Exemplu de urmat! Polițistul Raoul Iacob de la Biroul de Investigații Criminale nu are nicio treabă cu poziția anatomică a suspecților de pe podelele Poliției Timișoara și nici vreo combinație cu clanurile de rromi

- Advertisement -
Tot țiganul își laudă ciocanul! Dincolo de rimă, expresia lingvistică face referire și trimitere directă la cei care se fălesc cu ceva… ce le aparține. Probabil, așa a apărut pe buzele rromilor și numele agentului-șef Raoul Iacob de la Biroul de Investigații Criminale (BIC) din cadrul Inspectoratului de Poliție Timiș (IPJ). Că numai țiganii îl știu de ofițer superior al Poliției Române și-l prezintă peste tot drept comisar-șef la Municipiu, asta e o altă poveste! Una care, pe lângă multe altele, ține de instituții specializate, fie de UM 0962, unitatea de contrainformații a Ministerului Administrației și Internelor, ori de Direcția Generală Anticorupție.

Azi, oriunde te învârți, dai de agentul Raoul Iacob, în orice schemă lucrativă care implică cel puțin un cetățean de etnie rromă. Și polițistul nu e prin zonă – cel puțin nu în acest moment – nici cu vreo acoperire dichisită și nici cu vreun ordin de serviciu, menit să-i urgenteze cercetările din dosare.

Adevărul e că, nici după mai bine de 3 luni de verificări asidue, scopul (extra)profesional al agentului Iacob de la BIC, încă, nu e conturat pe deplin. Așa cum nu e foarte limpede, dincolo de sarcinile și îndatoririle curriculare, până unde merg relațiile conjuncturale sau de amiciție dintre angajatul IPJ Timiș și minorități.

Pe scurt, nu e foarte clar, nici măcar acum, dacă subofițerul IPJ Timiș e un bun polițist sau doar un banal combinator de duzină, care încearcă să țină pasul cu vremurile și să rămână cu capul deasupra apei! Și există semne de întrebare din două motive, absolut mari și late!

În primul rând pentru că, după mai bine de 15 ani de muncă în folosul MAI, marea majoritate ca și judiciarist, agentul-șef Raoul Iacob a acumulat experiență, tact și multă dexteritate, când vine vorba de driblinguri sau tactici de supraviețuire. Omul e… creier, așa cum recunosc toți rromii și infractorii de drept comun, care au avut de a face cu polițistul de la Biroul de Investigații Criminale! Ceea ce e un compliment, fără doar și poate!

Pe de altă parte, subofițerul e o nucă tare, una extrem de greu de spart, tocmai pentru că are un scut invincibil: legitimația de polițist! Recte, un număr unic, care-l acoperă și-l scuză, în toate mediile pe care le frecventează, indiferent de oră sau de context! Evident, până la un punct!

Acum, dincolo de legende și de povești, sunt și lucruri palpabile vizavi de activitatea agentului-șef Raoul Iacob de la Biroul de Investigații Criminale Timișoara, chiar dacă, în acest moment, pe unele le neagă cu vehemență și, mai mult decât orice, nici nu-și asumă paternitatea probelor.

În primul rând, în discuție sunt o serie de imagini care, așa cum rezultă din date și mărturii, au plecat din telefonul subofițerului Raoul Iacob către terminalul mobil al Floarei Novacovici (zisă Flori) de etnie rromă, într-un moment de sinceritate domestică și, evident, de bravură juvenilă din partea polițistului.

Nici nu mai contează că, la vremea respectivă, femeia, după care i s-au aprins călcâiele agentului de la BIC, era căsătorită cu alt țigan, Marius Butușină. Cu atât mai puțin că aceasta era și sora celebrului Domide Crăciun, cunoscut șef de clan operativ din Piața Traian din Timișoara, de mai bine de două decenii de către tot IPJ Timiș! Irelevant!

Și imaginile, atașate la finalul materialului, sunt grăitoare pentru că reprezintă doi suspecți ai Biroului de Investigații Criminale, aflați în plină anchetă polițienească, așa cum a rezultat din verificări, chiar în sediul Poliției municipiului Timișoara. Nu așezați pe scaun, cu pixul în mână și cu hârtia sub nas, ci pe burtă, în poziția culcat, cu fața pe parchet! Acum, ca să fie și mai degradant, unul e cu capul la talpă și sub trabucul aprins al… gardianului. Toate astea în sediul Poliției! Semn că, cel puțin pe unul dintre cei doi, IPJ Timiș l-a adus la picioarele sale și… l-a călcat pe cap! Căci asta este și semnificația subliminală a imaginilor, dincolo de umilință și rele tratamente!

Avelo bahtalo

Că tot suntem la povestea cu Floarea Novacovici, după ce s-a stins și flacăra iubirii cu agentul Iacob de la BIC, pentru care de altfel femeia a și divorțat de Marius Butușină, între cei doi etnici rromi și polițistul de la IPJ Timiș a intervenit și un înscris oficial. Practic, un contract de vânzare-cumpărare a unui apartament de pe strada Lugojului nr. 19, în valoare de 46.200 euro, care-l are ca vânzător pe Raoul Iacob și ca și cumpărători pe rromii Novacovici-Butușină care, la momentul respectiv, oarecum, se reconciliaseră.

Acum, așa cum rezultă din documente, Marius Butușină este cel care i-a achitat polițistului, integral și direct de pe numele său, contravaloarea apartamentului: ”Practic, l-am răscumpărat pentru că jumătate a fost plătit, deja, tot din banii fostei mele soții, nu de către polițist. Ăla a prostit-o ca să îl treacă pe numele lui, că noi, atunci, eram în divorț și să nu cumva să am vreo pretenție la partaj. Și femeia s-a dus după fenta lui...”.

Cert e că agentul Raoul Iacob a negat toată această poveste dar, în același timp, a fost total neconvingător și evaziv cu proveniența avansului pentru apartament pe care, chipurile, l-ar fi plătit din… economii personale.

Una peste alta, dincolo de clanul lui Domide Crăciun, mai sunt câteva chestiuni de natură extraprofesională care planează asupra agentului Raoul Iacob de la BIC. Recte, acordarea de împrumuturi bănești… cu camătă. Evident că și această activitate financiar-bancară a fost negată de către angajatul MAI care a ținut să confirme că are un singur contract de acest fel, încheiat cu un prieten bun, pe numele său Daniel Ursulean, dar fără niciun alt interes financiar ascuns! Deși, când i s-au adus în discuție și alte două nume, brusc, polițistul și-a adus aminte și a confirmat împrumuturile pe persoană fizică!

Partea interesantă e că cel indicat cu degetul de către polițistul de la BIC, Daniel Ursulean, neagă că ar fi prieten cu agentul. Ba mai mult, că a picat la mijloc în toată povestea asta, doar pentru că a garantat pentru un terț, care acum e prin Anglia (Mihai T.), și care nu și-a mai onorat obligațiile bănești către agentul Iacob, …nici datoria de 1500 euro și nici dobânda de 200 euro pe lună

Așa că Daniel Ursulean a rămas de strajă patriei și, ca să scape de gura și teroarea (tele)fonică a polițistului de la IPJ Timiș, despre care spune că-l suna încontinuu, s-a dus, a semnat la notar și a preluat debitul pe care-l girase verbal: ”…oricum, nu vede niciun ban de la mine!”. Semne de întrebare, care se învârt în jurul agentului Raoul Iacob, vin și dinspre Grațian Pinter, un cunoscut hoț de lux din Timișoara, prins în flagrant, chiar în momentul în care a pătruns în casa lui Dean Plavoșin, șef de reprezentanță RAR Timiș: ”El (n.n – polițistul) mi-a dat adresa apartamentului. Acolo, mă așteptau polițiștii. Îmi făcuse cheie, dl. Raoul! Ulterior, am aflat că se transformase în martor cu identitate protejată. Până la acel moment, în ultimii ani, mă mai ajutase de zeci de ori și eu m-am revanșat, față de el, de fiecare dată. Mai trage și pe nas…”.

Vizavi de Grațian Pinter, agentul BIC susține că hoțul de lux e plin de frustrări și că niciodată nu a făcut nicio combinație cu acesta, în afara legii: ”E dușmanul meu nr. 1. Numai probleme am din cauza lui. M-a făcut și narcoman. Am proces cu el. Nu i-am dat niciodată vreo informație și nicio adresă, unde urma să spargă locuințe. Îl cunosc de când eram mic, că am copilărit în același cartier…

Bachtalo Krecunu

O altă chestiune care gravitează frenetic în jurul agentului-șef Raoul Iacob, pe care o găsiți detaliată, în toată splendoarea și în format video, chiar la finalul textului, este legată de relația specială a polițistului de la BIC cu familia lui Ion Teodor, rromi cunoscuți sub numele de Codreanu, proprietari ai Hotel Noe Residence de pe strada C. Brâncoveanu nr. 22 din Timișoara.

Acum, polițistul de la IPJ Timiș nu vede nimic deplasat în faptul că, deși îi cunoștea doar de câteva luni (conform declarațiilor sale), s-a lăsat îngropat în dedicații muzicale la majoratul fiului familiei Teodor (Codreanu). Asta, exact în urmă cu un an, pe data de 8 decembrie 2021, când a dansat și a gustat muzica… mereu cu un trabuc în mână!! Eternul și veșnicul trabuc care apare și în fotografiile cu suspectii BIC, realizate în sediul IPJ Timiș.

Și nu numai că numele polițistului a rupt boxele de la Noe Residence, sub privirile atente ale invitaților, toți rromi de mătase de prin Europa, veniți să sărbătorească majoratului tânărului Codreanu. Partea și mai interesantă e că, ori de câte ori s-a ivit ocazia, comisarul-șef de la Municipiu era ovaționat din toți plămânii de participanții la chermeză. Adevărul e că, nici vizavi de această situație, agentul Iacob nu s-a lăfăit în detalii: ”Dacă știam că se filmează, nu aș fi mers la așa ceva. Mi-au spus că video-ul e pentru ei. M-am gândit că fac dvd-uri și își dau de la unul altul…”.

Acum, printre altele, polițistul Raoul Iacob susține că nu a intervenit niciodată și în niciun fel în favoarea rromilor Codreanu. Nici măcar n-a pus o vorbă bună pentru capul familiei, Ion Teodor, care și-a tras o legitimație de IPA Timiș (International Police Association), anul trecut în vară. Atât el cât și un alt prieten rrom de-al său, Nuțu Vadarie. Deși, chiar și în aceste ultime două spețe, circulă o poveste, bazată pe declarații, că taxa de intrare în IPA a fost de 7000 de euro per bucată: cotizație plus… cotizație! Apropo de rromul Nuțu Vadarie, agentul Raoul Iacob nu a negat nicio clipă că-l cunoaște. Ba din contră, a confirmat că a lucrat într-un dosar, la o plângere a acestuia împotriva unui alt rrom de mătase (Mihai Tuluc) care, chipurile, îl amenințase cu moartea pe Vadarie.

Totuși, agentul de la Biroul de Investigații Criminale din cadrul IPJ Timiș a negat că, pentru a-l reține pe Tuluc pentru 24 de ore, care la acel moment se afla și în judecată țigănească cu Nuțu Vadarie, ar fi primit suma de 5000 de euro, chiar anul trecut în vară, doar ca să încline balanța procesului extrajudiciar: ”Nici vorbă de așa ceva! Cine zice asta? Știți că țiganii vorbesc multe. Trebuie și probat…”.

Oricum, pe bandă rulantă, polițistul Iacob a recunoscut, fără să clipească, că-i cunoaște și pe rromii, la fel de celebrii, Pardalian, Tibi Unguru’, Marius Țiganu, Sprânceană, Scumpea, Lovari și Ghiță de la Lugoj – toți, unul și unul: ”I-am cunoscut pe mulți, prin prisma fostei mele relații, cu Floarea Novacovici (n.n. – sora lui Domide Crăciun)”.

Ca, în final, agentul BIC să confirme și că, în urmă cu câteva luni, în casa unui alt rrom din Timișoara (Lovari – Cîrpaci), în prezența altor etnici minoritari, a asistat la o discuție, dar… nu-și mai amintește detaliile. Mai mult, nici nu a auzit că, după un scenariu ca la carte, care implica conotații de evaziune fiscală și stare de arest, ulterior, rromii l-ar fi bărbierit pe omologul lor Lovari cu suma de 15.000 euro. Evident, cum altfel, decât în numele agentului Raoul Iacob de la Biroul de Investigații Criminale din cadrul IPJ Timiș care, iarăși și deloc surpinzător, nu știe…nimic!

Și, până se trezește și șeful IPJ Timiș, chestorul Alin Petecel, vă dorim vizionare plăcută! Atenție la video, intrarea în scenă, onoruri, versuri, dedicații și la tot cash-ul care zboară prin sală, nefiscalizat, chiar pe sub nasul polițistului de la Biroul de Investigații Criminale. Fără niciun stres, căci vorba manelistului Monică Lupșă, dincolo de (r)rimă: Raoul e printre noi, nu mi-e frică, nici răcoare că el ne scoate de la pârnaie…

UPDATE: Corpul de Control al MAI este în drum spre IPJ Timiș! Până se lămuresc toate aspectele referitoare la agentul Raoul Iacob, două chestiuni esențiale, care s-au ivit între timp, mai sunt de punctat. În primul rând că partenera polițistului de la BIC, cea alături de care apare în imagini, la majoratul rromului Noe Codreanu, este fosta iubită a hoțului de lux, Grațian Pinter. Exact cel pe care angajatul MAI l-a trimis după gratii, în calitate de martor cu identitate protejată! Relația dintre cei doi, care între timp s-a consumat, a început după încarcerarea lui Grațian Pinter! A doua chestiune e că, azi, Raoul Iacob a luat-o de la capăt: trăiește o frumoasă poveste de dragoste cu fosta parteneră de viață a lui Daniel Ursulean. Da, cel căruia polițistul i-a băgat pe gât un contract de împrumut, în calitate de garant al unui rău-platnic! Cert e că ambele povești de amor, care-i leagă pe Pinter și Ursulean, seamănă izbitor de mult cu cea a cuplului Floarea Novacovici – Marius Butușină. Mai exact cei care, conform încornoratului, au (răs)cumpărat apartamentul de la subofițerul BIC, în clipa în care relația de suflet a polițistului, cu sora lui Domide Crăciun, s-a încheiat.

Cele mai citite articole în ultimele 48 de ore

Articole asemănătoare

Din aceeași categorie

Categorii Populare