Pandemia de SARS-CoV-2 a ”decapitat” numărul de pasageri de pe Aeroportul din Timisoara

- Advertisement -
Anul trecut a fost o catastrofă totală în materie de cifre referitoare la călătorii care au decolat sau aterizat pe Aeroportul Internațional ”Traian Vuia” din Timișoara (AIT). Numărul celor care au tranzitat cel mai important aeroport din jumătatea vestică a României a scăzut cu circa 70 de procente, în contextul pandemiei Covid-19.

Resimțită în toate domeniile de activitate la nivel mondial, pandemia de coronavirus din 2020 a însemnat dezastru și pentru Aeroportul Internațional Timișoara. Restricțiile impuse la nivel global.se reflectă cel mai bine în cifrele de trafic, mult mai mici față de anii trecuți, însă, conform conducerii instituției aeroportuare, ”putem aprecia faptul că a fost un an nu doar atipic, dar și dificil pentru activitatea aeroportuară”. Chiar și în aceste condiții, administrația Aeroportului Timișoara a continuat implementarea proiectelor de dezvoltare demarate anterior.

Comparativ cu anul 2019, în care AIT a fost tranzitat de un număr de 1.595.012 pasageri, în 2020 acest număr a scăzut cu 70,5%, înregistrându-se 470.631 de pasageri. Aproximativ 30% din numărul total de pasageri au preferat cursa internă spre/dinspre destinația București. Primele cinci destinații pe care le-au ales cei mai mulți pasageri au fost: București (cu 141.744 pasageri), Londra (cu 51.870 pasageri), Bergamo (cu 36.947 pasageri), Memmingen (cu 28.862 pasageri) și Munchen (cu 28.101 pasageri).

În acest context, perioada operării curselor charter de vacanță s-a redus la doar trei luni de zile anul trecut: iulie, august și septembrie. Acest fapt, pe lângă restricțiile de călătorie, a fost și unul dintre factorii care au condus la o scădere considerabilă a numărului de curse de tip charter de vacanță, – cu 75,3%, respectiv a numărului de pasageri pentru cursele de vacanță – cu 84,3%. Peste 10.000 de pasageri au zburat spre destinații de vacanță din Grecia, Turcia și Egipt: Heraklion, Rhodos, Skiathos, Antalya, Hurghada.

Pe parcursul a șapte luni de zile, preponderent în a doua jumătate a anului 2020, comparativ cu anul precedent, traficul de marfă a înregistrat creșteri lunare, între 1,6% și 17,3%. Cu toate acestea traficul de marfă a înregistrat, la final de an, o scădere de 0,4%: de la 5.167 tone în 2019, la 5.147 tone în 2020.

”Pe fondul pandemiei, Aeroportul Timișoara, alături de întreg domeniul aviatic, a suferit o scădere pronunțată a traficului și a activității. Cifrele anului 2020, an a cărui evoluție nu putea fi anticipată, reflectă un declin considerabil al numărului de pasageri și al numărului de operări zboruri aeriene. Pentru anul 2021, ne propunem să facem tot ceea ce este necesar pentru a sprijini creșterea operațiunilor aeriene de la Timișoara, vom continua politica comercială și de marketing pentru deschiderea de noi destinații disponibile din Timișoara și pentru mărirea frecvenței celor existente. În continuare, avem în vedere protejarea angajaților și menținerea tuturor măsurilor pentru a asigura pasagerilor noștri siguranța și confortul în tranzitarea aeroportului”, a detaliat Dorel Grădinaru, Director General al Aeroportului Internațional Timișoara.

Cele mai citite articole în ultimele 48 de ore

Articole asemănătoare

Dominic Fritz cere ”transparenta si eficienta” fata de timisoreni, acuzand lipsa vaccinurilor

Primarul Timișoarei, Dominic Fritz, a transmis o scrisoare președintelui...

ALERTA! 614 romani infectați cu COVID-19 și 17 morți, doar în ultima zi

Autoritățile medicale din țara noastră au făcut public cel...

Crestere semnificativa a numarului de pasageri la Aeroportul Timisoara, in 2019

Reprezentanții Aeroportului Internațional ”Traian Vuia” Timișoara (AIT) se laudă...

Aeroportul International Timisoara trece la orarul de vara. Apar curse noi

Aeroportul Internațional Timişoara (AIT) anunţă că, începând de duminică,...

Mai PUTINI pasageri pe Aeroportul International Timisoara, in 2018

Anul trecut a însemnat pentru Aeroportul Internațional ”Traian Vuia”...

Din aceeași categorie

Categorii Populare