ANUNȚURI

Societățile comerciale : AVCOZ EDIL S.R.L. , VCN DEVELOPMENT VEST SRL , SPAB CONSTRUCT VEST S.R.L. ,  SPO DEVELOPMENT BUILD INVEST S.R.L. , BAV DEVELOPMENT BUILD S.R.L. , anunță publicul interesat că au obținut autorizațiile de construire cu nr. 168 , respectiv cu nr. 169 din data de 13.03.2024 , emise de Primărie Timișoara, jud. Timiș , privind obiectivul începerii lucrărilor de construcții pentru proiectele ELIZA 2 și ELIZA 3 , imobile de locuințe colective , în regim  P+2E+ER , în Timișoara , pe strada Grigore Alexandrescu , jud Timiș .

Cele mai citite articole în ultima săptămână

Din aceeași categorie

Desene animate! Primăria Giroc s-a autodenunțat la DNA Timișoara, motivând că a fost obligată să valideze contractele ilegale de asistență juridică, în favoarea avocatului de casă, Gheorghe Sorinel Golban

Vocea Timișului va susține permanent adevărul!
Ca totul să fie extrem de limpede și de clar, plină de bărbăție, curaj și stoicism, Primăria Giroc l-a mai și indicat, ca principal vinovat, pe fostul edil al localității, răposatul Ionel Toma. Exact după modelul – mortul e de vină! După care, ca tot meniul să fie complet, l-a zugrăvit pe decedat în culori reci și sumbre, prezentându-l procurorilor drept un tiran, despot, terorist, abuzator și dictator, pe principiul – noi suntem curați ca lacrima! Ce mai, un scenariu dement, mult peste celebra peliculă Scapă cine poate!

Și, dincolo de lașitatea și infantilismul demersului legal, administrația locală de la marginea Timișoarei a mai dat dovadă de un lucru… românesc! De un tupeu fără margini, mai ales când a cerut procurorilor să se pronunțe cu celeritate, în cazul contractelor atribuite avocatului timișorean Gheorghe Sorinel Golban.

Nu de alta dar, la fel ca-n povestea caselor înșiruite, construite în extravilan de cooperatiștii Ionel Dan Pascu (Puiu Minda) și iordanianul Mueen Al Shawish (Mimo), și în chestiunea denunțului penal, Primăria Giroc a acționat tot cu pistolul la tâmplă și tot după doi ani de frecat menta și tăiat frunze la câini.

Pentru cei care nu-și reamintesc, istoria contractelor de asistență juridică, încheiate între Primăria Giroc și cabinetul de avocatură Gheorghe Sorinel Golban, nu e una nouă.

La fel ca toate problemele legale, care au legătură cu unitatea administrativ teritorială, și aceasta își are izvoarele în Decizia nr. 13 din 24 mai 2021 a Camerei de Conturi Timiș care, în urma auditului de la Primăria Giroc, a constat că entitatea publică a încălcat legea, când a angajat plăți din bani publici pentru servicii juridice de asistență și reprezentare.

Practic, s-a stabilit că, în mod ilegal, în perioada 2018-2020, la solicitarea răposatului primar Ionel Toma, care a motivat o creștere a numărului dosarelor de instanță, datorate boom-ului imobiliar, Consiliul Local Giroc a aprobat achiziționarea unor servicii juridice, încheiate cu cabinetul avocatului Gheorghe Sorinel Golban, fiul unui consilier local PSD de pe raza localității.  La data controlului, Camera de Conturi Timiș a stabilit că UAT Giroc plătise deja către prestator, pentru intervalul 2018-2020, sumă de 1.245.980 lei.

Plus că administrația locală a intenționat să facă același lucru și pe anul 2021. Căci, așa cum a rezultat din verificările auditorilor externi, deși, la data controlului, Primăria Giroc nu avea bugetul aprobat, entitatea publică apucase să facă plăți către cabinetul de avocatură Gheorghe Sorinel Golban, în sumă de 119.000 RON. Și se îndatorase pentru prestații juridice, deja, cu alți 404.000 RON! Cert e că din calcule a rezultat că, în perioada 2018-2021, Primăria Giroc a cheltuit cu servicii juridice suma de 2,4 milioane RON: 1.767.000 i-a plătit avocatului Golban și circa 650.000 RON au reprezentat salariile juriștilor din cadrul administrației locale.

Pe bandă rulantă

Acum, nici nu mai contează prea mult că, la începutul anului 2021, chiar la data controlului Camerei de Conturi Timiș, avocatul Gheorghe Sorinel Golban, dintr-un foc, în decurs de 24 de ore (17.02.2021 – 18.02.2021) a bombardat Primăria Giroc cu un număr de 18 facturi, în valoare totală de peste 400.000 RON.

Sau că facturile au fost acceptate la plată, pe bandă rulantă, fără o minimă verificare! Ceea ce contează, așa cum subliniază și auditorii externi, e că UATC Giroc a achiziționat și angajat la plată servicii juridice de asistență și reprezentare, fără respectarea dispozițiilor legale.

Pe de altă parte, Primăria Giroc nu a respectat nici prevederile legislative care prevăd că, doar în situațiile temeinic justificate, o entitate publică poate achiziționa consultanță de specialitate, în detrimentul serviciilor juridice care pot fi efectuate de către personalul de specialitate, angajat în administrația locală.

În plus, cum Primăria Giroc nu a procedat la identificarea corectă a acțiunilor promovate în instanță și nici nu și-a bătut capul cu urmărirea proceselor, ci doar cu validarea facturilor dinspre cabinetul de avocatură al fiului consilierului local, așa cum spune și Camera de Conturi, aceste situații au generat mai multe plăți… pentru același serviciu.

De aceea, prin Decizia nr. 13 din 24 mai 2021, Camera de Conturi Timiș a stabilit în sarcina Primăriei Giroc, sub sancțiunea legii penale, următoarea măsură rectificatorie: stabilirea întinderii reale a prejudiciului (pagubă + foloase nerealizate) și dispunerea măsurilor legale și necesare pentru recuperarea integrală a daunei în detrimentul statului român. Zis și făcut!

La fel ca și-n sceneta cu casele înșiruite, construite în extravilanul localității Giroc de către cooperatiștii Minda și Mimo, și în povestea cu contractele de asistență juridică ale avocatului Golban, în sumă de circa 350.000 euro, UATC Giroc a intrat la rupere! Cum altfel decât cu o contestație… la măsura Camerei de Conturi care, ulterior, a fost respinsă ca fiind nefondată!

Evident, tot în lupta nebună pentru recuperarea prejudiciului, Primăria Giroc s-a duelat în instanță, nu cu avocatul Golban, ci tot cu Camera de Conturi Timiș, încercând să anuleze actul de control pe rolul Tribunalului Timiș.

Și, prin sentința civilă nr. 249 din 14 martie 2022, judecătorii au pus punct scenariului absurd al administrației locale și au trimis entitatea publică să pună în aplicare decizia Camerei de Conturi și să recupereze prejudiciul din contractele de asistență juridică, încheiate cu cabinetul avocatului Gheorghe Sorinel Golban.

Între timp, datorită investigațiilor de presă din voceatimișului.ro, așa cum rezultă din dosarul 74/P/2021, Direcția Națională Anticorupție Timișoara, prin pixul procurorului Lavinia Macovei, s-a autosesizat și a dispus începerea urmării penale în rem cu privire la săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu, în cazul contractelor de asistență juridică, încheiate cu cabinetul de avocatură Gheorghe Sorinel Golban.

Și, la data de 4 mai 2022, a cerut predarea cu celeritate, în termen de 5 zile, a tuturor documentelor care au legătură cu această speță: contracte, hotărâri ale Consiliului Local Giroc (inclusiv procesele-verbale de ședință), referate și avizele de specialitate, note justificative de fundamentare, fișa contului furnizor-client etc.

Urma scapă turma

Așadar, cu sula-n coaste și cu suflul rece al auditorilor Camerei de Conturi în ceafă, care la 20 ianuarie 2023 au încheiat raportul privind modul de ducere la îndeplinire a măsurilor transmise prin Decizia nr. 13 din 24 mai 2021, Primăria Giroc face un triplu salt mortal, în încercarea de a mai salva ce se poate.

Și, așa se face că, pe data de 17 ianuarie 2023, cu trei zile înainte de a se încheia auditul, administrația locală dă fuga la procurori, în ideea de a împușca doi iepuri deodată și de a evita, în extremis, o plângere penală de abuz în serviciu pentru neaducerea la îndeplinire a măsurilor imperative ale Camerei de Conturi.

Și, în autodenunțul înaintat procurorilor, Primăria Giroc vorbește despre premeditare și încălcarea flagrantă a legii penale:”…încă din anul 2009, serviciile juridice au fost încheiate doar între ordonatorul de credite (n.n. – primar Ionel Toma) și beneficiar (n.n – av. Gheorghe Sorinel Golban), fără a se pronunța compartimentul de specialitate asupra temeiniciei și necesității contractelor asumate”.

Acum, un lucru e cert. Dacă răposatul Ionel Toma ar fi avut nevoie de avizul de la Juridic pentru contractele încheiate cu cabinetul avocatului Sorinel Golban, căci la asta se referă titulatura de compartiment de specialitate, cu siguranță, l-ar fi obținut… la modul lejer! O știe foarte bine și doamna Carmina Mateia, secretarul general al Primăriei Giroc!

Oricum, de departe, în mod cert, fraza care va face înconjurul Girocului, așa cum rezultă acesta din solicitarea de tragere la răspundere penală a făptuitorului și recuperarea prejudiciului adus comunei Giroc, este următoarea: ”…dorim să precizăm că, până la momentul actual nu am putut formula plângere, deoarece o perioadă foarte îndelungată de timp salariații s-au aflat sub imperiul stresului și al impunerilor nelegale de tip dictatorial, iar persoana care a îndeplinit temporar calitatea de ordonator de credite a avut atribuții limitate”.

Acum, dincolo de ilaritatea și bizareria întregii afirmații, câteva lucruri sunt sigure. În primul rând că, după luptă, mulți viteji s-arată! Mai mult că, cel puțin în cazul contractelor publice, pe care Primăria Giroc le-a semnat pe bandă rulantă cu avocatul Gheorghe Sorinel Golban, toate compartimentele și comisiile de specialitate și-au dat avizul favorabil, înainte ca acestea să fie introduse pe odinea de zi în ședințele de Consiliu Local.

Unde mai pui că legalitatea a fost menținută și înainte și după nașterea HCL-urilor, referitoare la externalizarea banilor publici pentru servicii juridice, cu atât mai mult cu cât toate au fost comunicate și către Prefectura Timiș. Fără mențiuni și fără comentarii!

Așa că, să vii acum, după ani întregi de activitate la comun, în care ai executat ordinele ca ultimul soldat mut și disciplinat, și să arunci toată mizeria din UAT Giroc pe un decedat, pe care-l mai și încadrezi ca abuzator și dictator, acum când nu mai poate reacționa, deși ai fi avut tot timpul din lume la dispoziție, sa-l faci troacă de porci pe când exploatatorul trăia, nu denotă decât lașitate, demagogie, ipocrizie și, nu în ultimul rând, caracter. E clar, stimată doamnă secretar general Carmina Mateia?

- Advertisement -
Tiberiu Kiss-Radu Constantin
Tiberiu Kiss-Radu Constantin
Întreaga responsabilitate a comentariilor lăsate de dumneavoastră vă aparține! Click aici-citeste condiţiile de utilizare ale site-ului www.voceatimisului.ro

3 COMENTARII

  1. Ar trebui ridicat un Penitenciar la Giroc, poate Minda investește și l ridica gratuit, doar Arhitect dețin în persoana lui Florin, Mimo ar putea fi administrator, și bineînțeles ca au și avocat în persoana lui Golban ca nu cumva sa le fie încălcate drepturile cetățenești.De altfel seara pot innopta toți în spatiile edificare de acești ctitori de umanitate și democrație!

  2. cand eu ziceam in consilul local ca e o ilegalitate,doamna secretara spunea ca cheama politia,cum imi permit eu sa ii atrag atentia domniei ei in legatura cu contractul avocatului golban

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole în ultimele 48 de ore