Spălatul pe mâini! Primăria Giroc își recuperează prejudiciul de 350.000 euro, rezultat din contractele ilegale de asistență juridică, nu de la artizanii care i le-au servit pe tavă avocatului Sorinel Golban, ci din buzunarul contribuabililor

- Advertisement -
Trei contracte, mari și late, având ca obiect servicii juridice de asistență și reprezentare, au fost acordate de Primăria Giroc, cu toată mărinimia, avocatului chișozean Sorinel Golban. Nimeni altul decât fiul consilierului local PSD Gheorghe Golban și verișorul primar al fostului procuror DNA, Adrian Golban, actualmente magistrat militar! Și, până aici, în afară de cumetrii, slugărnicie și relații politice, aproape nimic neobișnuit! Nu intrigă nici măcar faptul că, pe bandă rulantă, la pachet cu avizul juridic, în perioada 2018-2020, administrația locală a plătit către avocatul Sorinel Golban o sumă totală de circa 1,8 milioane RON.

Cert e că toate contractele de asistență juridică, încheiate de Primăria Giroc și externalizate în favoarea clientele politice, au fost trecute prin furcile caudine ale Consiliului Local Giroc. Și, cu mânuța sus, aleșii norodului au votat cu bucurie, ani la rând, soluțiile de oportunitate avocățești, propuse de fostul primar Ionel Toma și nesemnalizate de către secretarul general al comunei Carmina Mateia.

Cu alte cuvinte, conform legii, vorbim despre o răspundere în solidar! Una marcată, negru pe alb, în anul 2021, de către Camera de Conturi Timiș, ca urmare a unei audit extern, care a coborât până-n pânza freatică a administrației girocene.

Și, pentru tot mecanismul descris mai sus, prin nota de constatare, datată pe 23 aprilie 2021, Camera de Conturi Timiș a decis că Primăria Giroc a contractat servicii juridice, în suma de 1.8 milioane de lei, în mod ilegal. Mai mult, auditorii publici au dispus, în urmă cu mai bine de un an de zile, și recuperarea banilor care au fost validați și plătiți către cabinetul avocatului Sorinel Golban, fără respectarea dispozițiilor Legii nr. 98/2016 privind achizițiile publice. 

Acum, nici nu mai contează că, în lupta nebună pentru recuperarea prejudiciului și apărarea intereselor contribuabililor, Primăria Giroc a făcut, din nou, ce a vrut: s-a duelat în instanță, nu cu avocatul Golban, ci tot cu Camera de Conturi Timiș, încercând să anuleze actul de control. Dar a fost cu ghinion!

Între timp, cum administrația giroceană visa cai verzi pe pereți, așa cum rezultă din dosarul 74/P/2021, Direcția Națională Anticorupție Timișoara, prin pixul procurorului Lavinia Macovei, s-a autosesizat și a dispus începerea urmării penale, în REM, cu privire la săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu, în cazul contractelor de asistență juridică, încheiate cu cabinetul de avocatură Gheorghe Sorinel Golban.

Și, la data de 4 mai 2022, magistratul a cerut predarea cu celeritate a tuturor documentelor care au legătură cu această speță: contracte, hotărâri ale Consiliului Local Giroc (inclusiv procesele-verbale de ședință), referate și avizele de specialitate, note justificative de fundamentare, fișa contului furnizor-client etc.

Fenta zilei

Așa se explică și faptul că, în încercarea disperată de a scăpa de răspunderea penală și de a duce la îndeplinire decizia imperativă a Camerei de Conturi Timiș, ambele în legătură directă cu externalizările de servicii juridice către avocatul Sorinel Golban, Primăria Giroc a intrat în terenul de joc. Și administrația locală de la marginea Timișoarei a făcut ce știe mai bine: s-a spălat pe mâini și a început să paseze lung, pe diagonală și în adâncime!

În primul rând, pe data de 17 ianuarie 2023, cu trei zile înainte de a se încheia noul audit extern al Camerei de Conturi Timiș, administrația locală a dat fuga la procurori Doar în ideea de a evita, în extremis, o plângere penală de abuz în serviciu, tocmai pentru că nu a dus la îndeplinire nicio măsură care să ateste recuperarea prejudiciului de peste 350.000 euro, care a rezultat din contractele publice încheiate în beneficiul avocatului Sorinel Golban.

Și, în auto-denunțul înaintat procurorilor, Primăria Giroc a grăit despre premeditarea și încălcarea flagrantă a legii penale:”…încă din anul 2009, serviciile juridice au fost încheiate doar între ordonatorul de credite și beneficiar, fără a se pronunța compartimentul de specialitate asupra temeiniciei și necesității contractelor asumate”.

Ca totul să fie extrem de limpede și de clar, plină de bărbăție, curaj și stoicism, Primăria Giroc a mai și subliniat, încă o dată, că principal vinovat e fostul edil al localității, răposatul Ionel Toma. Exact după modelul – mortul e de vină! După care, ca tot meniul să fie complet, l-a zugrăvit pe decedat în culori reci și sumbre, prezentându-l procurorilor drept un tiran, despot, terorist, abuzator și dictator: …dorim să precizăm că, până la momentul actual nu am putut formula plângere, deoarece o perioadă foarte îndelungată de timp salariații s-au aflat sub imperiul stresului și al impunerilor nelegale de tip dictatorial, iar persoana care a îndeplinit temporar calitatea de ordonator de credite a avut atribuții limitate”.

Și, tot ca soluție de avarie, după ce a aruncat vina pe mort, administrația locală a găsit încă o metodă, prin care să recupereze banii pe care i-au băgat în buzunarele avocatului Sorinel Golban. Nu așa cum a cerut Camera de Conturi, adică de la persoanele vinovate care au atribuit contracte publice de asistență juridică, încheiate dincolo de prevederile legale, ci din averea celor care s-au judecat cu Primăria Giroc, reprezentată de fiul consilierului local PSD, și au pierdut procesele cu instituția reprezentată de Ionel Toma!

Așa că, acum, toți contribuabilii care au crezut în dreptatea lor, dar au sfârșit prin a ieși învinși din lupta cu administrația locală, vor fi executați silit. Mai exact, vor plăti cheltuielile de judecată, altfel spus, onorariile avocățești, facturate de avocatul Golban către Primăria Giroc.

Așa că asta e semnificația termenului de persoane vinovate, în accepțiunea și în logica unității publice de la marginea Timișoarei. Și primii care au fost somați să scoată banii din buzunare au fost mai mulți polițiști locali de pe raza comunei Giroc care au avut neobrăzarea să dea angajatorul în judecată pentru nerespectarea drepturilor salariale și… au pierdut procesul.

Asta e și ideea pentru care, la sfârșitul anului trecut, oamenii legii au depus un denunț penal către DNA Timișoara, acuzând administrația locală de comiterea infracțiunii de abuz în serviciu, în beneficiul avocatului Sorinel Golban.

În justificarea plângerii penale, angajații Poliției Locale Giroc au susțin că legea a fost încălcată, în mod flagrant, iar constatarea Camerei de Conturi cere ca prejudiciul, rezultat ca urmare a încheierii contractelor cu avocatul Sorin Golban, să fie recuperat de la persoanele vinovate, nu de la angajații care s-au luptat cu administrația, strict pentru chestiuni legate de drepturi salariale!

Și povestea merge mai departe căci, cazul polițiștilor locali, care ar trebui, acum, să acopere onorariile avocațiale plătite de Primăria Giroc către fiul consilierului local PSD, nu e este unul singular. Nici primul și nici ultimul din seria… persoanelor care se fac vinovate de încălcarea legii de către Primăria Giroc!

Casă de nebuni

Povestea Floricăi Bila a început în vara lui 2018, când familia acesteia a cumpărat un imobil din proprietatea administrației locale. Conform procedurii, bunul a fost plătit în contul indicat de Primăria Giroc, așa cum rezultă din probe! Ulterior, după doi ani de la încheierea contractului de vânzare-cumpărare, Florica Bila s-a trezit dată în judecată de unitatea administrativ teritorială pe motiv că… nu a achitat contravaloarea imobilului.

Mai mult, că este datoare și cu dobânzi legale și daune moratorii. Evident, Primăria Giroc a fost reprezentată în instanță, pe hârtie, de avocatul Sorinel Golban, la un tarif de 29.750 RON. Adică, circa 6000 euro!

Procesul dintre Primăria Giroc și Florica Bila a fost unul extrem de scurt! În primul rând pentru că, imediat după depunerea întâmpinării judecătorești, toată lumea a înțeles ce s-a întâmplat. Prima care a priceput, a fost Florica Bila, în sensul că aceasta a realizat că administrația locală i-a furnizat un cont greșit și, ca urmare, banii pe tranzacție s-au reîntors în contul familiei. Drept pentru care, încă de la primul termen, a depus în instanță recipisa care confirmă plata datoriei către Primăria Giroc, în contul bunului pe care-l achiziționase în 2018.

Până și judecătorii au constatat că, în mod evident, Florica Bila a fost de bună-credință când a plătit contravaloarea imobilului, exact în contul indicat de către administrația locală, fără să știe că funcționarii enității greșiseră coordonatele bancare. Și că, în fapt, de rea-credință a fost Primăria Giroc când a invocat, în cuprinsul cererii de chemare în judecată, că de vină pentru încurcătură ar fi contribuabilul, care a competat eronat OP-ul, deși adevărul era cu totul altul.

În aceeași notă, tot magistrații timișoreni au concluzionat că administrația locală a călcat pe bec și când a cerut dobânzi și daune, deși singurul motiv pentru care prețul imobilului nu a fost încasat a fost culpa exclusivă a Primăriei Giroc, una care ar fi putut fi evitată… cu o minimă diligență.

Așadar, pe scurt, concluzia judecătorilor a fost următoarea: dacă administrația locală ar fi indicat corect contul bancar, în care Florica Bila urma să verse contravaloarea imobilului sau dacă entitatea s-ar fi preocupat să verifice încasarea banilor, conflictul juridic ar fi putut fi evitat și nu ar fi existat vreun prejudiciu!

Altfel spus, Florica Bila nu a fost nevoită să plătească penalități sau daune pentru cei doi ani de întârziere de plată pentru că vina aparține, exclusiv, Primăriei Giroc, care i-a furnizat greșit coordonatele bancare! Evident, femeia a fost obligată să plătească, din nou, contravaloarea bunului achiziționat de la Primăria Giroc, lucru pe care l-a făcut, încă de la primul termen de judecată.

Cum cererea către instanța civilă, așa cum a fost înaintată de Primăria Giroc, prin diligențele avocatului Sorinel Golban, a avut ca scop principal obligarea la plata a Floricăi Bila, e clar că, în această logică, femeia… a pierdut procesul! Așa se explică de ce, azi, în ochii administrației girocene, nu și ai Camerei de Conturi Timiș, Florica Bila este bună de plată cu suma de circa 30.000 de lei, bani pe care entitatea publică i-a plătit fiului consilierului local PSD, dincolo de prevederile legii. Și, mai presus de orice logică, aceeași Florica Bila mai este și… persoană vinovată! Vinovată că Primăria Giroc a ocolit legislația, în beneficiul avocatului Sorinel Golban!

4 COMENTARII

  1. Ar fi f simplu de recuperat de la Golban căci are hotel din banii aceia…dar nu V-ați “prins” de unde panica și a celorlalți?ca trebuie sa dea inapoi șpaga la Golban fiecare..și aici se încurca treaba..ce ei sunt prosti sa dea banii inapoi?daca va fi silit Golban va trebui sa spună la cine s-a împărțit :))

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole în ultimele 48 de ore

Articole asemănătoare

13 persoane reținute pentru furt de combustibil în Timișoara

Polițiștii din cadrul Secției 5 Urbane Timișoara au demarat...

Alfred Simonis vrea o colaborare pentru dezvoltarea Municipiului Timișoara și a Județului Timiș

Într-o declarație dată ieri, 26 iulie, Alfred Simonis și-a...

Din aceeași categorie

Categorii Populare