ANUNȚURI

Societățile comerciale : AVCOZ EDIL S.R.L. , VCN DEVELOPMENT VEST SRL , SPAB CONSTRUCT VEST S.R.L. ,  SPO DEVELOPMENT BUILD INVEST S.R.L. , BAV DEVELOPMENT BUILD S.R.L. , anunță publicul interesat că au obținut autorizațiile de construire cu nr. 168 , respectiv cu nr. 169 din data de 13.03.2024 , emise de Primărie Timișoara, jud. Timiș , privind obiectivul începerii lucrărilor de construcții pentru proiectele ELIZA 2 și ELIZA 3 , imobile de locuințe colective , în regim  P+2E+ER , în Timișoara , pe strada Grigore Alexandrescu , jud Timiș .

Cele mai citite articole în ultima săptămână

Din aceeași categorie

EXCLUSIV Pe Aeroportul Timișoara, parohia privată a PSD, au aterizat suspiciuni de corupție (IV)

Vocea Timișului va susține permanent adevărul!

Atât DGFP Timiș cât și Curtea de Conturi au stabilit că documentul este ilegal, odată pentru că a fost atribuit direct celor de la WIZZ, nu prin licitație publică, asa cum cere legislația românească, iar pe de altă parte directorul Idolu nu avea mandatul și împuternicirea CA al AIT pentru a semna un asemenea document, catalogat ca păgubos și irational de către organele de control. Mai mult, CARPATAIR, companie concurentă WIZZ, a denuntat contractul de marketing la Comisia Europeană, catalogându-l drept ”ajutor de stat”, comisarii UE pronunțându-se în favoarea reclamantului și sancționând România cu vot de blam pentru ”concurență neloială”. Ca atare, valoarea estimativă a abaterii constatate este în sumă de 2. 548.506,90 Euro, echivalentul a 11.340.856 lei, consecinţele economico-financiare constând în  prejudicierea bugetului Aeroportului Timișoara, şi totodată a bugetului statului, chiar dacă plata nu este efectuată încă, însă existenţa deciziilor instanţelor de judecată, recte a Tribunalului Comercial de la Cluj, arată că plata se va efectua în viitor, în mod cert! Documentul de control arată, negrul pe alb, că ”persoanele cu atribuţii în domeniul în care s-au constatat deficienţele sunt: dl Idolu Iulian Daniel –director general, singura persoană care a semnat contractual de marketing”!!!

Punct de vedere

În dorința de a clarifica o serie de aspecte, pe parcursul derulării misiunii de control, in noiembrie 2013, echipa de audit a solicitat notă de relaţii dlui Idolu Iulian Daniel, acesta precizând, printre altele, următoarele: „… în cazul în care nu exista acel ,,Contract de Marketing,, pe cale de consecinţă, WIZZAIR nu ar fi operat la Timişoara în 2009, iar aeroportul nu ar fi încasat suma netă de 3.100.556,17 Lei. Este clar şi logic că Aeroportul Internaţional Timişoara şi WIZZAIR au interesul să promoveze produsul pe care intenţionează să-l ,,vândă,, potenţialilor clienţi, (pasageri) zboruri de la / la Aeroportul Internaţional Timişoara şi bineînţeles cu aeronavele companiei WIZZAIR . Ar fi fost absurd să se încheie un contract de promovare între Aeroportul Internaţional Timişoara şi WIZZAIR pentru a promova zborurile la / de la Aeroportul Internaţional Timişoara ale unei alte companii (!!!) Pentru WIZZAIR era la fel de important ca şi pentru Aeroportul Internaţional Timişoara să promoveze zborurile de la Timişoara pentru a atrage clienţi din zonă şi nu din altă zonă geografică şi nici în caz să promoveze pur şi simplu un zbor la o anumită altitudine fără punct de aterizare şi decolare Timişoara. Tot ca un lucru vizibil, pentru contractul nr. 835/30.07.2008 se plateste o suma procentuala – comision in functie de numarul de pasageri adusi prin contractul de operare, astfel ca nimeni, nici Aeroportul Timisoara si nici Wizz Air, nu puteau sa estimeze o valoare totala a contractului, chiar daca s-ar fi dorit. Practic, astfel cum bancile contracteaza prin comision agenti de vanzari pentru atragerea de clienti, agenti care sunt platiti in functie de numarul clientilor, asa si Aeroportul Timisoara plateste Wizz Air in functie de cati pasageri aduce. Este imposibil de estimat daca se aduce un pasager sau o mie. Astfel, chiar si prin aceasta situatie se demonstreaza faptul ca Aeroportul Timisoara nu putea sa contracteze decat acest tip de contract de comision, pentru ca nu se putea aproxima o valoare totala”.

 Recurs la bunul simț

 Faţă de răspunsul directorului general Idolu Iulian Daniel, echipa de audit arată că, în continuare, pesedistul de la AIT este confuz, în ce priveste contractul de marketing încheiat cu WIZZ: ”…se contrazice cu privire la natura contractului nr. 835/30.07.2008, iar prin încercarea domniei sale de a da o altă interpretare contractului de marketing, echipa de audit nu poate decât să-şi susţină punctele de vedere arătate în cuprinsul constatări şi să-şi motiveze, o dată în plus, existenţa unor indicii de săvârşirea unor fapte prin încălcarea legilor penale, sau a unor posibile fapte de corupţie”. În disperare de cauză, tocmai pentru a găsi explicații pertinente, în legătură cu semnătura olografă a reprezentantilor WIZZ, Dan Idolu a afirmat, tot în nota de relații dată Curții de Conturi că: ”Nu cunosc motivele care i-au determinat sa prefere scrisul olograf, in locul scrisului numelui la calculator. Din punctul nostru de vedere este considerat ca fiind acceptabil. Nu am cunostinta de existenta vreunei prevederi legale care sa ne determine sa respingem acte unde numele (in clar) este scris olograf. In ceea ce priveste prezenta stampilelor pe contractele de operare, handling si marketing – foarte multe companii straine nu le folosesc. Probabil nu este o conditie obligatorie in tara in care compania este inmatriculata si, probabil, faptul ca un document, emis si asumat prin semnatura, nu este stampilat este acceptat ca fiind perfect legal”. Faţă de ”alocuțiunea” pesedistului Idolu Iulian Daniel, reprezentanții Curții de Conturi au fost transanți și, în același timp, mai mult decât eleganți: ”…dacă contractul de marketing ar fi fost semnat la sediul Aeroportului Timișoara, numele reprezentanţilor companiei WIZZ ar fi fost scris pe contract aşa cum a fost scris şi numele d-lui director general Idolu Iulian Daniel, adică la calculator şi nu olograf, întrucât se presupune că redactarea întregului contract s-a efectuat la sediul aeroportului.

Faptul că numele reprezentanţilor companiei WIZZ este scris olograf, iar numele reprezentantului Jozsef Varadi este scris în contract la calculator, dar domnia sa nu semnează, arată că există posibilitatea ca respectivul contract de marketing să nu fi fost semnat în locul în care a fost întocmit, pentru că numai aşa se explică scrisul olograf şi  nu de calculator pentru numele reprezentanţilor companiei WIZZ”. Eleganță, tocmai pentru că substantivul ”minicună” și verbul ”a minți”, lipsește cu desăvârșire din răspunsul organului de control al statului român!!!

Afirmații (ne)fondate

În timpul concilierii, conducerea Aeroportului Timișoara nu a dorit să fie consemnat, în nota de conciliere, nici unul dintre punctele de vedere ale instituției, tocmai pentru că răspunsurile au fost formulate în scris, ”prin afirmaţii total eronate, fără niciun document probator, privind beneficiile aduse de contractul încheiate în anul 2008 cu WIZZ”. Acest lucru, deși echipa de audit a arătat, pe bază de documente, care au fost beneficiile reale ale Aeroportului Timișoara, urmare încheierii contractului de marketing din 2008 cu WIZZ. În sensul că, din suma de 13. 299.202 RON, pe care unitatea publică a încasat-o în perioada derulării contractului cu WIZZ, suma de 2.548.506 Euro, adică 11.340.856 RON, care reprezintă valoarea contractului de marketing, s-a întors la compania maghiară, Aeroportul Timișoara rămânând doar cu suma de 1.958.346 RON, adică cu doar 14, 73% din valoarea reală a tarifelor, pe care ar fi trebuit să le încaseze. Așa se face că, în baza concluziilor controlului, recomandare auditorilor publici externi au fost una și bună: ”Luarea turor măsurilor ce se impun şi depunerea tuturor diligenţelor, în vedere câştigării proceselor, aflate pe rolul instanţelor de judecată, al căror obiect este chiar contractual de marketing cu WIZZ. Depunerea prezentului raport de control, atât la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (dosar nr. 4692/1285/2011) cât şi la Tribunalul Bucureşti (dosar nr. 39.910/3/2012) unde, aşa cum am menţionat, se judecă încă legalitatea contractului de marketing cu WIZZ, iar punctul de vedere al auditorilor Curţii de Conturi poate cântării în luarea deciziilor de către instanţele de judecată, în sensul că, nu vor da câştig de cauză companiei WIZZ în ceea ce priveşte contractual de marketing şi nu vor obliga Aertoportul Timișoara la plata serviciilor de marketing în sumă de 2. 548.506,90 Euro către compania WIZZ, atâta timp cât aceste servicii de marketing nu au fost executate niciodată în favoarea Aeroportului Timișoara”.

 Semne mari de întrebare

 Așa cum rezultă din ”rugămințile fierbinți” ale celor de la Curtea de Conturi, adresate, în scris, pesedistului Dan Idolu, în calitatea sa de director al AIT, se desprinde o concluzie năucitoare! Practic, organul de control al statului roman ”se roagă” de o insituție publică, aflată sub controlul Ministerului Transporturilor, să-și apere, în mod correct, șansele în instanța de judecată, astfel încât România să nu fie obligată să plătească companiei maghiare WIZZ suma de 2,5 milioane euro, în baza unui contract ilegal și neonorat!!! Mai mult, se arată, în concluziile raportului, că ”echipa de audit a formulat această recomandare, întrucât Aeroportul Timișoara, în apărările formulate, nu a invocat niciodată excepţia de neexecutare a contractului”!!! Și, ca totul să fie ca la carte, tot la acest capitol, cel al contractului de marketing, încheiat între AIT și WIZZ, raportorii Curții de Conturi, în aceeași manieră eleganta și de bun simț, au formulat, tot în scris, următoarea întrebare retorică, pe care i-au adresat-o pesedistului Dan Idolu, tocmai ca să rămână pentru eternitate. Întrebare e simplă: ”Când a spus dl director general adevărul cu privire la contractul de marketing: când a semnat contractul de marketing, când a susţinut la Comisia Europeană că este vorba despre un contract de marketing anexand și documente, când a susţinut în faţa instanţelor de judecată că este un contract de marketing  SAU acum, când, în lipsa unor documente justificative, domnia sa dă o cu totul şi cu totul altă interpretare contractului, susţinând că, în fapt, nu ar fi un contract de marketing ci unul de comision”? Fără comentarii!!! Rămâne doar de văzut cum și-a apărat AIT sansele în procesul cu ”prietenii” de la WIZZ!?! A tinut sau nu cont de recomandările disperate ale Curții de Conturi?!? Pariu că nu?

- Advertisement -
Tiberiu Kiss-Radu Constantin
Tiberiu Kiss-Radu Constantin
Întreaga responsabilitate a comentariilor lăsate de dumneavoastră vă aparține! Click aici-citeste condiţiile de utilizare ale site-ului www.voceatimisului.ro

15 COMENTARII

 1. Foarte bine ca sa adus vorba de acest gunoi de jurist ce a venit de la Reșița unde a mAi falimentat o instituție si care ca o lichea linge in cur pe oricine si care o sa răspundă pe tru toate relele făcute. Dumnezeu o sa i-l pedepsească pentru toți oamenii dați afara si lăsați pe drumuri.

 2. Cine i-l cunoaște pe juristul bolnav cu capul (medical vorbind) care semnează ca primarul toate cele ca amu DNA i-l caută prenume venter sa i-l aducă imediat. Ai spune cipriane ca e nasoala

 3. Poate voi mafioti celebri va ganditi sa platiti accidentul avionului wizz sau a taromului ca aveti bani in conturi prin strainatate. Chivule te astept la primarie sa aduci cablurile furate.

 4. End game,esti tu Cristian PDL,te-a crosetat putin mai mult,Maia!Caraguie,Caraguie,mare prost esti,Maxim de la primaria Ghiroda iti da clasa!ai reusit sa platesti avionul ala busit?

 5. Art. 12. – (1) Autoritatea de licenţiere poate revoca licenţa de
  controlor civil de trafic aerian, calificările şi/sau autorizările, dacă un
  controlor civil de trafic aerian nu se poate conforma condiţiilor
  impuse în scopul anulării unei suspendări, iar pregătirea sa ulterioară
  se face fără succes sau este considerată necorespunzătoare.
  (2) Unui controlor civil de trafic aerian căruia i s-a revocat
  licenţa nu mai are dreptul să exercite activităţile specifice
  corespunzătoare acesteia.

 6. Năstase, mesaj pentru Băsescu din închisoare: Ţi-am pregătit un loc la noi în celulă!
  Autorul: Tudor Matei în Actualitate, Breaking News, Prima pagină 15 aprilie, 2014 12:15 0

  Adrian Năstase a scris un comentariu pe blogul său după scandalul care a pornit între Traian Băsescu și liderii PSD. Gabriela Vrânceanu Firea a anunțat că depune o plângere penală împotriva președintelui Băsescu, despre care spune că a amenințat-o.
  “După anunțul lui Victor Ponta că Băsescu va ajunge la închisoare, astăzi, la Jilava, au fost manifestări extraordinare de entuziasm.
  Unii dintre cei pe care i-am întâlnit s-au arătat dornici să-l primească pe Băsescu în celulele lor. Alții, mai puțin generoși, sugerau să fie cazat la Fortul 13 de la Jilava. Unul dintre “pacienți” a anunțat, discret, că el are, în celulă, un alambic artizanal.
  Altul a transmis că i-au rezervat un loc la campionatul de table. Administrația – se pare – a început și ea să ia măsuri. Astăzi, au fost instalate corpuri de iluminat mai puternice. Stația de megafoane a trecut de la Magic FM la Kiss FM iar, la prânz, s-au distribuit porții duble de fasole.
  Mergând spre grefă, ascultam freamătul și chemarea penitenciarului: Băsescu, Băsescu!”, a postat Adrian Năstase pe blogul său.

 7. Mister Stamatovici , cum a fost in Budapesta? Cam multa lume a fost in urma voastra dar asta este alta problema. Tu oricum esti lipit de idolu. Oare cine facea facturile direct cu pixul direct la wizz si cine le semna personal? Sti tu, nu? Ai ca ai fost foarte inteligent .pacat de tine

 8. Mare dezastru la juristii din aeroport. Madam peianov care a semnat alaturi de idolu contractul de marcheting si alte documente astazi sta cu inima ranita fiinca vine cineva sa intrebe de ce? Oarece comisioane au poposit si la familia ei? Asteptam raspunsul pe adresa redactiei si cu amanunte despre alte semnaturi si mizeri pe care ea le intelege dar stiu si altii, dar toate la timpul lor.

 9. Rade lumea de crizelle voastre. Ne poate spune mare director chivu cum stam cu pista si cum a ascuns studiile facute cu pcn pistei sau poate ne spune de cablurile din curtea lui furate din aeroport. Dosarele exista si vin si randul lor. Bravo dl direntor chivu.

 10. “În urma scandalului şi a controalelor efectuate la începutul anului 2010 a fost reziliat un contract de marketing cu compania Wizz Air, de pe urma căruia această companie avusese o creştere de tarife”. În baza unor analize şi a unor studii de piaţă, mai spune Cornel Sămărtinean, realizate de firme din domeniu, s-a ajuns la concluzia că este oportună acordarea unei grile de discount tuturor companiilor: “Aceste grile au fost decise şi aprobate atât în Consiliul de Administraţie, cât şi în A.G.A., cu aprobarea ministrului, prin mandat scris”.

  Cornel Sămărtinean mai spune că, în urma acestei politici, Aeroportul Timişoara a avut o creşterea semnificativă atât a veniturilor şi profitului, cât şi a numărului de pasageri şi a indicatorilor economici de performanţă: “Concluzia este că pentru Aeroportul Timişoara decizia a fost bună, un aspect dovedit din punct de vedere economic”.

 11. Ne place sa fim acizi crezand ca suntem spirituali si superiori astfel, ne place sa credem ca toti putem fi un dr. House mustind de inteligenta si ca toti sunt de acord cu noi ca “le-am tras-o” cand le-am zis ca sunt idioti si le-am inchis gura, ca aceia au priceput tot si acum ne-au pus pe un piedestal facandu-si lucru de glorie in fiecare carciuma in care intra cu faptul ca marele X i-a facut tampiti.

 12. Gazetarul e un organizator de „coride“, un regizor de turniruri cu final sîngeros. Succesul lui se validează prin numărul de faulturi pe care le pune în scenă: cît mai multă ură, cît mai multe mitocănii, cît mai multe capete în gură. Asta e situaţia! Trebuie să-şi facă şi el meseria. Să cîştige o pîine.

 13. Gazetarul este prototipul masculin al lumii lui Caragiale. Mitică sau Costică, Ghiţă, Niţă, Ionescu, Popescu, Georgescu sînt, cu toţii, virtuali colaboratori ai ziarelor şi revistelor. Ei au ochi curios, inimă lirică şi vorbă dezlegată (clişeul le stă la îndemînă), se informează şi colportează informaţii, umflă „ştirea” şi se umflă cu ştiri.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole în ultimele 48 de ore