ANUNȚURI

Societățile comerciale : AVCOZ EDIL S.R.L. , VCN DEVELOPMENT VEST SRL , SPAB CONSTRUCT VEST S.R.L. ,  SPO DEVELOPMENT BUILD INVEST S.R.L. , BAV DEVELOPMENT BUILD S.R.L. , anunță publicul interesat că au obținut autorizațiile de construire cu nr. 168 , respectiv cu nr. 169 din data de 13.03.2024 , emise de Primărie Timișoara, jud. Timiș , privind obiectivul începerii lucrărilor de construcții pentru proiectele ELIZA 2 și ELIZA 3 , imobile de locuințe colective , în regim  P+2E+ER , în Timișoara , pe strada Grigore Alexandrescu , jud Timiș .

Cele mai citite articole în ultima săptămână

Din aceeași categorie

Dezastrul Colterm! Timișorenii, obligați să scoată din buzunar peste 21 milioane euro pentru că primarul Dominic Fritz a uitat să-l trezească din somn pe Ruben Lațcău

Vocea Timișului va susține permanent adevărul!
Aduceți-vă aminte când, în plină campanie electorală, Dominic Fritz avea soluții la orice problemă a timișorenilor. Absolut la toate! Fără excepții! Chiar și la problemele ”Colterm”! E de pomină, deja, celebra alocuțiune a primarului Fritz, când a venit vorba despre capacitățile organizatorice și intelectuale ale viitorului viceprimar: Ruben Lațcău.

Atunci, și nu doar atunci, Dominic Fritz a spus despre Ruben Lațcău, tânăr corporatist ca marea majoritatea a membrilor USR, că ”este un inginer ieșit din comun”. Ba mai mult, că a fost creierul care a construit și a coordonat, timp de un an, o echipă de 100 de experți, care a pus umărul la programul de guvernare pentru Timișoara. Și, colac peste pupăză, că ”poți să-l trezești la 3 noaptea și să-l întrebi cum trebuie să restructurăm Colterm și va da un răspuns detaliat, dar mai ales pasionat”.

De la gargara oratorică a primarului Dominic Fritz și până în prezent, au trecut mai bine de 6 luni. Nici urmă de ”superman”-ul Lațcău, nici vorbă de răspunsuri detaliate, nici pe mobilitate urbană, nici pe atragerea de investitori și, cu atât mai puțin, acum, pe situația delicată de la ”Colterm”. Șubredă pentru că azi s-a aflat ceea ce fostul edil, Nicolae Robu, anunțase de acum o săptămână. Și anume faptul că din cauza incompetenței noii administrații, timișorenii vor plăti o amendă de mediu de peste 20 milioane de euro.

Bineînțeles că Robu și-a luat, imediat, porția de înjurături de la postacii useriștii! Ba chiar și Ruben Lațcău, cel care a fost descris de Dominic Fritz ca fiind ”un strateg și un manager desăvârșit”, a negat informația. Și a fost exact așa cum a zis ”oracolul” Nicolae Robu. Pentru că Primăria Timișoara nu s-a sinchisit să cumpere cele 270.163 de certificate verzi, ci doar 70.000, instituția a fost amendată de către Administrația Fondului de Mediu. Cu fix 100 de euro pentru fiecare certificat verde, care nu a fost achiziționat până la data de 30 aprilie, așa cum cere legea. Așadar, amenda este de 106.863.467 RON.

Fie că ne place sau nu, cu toate păcatele sale, acum câteva zile, Nicolae Robu, a avertizat asupra deznodământului. La fel, în ultimele luni, și mass-media a tras semnale de alarmă că certificatele verzi trebuie cumpărate urgent de pe piața liberă. Au fost chiar și consilieri locali care au punctat pe subiectul ”Colterm” și au avertizat că joacă de-a administrația poate costa extrem de scump municipalitatea: Roxana Iliescu (Pro România) și Radu Țoancă (PSD). De departe, însă, cel mai tranșant a fost Robu care a anunțat că ”prima mare realizare” a noii administrații timișorene, care se datorează incompetenței și delăsării tandemului Fritz – Lațcău, va fi o amendă uriașă pentru ”Colterm”. Și a avut dreptate!

Robu acuză un blat

Fostul edil a și explicat, pe pagina sa de Facebook, acolo unde și-a luat și înjurăturile de la postacii useriști, că, indiferent de amendă, ”obligația de a cumpăra certificatele verzi rămâne valabilă”. Așa că, până la achiziționarea integrală a cotei de certificate verzi, impuse ”Colterm”, se va fixa un nou termen și apoi, dacă problema va fi tot nerezolvată, se va aplica o nouă amendă și a treia oară se va ridica dreptul de a funcționa: ”S-a creat un prejudiciu de 21 milioane de euro pentru care cei vinovați vor trebui să dea socoteală la DNA și apoi în instanță și în final să recupereze banii”, spunea, acum o săptămână, Nicolae Robu.

Astăzi, în plin scandal public, Nicolae Robu reia discuția și povestește cum a gestionat, pe vremea sa, administrația liberala, problema certificatelor verzi de la ”Colterm”: ”Pentru că nu aveam cum să pun banii jos, cum se cere pe bursă, o sumă atât de mare fiindu-ne imposibil să o avem ca lichiditate, noi aprobam, în fiecare an, în Consiliul Local, asumarea de către Primărie a plății ei, în 6 rate, iar în rate, găseam vânzator, cum a existat și în acest an! Banii trebuie recuperați de la vinovați, iar vinovatul principal este dl Fritz, că nu a convocat ședința de CL, așa cum le convocam și eu! În aceste condiții, este greu de imaginat cum ar putea Colterm scăpa de faliment! Eu suspectez că suntem în fața infracțiunii de bancrută frauduloasă pentru că se vorbea de câteva luni, în târg, că unii creditori au pus ochii pe cele 50 ha de teren foarte valoros deținute de Colterm”.

Mai mult, Nicolae Robu susține că a pune lacătul pe ”Colterm” și a instala, în oraș, încă 60.000 de centrale de apartament, pe lângă cele existente, ”înseamnă depășirea clară a pragului critic de poluare extrem de periculoasă, stimulatoare a unor boli grave, după cum arată studiile”. Fostul edil mai spune că, în speța fostei regii de termoficare a Timișoarei, trebuie avut în vedere și că ”aici, s-au investit, în retehnologizare, vreo 250 – 300 milioane lei fonduri europene și am lăsat cca 150 milioane lei fonduri europene aprobate pentru o noua etapă de retehnologizare”.

Se încinge lupta

Președintele PSD Timiș, deputatul Alfred Simonis, susține că Timișoara este în situația de azi pentru că municipalitatea a fost condusă, în ultimii 30 de ani, doar de dreapta și datorită amenzii de peste 21 milioane de euro municipalitatea riscă să intre în faliment, alături de ”Colterm”. Parlamentarul social-democrat a declarant că, despre situația certificatelor verzi se știa de luni de zile, ”însă administrația Fritz a preferat să se joace de-a interzicerea hrănitului de porumbei, căței și pisici, decât să rezolve o problemă majoră care risca să lase un întreg municipiu fără căldură și apă caldă”.

Alfred Simonis consideră că viceprimarul Ruben Lațcău ”pe care dacă îl trezești la ora 3 dimineața îți răspunde la orice întrebare despre Colterm” este direct responsabil de neconvocarea AGA a Colterm, de 2 luni de zile, pentru a se găsi o soluție financiară pentru cumpărarea acestor certificate până în data de 30 aprilie. ”De cealaltă parte, PNL a promis sprijin guvernamental pentru societatea de termoficare din Timișoara, care încă se lasă așteptat. Și PNL este direct vinovat de dezastrul de la Colterm, în condițiile în care, în cei opt ani de administrație liberală, această societate a fost transformată într-un fief liberal al furtului banului public și al căpușării totale de către persoane sau firme de casă”, a declarat președintele PSD Timiș.

Deputatul bănățean a conchis că, în problema ”Colterm”, a fost nevoie de demersul a doi consilieri locali din opoziție pentru întrunirea AGA, în al 12-lea ceas, în data de 27 mai a.c.! Și, mai mult decât orice, că ”PSD va solicita demisia CA și a întregii conduceri Colterm și demararea de investigații penale pentru stabilirea tuturor vinovaților din ultimii ani, care au prejudiciat bugetul Timișoarei cu sute de milioane de euro, indiferent de numele acestora și de funcțiile pe care le-au ocupat sau le ocupă la Colterm sau în administrația publică locală”.

- Advertisement -
Radu Constantin
Radu Constantinhttp://www.voceatimisului.ro
Întreaga responsabilitate a comentariilor lăsate de dumneavoastră vă aparține! Click aici-citeste condiţiile de utilizare ale site-ului www.voceatimisului.ro

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole în ultimele 48 de ore