Flagrant video! Parcarea Direcției Sanitar-Veterinare Timiș, piață neautorizată pentru produsele pascale livrate direct în portbagajele inspectorilor pentru siguranța alimentelor

- Advertisement -
Trei ani de zile: 2020, 2021 și 2022! Fix atât a durat investigația voceatimisului.ro, în colaborare cu entități independente, referitoare la practicile și apucăturile de combinagii ale unor angajați ai DSVSA Timiș, în pragul sărbătorilor de Paște. Și am surprins pe peliculă un adevărat carnaval al mieilor, sarsanalelor, ouălor și brânzei. Un troc care, de fiecare dată, conform probelor video din ultimii ani, a avut loc, fără nicio jenă, în același spațiu public: chiar în curtea interioară a instituției de stat! Semn că, în acest sat fără câini, totul a devenit o banală obișnuință și un reflex (ne)condiționat! Evident, în detrimentul consumatorului de rând!

Și azi, chiar de Învierea Domnului, am decis că a venit momentul să punem pe tapet toate probele video, astfel încât, dacă mai e cazul, toată lumea să se lămurească cum stau lucrurile în parohia Direcției Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Timiș. Chipurile, o autoritate de control care ar trebui să vegheze, până la epuizare, ca toate produsele care ajung pe mesele bănățenilor, nu numai în zilele de sărbătoare, să corespundă cu normele și să fie conforme din punct de vedere al siguranței alimentare. Așa ar trebui să fie, căci așa scrie în lege!

De fapt, cele peste 6 ore de peliculă, demonstrează exact contrariul! Și, mai mult decât orice, arată că autoritățile de control ale statului român nu reprezintă altceva decât niște balene eșuate care au propria lor foaie de parcurs! Mai exact, se înfruptă de acolo de unde NU ar trebui să o facă! Și o fac fără nicio limită, cu încălcarea tuturor normelor legale și de conduită profesională, în văzul lumii și ziua în amiaza mare! Ca niște zeități atotputernice! Dovadă că, cel puțin în perioada 2020-2022, așa cum rezultă din imaginile video, parcarea DSVSA Timiș se transformă într-un iarmaroc ad-hoc, ori de câte ori se apropie vreo sărbătoare creștină, fie Paște sau Crăciun.

Două lucruri sunt certe! Primul calup de imagini, cel din anul 2020, a fost surprins în perioada 14-17 aprilie, când angajații Direcției Sanitar-Veterinare Timiș își preluau ofrandele, exact în momentul în care președintele României Klaus Iohannis, anunța, la radio, instituirea carantinei totale pe motiv de Covid-19. Se aude clar pe fundal – 14 aprilie! Că forfota a continuat, în plină carantinare, în curtea DSVSA Timiș, nici nu mai contează aspectul de zădărnicire a combaterii bolilor! Importanți au fost mieii și portbagajul! Și ultimele filmări sunt de pe data de 21 aprilie 2022 și se încheie tot cu un anunț radio… tot de fundal! De această dată al premierului României Nicolae Ciucă: „Am discutat cu instituțiile ca prin ANSVSA și alte instituții să se evite specula, pentru ca cetățenii să beneficieze de prețul corect al produselor și cetățenii să beneficieze de siguranță acolo unde se vând produse alimentare”. Mișto, nu?

O lume fantastică

Dincolo de gargara președintelui Klaus Iohannis și a premierului Nicolae Ciucă – gargară doar pentru că niciun inspector sanitar-veterinar nu a luat în serios, nici atunci și nici acum, declarațiile demnitarilor – mai există o dovadă certă și incontestabilă a demagogiei angajaților DSVSA Timiș. Mai precis, comunicatul de presă, emis pe data de 5 aprilie a.c, intitulat pompos ”Plan de măsuri întreprinse în vederea verificării condițiilor impuse de normele sanitar-veterinare în vigoare cu ocazia sărbătorilor pascale în anul 2022”. Un plan care, așa cum rezultă din probatoriul video, e aplicabil doar unei anumite categorii de comercianți. Mai exact, celor care NU cunosc parcarea interioară a DSVSA Timiș și nici nu fac pelerinaje periodice în perimetrul autorității de control!

Și e important de reținut că anunțul public precizează: ”…mieii vor fi comercializați direct consumatorului final, imediat după sacrificare, examinare și marcare. Este interzis transportul cărnii în alte locuri în scopul comercializării, precum și expunerea pentru o perioadă prelungită de timp la temperatura mediului ambient. Verificarea condițiilor privind transportul mieilor sau a cărnii de miel trebuie efectuat numai cu mijloace de transport curate, dezinfectate și autorizate/înregistrate sanitar veterinar. Loturile de carne de miel sunt livrate din abatoare însoțite de certificat sanitar-veterinar. Respectarea pe timpul transportului a temperaturilor pentru carnea de miel în stare refrigerată sau congelată este obligatorie”.

În mare, cam așa dictează DSVSA Timiș! Doar că, dacă aveți răbdare să priviți imaginile video, în mod sigur, veți concluziona câteva aspecte relevante. În primul rând, autoturismele cu materia primă (miei, ouă, brânză etc), care s-au perindat prin curtea autorității de control, în perioada 2020-2022, sunt mașini mici, nu frigo! Doar dacă nu or avea vreun frigider ascuns prin portbagaj! Și, mai mult ca sigur, mijloacele de transport nu sunt autorizate din punct de vedere sanitar-veterinar, așa cum cere legea! Doi – din imagini nu rezultă că mieii livrați în parcarea DSVSA Timiș ar fi fost însoțiți, vreodată, de vreun certificate sanitar-veterinar. Poate doar dacă, înainte de a fi introdus în portbagaj, examenul morofo-patologic al mielului o fi fost trimis prin fax sau prin whatsapp, direct pe numele beneficiarului!

Și, mai mult decât orice, tot din imaginile video surprinse pe parcursul celor trei ani, mai rezultă un lucru clar ca lumina zilei: nicio urmă de vreo activitate de comerț în curtea DSVSA Timiș, nici poveste de vreo plată a produselor ci, cel mult, o strângere de mână și o urare pascală. Evident, asta doar dacă prestația door to door nu a fost achitată înainte prin virament bancar, PayPal sau orice altă formă de plată rapidă, tip Money gram, direct din birourile DSVSA Timiș către abatorul (ne)autorizat sau vreo stână! În rest, așa cum se vede, parcarea autorității de control sanitar-veterinare devine, în fiecare an, la Paște, un adevărat iarmaroc și un loc de pelerinaj al comercianților de produse lactate și carne.

Plan de măsuri

Așadar, având în vedere toate aceste aspecte, conform probatoriului video, începând cu manipularea produselor sanitar-veterinare și culminând cu existența unei piețe neautorizate și ad-hoc, chiar în curtea autorității de control, este de așteptat ca, după vizionarea peliculei, șeful instituției, directorul Flavius Nicoară, să ceară, conform legii, suspendarea temporară a activității DSVSA Timiș și confiscarea tuturor produselor alimentare care au fost tranzacționate pe tarlaua instituției și care nu au respectat normele sanitar-veterinare! Așa ar fi frumos și corect față de toți producătorii și față de toți medicii veterinari pe care inspectorii din subordinea sa, doar pe interes, îi rup cu amenzile!

Și tot directorul DSVSA Timiș ar mai trebui să facă două lucruri, în virtutea funcției pe care o deține. În primul rând, să-l premieze și să-l laude pe adjunctul său, Sandu Marian Fechete, singurul funcționar, cu carnet PNL, care a avut măcar bunul-simț să nu se încurce cu trocul în curtea instituției și nici să-și deschidă portbagajul BMW-ului GT, ci a preferat, la înțelegere cu vizitatorul, așa cum se poate observa limpede din imaginile video, ”să discute”, la câțiva pași mai încolo, după colt, chiar în parcarea stadionului ”Dan Păltinișanu”.

Un gest absolut superb și plin de învățăminte contrainformative! Și, nu în cele din urmă, frumos ar fi ca același manager al DSVSA Timiș, Flavius Nicoară, să-i adune laolaltă pe toți inspectorii din subordine – aici ne referim strict la cei care, în ultimii 3 ani, și-au făcut piața de Paște în curtea autorității de control – și să-i felicite pentru modul în care s-au luptat cu contrabandiștii de miei, în special cu cei care respectă normele sanitar-veterinare și aplică stampilele pe carne… cu coada de la lopată!

Ideal ar fi, dacă Flavius Nicoară o mai avea timp și disponibilitate, să-i nominalizeze, măcar pe Ordinul de Zi pe Unitate, și pe membrii comisiei de evaluare a DSVSA Timiș care, în urmă cu nici două săptămâni, au încheiat licitațiile și contractele de concesiune pentru serviciile sanitar-veterinare pe raza județului, atât de mult râvnite de medici. Nu de alta, dar ar fi păcat să nu o facă, atât timp cât, așa cum o să vedeți și o să vă lămuriți cât de curând, la împărțeala zonelor de influență, totul a decurs ca la carte. Exact ca piața din curtea DSVSA Timiș: ca pe tarabă! Fără menajamente, ci doar pe înțelegeri si simpatii!

Hristos a Înviat!

Cele mai citite articole în ultimele 48 de ore

Timișoara – de la primul tramvai electric la întâiul mijlocul de transport în comun cu cea mai lungă autonomie din lume

De-a lungul secolelor, în Banat s-au înregistrat nenumărate premiere....

Cel mai lung cuvânt din limba română are 44 de litere. Tu poți să-l pronunți?

Cel mai lung cuvânt din limba română este "PNEUMONOULTRAMICROSCOPICSILICOVOLCANICONIOZA"....

Pajiştea cu narcise de la Băteşti, locul de poveste unde florile cresc inexplicabil

Situată la 800 m de DN 68A, între oraşul...

Articole asemănătoare

Din aceeași categorie

Categorii Populare