Noaptea minții! Agenția Națională de Integritate acuză Primăria Giroc de minciună și tăinuire în comunicarea instituțională privind conflictul de interese al fostei arhitecte-șefe Cristina Babescu

- Advertisement -
Solicităm răspuns CORECT și COMPLET, transmis urgent! Exact așa sună primul rând din adresa Agenției Naționale de Integritate, înaintată Primăriei Giroc, pe data de 9 ianuarie 2024, cu referire directă la arhitecta Cristina Babescu, suspectată de peste 250 de încălcări ale legislației privind conflictul de interese. De fapt, așa cum rezultă din probe, documentul inspectorilor ANI a fost expediat către administrația locală de la marginea Timișoarei… de două ori, doar că, în buna tradiție a cooperativei imobiliare, prima epistolă e… de negăsit! Asta ca să fie extrem de limpede și de clar, atât pentru procurorii Direcției Naționale Anticorupție și cei de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Timișoara, cât și pentru polițiștii din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalității Economice. 

Și, acum, maximă atenție la tonalitatea furibundă a mesajului ANI către Primăria Giroc: ”Revenim la adresa noastră nr./ 35838/G/II/04.10.2023 (completată cu adresa nr. 41250/G/l/17.11.2023), la care nu ați transmis, nici până în prezent, răspunsul solicitat…”. De fapt, așa cum arată documentele, la solicitarea inspectorilor de integritate, administrația locală a trimis, totuși, un răspuns către București, înregistrat cu nr. 49334/2023. NU cel agreat și validat de (vice)primarul Dan Vîrtosu, pe baza informațiilor reale, obținute din arhiva instituției și ca urmare a interogării bazelor de date interne, ci o cu totul altă variantă, asumată, redactată și semnată strict de secretarul comunei, Carmina Mateia. Chiar dacă pare incredibil, imediat după expedierea răspunsului către ANI, documentul, pe care de altfel, în baza Legii 544/2001, l-a solicitat și Vocea Timișului, a fost secretizat și ascuns de către Carmina Mateia, chiar și de ochii șefului administrației! Inclusiv azi, funcționarul public refuză vehement accesul la adresa nr. 49334/2023 a Primăriei Giroc către ANI!

Așadar, cele 4 bibliorafturi, blindate de 257 de acte materiale, anunțate de Vocea Timișului, pe 22 noiembrie 2023, că ar urma să ia drumul ANI, au rămas pe loc, până azi! Evident, grație intervenției în extremis a întâiului jurist al administrației locale, manevră executată strict în beneficiul arhitectei Cristina Babescu! Bun, nu e complicat de dedus conținutul documentului expediat de secretara Carmina Mateia, căci acesta rezultă din răspunsul absolut isteric al inspectorilor ANI, înregistrat la Primăria Giroc sub numărul 709 din 9 ianuarie 2024: ”Cu privire la adresa dvs. nr. 49334/2023, precizăm că, deși Agenția Națională de Integritate a solicitat să transmiteți documente <semnate în exercitarea funcției publice de doamna Cristina Babescu> ați transmis documente (nearanjate în  ordine cronologică) care nu poartă semnătura acestei persoane (așadar, ați transmis documente nesolicitate)”.

Mai mult, tot cei de la ANI au constatat că, în răspunsul formulat, strict după logica, interesele și imaginația secretarei Carmina Mateia, sunt menționate documente, referitoare la societatea familiei Babescu, SC Pas cu Pas Proiect SRL… care NU sunt atașate. Și mai mișto, alte înscrisuri, absolut nesemnificative, sunt anexate în dublu sau triplu exemplar, doar așa… ca să treacă timpul! În raport cu tot acest joc de glezne, în primul rând, în semn de protest, ANI a restituit Primăriei Giroc… toate documentele atașate adresei dvs. nr. 49334/2023! Ca, în final, instituția de forță a statului român să aprecieze că administrația locală nu și-a îndeplinit sarcinile, a încălcat legea și, sub sancțiunea unei amenzi de 200 de lei pentru fiecare zi de întârziere, a dispus comunicarea de urgență a tuturor documentelor solicitate, în baza plângerii formulate de Vocea Timișului, împotriva arhitectei Cristina Babescu.

Execuție instituțională

Una peste alta, tirul verbal al inspectorilor de la Agenția Națională de Integritate, împotriva profesioniștilor din Primăria Giroc, nu s-a oprit deloc aici: ”Menționăm că, în vederea studierii documentelor pe care le-ați transmis, inspectorul de integritate a procedat la rearanjarea în ordinea cronologică a actelor emise de Primăria Giroc, începând cu anul 2021, referitoare la societatea PAS CU PAS și îndepărtarea dublurilor de copii pentru aceleași documente, motiv pentru care actele restituite, în volumul prins cu bandă elastică, nu mai respectă ordinea numerotării filelor”. Și, până aici, toate replicile și constatările celor de la ANI sunt… în chenar negru! Semn că toate remarcile sunt importante și trebuie reținute/executate de către Primăria Giroc… ad literam! Acum, ca mesajul subliminal să fie și mai clar, instituția de control a mai făcut o remarcă scrisă, vizavi de rolul ANI – prevenirea corupției instituționale, pe perioada îndeplinirii funcțiilor și demnităților publice!

Cert e că, în final, așa cum rezultă din documente publice, din nou, ANI a solicitat Primăriei Giroc să pună la dispoziție aceleași lucruri, pe care le cere, încă din luna 4 octombrie 2023. În primul rând, lista documentelor (de orice natură) semnate/întocmite/avizate/aprobate/etc. (inclusiv documente semnate electronic), începând cu anul 2021, de către arhitect Cristina Babescu, în exercitarea funcției publice, privind și/sau aflate în legătură cu membrii familiei sale și o serie de entități juridice, deja cunoscute: SC C.B. URBAN PROJECT SRL, SC PAS CU PAS PROIECT SRL, SC BABESCU ESTATE SRL, SC GATSBY EVENTS&PARTIES SRL și SC VEST ARHITECT SRL. Și, ca treaba să fie și mai clară și să nu existe rateuri de comprehensiune, efectiv, ca la proști, ANI a produs, în beneficiul Primăriei Giroc, și două modele tabelare. Ca să știe, din nou, funcționarul public din administrația de la marginea Timișoarei, cel cu pretenții de profesionist, care sunt pretențiile… comunicării instituționale!

Fără niciun dubiu, conform documentelor anexate la final, este cât se poate de limpede că, încă de la începutul lunii noiembrie 2023, Primăria Giroc a avut răspunsul CORECT și COMPLET către Agenția Națională de Integritate, în ceea ce privește combinațiile urbanistico-imobiliare ale arhitectei Cristina Babescu, în regim de parteneriat public-privat. Se poate verifica cu ușurință că, și azi, răspunsul inițial, așa cum a fost el formulat după interogarea bazelor de date, este înregistrat în sistemul intern al administrației comunale sub nr. 53272 din 10 noiembrie 2023. Și, la bază, are două nume și funcții – viceprimar Dan Vârtosu și secretar Carmina Mateia. Doar că, din motive evidente, ultimul dintre funcționari a ales să-și redacteze singur compunerea, așa cum i-a dictat conștiința personală, nu cea publică. Și finalitatea demersului pe persoană fizică a Carminei Mateia, care poartă antetul Primăriei Giroc, dar la care (vice)primarul Dan Vîrtosu nu are acces, se vede limpede în răspunsul furibund al inspectorilor ANI!

Nici nu mai contează că, așa cum spune legislația, secretarul primăriei, printre alte atribuții, asigură respectarea principiului legalității, transparența și comunicarea către autorități. Așa e pe hârtie! Că unii, mânați de interese personale și de grup, au descoperit, pe parcursul carierei publice, în funcție de jocurile de culise, cu totul alte întrebuințări pentru papirus, asta e o chestiune care ține imaginație. Și cum la Primăria Giroc de fantezii nu se duce lipsă, e clar că, indiferent cum o dai, demisia de onoare nu intră în calcul niciunui funcționar, nici măcar în vis sau la nivel de glumă! Asta, doar așa ca nuanță, fără să mai vorbim de banalele comisii de disciplină că vorba aia, dincolo de presă, de mai bine de 30 de luni de zile, Primăria Giroc doarme cu DNA la cap și se trezește cu Poliția la ușă…

Cele mai citite articole în ultimele 48 de ore

Amatorism acut! Primarul Dominic Fritz, nici măcar erou de benzi desenate

Să ne aducem aminte, cu plăcere, când omul de...

Deputatul Ben Oni Ardelean, consilier onorific al prim-ministrului Florin Cîțu

Dintr-un foc, azi, încă prim-ministrul României, liberalul Florin Cîțu,...

Cel mai lung cuvânt din limba română are 44 de litere. Tu poți să-l pronunți?

Cel mai lung cuvânt din limba română este "PNEUMONOULTRAMICROSCOPICSILICOVOLCANICONIOZA"....

Articole asemănătoare

Din aceeași categorie

Categorii Populare