Vocea Timișului va susține permanent adevărul!
vocea timisului

Cele mai citite articole în ultima săptămână

Publicitate Vocea Timisului

Din aceeași categorie

Galaxia Giroc. Prefectul PSD Mihai Ritivoiu o dă de gard când vine vorba să-l scoată din telemuncă și să-l trimită la birou pe primarul PSD Ionel Toma

Nimic nou sub Soare! Căci, așa cum era de așteptat, garantul respectării legii și reprezentantul Guvernului României în teritoriu, prefectul PSD de Timiș, demnitarul Mihai Ritivoiu, face exact ceea ce i s-a sugerat să facă: să tragă de timp în cazul “pensionarii anticipate” a colegului său de partid, edilul comunei Giroc, celebrul Ionel Toma. Și, evident, să întindă coarda, până dincolo de septembrie 2023, când nu va mai fi obligat de legislație să organizeze alegeri înainte de termen, pe raza localității de la marginea Timișoarei.

Altfel spus, ceea ce mișcă pe orizontală prefectul PSD Mihai Ritivoiu nu e nimic altceva decât un calcul politic pervers, dublat de un joc de rol pe măsura funcției publice. Unul plin de cinism, total în detrimentul locuitorilor comunei, dar în beneficiul cooperativei imobiliare, ghidonată de Ionel Dan Pascu (Puiu Minda), sub privirile îngăduitoare ale primarului PSD de Giroc, Ionel Toma. Și, dacă mai există persoană care să nu știe, vă reamintim că, in ultimele șase luni, edilul localității nu a mai dat pe la biroul său din incinta administrației comunale. Nu pentru că nu ar fi vrut ci pentru că, pur și simplu, nu a putut!

Că pesedistul Ionel Toma nu a mai trecut pragul Primăriei comunei Giroc de mai bine de 180 de zile, în ultimul an calendaristic, nu e o problemă. Și până la urmă, edilul nu s-a perindat pe plajele mapamondului ci, din nefericire și din cauza unor probleme de sănătate, a stat tot prin concedii medicale. Azi, singura chestiune în defavoarea lui Ionel Toma e că legea spune că: “…imposibilitatea exercitării funcției din cauza unei boli grave, certificate, sau a altor motive temeinice dovedite, care nu permit desfășurarea activității în bune condiții timp de șase luni, pe parcursul unui an calendaristic, duce la pierderea de drept a mandatului”.

Doar că, așa cum știe deja toată suflarea din Giroc și Chișoda, edilul localității, la fel ca și președintele României și o altă pleiadă de “unicorni”, are calitatea de demnitar al statului român. Practic, conform legii, face parte dintr-o categorie cu stea în frunte, una privilegiată care nu are salariu ci indemnizație, nu are munca normată, așa că banii îi vin oricum și fără niciun (supra)control și, mai mult decât orice, nu are un contract de muncă cu angajatorul, ci un soi de acord administrativ. Adică, demnitarul, categoria de încadrare a primarului Toma, muncește când vrea și, chipurile, de unde vrea. Că salariul intră pe card și mereu la timp!

Lege (re)interpretată

Doar că nu e deloc așa! Și o știu atât prefectul de Timiș Mihai Ritivoiu, cât și primarul Ionel Toma. Pe scurt, după un concediu prelungit de aproape 6 luni dintr-un an calendaristic, exact așa cum spune legea, pe data de 27 iunie a.c, edilul de Giroc și-a întrerupt brusc “medicalul” și s-a anunțat, în scris, apt de muncă în folosul comunității. Fix cu 3 zile înainte de a se împlini sorocul descris de Codul Administrativ, care ar fi dus la pierdea de drept a mandatului de primar și la declanșarea alegerilor anticipate pe raza localității de la marginea Timișoarei! De fapt, așa cum știe toată Primăria Giroc, mai puțin șoferul edilului și administratorul public, plenipotențiara Simona Ivuț, revenirea din concediu medical a primarului Toma este doar o vrăjeală ieftină și cinică. Exact ca și povestea cu telemunca!

Practic, o reîntoarcere doar…. pe hârtie căci și azi, după mai bine de 6 luni de zile, edilul e tot absent din mijlocul comunității. Și nici măcar intenție n-a existat, semn că, încă din prima zi de muncă, recte pe 27 iunie a.c, Ionel Toma și-a delegat toate atribuțiile către subordonații săi, exact așa cum a făcut-o, lună de lună, în ultimele 180 de zile. Asta ca să nu mai existe discuții privind sintagma de muncă la domiciliu, așa cum e, chipurile, situația lucrativă la zi a primarului Ionel Toma, una care are legătură cu Codul Muncii, adică cu sfera dreptului privat. Ori demnitarii (primarii și viceprimarii) intră, așa cum spune legea, în sfera de incidență a dreptului public, guvernat de prevederile Codului Administrativ (OUG 57/2019), iar în  cadrul acestui act normativ, singura referire la prestarea activităților în regim de muncă la domiciliu este întâlnită în cazul personalului contractual al instituției publice . Și demnitarul NU este personal contractual!

Așa că voceatimisului.ro, în baza Legii 544/2001 privind accesul la informațiile de interes public, a solicitat Precturii Timiș să precizeze “ dacă demnitarii (primarii și viceprimarii) își pot exercita atribuțiile conferite de lege în regim de telemuncă sau de muncă la domiciliu”. Și, în situația unui răspuns afirmativ, să indice temeiul legal și să pună la dispoziție procedura de exercitare a acestor atribuții, în regim de telemuncă sau muncă la domiciliu, pentru categoria demnitarilor, așa cum este cazul primarului PSD de Giroc, Ionel Toma. Ce-i drept, grație prefectului Mihai Ritivoiu, căruia îi și mulțumim pentru promptitudine, răspunsul la solicitarea voceatimisului.ro a venit în mai puțin de 24 de ore. Un record absolut al oricărei administrații publice bănățene, cel puțin de până acum!

Bun, acum că am lămurit-o și cu celeritatea Prefecturii Timiș, revenim la răspunsul reprezentantului Guvernului României în teritoriu, pe problema regimului de telemuncă sau de prestații administrative de la domiciliu a primarului Ionel Toma. În două cuvinte, documentul e un soi de telenovelă de science-fiction, una cu buget redus! Mai exact, prefectul PSD Mihai Ritivoiu consideră că întrebarea voceatimisului.ro excede prevederilor Legii 544/2001 privind accesul la informațiile de interes public pe motiv că “…prin informațiile de interes public se înțelege orice informație care privește activitățile sau rezultă din activitățile unei autorități publice…”.

Și, raportat la definiția de mai sus, cea mai înaltă autoritate publică a județului, recte Prefectura Timiș, a apreciat că “solicitarea unui punct de vedere cu privire la situația dată (n.n – adică, dacă demnitarul își poate desfășura activitățile, conferite de lege, în regim de telemuncă, așa cum e situația primarului Ionel Toma), nu se încadrează in sfera noțiunii de informații de interes public”. Totuși, ca să nu dea rău la poza de grup și nici să bată prea mult lumina pe blatul total dintre Prefectura Timiș și administrația comunei Giroc, ambele situate în zodia social-democrației, reprezentatul Guvernului României în teritoriu a făcut, până la urmă, și un lucru lăudabil: în considerarea Codului Administrativ, a trimis interpelarea voceatimisului.ro către Ministerul Lucrărilor Publice și Administrației urmând ca, la sfintele calendele grecești, să fim lămuriți asupra programului lucrativ ales de primarul comunei Giroc, pesedistul Ionel Toma.

Joc de rol

Este cât se poate de evident că, așa cum am menționat, încă din prima clipă, referitor la administrația giroceană, Prefectura Timiș va trage de timp. Și va face acest lucru cât poate de mult, dacă va fi posibil până-n septembrie 2023, numai ca să nu organizeze alegeri anticipate pe raza localității de la marginea Timișoarei. Și, la fel de limpede este și faptul că, din nefericire, primarul Ionel Toma nu-și mai poate exercita mandatul de ales local. Că, dacă ar fi putut, cu siguranță, ar fi revenit în biroul său de lucru, încă din prima clipă, după șase luni de pauză, așa cum a făcut-o în ultimii 25 de ani, fără nicio întrerupere! Oricum, prin absurd, chiar dacă ar fi fost apt de muncă, chiar și de la domiciliu, în mod cert, edilul nu și-ar fi delegat toate atribuțiunile către subalterni. Nu una, nu două… ci toate prerogativele funcției! Exact la fel ca și când ar fost în concediu! Doar că, acum, e la muncă, chipurile!

Referitor la răspunsul Prefecturii Timiș, două lucruri sunt de punctat. Primul ar fi că întrebarea adresată de voceatimisului.ro face parte din sfera informațiilor de interes public., indiferent ce spune administrația pesedistă a lui Mihai Ritivoiu. Mai mult, întrebarea nu reprezintă nici o solicitare a unui punct de vedere, în sens legislativ, ci este o chestiune care necesită doar un răspuns simplu: DA sau NU! Plus, o indicare exactă a temeiului legal, adică a paragrafului de lege care ar fi stat la baza afirmației, în cazul în care răspunsul ar fi fost unul pozitiv. Practic, activități care intră în fișa postului Prefecturii Timiș! Și, ca să fie clar și pentru semnatarul adresei de răspuns, care poartă antetul Prefecturii Timiș, afirmațiile de mai sus se bazează pe interviurile cu o serie de judecători de pe “Contencios Administrativ”, consultați de voceatimisului.ro. Restul sunt povești!

Povești care nu au nicio tangență cu interesul unei întregi comunități metropolitane ci cu manevre politice de grup! Căci nu-i așa, cooperativa de pe raza comunei Giroc moare dar nu se predă! Doar atât! Nimic mai mult! Practic, scheme complicate, făcute pe sub masa de lucru a administrației publice, menite să satisfacă poftele, combinațiile funciare și imobiliare și, nu în ultimul rând, goana după funcții administrative si conservarea zonelor de influență economico-financiare. Că nu degeaba a tulburat liniștea Primăriei comunei Giroc, cu o solicitare, în urmă cu vreo trei zile, Serviciul de Investigații a Criminalității Economice din cadrul IPJ Timiș…

Și, dacă tot suntem la capitolul “Martorii lui Toma”, în care se înscriu cu prisosință șoferul edilului și administratorul public al comunei, inegalabila Simona Ivuț, singurii care duc zvonul reînvierii și reactivării primarului de Giroc la rang de artă și paranormal, e suficient să urmăriți montajul video de mai jos. Doar ca să vă lămuriți că toată povestea asta cu demnitari, care vin la birou, doar după programul legal de funcționare cu publicul și când toți angajații administrației locale sunt la casele lor, nu e altceva decât o simplă marotă. Nimic altceva decât o poveste cu fantome, menită să întrețină imaginația și credința populară în fenomene supranaturale. Atât și nimic mai mult…

Galaxia Giroc. Prefectul PSD Mihai Ritivoiu o dă de gard când vine vorba să-l scoată din telemuncă și să-l trimită la birou pe primarul PSD Ionel Toma 1
Tiberiu Kiss
Tiberiu Kiss
Întreaga responsabilitate a comentariilor lăsate de dumneavoastră vă aparține! Click aici-citeste condiţiile de utilizare ale site-ului www.voceatimisului.ro

5 COMENTARII

 1. Din ce scrieti dumneavoastra si din realitate am putut sa deduc ca primarul nostru Ionel Toma este sustinut in infractiunile sale in primul rand de Procurorii DNA (pana la un moment dat ….iar atunci il vor invinovati …pe el)in al doilea rand de Prefectul PSD Mihai Ritvoiu care sigur are interese financiare si imobiliare in cooperativa de Giroc si isi permite sa incalce orice lege pentru ca e PSD-ist si are puterea si mai are DNA-ul ca si aliat
  Oricat de multe dovezi clare si probate ale infractiunilor comise in comuna Giroc ati prezentat dumneavoastra jurnalistilor ,procurorii DNA nici pana in prezent nu au facut nimic concret doar l-au arestat pe Mimo adica sa fie ceva acolo
  In concluzie am inca asteptari de la procurori si asteptarile ar fi sa se autosesizeze si de manevrele Prefectului legat de respectarea legilor si intereselor noastre

  • ..în aceasta AFACERE numita *cooperativa Giroc* și gașca de instruiți 215 de la OCPI TIMIS are interes de mușamalizarea. !!
   …mai ales ca ACESTI INSTRUITI 215 ,au experienta mușamalizarii MIZERIILOR PE CARE LE-AU SUSTINUT (a se vedea Afacerea MANDARDE FARA ACTE cu PV-URI PLINE DE STAMPILE IN AFARA DE CEA A PRIMARIEI TIMISOARA)
   .. IMPREUNA cu SANDOR ( angajat DIICOT , PAPICI angajat DNA , reprezentanți DGA și ofițeri IPJ TIMIS în perioada 2013 – 2014)..
   …uica* URSU (ofițer și pictor de soldați de plumb) știe exact metoda

  • …asa e..!! ..doar ca la LOGOJ nu e decât dom” doctor DOBRA , care vrea musai primar dar știe ca nu poate sau un grup de animale coborât din preistoric / făcători de ceaune cu de toate -BENZAR/pasarea PELICAN care DORESC și EI sa pună un alt primar..!!
   ..tot la LOGOJ” se întrevede o umbra de demnitate și atunci primarul demis -temporar a ales sa accepte și o funcție mai mică , ca sa meargă localitatea înainte
   ..ptr Giroc , e mai important interesul micului print SIMONIS , care A DECIS SA NU SE EMITĂ NICI UN ORDIN DINSPRE PREFECT, ptr GIROC..!! Sigur ar fi prea mare deranjul dacă s-ar afla cu cine și unde se întâlnea micul print SIMONIS (membri ori nemembri cooperatori)

 2. Ursuletul e praf, l-au ajuns din urma blestemele girocenilor adevarati care nu si-au mai primit mostenirile. Ce nu e de inteles e inertia organelor judiciare foarte efervescente in alte cazuri de doi lei! Oricum le dorim succes.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole în ultimele 48 de ore