsului beneficiază în termen de urgență de terenuri, de autorizații de construcții în timp ce cetățenii stau cu lunile, cu anii, să obțină ceva de la primărie. Sunt foate multe nereguli în Primăria Timișoara”, a declarat Alfred Simonis.

Trebuie să menționăm faptul că în multe țări din Uniunea Europeană cetățenii pot plăti impozit diferențiat, în timp ce în România se aplică taxa unică de impozitare de 16%.

Primarul Nicolae Robu susține că nu va fi niciodată de acord cu iertarea celor care nu-și plătesc datoriile la timp, fie că este vorba despre firme, fie de persoane fizice. La acuzele PSD că își ajută prietenii de concediu să obțină terenuri și avize din parte municipalității Robu a declarat că politica sa este una de susținere a investitorilor ce generează locuri de muncă.

„Noi am încercat să-i scutim de la plată pe investitori, pe cei ce generează locuri de muncă. Hai să fim oameni serioși! Eu îmi susțin propunerile în continuare. Timișoara este orașul cel mai propice din România pentru investiții. Tot ce face adm publică locală vizavi de investitori este încurajare. În rest suntem fair. Votul aparține consiliului local. Eu niciodată nu o să îndemn consiliul local să fie tolerant cu cei care nu plătesc. Și dacă ar fi 20%, eu tot împotrivă aș fi, de principiu. Trebuie să se știe clar. Cine plătește când trebuie, își face datoria, cine nu, nu-și face datoria și trebuie să simtă pentru a nu exagera întârzierile”, i-a răspuns primarul consilierului Alfred Simonis.

Discuțiile aprinse pe această temă au continuat mai bine de o jumătate de oră, în plenul consiliului local. Puteți urmări întreaga înregistrare în imaginile de mai jos.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.