Consiliul concurenţei a pus ochii pe profesiile liberale

0
842

Notarii publici, executorii judecătoreşti şi avocaţii sunt în atenţia Consiliului Concurenţei (CC) pentru aspecte neconcurenţiale legate de activitatea acestor profesii liberale, în cazul celor care practică profesia în mod independent, în regim de liberă practică. Problemele actuale în cazul notarilor publici vizează onorariile minime, numărul de birouri şi restricţionarea publicităţii, în cazul executorilor judecătoreşti – onorariile minime şi maxime, numărul de executori şi restricţionarea publicităţii, iar în cazul avocaţilor – restricţionarea publicităţii, a declarat la un seminar la Sinaia, Nicoleta Crişan, inspector de concurenţă în cadrul CC.

Program pilot pentru notari

Ea a precizat că, în cazul notarilor publici, s-au pus bazele unui program pilot care vizează eliminarea, pentru o perioadă de timp, a intervenţiei asupra onorariilor pentru o parte din actele şi procedurile notariale, urmând să fie cuantificate efectele acestei măsuri.

Accesul pe piaţă, restricţionat în mod abuziv

În cazul profesiilor liberale, principalele aspecte neconcurenţiale aflate în atenţia CC se referă la accesul pe piaţă – atunci când este restricţionat excesiv şi nu este motivat de necesitatea asigurării unui nivel ridicat de calitate a serviciilor oferite – numerus clausus – limitarea numărului de profesionişti de pe piaţă (în cazul notarilor, executorilor judecătoreşti), la nivelul tarifelor practicate – îndeosebi nivelul minim (notari, executori judecătoreşti – prin lege; contabili autorizaţi; prin regulament intern), dar şi cel maxim sau recomandat atunci când acesta este rezultatul unui schimb de informaţii între concurenţi, la restricţionarea publicităţii, îndeosebi în cazul profesiilor juridice, precum şi la anumite drepturi exclusive acordate unor profesii (de exemplu o activitate încredinţată notarilor, care ar putea fi efectuată şi de alte profesii juridice, cum este intervenţia obligatorie a notarilor în materia tranzacţiilor imobiliare). ,,Nu se urmăreşte dereglementarea totală a domeniului, ci doar eliminarea acelor restricţionări nejustificate şi excesive. În principiu, unele restricţionări pot fi pe deplin justificate contribuind la protecţia consumatorilor care nu dispun de expertiza necesară pentru a evalua calitatea serviciilor din domeniu”, a spus reprezentanta CC. Reprezentanţii Concurenţei au anunţat deja că în cazul executorilor judecătoreşti a fost aplicată o primă amendă, de 593.089 lei (aproximativ 131.798 euro) pentru crearea unei bariere la intrarea în profesie, fixând o taxă excesivă şi discriminatorie, cât şi prin stabilirea unor cheltuieli de executare ce exced cadrul legal, potrivit reprezentanţilor CC.  

Fără tarife minime

De-a lungul timpului, în urma intervenţiei CC, restricţiile privind onorariile au fost eliminate în cazul avocaţilor, arhitecţilor, contabililor autorizaţi şi experţilor contabili, medicilor veterinari, specialiştilor în cadastru/geodezilor, iar restricţiile privind accesul în profesie, pe baza unor criterii geografice şi demografice, au fost eliminate în cazul medicilor dentişti şi al farmaciştilor.

O.T.

Informaţiile publicate de voceatimisului.ro pot fi preluate doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.