Robu-Nicolae

Primarul Nicolae Robu încearcă să arunce responsabilitatea finanțării echipei ACS Politehnica Timișoara, declarată ilegală de Curtea de Conturi, asupra consilierilor locali. El i-a „sfătuit” pe aleșii locali să plătească din bani proprii un avocat care să reprezinte Consiliul Local Timișoara în instanță în cazul finanțării echipelor sportive din Timișoara.

Consilierii au refuzat să supună propunerea la vot și au cerut o notă de fundamentare în cadrul ședinței de plen care a avut loc marți seară. La nici o zi de la refuz, primarul a convocat de urgență o ședință pentru a supune la vot proiectul de hotărâre prin care se contractează o firmă externă pentru servicii juridice. De data aceasta plata se va face din bugetul local.

La mijlocul lunii februarie, Curtea de Conturi a răspuns la contestația municipalității în privința finanțării echipelor sportive. Potrivit răspunsului primit în 18 februarie, finanțarea echipelor sportive din Timișoara care s-a făcut în anul 2012 este ilegală:

„Aplicarea defectuoasă a legislației în materie de către contestatar este confirmată și prin faptul că prin finanțările succesive sub formă de cotizație a unor asociații fără scop patrimonial, cu sume ale căror cuantumuri au fost stabilite unilateral de către asociatul Municipiul Timișoara prin Consiliul Local Timișoara, acesta a eludat […]”.

Trebuie să menționăm faptul că în baza acestei rezoluții, Primăria Timișoara nu mai poate acorda bani echipelor sportive. Pentru a le putea finanța în continuare, municipalitatea a creat structura Sport Club Municipal. Clubul de fotbal ACS Politehnica Timișoara, care se află atât în pragul retrogradării, cât și în cel al falimentului, din cauza datoriilor neplătite, nu poate fi legal finanțat prin această structură.

Încă de când a primit răspunsul, primarul Nicolae Robu a anunțat că municipalitatea va ataca rezoluția Curții de Conturi în instanță. Marți, la ședința Consiliului Local Timișoara edilul le-a cerut consilierilor locali să vină cu bani de acasă pentru a angaja un avocat care să îi reprezinte în acest caz. Asta, deși Primăria Timișoara are propriul Serviciu Juridic, cu specialiști angajați, care sunt plătiți lunar din bugetul local.

„Vă propun să recurgem la o casă de avocatură externă, iar plata să nu se facă cu bani de la bugetul local, ci prin contibuția tuturor. Dacă o asigurăm din bugetul local ne vom trezi că ni se spune că avem Serviciu Juridic și că nu este corect să mai plătim servicii juridice externe. Rezoluția Curții de Conturi trebuie atacată în instanță rapid. Termenul legal este de 15 zile de la emitere”, le-a spus primarul consilierilor în cadrul ședinței de plen.

Propunerea a fost criticată de către consilierii Alfred Simonis și Bogdan Herzog, care au atras atenția asupra faptului că cererea ridică semne grave de întrebare legate de utilitatea Serviciului Juridic al municipalității, din moment ce se recomandă o firmă de avocatură externă. Ne întrebăm și noi, atunci pentru ce sunt plătiți angajații de la Serviciul Juridic al primăriei, dacă nu pentru a da avizul de legalitate asupra hotărârilor de consiliu local și a reprezenta instituția în instanță? Din declarațiile făcute, primarul sugerează că angajații Serviciului Juridic nu fac față speței fără ajutor exterior.

„Una este activitatea de consilier juridic și o alta este cea de avocat. Consilierii juridici dau avizele de legalitate, iar aici vorbim de o apărare în instanță, care trebuie realizată de un avocat. Nu am spus că excludem juriștii care sunt avocați ai primăriei. Ne vor reprezenta și ei, dar pe lângă ei trebuie să avem și avocați care au practicat mai intens exercițiul de avocatură de specialitate pe această felie specială”, a fost răspunsul primarului, marți, în plen.

Primarul aruncă vina pentru finanțarea echipelor sportive ba pe consilieri, ba pe proprii angajați

După ce la vremea respectivă a pus presiune pe consilierii locali să dea vot favorabil echipelor sportive, dintre care cele mai mari sume au mers către ACS Politehnica Timișoara, acum primarul încearcă să scape de responsabilitate. Trebuie să reamintim faptul că unii dintre consilierii locali au atras atenția asupra legalității finanțării ACS Politehnica Timișoara, fiind cunoscute problemele în justiție de pe vremea în care clubul era finanțat de către Marian Iancu. Aleșii însă au primit garanția lui Nicolae Robu și a Serviciului Juridic, în 2012, că banii se acordă perfect legal. Câțiva ani mai târziu, iată că edilul refuză să-și asume responsabilitatea asupra propriilor idei și fapte.

Primarul este atât de decis să scape de vină încât este dispus să o arunce, dacă nu pe consilierii locali, pe proprii angajați. Potrivit surselor noastre, Robu a emis o notă internă către viceprimarul liberal Dan Diaconu și către Serviciul Juridic, în care cere socoteală că a fost indus în eroare deoarece hotărârea care a fost declarată ilegală de Curtea de Conturi a avut girul juriștilor din primărie.

Deoarece consilierii nu au fost de acord să supună propunerea la vot, marți seară, miercuri Direcția de Comunicare a Primăriei Timișoara a anunțat organizarea unei ședințe extraordinare de consiliu local, al cărei prim punct același proiect de hotărâre. De data aceasta însă firma externă de avocatură va fi plătită din bugetul local, potrivit proiectului.

Rămâne de văzut care vor fi reacțiile consilierilor locali la ședința de astăzi, joi, 03 martie 2016, dar mai ales, dacă prezența va fi suficientă pentru a fi validate voturile.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.