Istorie periurbană! Cooperativa imobiliară Giroc, tot sub lupa autorităților statului român, de mai bine de doi ani de zile

- Advertisement -
9 iunie 2021 – 9 iunie 2023! Exact doi ani de zile s-au scurs de când voceatimisului.ro a demarat campania de investigații jurnalistice care vizează cea mai coruptă și ancorată cooperativă imobiliară din România. O organizație lucrativă care și-a făcut numărul și talentul, chiar în curtea din față a Primăriei Giroc, ziua în amiaza mare, cot la cot cu o serie de funcționari publici, atât din administrația locală de la marginea Timișoarei, cât și dintr-o serie de alte instituții de forță ale statului român! Și toată morișca, care a umplut buzunarele cooperatiștilor cu zeci de milioane de euro, bani care au adus, la pachet, conexiuni la vârful autorităților și partidelor politice, a funcționat nestingherită mai bine de un deceniu. De parcă, entitatea nici nu ar fi existat vreodată!

E clar ca bună ziua că, atâta timp cât cooperativa imobiliară de pe raza comunei Giroc a funcționat din plin, toată lumea a trăit bine. Așa că niciun câine, fie cât de mic, nu s-a lăsat dus de lângă măcelărie! De dulăii, care ar fi trebuit să protejeze interesele statului român, nici nu mai are sens să discutăm! Oricum, după doi ani de zile de muncă în folosul comunității, concluzia voceatimisului.ro, bazată pur și simplu pe coroborarea unor informații obținute de-a lungul timpului și neexploatate, nu poate fi decât una singură: atât s-a putut! Că, azi, printre așternuturi, mai sunt naivi care cred că lucrurile pot fi deturnate, nici nu mai contează.

Cu timpul, toți cei care s-au plictisit, atât prin birourile autorităților de stat cât și prin Giroc, s-au înscris la campionatul național de… dat cu părerea. Și-au găsit de lucru și au avansat tot soiul de teorii ale conspirației care, chipurile, ar sta la baza campaniei de presă din voceatimisului.ro. La început, frații Cristian și Florin Fedor au fost vinovații de serviciu! Apoi, sponsorizarea campionatului a căzut pe umerii omului de afaceri Radu Burescu! Mai târziu, a venit și rândul fostului arhitect-șef Florin Roman că, vezi Doamne, nu a mai intrat sub radar! Nici nu a mai contat că, ulterior, toate denunțurile împotriva funcționarului public și toată campania mediatică, demarată de cooperatiștii care au ajuns în mâinile DNA, a avut la bază, în mod exclusiv, informații din investigațiile voceatimisului.ro.

Poveștile pe colțul mesei au continuat cu fostul primar Ionel Toma (Dumnezeu să-l odihnească!), ba cu PSD, ba cu un grup obscur de imobiliariști din Dumbrăvița care n-ar fi avut acces la investiții pe Giroc, ba cu servicii secrete, ba cu DNA și cu tot soiul de alte entități! Și, rând pe rând, toate au picat la proba de… etilotest! Când, de fapt, răspunsul a fost mult mai simplu și mereu la vedere: Camera de Conturi Timiș, raportul de audit din 2021! Da, de aici a plecat totul, în serial! Că, ulterior, când episoadele au curs unul după altul, fără urmă de blat, au venit și informații conexe din diverse zone. De aici a început construcția celor 2 ani de muncă! Așa că, tuturor celor care au crezut în noi, nu ne rămâne decât să le mulțumim!

Până la urmă, gratitudinea noastră se îndreaptă și către cei pe care, din diverse motive, i-am pierdut pe drum. Și nu din vina noastă ci pur și simplu pentru că, imediat după decesul primarului Ionel Toma, s-au (re)convertit. În loc să dea reset metehnelor vechi ale administrației girocene, și-au descoperit veleități de (ultra)legaliști, urbaniști de prestigiu, de ofițeri de contrainformații și de mari filosofi! Evident, toți fără capodopere și care, chiar și azi, direct sau indirect, se chinuie să reînvie cooperativa imobiliară! Fără alte comentarii, mulțumirile noastre merg și către toate grupurile de Facebook, legate de comuna Giroc. Chiar și către acelea care, după primele 3-5 episoade, au blocat accesul voceatimisului.ro, evident, din pure rațiuni de cenzură, bazate pe interese de grup!

Pachete de succes

Azi, cu siguranță, numele capilor cooperativei imobiliare de pe raza comunei Giroc contează mai puțin. Sunt, deja, arhicunoscute! Oricum, atât Ionel Dan Pascu (Puiu Minda), cât și Mueen Al Shawish (Mimo), la pachet cu o serie de alți funcționari publici sau combinatori urbanistici de ocazie, sunt pe linie moartă. Oricum, ceea ce contează cu adevărat este faptul că, la capătul acestui efort jurnalistic, unic în istoria postdecembristă, rămân rezultatele muncii! Azi, cooperativa imobiliară de pe raza comunei Giroc este istorie! Asta, în primul rând, datorită jurnaliștilor de la voceatimisului.ro și, nu în ultimul rând, Direcției Naționale Anticorupție. O entitate care, spre deosebire de alte instituții de forță ale statului român, s-a mișcat! Atât cât a putut! Și încă se mai mișcă pe anumite paliere și direcții!

În comparație, Inspectoratul de Poliție Timiș, care gestionează o serie de sesizări împotriva cooperativei imobiliare de ani de zile, nu a fost în stare să ajungă la nicio concluzie, încă. De dosarul privind suspiciunile de spălare de bani, alertă care a venit din partea autorității în domeniu și care e legată de CNP-ul lui Ionel Dan Pascu, nici nu mai are sens să vorbim: coperțile au văzut aproape tot județul, până au îngălbenit! Totuși, singurii care au avut de dat explicații vizavi de această speță au fost, evident, jurnaliștii de la voceatimisului.ro care, după apariția investigației de presă, au fost acuzați de expunerea unor informații nedestinate publicității. Nimic altceva decât o aberație, menită să mascheze o vânătoare de vrăjitoare din cadrul poliției județene! Practic, sursa informațiilor către voceatimișului.ro. Oricum, a fost cu ghinion pentru IPJ Timiș!

Una peste alta, în ciuda amenințărilor și înjurăturilor constante, timpul a dovedit că absolut toate informațiile, care au fost puse pe masa opiniei publice de jurnaliștii de la voceatimisului.ro, au fost confirmate, rând pe rând, de către diverse autorități ale statului. Fără nicio excepție! Așa au aflat girocenii și chișozenii că sunt buni de plată pentru furtul de apă, în valoare de peste 2,5 milioane de euro! ”Pierderi” care, ulterior, pentru a nu se ajunge în situația sistării serviciilor de apă-canal către comunitate, au fost asumate la plată de către Primăria Giroc! Nici nu a mai contat că milionarii comunei periurbane au fost prinși, în flagrant de către o echipă mixtă de control, în timp ce își umpleau piscinele… direct din hidranții stradali! Cu furtunul!

Exact la fel a procedat Primăria Giroc și în cazul contractelor juridice de reprezentare pe care le-a încheiat cu avocatul Sorinel Gheorghe Golban, fiul unui consilier local PSD: în loc să recupereze prejudiciul de 350.000 euro de la cei care se fac vinovați de parafarea înțelegerilor succesive și multianuale, administrația locală a demarat executarea silită a tuturor celor care s-au judecat cu primăria și… au pierdut bătălia în instanță! Evident, o altă abominație! Una cu atât mai mare cu cât s-a demonstrat, negru pe alb, că vinovați de această anomalie, la fel ca și în situația ”pierderilor” de apă potabilă, au fost decidenții administrației locale, nu comunitatea! Așa că prejudiciile ar fi trebuit să fie recuperate, nu din taxele și impozitele locuitorilor, ci din buzunarele celor care au achiesat la combinațiile financiare și comerciale!

Erori umane

În ce privește Inspectoratul de Stat în Construcții Timiș, două lucruri sunt de spus. În primul rând că, datorită presiunii mediatice, s-a mișcat extrem de repede și a confirmat, bucată cu bucată, toate ilegalitățile care au avut loc în materie de urbanism pe raza comunei Giroc. Au zburat zeci de amenzi, în toate direcțiile! Și, mai mult decât orice, cu concursul prefectului de Timiș Mihai Ritivoiu, au fost anulate la fel de multe autorizații de construire, care au făcut din localitatea de la marginea Timișoarei un adevărat El Dorado. Nu în ultimul rând, dacă tot suntem la capitolul ISC Timiș, de menționat este și faptul că toate amenzile, care au fost date, și toate autorizațiile de construire, care au fost anulate, au beneficiat, inițial, de binecuvântarea autorității de control! Cu semnătură și parafă instituțională! Ceea ce, evident, nu înseamnă decât un singur lucru: cooperativa imobiliară!

Mai mult, la solicitarea DNA, ANAF se străduiește din răsputeri să încheie controalele fiscale care au legătură cu persoanele fizice și juridice care au gravitat, mai bine de un deceniu, în jurul cooperativei imobiliare. Unele verificări s-au închis, deja. Altele sunt pe ultima sută de metri! Și bine face procurorul Adrian Ghimiș, noul șef al DNA Timișoara, că insistă și că stă cu ochii… pe subiecți! Până la urmă, cooperativa imobiliară de la Giroc înseamnă mult mai mult decât Ionel Dan Pascu, Mueen Al Shawish, Florin Roman sau decedatul Ionel Toma. Asta, cu referire directă la alte instituții ale statului, în special la funcționari publici, care au știut cum merg lucrurile în comuna periurbană și, în loc să-și exercite autoritatea, au ținut… de șase! Și, evident, au greșit și au avut tulburări de vedere, doar în folosul cooperativei imobiliare!

Azi, la aproape un an de la moartea prematură a fostului edil, administrația locală încă se mai luptă cu trecutul și are mari probleme să-și găsească drumul spre normalitate și viitor. În ciuda eforturilor, nici până-n ziua de azi, Primăria Giroc n-a fost în stare să găsească o soluție corectă și fezabilă în ceea ce privește deblocarea Urbanismului! Așa că, după demisia de onoare a lui Florin Roman, jucăria a fost plasată în mâinile arhitectei Cristina Babescu, în ciuda faptului că funcționarul a căzut cu brio examenul de titularizare pe post, deși a concurat de una singură! N-a contat! Așa cum administrația locală n-a ținut cont, nici măcar în prelungiri că, între timp, interimara de la Urbanism a încăput pe mâinile celor de la ANI. Exact pentru aceleași chestiuni pentru care, azi, Florin Roman este cercetat de DNA Timișoara.

Așadar, în concluzie, nici măcar în ceasul al doisprezecelea, Primăria Giroc n-a învățat un lucru elementar: nu poți face reformă instituțională, dacă nu te lepezi de metehnele și hainele vechi. E ca și în povestea cu lupul care-și schimbă părul… dar milionarii, ba!

Cele mai citite articole în ultimele 48 de ore

Articole asemănătoare

spot_imgspot_img

Din aceeași categorie

Categorii Populare

spot_imgspot_img