Primarul somează proprietarii clădirilor istorice degradate din zona centrală: Vom fi nevoiți să aplicăm taxa pe paragină

0
888

Proprietarii clădirilor istorice care sunt degradate vor trebui să își repare singuri fațadele, a declarat primarul Timișoarei. Cei care nu se conformează sunt pasibili de amenzi.

„Multe clădiri vor intra în reabilitare, dar vom fi nevoiți să aplicăm supraimpozitarea, acea taxă pe paragină pentru un număr mare de proprietari care din păcate nu înțeleg că nu poți veni să spui eu n-am bani, drept urmare nu mă interesează că n-am ce face că imaginea Timișoarei în zona zero are de suferit de pe urma neputinței mele. Nu merge cu asta. Ce putem face?”, a declarat Nicolae Robu.

Una dintre cele mai degradate clădiri din zona centrală a Timișoarei este chiar sediul PNL Timiș, partid în cadrul căruia Nicolae Robu deține funcția de copreședinte. El spune acum că imobilul urmează să fie reabilitat.

„Chiar clădirea în care ne aflăm este una cu proprietari privați. PNL are doar încăperile de la parter, iar mai sus sunt apartamente deținute de diverși cetățeni. Această clădire va intra în reabilitare, acum sunt obținute avizele. Este una dintre cele mai frumoase clădiri și trebuie să facem toate eforturile pentru a-i da fața pe care o merită”, a completat primarul.

Primăria a demarat două programe de ajutorare a proprietarilor și asociațiilor de locatari să reabiliteze imobilele, însă ambele au fost sistate deoarece legislația din România nu permite autorităților locale să finanțeze renovarea clădirilor istorice. Unul dintre programe ar fi trebuit finanțat din bugetul local, iar cel de-al doilea, prin intermediul unui împrumut obținut în colaborare cu autoritățile germane.

Proprietarii clădirilor istorice din zona zero a orașului, care au ajuns într-o stare avansată de degradare, au mai fost amendați și în 2015. Atunci primarul anunța că au fost sancționați zeci de proprietari, amenzile depășind 100.000 de lei.

În Timișoara sunt peste 14.000 de clădiri istorice, foarte multe dintre acestea fiind degradate.

Spune-ţi opinia civilizat!