jongleriifoc

Festivalul organizat de ADIFOLK Barcelona, Primăria Municipiului Timişoara, Consulatul Onorific al Spaniei în Timişoara şi Asociaţia ViaRumania va avea loc în perioada 8-10 August, la Timişoara.  Peste 500 de artişti catalani vor participa alături de grupuri din România la un eveniment extrem de interesant şi de spectaculos incluzând tradiţionalele parade cu giganţi, jocuri cu foc, turnuri umane şi multe alte repere ale tradiţiei catalane.

Într-un context în care tradiţiile şi festivalurile din Catalonia unesc oamenii, acestea ocupă un rol foarte important în societatea catalană. Printre cele mai importante festivități se numără correfocs, în care „dracii” „se joacă” cu focul și cu oamenii. Acești draci nu sunt în acest caz încarnarea răului; ei sunt exuberanți, dansând pe sunetele tamburinelor și ale tradiționalului oboi, timp în care lansează focuri de artificii. Colles castelleres sunt rupuri de entuziaști care formează turnuri de oameni impresionante (până la înălțimea a nouă oameni). Această tradiție veche, care acum s-a extins într-o mare parte a Cataloniei, și care a devenit un show, sau sport care atrage mii și mii de catalani.

Aplec Internacional este cel mai mare festival catalan ce se desfăşoară în afara graniţelor ţării şi care aduce la Timişoara peste 500 de artişti, grupaţi în 22 de grupuri artistice, împreună cu alţi 1000 de însoţitori din întreaga Catalonie. Evenimentul este sprijinit de Primăria Barcelonei şi Guvernul Catalan şi se află la cea de a 27-a ediţie, pentru prima dată în Europa de Est, printre oraşele care au găzduit acest eveniment aflându-se Amsterdam, Copenhaga, Manchester, Paris, Lisabona sau Verona.

“Organizarea festivalului reprezintă un succes şi o recunoaştere a Timişoarei ca important centru cultural şi turistic în România şi în regiune. Alegerea Timişoarei se bazează pe avantajele de infrastructură culturală – săli de spectacole, scene în aer liber, capacitate de organizare , logistică (zboruri directe cu Barcelona multiple în Timişoara şi regiune care pot deservi 1500 de participanţi străini într-o perioadă scurtă), dar şi din considerente de deschidere spre cultură şi multiculturalitate. Dincolo de momentele artistice extraordinare care sunt oferite timişorenilor pe parcursul unui weekend, Aplec Internacional reprezintă o oportunitate unică pentru Timişoara ca vizibilitate în una din regiunile considerată a fi motor al Europei. Astfel de evenimente construiesc relaţii stabile de colaborare culturală, extrem de importante pentru dimensiunea europeană a candidaturii Timişoarei la titlul de Capitală Europeană a Culturii în 2021” a declarat Dan Diaconu, viceprimarul Timişoarei.

La evenimentul din august şi-au anunţat participarea miniştri ai guvernului catalan, precum şi înalţi oficiali ai Primăriei din Barcelona. Până la momentul festivalului, Timişoara va beneficia de de evenimente de vizibilitate în mass media catalana, dar şi în rândul oamenilor de afaceri catalani. Se încearcă de asemenea organizarea unei misiuni economice în Timişoara pentru stabilirea de relaţii de afaceri în cea de a doua jumătate a acestui an.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Moderarea comentariilor este activată. Poate dura ceva timp până ce comentariul tău va fi aprobat.