Răspunsuri contradictorii ale Șefului Inspectoratului General al Poliției de Frontieră, Chestorul Buda Ioan, în momentul în care a fost audiat ca martor în dosarul Moravița I

- Advertisement -

Dacă la prima întrebare:” Aveați informații că unii polițiști de frontieră sunt suspecți de fapte de corupție?”, șeful IGPF a răspuns” NU”, după mai multe întrebări a răspuns că “începând cu anul 2009 au fost mai multe planuri de măsuri la nivelul IGPF cu privire la combaterea corupţiei în rândul propriului personal şi combaterea infracţiunilor transfrontaliere. Aceste planuri de măsuri au fost semnate de SRI, IGPF, DGA, DGIPI, Poliţia Română, DNA şi alte structuri. În aceste planuri, existau sarcini concrete pentru inspectoratul general, pentru inspectoratele judeţene şi sectoare. Sunt documente clasificate. Eu am dat dispoziţie să se pună în aplicare aceste planuri care prevedeau şi acest mod de rotire a personalului între sectoare. Eu, personal, nu ştiam că este pe rol un dosar penal la Moraviţa”. Când a fost întrebat dacă a dat vreo dispoziție ca anumiți polițiști să fie mutați de pe o tură pe alta, acesta a răspuns că nu și a motivat că acesta era atributul șefului de sector. La întrebarea” l-ați sunat personal pe șeful de sector de la Moravița, Șaptebani Cristinel, și i-ați spus să nu-l mute pe Vodă la zona verde?”, chestorul Buda Ioan a răspuns din nou” NU”, dar când a fost întrebat la final de către un inculpat, care a susținut că a fost de față în momentul în care a fost dat respectivul telefon, a răspuns că l-a sunat de mai multe ori pe șeful de sector Șaptebani. Aceasta este o foarte mare contradicție, pentru faptul că la termenul din 12.10.2013, Șaptebani Cristinel a declarat în calitate de martor că a aflat că Vodă este implicat în traficul de țigări și a dat dispoziție ca acesta să nu mai lucreze în puntul de trecere a frontierei și să fie planificat la zona verde, dar că a fost sunat de către Chestorul Buda Ioan și i s-a spus să-l lase în pace pe Vodă. Negarea intervenției telefonice de către chestor a stârnit un murmur în sală pe motiv că minte. Șeful IGPF nu și-a mai adus aminte dacă el a semnat Dispoziția de încadrare a lui Vodă de la Jandarmerie la SPF Deta dar a spus că mutările de la o armă la alta erau atribuțiile exclusive ale șefului Jandarmeriei și ale șefului IGPF. A mai fost întrebat dacă știa că dispoziția emisă de Șeful Jandarmeriei Rămâne prin care i s-a aprobat mutarea lui Vodă la Poliția de Frontieră este falsă, în condițiile în care aceasta are data 15.08.2010 și prima autorizare de folosire a investigatorului Vodă are data 03.09.2010 și a răspuns că verificările personalului ce era mutat se făceau de către biroul Management și Resurse Umane.
În momentul în care a fost întrebat dacă a dat o dispoziție în 02.10.2009 prin care o comisie de la IGPF să meargă la IJPF Timiș pentru a cerceta 5 agenți care au refuzat o misiune ilegală, chestorul a spus că nu își amintește, dar și-a amintit imediat că el a fost pus șef la IGPF în 05.10.2009. Nu a negat totuși că în 02.10.2009 era adjunctul șefului IGPF. Întrebarea” Din ce bani a fost plătită masa organizată în incinta PTF Moravița în data de 30.03.2010 la care ați participat și dumneavoastră cu ocazia Evaluării Schengen?” a fost respinsă de către instanță cu toate că relevanța ei consta în faptul că era încurajată șpaga chiar de către șefii Poliției de Frontieră pentru a se plăti cheltuielile de protocol.

foto:debanat.ro

Cele mai citite articole în ultimele 48 de ore

Articole asemănătoare

Din aceeași categorie

Categorii Populare