Toamna se numără scumpirile. Luna septembrie vine cu majorări de preţuri atât la servicii cât mai ales la produse. După o vară secetoasă, cele mai mari creşteri de preţ se vor înregistra în sectorul alimentar. Lipsa furajelor şi faptul că grânele sunt puţine anul acesta, i-a determinat pe productori să crească preţurile de vânzare a produselor animale. Astfel,de luna aceasta, carnea, ouăle şi laptele vor costa mai mult, în medie, cu 20%.

Însă, tot ca urmare a anului agricol slab, şi preţul carburanţilor va fi majorat din nou, pentru a 11-a oară. Asta în condiţiile în care gazul, apa şi electricitatea au fost deja scumpite de luna trecută.

Cu toate acestea, cel puţin în domeniul agricol, situaţia în care se află România continuă să fie un paradox. Deşi producţia a scăzut anul acesta la mai puţin de jumătate faţă de anul trecut, ţara noastră continuă să fie cel mai important exportator de produse agricole din Europa. Iar judeţul Timiş are un aport important în economia agrară, având în  vedere că doar 10% din cele 565 de mii de hectare de teren arabil de pe suprafaţa judeţului nu au fost cultivate.

 

Alexandra Dobre