Vocea Timișului va susține permanent adevărul!

MEDIEREA-ARMONIE SI PACE SOCIALA

Publicat in

Vocea Timișului va susține permanent adevărul mai presus de putere, viitorul mai presus de trecut, cinstea mai presus de confortul financiar, știrea mai presus de editorial și capacitatea de decizie mai presus de diplomația compromisului.
Timișoara
cer senin
26.9 ° C
27.8 °
26.1 °
36 %
2.6kmh
0 %
vin
27 °
sâm
27 °
Dum
24 °
lun
24 °
mar
26 °

A trecut cam neobservata,nediscutata si neapreciata Legea nr.192/2006, devenita Legea nr 115/2012, legea Medierii si Organizarea profesiei de Mediator dupa publicarea ei in Monitorul Oficial, din data de 09.07.2012, din cauza referendumului si a framantarilor politice fara precedent in Romania.

Pentru modificarile ce erau necesare am lucrat cateva zeci de mediatori profesionisti autorizati, coordonati de distinsa Alina Gorghiu-deputat, actualmente,vicepresedinte al Camerei Deputatilor din Parlamentul Romaniei, si mi-am argumentat aplicarea ei in mai multe domenii in fata unor zeci si sute de specialisti in drept, comunicare, oameni de afaceri,etc. din Tg-Mures, Cluj, Timisoara, Arad, Tg-jiu, Turnu-Severin, Oradea, Resita, prezentand atunci zecile de avantaje, pentru justitiabili, pentru instante, pentru bunul mers al afacerilor si al vietii sociale, toate grav afectate dupa Revolutia din 1989 cand spiritul revansard al poporului s-a manifestat in intreaga societate ajungand acum la aproape 4 milioane de dosare in instantele din Romania, unde nr. de judecatori este relativ acelasi din 1990. Legea mult asteptata intra in vigoare la 01.octombrie 2012  ,cu exceptia art.60,alin 1,care vor intra in vigoare la 09.01.2013,adica la 6 luni de la publicarea legii in M.OF.,cu aplicarea prevederilor L/202/2010,privind unele masuri pentru accelerarea solutionarii proceselor.
In S.U.A.si multe state din U.E. legea se aplica de mai multi ani,cu multiple avantaje,ajungandu-se ca in unele tari , circa 90/la suta din litigiile comerciale sa se rezolve prin metode alternative, fara a se merge la instantele de judecata. Domeniile de aplicare a Legii Medierii sunt multiple dar marii specialisti in materie sustin ca „nu este conflict ce nu poate fi mediat”. De aceea va invit sa lecturati aceasta lege, utila instantelor judecatoresti, institutiilor , persoanelor fizice si juridice, oamenilor de afaceri, etc.
Cea mai importanta prevedere : „Daca legea nu prevede altfel, partile, persoane fizice sau juridice, SUNT OBLIGATE SA PARTICIPE la Sedinta de Informare privind MEDIEREA, inclusiv dupa declansarea unui proces in fata instantelor competente in vederea solutionarii pe aceasta cale a conflictelor in materie civila, de familie in materie penala precum si in alte materii.” Deci nu medierea este obligatorie ci participarea la sedinta de informare, care,conform legii ESTE GRATUITA.
In timp,speram ca din cele 4 milioane de litigii pe rol sa preluam si sa solutionam pe cale amiabila mai mult de un sfert, fapt ce va duce implicit la multe impacari, la reluarea relatiilor intre partile aflate in conflict, la stingerea litigiilor si reinnoirea unor prietenii si a bunei convietuiri sociale. Instantele se vor ocupa de cauzele complexe, cheltuielile statului vor fi reduse, cetatenii in ansamblul societatii se vor ocupa de serviciul lor sau preocupari pentru o viata mai buna, fara stres si incrancenare,creandu-se  ARMONIE SI PACE SOCIALA, de care toti avem nevoie.
mediator Ilie Bertea

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele articole

Comentarii recente

Articole asemănătoare