Cele mai citite articole în ultima săptămână

Din aceeași categorie

Viață de nabab! Inspectorul agricol Maria Haneș, regina tranzacțiilor imobiliare din cadrul Primăriei Giroc

- Advertisement -
236 este numărul magic care stă în dreptul numelui de Maria Haneș, inspector agricol în cadrul Primăriei Giroc, si care rezultă din sistemul integrat al tranzacțiilor imobiliare, gestionat de Oficiul de Cadastru și Publicitate Imobiliară Timiș. Și nu sunt singurele cifre lipite de identitatea și codul numeric personal al funcționarului public din localitatea de la marginea Timișoarei.

Nu sunt unicele, tocmai pentru că de mai bine de o lună, tot pe numele Mariei Haneș, o serie de alte numere misterioase au apărut, nu din senin, pe coperțile unor dosare cu șină și cercetări guvernamentale, coordonate de Agenția Națională de Integritate și Oficiul Național de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor. La care se mai adaugă unul mare și lat la DIICOT, la plângerea prealabilă a unui localnic.

Și numerologia merge mai departe căci inspectorul agricol de la Primăria Giroc mai este titularul unui dosar la Serviciul Economic al IPJ Timiș (SICE), aflat în curs de cercetare și încă unul, pe linia de start, în cadrul aceleiași instituții, în discuții avansate de… autosesizare. Asta, în primul rând, dacă ofițerul Jean Badea de la SICE, aflat la a treia descindere, fără noroc, în administrația publică de la marginea Timișoarei, reușește să o găsească pe Maria Haneș la serviciu, ca să se lămurească cu acuzațiile.

Cât despre planul de autosesizare, unde numele primarului Ionel Toma este cap de listă, iar cel al Mariei Haneș e pe plan secundar, asta doar dacă șefului SICE, comisar-șef Petru Rumega, domiciliat în Giroc, îi iese pasența. Și dacă tot am vorbit despre spălarea banilor, în completarea cercetărilor privind tabloul general al combinațiilor imobiliare de la Giroc, în malaxor a intrat și omul de afaceri Puiu Minda Pascu, în primul rând, pentru o serie de transferuri financiare și de capital rulant pe direcția SUA.

Și, nu în ultimul rând, atenția anchetatorilor s-a oprit și pe o tranzacție imobiliară (strada Zefirului) pe care cel mai puternic dezvoltator și intermediar urbanistic de pe raza comunei Giroc ar fi avut-o, spun surse din Justiție, cu Felicia Mehedințu, fost director executiv al Direcției Agricole Caraș-Severin, reținută de DNA pentru infracțiunile de delapidare și abuz în serviciu, în primăvara acestui an.

Cert e că toate aceste elemente de anchetă nu reprezintă altceva decât un semn că marele denunț penal, depus imediat după dezvăluirile din voceatimisului.ro și despre care se vorbește doar în birourile capitonate ale unor instituții cu atribuții în domeniul siguranței naționale, a început să producă efecte. Și, așa cum rezultă din verificări conexe, acțiunile vizează tot ceea ce există și a existat vreodată pe CNP-urile unor oameni de afaceri, consilieri locali și funcționari publici din comuna Giroc.

Loteria giroceană

Revenind, fără dubii, Maria Haneș este parte a cooperativei imobiliare de pe raza localității Giroc, acolo unde de mai bine de două decenii își desfășoară activitatea de inspector agricol, sub oblăduirea primarului Ionel Toma. Practic, prin mâinile funcționarului public au trecut toate terenurile, măsurătorile și punerile în posesie de pe aria unității administrativ teritoriale a comunei, de la apariția Legii 18 și până-n prezent. Și Maria Haneș a tăiat și a spânzurat cum i-au dictat interesele, fie cele personale fie cele de grup.

La prima vedere, conform declarațiilor de avere pe care a avut obligația să le completeze și să le depună, în conformitate cu adevărul și în calitate de funcționar al Primăriei Giroc, agoniseala Mariei Haneș a crescut de la an la an. La fel și ”achizițiile” de bunuri și terenuri, dintr-un singur salariu, unul de bugetar din administrație comunală. Așa se face că, pe primul document de acest gen, valabil pentru anul 2009, inspectorul agricol avea, pe raza comunei: un teren agricol de 9,7 ha, achiziționat în perioada 2000-2006 și un pământ intravilan, în suprafață de 1890 mp. Plus, o casă construită în 2007 și alta înstrăinată, după un an, pentru 85.000 euro.

În rest, în afară de un BMW și un ATV, zero investiții și zero lei în conturi. Doar un salariu declarat de 26.114 RON pe an, venit din partea Primăriei Giroc. În 2010, averea Mariei Haneș nu sporește foarte mult, cel puțin pe hârtie! La fel și în următorii 2 ani: doar mici tranzacții!

În 2013, însă, lucrurile se schimbă și, din același venit salarial, inspectorul agricol declară ”cumpărarea” a zece suprafețe diferite de teren și construirea a două duplexuri (280 mp și 140 mp) chipurile, pe care le-ar fi dobândit în 2005, dar nedeclarate până în 2013. Mai apar și două tranzacții imobiliare de pe urma cărora Maria Haneș ar fi încasat suma de 17.000 euro.

Și până azi, conform declarației de avere, numărul terenurilor și suprafețelor de pământ, deținute de Maria Haneș, rămâne cam același, doar că an de an, inspectorul agricol din cadrul Primăriei Giroc tot a înstrăinat diverse tarlale, scoase din joben, obținând sume frumușele de bani: 2015 – circa 45.000 RON, 2016 – peste 40.000 euro, 2017 – 30.000 euro, 2018 – circa 34.000 euro, 2019 – peste 70.000 euro, 2020 – 75.000 euro și 2021 – peste 75.000 euro. Cam așa stau lucrurile, la nivel public, când vine vorba despre averea declarată a Mariei Haneș, una dintre feblețile timpurii ale primarului Ionel Toma.

Combinații funciare

Și posibila explicație a acestei magii, demne doar de o comună periurbană, acolo unde metrul pătrat de teren este echivalentul aurului, o găsim într-o plângere înaintată DIICOT: ”Am fost validat cu o suprafață 14.000 mp. Am fost pus în posesie doar cu 8.000 mp, iar ceilalți 6000 mp urma să-i primesc doar dacă dădeam 2000 mp d-nei Haneș printr-un schimb de terenuri. În acest sens am cedat o solă de 5500 mp și am primit una de 3700 mp, astfel mascându-se mita. Menționez că am înștiințat verbal DGA, în speță pe dl. Bercea Emil, care a început verificările cu privire la terenurile deținute de Maria Haneș și, la vremea respectivă, a găsit 54 de terenuri deținute pe numele acesteia”.

Bun povestea este mult mai amplă și descrie grupul infracțional organizat din jurul Primăriei Giroc, exact așa cum l-a creionat și descris și voceatimisului.ro. Și da, această frântură face parte dintr-un denunț, înregistrat la DIICOT, la sfârșitul lunii octombrie 2014. Și așa cum rezultă din plângere, nu din declarația de avere a Mariei Haneș, inspectorul agricol al Primăriei Giroc învârtea terenurile pe degete, încă de pe atunci, lăsând la vedere doar 10% din ceea ce avea pe numele său, ”ca să nu bată prea tare la ochi”.

Cert e că, dacă la nivelul anului 2014, ca urmare a unor verificări ale celor de la DGA Timiș, ofițerul de informații Emil Bercea a descoperit, conform sesizării, 54 de terenuri pe numele Mariei Haneș, inspector agricol la Primăria Giroc, astăzi, după 7 ani, reporterii voceatimisului.ro au scos la iveală de cinci ori mai mult. Și nimic din tot ce va urma, nu apare și nici nu a fost menționat, vreodată, în declarația de avere a angajatei comunale. Adevărul e că nici nu avea cum, că s-ar fi aprins toate ledurile instituționale. Unde mai pui că pupilei primarului Ionel Toma i-ar fi trebuit cel puțin o săptămână ca să le pună pe hârtie. Pe toate, atât intabulările cât și contractele de vânzare-cumpărare care i-au trecut prin mâini, în toți acești ani, de când prestează în serviciul public, spre binele și în interesul girocenilor și chișozenilor.

Și baza de date a OCPI Timiș arată cât se poate de clar ce a trecut prin mânuțele harnice ale inspectorului agricol și ce este, încă, în patrimoniul Mariei Haneș. Așadar, la capitolul proprietăți inactive, care au fost în posesia funcționarului public dar între timp au fost înstrăinate, apar următoarele numere de case, care niciodată nu s-au regăsit la vedere: pe strada Tigrului – Giroc, numerele 5, 5A, 11, 15, 19 și 19 A, strada Gloria numerele 53, 53A, 53E, 53D, 68, 68/1, 68A, 68B și 68C, strada Horea 56, strada Jupiter 20, strada Gării 15, strada Planetei numerele 9 și 10, strada Sânzienelor numerele 14, 32-32A , 34, 36 și 38, strada Dafinului nr. 14, strada Teilor 39, strada Timiș nr 8, strada Giroc nr. 24.

Tot din documentele de cadastru, proprietățile active ale inspectorului agricol sunt: strada Timiș nr. 14, strada Cerbului nr. 5 ap 13, strada Tigrului 10, 10A, 12, 12A, 14 și 14 A. Și mai sunt sute de astfel de poziții. Cert e că, la o privire de ansamblu, așa cum rezultă din documentele oficiale, proporțiile proprietăților Mariei Haneș stau în felul următor: 25% active iar 75% inactive, deja tranzacționate. Și, sub nicio formă, toate aceste tranzacții imobiliare, care fie au intrat în patrimoniul agentului agricol, fie au ieșit printr-un act de vânzare-cumpărare, nu sunt menționate în declarațiile de avere, ci doar într-o proporție absolut infimă.

E clar că nimeni nu e chiar atât de tâmpit încât să creadă că Maria Haneș a agonisit toate aceste bunuri imobiliare de capul ei, de una singură și fără sprijin. Evident că, în logica asta, există și posibilitatea ca pe o parte dintre proprietăți, active sau inactive, Maria Haneș să fi fost doar cu numele. Un simplu paravan! Dar asta chiar nu mai e treaba noastră ci a instituțiilor de forță care, în ciuda sumelor cu 6 cifre, vehiculate pe la chermeze și în gura mare, în continuare, sondează adâncimile Girocului. Și asta e cert!

Oricum, săptămâna viitoare, o sa vă spunem și de ce ancheta cms. Emil Bercea, la vremea respectiva șeful DGA Timiș, a murit la finalul documentării informativ-operative. Sigur nu o să surprindă pe nimeni, cu atât mai puțin pe inițiații sistemului de informații…

- Advertisement -
Tiberiu Kiss
Tiberiu Kiss
Întreaga responsabilitate a comentariilor lăsate de dumneavoastră vă aparține! Click aici-citeste condiţiile de utilizare ale site-ului www.voceatimisului.ro

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole în ultimele 48 de ore