Conacul Mocioni de la Foeni, redat comunității: o nouă bijuterie arhitecturală în circuitul cultural al județului Timiș

- Advertisement -
Conacul Mocioni de la Foeni, una dintre cele mai valoroase clădiri de patrimoniu din județul Timiș, a fost redat circuitului cultural și turistic, după finalizarea unui amplu proces de reabilitare.

Președintele Consiliului Județean Timiș, Alfred Simonis, a anunțat inaugurarea oficială a clădirii, subliniind eforturile depuse pentru a debloca lucrările care stagnau de ani buni.

„A fost o adevărată luptă pentru a ajunge astăzi să putem da această bijuterie arhitecturală comunității artistice, dar, până la urmă, am reușit”, a declarat Simonis.

În momentul preluării mandatului său la conducerea CJ Timiș, lucrările de restaurare ale Conacului Mocioni erau complet blocate. Cu perseverență și determinare, echipa coordonată de Simonis a reușit să repornească proiectul și să finalizeze lucrările în doar câteva luni, în urma reluării dialogului cu constructorul.

Planurile pentru viitor sunt ambițioase: conacul va găzdui evenimente artistice, expoziții și alte manifestări culturale, devenind un veritabil centru de promovare a artei în vestul țării.

„Ne dorim ca acest conac să fie casă bună pentru artă și artiști, să permanentizăm aici activități culturale și să ne bucurăm cu toții de frumusețea lui”, a adăugat președintele CJ Timiș.


Un colț de istorie bănățeană: Conacul Mocioni

Construit în secolul al XIX-lea, Conacul Mocioni din Foeni este o emblemă a aristocrației românești din Banat. A aparținut familiei Mocioni, una dintre cele mai influente familii nobiliare românești ale vremii, cu o contribuție semnificativă la viața politică, culturală și economică a regiunii.

Stilul arhitectural al conacului îmbină influențe clasice și baroce, iar construcția sa impunătoare reflectă gustul rafinat al epocii. În timpul regimului comunist, clădirea a fost naționalizată, iar în ultimele decenii a trecut prin perioade de degradare accentuată.

Prin eforturile autorităților județene și cu finanțare din fonduri europene, conacul a fost restaurat și transformat într-un spațiu destinat culturii și comunității.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

ANUNȚURI ȘI PUBLICITATE

Articole asemănătoare

Biserica de la Topla, protejată după incendiu

Slujba de Înviere de la Muzeul Satului din Timișoara...

Simonis, despre absențele lui Fritz: Nu vreau ca România să ajungă ca USR

Într-un moment tensionat pe scena politică, președintele Consiliului Județean...

Din aceeași categorie

Lumina Sfântă de la Ierusalim a ajuns la Timișoara. Moment solemn pe aeroportul internațional

Lumina Sfântă de la Ierusalim a ajuns sâmbătă seara...

Biserica de la Topla, protejată după incendiu

Slujba de Înviere de la Muzeul Satului din Timișoara...