AcasăTimp LiberFilmele SaptamaniiFilmul Saptamanii-Gangster Squad

Filmul Saptamanii-Gangster Squad

‘We Own the Night”/”Noaptea e a noastră” e poate cel mai bun motto pe care l-a avut vreodată poliţia americană, acesta fiind sloganul celei din New York în anii ’80 ai secolului trecut, slogan scris pe maşinile de patrulare ca o promisiune că poliţia va pune stăpânire pe noaptea ce aparţinea traficanţilor. Din păcate, perioada respectivă a fost una dintre cele mai rele pentru poliţia americană, din cauza ratei execesive a criminalităţii.

În Gangster Squad/Elita gangsterilor, film inspirat din evenimente reale, cu premiera la noi pe 11 ianuarie, este vorba despre membrii brigăzii LAPD (The Los Angeles Police Department), un mic grup de poliţişti cu sarcina secretă de a-l prinde pe cel mai periculos mafiot care opera în Oraşul Îngerilor, Mickey Cohen (Sean Penn), în perioada de după cel de-Al Doilea Război Mondial. „No names, no badges, no mercy”/”Fără nume. Fără insigne. Fără milă” va fi motto-ul acestei echipe reunite la cerinţa lui Bill Parker (Nick Nolte), şeful poliţiei.

La ordinul său, echipa trebuie să nu execute nicio arestare sau percheziţie; trebuie să distrugă, cu orice preţ, sursa existenţei lui Cohen, fără milă şi cât mai eficient posibil, dar fără să se deconspire. Atât Parker, cât şi gangsterul Mickey Cohen au fost personaje reale (şi nu doar ei). Bill Parker a fost în viaţa reală cel mai important şi mai controversat şef de poliţie din Los Angeles, ce s-a menţinut în funcţie timp de 39 de ani, iar Mickey Cohen era un rege al mafiei nemilos, născut în Brooklyn, care a reuşit să controleze toate afacerile ilegale, de la cele cu droguri, până la cele cu arme, prostituate şi jocuri de noroc din vest de Chicago. Mickey îşi făcea afacerile fiind protejat nu doar de oamenii pe care-i plătea, dar şi de poliţie şi de politicieni, pe care îi controla. Deşi faima gangsterului îi intimidează pe oamenii legii, brigada secretă LAPD condusă de sergentul John O’Mara (Josh Brolin) şi de sergentul Jerry Wooter (Ryan Gosling) nu se lasă impresionată şi încearcă să-i zdruncine şi să-i dărâme imperiul.

Acesta este subiectul filmului Elita gangsterilor, cu scenariul semnat de către fostul poliţist californian Will Beall, inspirat dintr-un şir de şapte articole despre corupţie, publicate în cotidianul Los Angeles Times de către jurnalistul Paul Lieberman.

Mi-a plăcut filmul Gangster Squad pentru că acordă momente importante episodului cu selectarea membrilor viitoarei echipe anti-gangster. Aşa îi cunoaştem pe fiecare în parte. Episodul are o mulţime de poante, gaguri, şi ceva acţiune; îi descoperim pe „aleşi” ca fiind, de fapt, vulnerabili, în multe situaţii nătângi, în concluzie umani, fiecare întrupând o tipologie.

Cei cinci sunt jucaţi de Josh Brolin (sergent John O’Mara, liderul echipei), Ryan Gosling (sergent Jerry Wooters, „raţionalul”), Anthony Mackie (Coleman Harris, „cuţitarul”), Giovanni Ribisi (Conway Keeler, eminenţa cenuşie a echipei), Robert Patrick (pistolarul Max Kennard) şi Michael Peña (Navidad Ramirez, ucenicul pistolarului). Nătângi, naivi, inconştienţi chiar – de vreme ce atacă frontal, sau se lansează în luptă fără să aibă o strategie, ori să se gândească la resursele gangsterilor, sunt foarte curajoşi, incoruptibili, dintr-o stofă pe care Mickey Cohen (Sean Penn) nu o înţelege, gata să lupte cu pistoale contra arme automate (acest lucru respectă şi adevărul istoric – poliţia americană nu a avut arme automate până la apariţia echipelor SWAT – „Special Weapons Attack Team”; interesant este că în film apare cu câteva replici şi Daryl Gates (jucat de actorul Josh Pence), şoferul lui Parker (şefului poliţiei), fost militar, ulterior părintele trupelor SWAT (asta după ce Parker i-a fost mentor).

Filmul are mult umor, dozat în porţii mici, violenţă cât să devină nerecomandabil tinerilor sub 15 ani şi acţiune care să te ţină lipit de scaunul de cinema. M-au surprins, însă, în mod neplăcut alegerea lui Mireille Enos (detectiva tenace din serialul The Killing) în rol de casnică, încercarea nereuşită a lui Ryan Gosling de a-l imita pe Humphrey Bogart şi confruntarea finală. Emma Stone, pe post de iubită a gangsterului, ar fi trebuit să arate mai răvăşitor, dar actriţa reuşeşte măcar să surprindă frământările interioare ale acestei tinere venite în Los Angeles pentru a deveni celebră, dar care ajunge pe mâinile unui infractor.

Sean Penn întruchipează gangsterul tipic – fără scrupule, doar umbre. Paradoxul ce-l aureolează este că, deşi ucide cu sânge rece, manifestă un interes deosebit pentru bunele maniere.

sursa:cinemagia.ro

VOCEA TIMISULUI va susține permanent adevărul mai presus de putere, viitorul mai presus de trecut, cinstea mai presus de confortul financiar, știrea mai presus de editorial și capacitatea de decizie mai presus de diplomația compromisului. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii!

Articole asemănătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -

Articole recente

Comentarii recente