Cele mai citite articole în ultima săptămână

Din aceeași categorie

Papua Noua Guinee, tărâmul nedescoperit

Vocea Timișului va susține permanent adevărul!

Printre raiul biodiversităţii, pădurea amazoniană, geroasele Antarctica şi Groenlanda ale căror climate nimcesc corpul uman, „nemărginirea” deşerturilor, faptul că din imensitatea oceanelor, umanitatea a explorat doar 2%, se numără şi comorile naturale ale Papuei Noua Guinee.

Supranumită şi „Ultima Necunoscută”, aceasta este o ţară insulară ce se desfată cu Oceanul Pacific, Australia în partea nordică şi Indonezia. Cu o suprafaţă de 462.840 km², se clasează pe locul 53 în topul ţărilor după suprafaţă. Pe lângă limba engleză, patria are ca limbi oficiale limba tok pâşin și hâri motu.

Progresul din Papua Noua Guinee a stagnat, în ciuda teritoriilor descoperite acum mii de ani. Băştinaşii ce îşi duc traiul în aceste tărâmuri nedescoperite sunt, parcă, scoşi din documentarele istorice de pe Discovery. Papuaşii, cei mai rudimentari locuitori ai Terrei, trăiesc în triburi, îşi pictează podoaba facială, poartă rube confecţionate manual, sunt vânători şi agricultori înnăscuţi şi chiar… adepţi ai canibalismului.

În secolul XXI, când dispunem de iPhone-uri şi alte gadget-uri deştepte, de roboţi şi maşinării ce substituie munca, de tratamente medicale avansate şi multe alte descoperiri ce ar fi putut catalogate ca fiind S.F. în vremurile de demult, papuaşii trăiesc simplu, după cum le dictează tradiţia. „Haus tambaran” sau casa spiritului este un locaş sacru, păzit de cranii, unde sunt derulate ceremoniile.În ceea ce priveşte aceste ritualuri, nu sunt tocmai „creştine”. Localnicii consideră devorarea de carne umană ca fiind o protecţie împotriva duşmanului ucis. Doar capul rămânea din corpul celui consumat, fiind vopsit şi aşezat deasupra intrării ca un simbol al vitejiei. Un alt obicei al băştinaşilor, venerarea crocodililor. Ritualul de tranziţie spre viaţa adultă presupune crestarea în carne pe diferite părţi ale corpului pentru că pielea să se asemene celei de crocodil.

De ce nu a fost niciun Cristofer Columb al zilelor noastre care să întreprindă o expediţie de succes? Simplu, Mama Natură şi-a securizat bine, prea bine, teritoriile din acea zonă. Drumurile sunt un hazard, este o zonă activă din punct de vedere seismic, fiind inclusă în zona The Ring of Fire, activitatea vulcanică reprezentând 75% din totalul pe plan mondial, iar centrele medicale sunt sărace, puţine şi la distanţe mari una de cealaltă. Oamenii de ştiinţă consider ca ariile pădurilor tropicale şi zonelor muntoase nepasite, găzduiesc mii de specii de plante şi animale de tot soiul. În 2009, o echipă de cercetători a explorat craterul unui vulcan erupt acum 200.000 de ani. În doar 5 săptămâni, au fost descoperite peste 20 de specii noi de broaşte (broască ce dispune de colţi), peşti (Henamo Grunter sau peştele grohăitor), lilieci precum şi o rozatoare-gigant. Şobolanul a fost denumit provizoriu Bosavi wooly şi măsoară 82 de cm, cam cât o pisică.

Aceste zone ridică sute de semne de întrebare în lumea cercetătorilor însă stricteţea cu care natura le păzeşte face aproape imposibile acţiunile de descoperire, mulţi dintre curajoşi sfârşind în ghiarele necunoscutului.

 

 

- Advertisement -
Vocea Timisului
Vocea Timisului
Întreaga responsabilitate a comentariilor lăsate de dumneavoastră vă aparține! Click aici-citeste condiţiile de utilizare ale site-ului www.voceatimisului.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole în ultimele 48 de ore