Vocea Timișului va susține permanent adevărul!

Adio, Colterm! ANAF a depus plângere penală împotriva companiei locale de termoficare pentru sustragerea unor bunuri de sub sechestru asigurator

Publicat in

Vocea Timișului va susține permanent adevărul mai presus de putere, viitorul mai presus de trecut, cinstea mai presus de confortul financiar, știrea mai presus de editorial și capacitatea de decizie mai presus de diplomația compromisului.
Sub semnătura directorului general Ionuț Mișa, la data de 31 ianuarie a.c., Direcția Generală de Administrare a Marilor Contribuabili (DGAMC) din cadrul Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) a solicitat Parchetului de pe lângă Tribunalul Timiș tragerea la răspundere penală a Colterm SA. Motivul invocat este acela că, printr-o serie de artificii contabile și patrimoniale, Primăria Timișoara, în calitate de acționar majoritar al regiei de termoficare, ar fi procedat la însușirea unor mijloace fixe ale fostei regii locale, pe care le-a indicat cu o valoare egală cu zero, deși o parte din bunuri se aflau sub sechestrul ANAF, până la concurența sumei de 180.240.844 lei.

Așa cum rezultă din documente, manevra administrației Dominic Fritz a început în momentul în care, la expirarea contractelor de concesiune, încheiate pentru delegarea gestiunii serviciului public de producere și transport a energiei termice, Colterm SA a procedat la predarea către Primăria Timișoara a bunurilor avute în exploatare, pe durata prestărilor de servicii către populație.

Astfel, pe data de 15 octombrie 2021, societatea de termoficare a fost înștiințată că, prin HCL 353 din 5 octombrie 2021, au încetat contractele vechi de delegare de gestiune (2004 și 2006), drept pentru care a fost semnată o nouă înțelegere de exploatare a rețelelor de termoficare și de furnizare a agentului termic.

Interesant e că, între cele două momente comerciale expirare-delegare de gestiune, în actele adiționale, încheiate la data de 15 octombrie 2021, între Primăria Timișoara (concedent) și Colterm SA (concesionar), așa cum rezultă din contractul CDE nr. 1475 din aceeași dată, s-a strecurat următorul aliniat: ”…concesionarul predă concedentului bunurile menționate în Anexa 1. Bunurile predate, care fac parte din SACET (sistemul de alimentare centralizat de energie termică), sunt preluate fără plată în proprietatea publică sau privată a concedentului…”

Doar că, în conformitate cu prevederile legale (Legea 325 din 2006 și Legea 196 din 20021), SACET reprezintă ansamblul bunurilor mobile și imobile – terenuri, clădiri, construcții, instalații tehnologice, echipamente și dotări funcționale, destinate producerii, transportului și distribuției energiei termice prin rețele subterane – care fac parte din domeniul public ori privat al unităților administrative teritoriale și sunt supuse regimului juridic al proprietății publice sau private, potrivit legii.

Acum, ca să fie cât de cât limpede pentru toată lumea, bunurile de natură SACET, înregistrate în evidența extrabilanțieră a Colterm SA, aferente desfășurării activității de producție, transport, distribuție și furnizare a agentului termic, sunt denumite și bunuri de retur. La data reînnoirii contractului de gestiune și exploatare, acestea aveau o valoare de 562.956.005 lei. Fără doar și poate, conform legii, mijloacele fixe revin în proprietatea Primăriei Timișoara, odată cu încheierea înțelegerii dintre părți.

Cert e că, la momentul expirării-prelungirii contractului de delegare de gestiune, tot patrimoniul de termoficare al Timișoarei a fost predat la pachet către Primăria Timișoara, fără ca nimeni să facă nici cea mai mica diferență dintre domeniul public sau privat. Practic, nici măcar administratorul special al Colterm, expertul USR Cristian Amza, nu a prins ideea că la predare-primire, bunurile de inventariere ale societății de termoficare, obligatoriu și logic, trebuie identificate pe paliere contabile separate: public și privat!

Varză de Bruxelles

Exact asta spun și cei de la ANAF – că evidența financiar-contabilă a bunurilor, care alcătuiesc domeniul public al statului sau al UAT-urilor se ține, în mod distinct, de către titularul dreptului de administrare, cedent sau de către instituția de utilitate publică care are în folosință gratuită aceste bunuri.

Și, așa cum rezultă din documente, când s-a făcut mișcarea de mijloace fixe, la returnarea bunurilor înspre Primăria Timișoara, Colterm SA, care a fost împânzit de specialiști ai USR pe toate palierele de comanda, atât la nivel de management, cât în AGA cât și în CA, a întocmit un proces-verbal, cu valoare contabilă zero, băgând la pachet bunuri care se aflau în proprietatea publică a UAT Timișoara dar și elemente patrimoniale ale Colterm SA.

Mai exact, mijloace fixe din gestiunea exclusivă a Colterm SA, bunuri care nu pot funcția de sine stătător, tocmai pentru că au legătură cu activitatea de bază a companiei de termoficare, și care, așa cum susțin inspectorii fiscali, au fost achiziționate sau realizate prin eforturi financiare proprii, nu din alocații bugetare care, la încetarea mandatului pentru delegarea gestiunii de producere a energiei termice, se returnează Primăriei Timișoara.

Așa că, în situația de față, celor de la ANAF nu le-a fost deloc greu să constante că, datorită heirupismului și diletantismului, o serie de bunuri ale Colterm SA, aflate sub sechestrul Fisc-ului, datorită problemelor de la societatea de termoficare, au dispărut prin schimbarea de proprietar.

În acest context, în plângerea penală adresată procurorilor de pe lângă Tribunalul Timiș, Direcția Generală de Administrare a Marilor Contribuabili susține că fosta regie de termoficare a pus în brațele Primăriei Timișoara mijloace fixe care fac obiectul sechestrului ANAF pentru debite datorate bugetului de stat, în valoare de 180.240.844 lei.

De precizat că, la ora actuală, datorită neachiziționării certificatelor verzi, pe parcursul a doi ani consecutivi, Colterm SA a intrat în insolvență, în mandatul administrației Dominic Fritz, acumulând datorii uriașe, în sumă totală de circa peste 300.000.000 lei.

Partea și mai proastă e că, dacă până la data de 30 aprilie a.c., Colterm SA, societate aflată în subordinea Consiliului Local Timișoara, nu va achiziționa certificatele verzi aferente anului 2022, fosta regie de termoficare a orașului va primi o nouă amendă.

O alta de milioane de euro! Cu siguranță ultima căci, așa cum a avertizat și firma de insolvență, în acel moment, pe experimentul USR, care e strâns legat de confortul termic al timișorenilor, va scrie, în mod cert: FALIMENT!

3 COMENTARII

 1. Asadar cei care au incercat sa salveze coltermul, de care depind mii de oameni si zeci de institutii, dupa ce ceilalti l-au ingropat in datorii, sunt acum vinovati. Frumos e in romanica. Mai stati. Mai puneti boticul la prosteala pnl-psd. Viitorul e al hotilor!

  • PSD-PNL, au furat pe rupte 33 de ani, au venit ,,specialiștii” USR la butoane și au mai încasat o amenda de 30 de milioane de euro…..Specialiștii aia care, în campania electorala, aveau soluții și la 3 dimineața dacă ii trezeai din somn. Acum dorm adânc, nu mai aud alarma de la telefon.

  • …nu știu cine sunteți, dar INCEPE SA MIROASE FF URATA ,desertul vândut constat , electoratului , denumit *hoții din PNL -PSD*..!! ..s-a alterat rău..!!
   …atat timp cât gașca de LATCAI este susținută de SECTANTI -PROFI* DE OARATORIE, viitorul e sumbru..!!!
   …atenție mare , la manevrele magistrale , FACUTE PE BD CETATII,
   ….. atenție MAREEE MAREEE LA MANEVRELE PUSE PE MASA , de mega firma de avocatura ALEASA DE COLEGII D-VOASTRA USR.-isti sa taxeze ca la BRUXELLES, muribunda COLTERM

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele articole

Spălatul pe mâini! Primăria Giroc își recuperează prejudiciul de 350.000 euro, rezultat din contractele ilegale de asistență juridică, nu de la artizanii care i...

Trei contracte, mari și late, având ca obiect servicii juridice de asistență și reprezentare,...

Liberul arbitru! Primăria Timișoara a refuzat să facă plângere penală împotriva antreprenorului general de la Pasajul Solventul, deși constructorul a pus în circulație un...

Când vine vorba despre respectarea legii, în ceea ce privește omisiunea sesizării, dispozițiile articolului...

Comentarii recente

Articole asemănătoare

Liberul arbitru! Primăria Timișoara a refuzat să facă plângere penală împotriva antreprenorului general de la Pasajul Solventul, deși constructorul a pus în circulație un...

Când vine vorba despre respectarea legii, în ceea ce privește omisiunea sesizării, dispozițiile articolului...

Iron man! Șobolanii din Parcul Civic au ros stâlpii de oțel de la felinarele plantate sub nasul și pe semnătura administrației Dominic Fritz

La începutul anului 2019, în mandatul lui Nicolae Robu, Primăria Timișoara a lansat licitația...