Abuz de putere! Chestorul Alin Petecel vrea filaj și interceptări pe numele polițiștilor care l-au dat în primire pe milionarul Puiu Minda de la Giroc

- Advertisement -
Și informația este la milimetru! Inspectoratul de Poliție Timiș intenționează să facă plângere penală pentru infracțiunea de divulgare a secretelor de serviciu, după ce, în urmă cu două zile, voceatimisului.ro a dezvăluit că mai multe sesizări ale Oficiului Național de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor zac în sertarele celor de la Serviciul de Investigare a Criminalității Economice, probabil, până la prescierea faptelor. De interesul public, evident, IPJ Timiș n-a auzit!

Deranjul e maxim doar pentru că avertizările ONPCSB sunt făcute pe codul numeric personal al lui Ionel-Dan Pascu, cunoscut sub numele de Puiu Minda, unul dintre cei mai importanți intermediari de urbanism și dezvoltator imobiliar de pe raza comnei Giroc. Un adevărat liant între administrația de la marginea Timișoarei și mediul de afaceri. Și, de departe, cel mai bun comunicator privat cu funcționarii publici din Primăria Giroc.

Fără niciun dubiu, autosesizarea IPJ Timiș, în speța care privește posibilele infracțiuni de spălare de bani și evaziune fiscală, în care ONPCSB l-a indicat cu degetul pe Puiu Minda, are un singur scop: doar pentru a pune presiune pe polițiști și a stopa scurgerile de informații în presă, referitoare la jaful, corupția generalizată și la cooperativa imobiliară de pe raza comunei Giroc care, sub oblăduirea autorităților statului, prosperă de mai bine de două decenii, fără să fie deranjată de nimeni.

Sesizarea oficială a IPJ Timiș, discutată deja la nivelul Parchetului de pe lângă Tribunalul Timiș, va viza articolul 304 din Codul de Procedură Penală, care prevede că scurgerile de informații, fără drept, care nu sunt destinate publicității, ”de către cel care le cunoaște datorită atribuțiunilor de serviciu, dacă sunt afectate interesele sau activitatea unei persoane”, se pedespsește cu închisoare de la 3 luni la 3 ani sau cu amendă.

Și singurele activități și interese, care ar fi putut să fi fost afectate – căci vorbim despre persoane, nu despre instituții – ca urmare a dezvăluirilor din voceatimisului.ro, nu pot fi decât cele ale milionarului Puiu Minda. De unde a dedus IPJ Timiș, în numai două zile, că interesele și activitățile economice sau de orice altă natură ale celui mai mare intermediar de urbanism de pe raza comunei Giroc au fost perturbate, realmente, rămâne un mister!? Dincolo de slugărnicie și timpii de reacție, la fel de performanți ca și-n cazul lui Ionuț Nasleu, fost șef al Piețe SA!

Cu atât mai mult cu cât nu există nicio expertiză, care să dovedească că potențialii investitori ai dezvoltatorului imobiliar Puiu Minda au fugit, văzând cu ochii, după ce au aflat din surse publice și instituționale că partenerul lor de afaceri se (re)găsește sub lupa celor de la Oficiul Național de Prevenire și Combatere a Spălarii Banilor. Nici măcar una, scrisă după dictare și pe colțul mesei comisarului-șef Petru Suraj Rumega, mai marele Serviciul de Investigații a Criminalității Economice din cadrul poliției bănățene!

E clar ca lumina zilei că IPJ Timiș dorește o schemă simplă: o plângere penală la Parchet, un număr de dosar și o cercetare în REM (autor necunoscut), doar ca să existe cadrul legal pentru a fi solicitate autorizații de interceptare și filaj pe numele suspecților care încurcă calculele cooperativei imobiliare de la Giroc și a galeriei de susținători din insituțiile statului. Și nu sunt puțini suspecți! Și nici simpatizanți!

Maestre, muzica!

Acum, că am intrat pe scenariul științifico-fantastic al chestorului de poliție Alin Petecel, susținut puternic din galerie de giroceanul Petru Suraj Rumega, în calitate de șef al SICE, azi, nu vorbim despre dosarul jafului de la Colterm care zace tot pe la IPJ Timiș, încă de pe vremea în care structura județeană a MAI era condusă de comisarul-șef Dan Stoicănescu. Și nici despre vrăjitoriile imobiliare ale șefului SICE cu polițistul Laurențiu Dincă de la Centrul Regional Timiș al Agenției Naționale Împotriva Traficului de Persoane din cadrul MAI. Nu, azi continuăm tot cu cooperativa imobiliară de pe raza comunei Giroc, că place nu numai cititorilor. Și traficul public pe voceatimișului.ro este cea mai mare dovadă, în acest sens: peste 100.000 de vizualizări!

Ceea ce urmează să citiți, cel puțin azi, are la bază sute de ore de muncă în echipă, zeci de întâlniri cu oameni de afaceri români și străini, funcționari publici, autorități executive, legislative și judecătorești. Și nu numai! Plus, tot atâtea sute de ore de interviuri, muncă de documentare și cercetare în arhivele instituțiilor de stat. Tot efortul depus, în afara chestiunilor punctuale, doar pentru a răspunde la o singură întrebare generală: care sunt palierele și principiile pe/după care funcționează cooperativa imobiliară de pe raza comunei Giroc?!

La care s-a mai adăugat interpelarea de bun-simț și subsidiară, formulată pe principiile râurilor curgătoare: de unde izvorăște și unde se varsă… ȘPAGA?! Fără nicio excepție, dar absolut niciuna, și toate afirmațiile pot fi probate cu vârf și îndesat, toți cei intervievați, pe lângă faptul că nu au ezitat nici măcar pentru o secundă, au indicat mereu în aceleași direcții și spre aceiași actori principali. Mai mult, aceleași tehnici, același mod de operare și de colectare a banilor negri. Practic, o cooperativă în termeni literari. Grup organizat, conform Codului Penal.

Cel puțin până azi, Direcția Națională Anticorupție Timișoara (DNA) și Direcția de Investigații a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism Timișoara (DIICOT) încă sondează terenurile și apele de pe raza comunei Giroc. Unii spun că doar se mimează ancheta! Alții, că e exact invers și că, odată cu întoarcerea primarului Ionel Toma la locul de muncă – lipsește de câteva luni bune din motive medicale – eveniment care ar trebui să producă săptămâna viitoare, lucrurile vor intra în linie dreaptă. Rămâne de văzut: ori la bal ori la spital!

Până atunci, trei informații mari și late circulă și sunt rostogolite, în cercuri mici și concentrice, pe raza comunei Giroc. Două dintre ele au legătură directă cu primarul comunei Ionel Toma: că edilul ar sta în spatele informațiilor care apar în voceatimisului.ro și că tot acesta ar fi (auto)denunțător al Direcției Naționale Anticorupție, în ce privește funcționarea cooperativei de pe raza unității administrativ-teritoriale de la marginea Timișoarei, ca urmare a unei ”tentative de șantaj brutal” la care ar fi fost supus din partea unui celebru dezvoltator imobiliar.

Și mai circulă o poveste! Una și mai interesantă! Greu de digerat și de crezut! Cum că puținii șmecheri din cooperativa imobiliară de la Giroc, care fac regulile jocului și urbanismului de peste 20 de ani, ar fi făcut o chetă de 1,5 milioane de euro, sumă care ar fi fost împărțită, în mod egal, între trei magistrați cu putere de decizie: doi de la Timișoara, unul de la București! Practic, doi bărbați și o femeie! Toți procurori! Cert e că, dacă ne referim strict la cele 3 informații, nu neapărat în ordinea expunerii, lucrurile stau un pic diferit: una este certă, cealaltă este falsă și o alta e parțial adevărată.

Modus operandi

Lăsând logica la o parte, toate demonstrează un singur lucru! Mai exact, că celebra cooperativă imobiliară de pe lângă Primăria Giroc nu este la prima strângere de fonduri operative, cu termene limită impuse ”până la data de 1 decembrie”, pentru tot soiul de activități extracuriculare și nevoi pământești ale unor indivizi care duc în spate mafia de la marginea Timișoarei, de mai bine de 20 de ani. Și asta o stiu bine și cei de la IPJ Timiș, cu atât mai mult cei de la Serviciul de Investigare a Criminalității Economice!

Unii contribuabili sunt cu banii cash, pe promisiuni de urgentare/obținere a unor autorizații de urbanism după nevoile și poftele inimii, iar alții, în virtutea unor noi contracte din bani publici, plătesc în servicii sau în materiale de construcții. Așa au ajuns unii funcționari publici mai aproape de Dumnezeu, alții cu amantele pe lângă case, cărora sponsorii cooperativei le-au ridicat imobile sau le-au donat câte un acoperiș deasupra capului. Ultima categorie s-a ales cu banii lichizi, pe care-i ascund pe te miri unde: unii prin pereți, alții prin grădini sau sub cuștile câinilor de pază, ca-n filmele cu mafioți, și ”intelectuali” care au exportat ”investițiile” fie prin SUA fie prin Malta.

Și ca să nu fie loc de niciun fel de interpretări, așa cum rezultă din sutele de ore de interviuri, la colecta publică perpetuă și cu lichidități a cooperativei girocene contribuie, în mare parte, dezvoltatorii imobiliari. Care, dincolo de rigorile impuse de documentațiile tehnice, s-au extins ”la mica înțelegere” cu întregi suprafețe locative. Astfel încât, la final, la eliberarea certificatului de existență a construcției, pe fiecare metru pătrat de surplus, investitorii sunt ”impozitați” cu sume de până la 200 euro! Așa cum pentru fiecare metru pătrat proiectat pe raza comunei Giroc, care are legătură cu imobile colective, există un retur pe conducta de șpagă de minim 1 euro.

Cine are dubii și, în special, timp este rugat să arunce o privire generalistă pe autorizațiile de construire pentru ansablurile rezidențiale, emise de Primăria Giroc. Măcar pe ultimii 10 de ani! După care să facă deplasările în teren, să calculeze diferențele de suprafețe locative, rezultate din împerecherea documentelor emise de administrația locală și realitatea de la fața locului. Și, la final, surplusul de metri pătrați să-l înmulțească cu 200 euro. La fel să procedeze și cu calcularea suprafețelor proiectate, așa cum rezultă din planșele arhitecților, tot pe ultimul deceniu, și să le înmulțească cu 1 euro pe metrul pătrat, care e retur. Rezultatul nu poate fi decât unul: zeci de milioane de euro! Bani negri!

Și, ca punct de plecare și doar ca exemplu, ideal ar fi, pentru cine are timp – în afara specialiștilor de la IPJ Timiș, că polițiștii sunt ocupați cu vânătoarea de vrăjitoare – să înceapă investigația cu terenul de 90000 mp pe care se găsește magazinul Lidl și cartierul de blocuri din zonă, chiar paralel cu calea ferată, la intrare în comună dinspre Timișoara. Frumos și de la A la Z: adeverințe de proprietate, punere în posesie, titlu de proprietate, vânzător-cumpărător, dezvoltatori, certificate de urbanism și autorizații de construire, proiectant și suprafețe locative.

Ca sfat, ușor cu saudiții, că spun tot – cine, unde, cum și cât – și dacă numai de acolo rezultă o colectă de 200.000 euro, înseamnă că sunteți abia la început!!! Dar drumul e bun! Spor la treabă…

Cele mai citite articole în ultimele 48 de ore

Articole asemănătoare

Din aceeași categorie

Categorii Populare