Cele mai citite articole în ultima săptămână

Din aceeași categorie

Scurtcircuit! La înțelegere cu Agenția Domeniilor Statului, vicepreședintele C.C.I.A.T, social-democratul Darius Georgiu, a lăsat Oficiul de Studii Pedologice și Agrochimice Timiș fără terenurile experimentale de cercetare

Vocea Timișului va susține permanent adevărul!
La ora actuală, cel puțin pentru iubitorii de suprafețe mari de terenuri agricole, concesionate pe perioade de până la 49 de ani, Agenția Domeniilor Statului este, fără nicio exagerare, o mană cerească. Și asta pentru că A.D.S, când are interese de servit, se comportă exact invers decât Robin Hood – ia de la săraci (statul român) și dă la bogați (jucători importanți de pe piața agro-alimentară)! Nici nu mai contează că, azi, Agenția Domeniilor Statului, instituție subordonată Ministerului Agriculturii, administrează circa 320.000 de hectare de pământ, din care doar o treime, adică 115.000 de hectare, sunt intabulate, conform legii. Restul, sunt exploatate la mica înțelegere între mediul public și cel privat!

Situația nu e pe roze, nici când vine vorba despre veleitățile de administrator ale bunurilor statului, așa cum este A.D.S., în cazul sutelor de mii de hectare pe care le concesionează, după cum spun și colegii de la Pro TV- România, te iubesc, de cele mai multe ori, pe ochi frumoși: entitatea din cadrul Ministerului Agriculturii este acționar în 68 de societăți comerciale din care 45, adică două treimi, sunt în diverse faze de insolvență sau faliment! Și asta doar din cauza politicului care, în ultimele trei decenii, a jonglat cu directorii de la A.D.S doar în funcție de interese personale sau de grup ori în concordanță cu culoarea carnetului de partid sau vasalitatea față de lider.

Acum, toată povestea legată de managementul politic și performant al A.D.S a avut, de-a lungul timpului, repercusiuni previzibile, chiar și la Timișoara, aici unde funcționează Oficiul de Studii Pedologice și Agrochimice. Practic, o instituție de stat, aflată sub pulpana Ministerului Agriculturii, care se ocupă cu studii privind soiurile de cereale.

Mai mult, conform prezentării de pe pagina oficială de internet, O.S.P.A. Timiș efectuează atât cercetări științifice în câmpurile experimentale… proprii, amplasate în zone pedoclimatice caracteristice, cât și cercetări ale proceselor fizice, chimice şi biologice ale solului, în vederea fundamentării soluţiilor de ameliorare și de exprimare a fertilităţii terenurilor prin echivalare în produse de origine vegetală sau animală.

De fapt, adevărul e că O.S.P.A Timiș a făcut toate aceste segmente de cercetare privind fertilitatea solului din Banat! Acum, nu le mai face! Mai exact, entitatea din subordinea Ministerului Agriculturii s-a îndeletnicit cu știința în câmpurile experimentale proprii, atâta timp cât… a avut teren în administrare.

Azi, Oficiul de Studii Pedologice și Agrochimice Timiș a rămas fără niciun hectar, din cele 138 pe care făcea studii de fertilitate ale solului. În schimb, după ce a rămas fără obiectul principal de muncă, instituția publică bănățeană a fost nevoită să facă două locuri: să pluseze pe partea de… laborator de analize fitosanitare și pedologice și să înceapă lupta juridică pentru recuperarea bazei de cercetare pedologică!

Noi vrem pământ!

Așa cum rezultă din raportul de audit al Camerei de Conturi Timiș, întocmit la data de 29 aprilie 2021, Oficiul de Studii Pedologice și Agrochimice Timiș a rămas fără cele 138 de hectare de teren în doi timpi și trei mișcări! Pentru cei de la Administrarea Domeniilor Statului, aflați și ei în subordinea Ministerului Agriculturii, exact ca și colegii de la O.S.P.A Timiș, nu a contat cercetarea științifică.

Și asta se vede cu ochiul liber căci primele 30 de hectare de teren au fost smulse din administrarea pedologilor bănățeni, în mod ilegal, fără o Hotărâre de Guvern, așa cum cere legea, în mod expres! Doar pentru a fi trecute la împroprietăriri pe legislația fondului funciar și doar pentru că doi samsari de terenuri, cu conexiuni politice, se grăbeau să pună mâna pe Jackpot, în baza unor adeverințe și titluri de proprietate.

Și, ca treaba să fie clară, ulterior, o altă suprafață de peste 86 ha a fost arendată unei societăți comerciale din Timișoara, direct de către A.D.S, fără știința celor de la O.S.P.A: SC Vistula International SRL. Așa se face că, într-un timp extrem de scurt, pedologii bănățeni s-au aflat în imposibilitatea continuării cercetării, fiind deposedați de dreptul de a-și continua activitatea științifică pe câmpurile experimentale, organizate încă din anul 1971.

Cert e că toate aceste permutări de suprafețe mari de terenuri agricole s-au făcut din pixul celor de la A.D.S, în calitate de administrator al bunurilor statului român căci, așa cum a constatat și Camera de Conturi Timiș, cei de la O.S.P.A au avut doar un drept de folosință asupra loturilor experimentale de circa 138 ha.

Una peste alta, ca urmare a verificărilor, după cum au constatat și auditorii publici externi, terenurile, care au fost folosite de O.S.P.A. Timiș, au fost amplasate în cele mai reprezentative zone pedoclimatice ale Banatului, pe raza mai multor unități administrativ-teritoriale: Sânandrei (57 ha), Jimbolia (64 ha), Ciacova (10 ha) și Dumbrava (7 ha).

Tot Camera de Conturi Timiș a concluzionat, după controlul de anul trecut de la O.S.P.A, că în momentul în care A.D.S a decis arendarea suprafeței de 86 de ha de teren către SC Vistula International SRL, fără știința pedologilor bănățeni, au fost subdimensionate și redevențele. Mai exact, administratorul statului a calculat o cantitate banală de 783 kg grâu/ha/an pentru terenul agricol, în condițiile în care aceste suprafețe au un potențial mare de producție, datorită solului de categoria I, fiind încadrate, conform statisticilor, la circa 4000 kg grâu/ha.

Că toate combinația făcută de A.D.S, în detrimentul statului român, dar în beneficiul SC Vistula International SRL, a fost una extrem de păguboasă, o constată și Camera de Conturi. Nu de alta, dar terenurile agricole pe care O.S.P.A. a organizat sau organizează câmpuri experimentale de lungă durata fac parte din domeniul public al statului și, obligatoriu, rămân în administrarea acestora, potrivit legii!

Tot auditorii externi vorbesc și despre încălcarea flagrantă a legii în cazul deposedării O.S.P.A și de suprafața de teren de 30 ha, care, tot prin decizia celor de la A.D.S a fost pusă la dispoziția Comisiei de fond funciar Sânandrei iar, ulterior, a ajuns în posesia unor speculanți imobiliari. Asta, în ciuda faptului că Legea 18/1991 arată că exceptate de la restituirea în natură sunt și…câmpurile experimentale, destinate cercetării agricole.

Nici nu mai contează că, cel puțin în cazul celor 30 de ha, care au plecat de la OSPA înspre Sânandrei, documentele abundă în afirmații nereale de genul… se constată trecerea suprafeței de teren agricol din domeniul public al statului și în administrarea ADS, în domeniul privat al statului. Așa ceva nu există – nici urmă de Hotărâre de Guvern care să ateste jongleria!

Ce există, totuși, în toată această manevră de 30 ha de teren este faptul că, așa cum constată și Camera de Conturi Timiș, pământul a ajuns la mai multe persoane fizice printre care și Trușcă Dorel, șeful Agenția Domeniilor Statului Timiș.

La loc comanda!

Așadar, ca urmare a controlului de la Oficiul de Studii Pedologice și Agrochimice Timiș, auditorii Camerei de Conturi au tras concluziile și au cerut entității să procedeze de îndată la îndreptarea situației juridice și reconstituirea bazei de cercetare, în suprafață de circa 130 ha.

Practic, așa cum rezultă din document, O.S.P.A a fost obligată să efectueze demersurile către Ministerul Agriculturii, în calitate de ordonator principal de credite, în vederea reîntregirii câmpurilor experimentale care, mereu, s-au aflat în domeniul public al statului român, nu în cel privat.

Adică, suprafața de 30 ha, scoasă nelegal din domeniul public al satului, precum și a celor 86,28 ha care au fost luate de către ADS și date în arendă SC Vistula International SRL.

Acum, așa cum rezultă din date publice, managerul SC Vistula International SRL este Darius Georgiu, vicepreședinte al Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș, membru marcant al PSD Timiș și fost șef de filială în comuna Săcălaz. Totodată, conform CV-ului, social-democratul este și consilier juridic pe la mai multe societăți comerciale.

În primul rând, la SC MaxAgro Grup SRL, unul dintre cei mai importanți jucători de pe piața agro-alimentară din Banat, firmă care gravitează în portofoliul fraților Zifceak. Și, nu în cele din urmă, la SC Grup Construct SRL care, pe lângă acționari din SC MaxAgro Grup SRL, se intersectează și cu familia primarului PSD de Birda, Marius Stoian, mai mult ca sigur, viitor parlamentar social-democrat.

sursa foto:zf.ro

- Advertisement -
Tiberiu Kiss-Radu Constantin
Tiberiu Kiss-Radu Constantin
Întreaga responsabilitate a comentariilor lăsate de dumneavoastră vă aparține! Click aici-citeste condiţiile de utilizare ale site-ului www.voceatimisului.ro

3 COMENTARII

  1. Atenție la neatentie, domnul pensionar fost magistrat Petrica Petrisor, nu mai serveste munca de peste 15 ani, Poate ca ” alcool zilnic” ..însă in profesie nu.. drept urmare, spagile pe care acesta le ” oprea” pe vremuri nu mai sunt in puterea lui. Acum beizadeaua de fi su se erijeaza in afacerist, au pus mana pe terenul de sub Venue si iata cum orașul sa modernizat…

  2. Sunteți pe teren minat….o sa ieșiți la pensie și tot o sa mai trebuiască sa săpați…verificați și în Ronat, cum băieții deștepți încearcă prin diverse tertipuri sa pună mana pe terenurile adevăraților proprietari…au și avocați puternici…Petre Petrisor….și surpriza parte în proces fica domniei sale….

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole în ultimele 48 de ore