Cele mai citite articole în ultima săptămână

Din aceeași categorie

Toma Visătorul! Primăria Giroc, darnică cu plata unui PUG care a prelucrat date expirate de mai bine de 10 ani

Vocea Timișului va susține permanent adevărul!
La prima vedere, există patru mari categorii de persoane (dez)interesate, care populează comuna Giroc, una dintre cele mai bogate localități de la marginea Timișoarei. Cea dintâi, COMBINATORII, care încearcă, din răsputeri, în baza unor povești nemuritoare și prin intermediari, să ne țină ocupați cu firimituri și piste (pseudo)false.
Doar ca să ne pierdem vremea, să stăm cât mai departe de zona fierbinte și de cooperativa imobiliară de producție care, de de mai bine de un deceniu, pe degete și prin diverse ”bidoane”, învârte milioane de euro. Mai mult ca sigur, ne confundă cu niște gușteri flambați, lipsiți de experiență!

A doua echipă de zgomot, ZVONACII, care trâmbițează pe ulițe, cât e ziua de lungă, că tot efortul jurnalistic de investigație, referitor la combinațiile ilegale și flagrante de pe raza comunei Giroc, e în zadar și tardiv. Evident, pe motiv că funcționarii publici și dezvoltatorii imobiliari, și-au aranjat apele tulburi. Cum altfel, decât cu serviciile de informații și cu procurorii anticorupție! Veșnica poveste în care instituții de forță ale statului român sunt folosite pe post de sperietoare, ca să calmeze spiritele și să țină alți șacali, departe de măcelărie! Oare mai merge cineva după fenta asta?

Și mai există un segment, GURA SATULUI și care încearcă, la cine are timp să asculte, să acrediteze ideea că primarul Ionel Toma a dat bir cu fugiții. Ba în Austria, ba în Franța, ba în Germania! Aberații de colț de stradă cu atât mai mult cu cât edilul pesedist, care conduce comuna de la marginea Timișoarei, de mai bine de 24 de ani, s-a prezentat, chiar săptămâna trecută, în fața autorităților statului. Joi! Doar pentru un simplu pașaport, nimic altceva, deocamdată. Dar asta nu înseamnă că, dacă omul își face vreun document de călătorie, vrea să șteargă putina!

În schimb, de departe, cea mai conștiincioasă categorie, care crede în termenul de ”comunitate”, unită în jurul unor principii sănătoase, bazate pe respect și corectitudine, are legătură cu VOLUNTARII. Și cetățenii de bună credință ai comunei Giroc, nu au stat degeaba și, spre deosebire de ”albinuțele” arhitectului-șef Florin Roman, care produc doar lichidități, ca să întrețină gusturi scumpe și extravaganțe, înaripatele noastre chiar ne-au surprins, când ne-au pus pe masa, zeci de probe care conduc, într-o singură direcție: cooperativa imobiliară de producție, garantată de PSD și PNL, grație abandonului USR!

Așa că, de început de săptămână, ca să ținem roiul în priză, revenim la alte două constatări esențiale ale Camerei de Conturi Timiș, așa cum rezultă ele din actul de control efectuat, în primăvara acestui an, la Primăria Giroc. Nu de alta, dar mai schimbăm un pic registrul…

Lumea copiilor

Din verificarea modului în care au fost avizate, aprobate, efectuate și decontate lucrările pentru realizarea obiectivului de investiție „Amenajare spațiu verde cu loc de joacă pentru copii”, auditorii publici au constatat că pentru executarea acestui proiect de investiții, pe 26 iulie 2018,

Consiliul Local al Comunei Giroc a aprobat devizului general: 225.923,74 lei (inclusiv TVA). Cu mențiunea că „finanțarea se realizează din fonduri de la bugetul local în limita sumelor aprobate cu aceasta destinație, conform programelor de investiții publice, aprobate conform legii, precum și din alte surse legal constituite”.

Ulterior, la data de 17 aprilie 2019, s-a procedat la reactualizarea documentației economice, obiectivul de investiții ajungând la suma de 392.146,57 leiAproape dublu! Așa că, pentru realizarea acestui obiectiv, a fost încheiat, între Comuna Giroc, în calitate de achizitor, și SC ROM PAV SRL , în calitate de executant, contractul de lucrări nr. 28076, datat pe 14 mai 2019. Potrivit contractului, executantul SC ROM PAV SRL s-a obliga să execute proiectul ”Amenajare spațiu verde cu loc de joacă pentru copii”, în termen de 2 luni de la data semnării. Dar nu a fost să fie întrucât, doi ani mai târziu, la data controlului Camerei de Conturi Timiș, la Primăria Giroc, auditorii au constatat că lucrarea nu era, nici măcar atunci, finalizată.

Dar achitată, în proporție de circa 90%, în valoare totală de 338.245 lei, plăți care au fost efectuate de către Primăria Giroc de la obiectivul de investiții „Asfaltări intrânduri”, fără nicio treabă cu bugetul proiectului! Și auditorii publici au descoperit și motivul întârzierilor care n-are nicio legătură cu unitatea administrativ teritorială, ci exclusive cu constructorul: pe 2 iulie 2019, executantul – SC ROM PAV SRL a solicitat sistarea lucrărilor datorită unui conflict cu un furnizor de pardoseli poliuretanice. Și Primăria Giroc, cum altfel decât empatică, a aprobat doleanța, fără să mai urmărească stadiul finalizării investiției și fără să aplice, conform contractului, penalități de întârziere.

Unde mai pui că nici autorizația de construcție nu a fost respectată, întrucât, în ciuda avizului Agenției pentru Protecția Mediului Timiș, Primăria Giroc a realizat, pe amplasamentul acestui obiectiv de investiții, locuri de parcare pentru autoturisme, pe suprafață totală de 385,42 mp. În contextul în care lucrările, propuse pentru amenajarea spațiului verde și a locului de joacă, au fost prevăzute, fără locuri de parcare, iar suprafața ocupată de parcări era prevăzută cu gazon, conform planșelor, atașate autorizației de construire.

În concluzie, Curtea de Conturi Timiș s-a lămurit că la nivelul unității administrative, conduse de pesedistul Ionel Toma, s-a realizat o investiție pentru care nu au fost aprobați indicatorii tehnico–economici. Respectiv, locul de joacă, pe lângă faptul că nu respecta autorizația de construire și nici avizul de mediu, nu a fost inclus nici în ”Programul de investiții publice”, aprobat de Consiliul Local.

Exact după aceeași rețetă ca la drumul public, care duce spre parcele de teren ale primarului Toma, construit din banii comunității, în beneficiul social-democratului. Prejudiciul, așa cum a fost stabilit de Camera de conturi, e de 338.245 RON. La care se mai adaugă penalitățile de întârziere pe care Primăria Giroc trebuie să le calculeze și să le aplice contractantului SC ROM PAV SRL. Plus, o altă cheltuială pe care unitatea administrativ-teritorială este obligată să o facă prin ”aducerea la starea inițială de zonă verde a terenului, identificat prin CF 412426,  în suprafață de 2.592 mp, pe care au fost edificate locurile de parcare pentru autoturisme, construite contrar prevederilor legale” .

Dezvoltare feudală

Și administrația și buna guvernare, nu-i așa, în beneficiul cetățeanului, a continuat, sub bagheta magică a pesedistului Ionel Toma. Căci, așa cum a descoperit Camera de Conturi Timiș, în timpul controlului desfășurat la Primăria Giroc, PUG-ul localității e… ceva de vis. Iată și detaliile, așa cum rezultă din documente. La data de 12.06.2017, între Comuna Giroc și SC Tectonics Art s-a încheiat contractul de servicii nr. 15234, având ca obiect „Actualizarea Planului Urbanistic General și a Regulamentului local de Urbanism”. Termenul limită pentru predarea documentelor, conform contractului, a fost stabilit pentru 31 decembrie 2018, iar valabilitatea contractului, până pe 12 iunie 2019, „cu efecte până la recepția finală a serviciilor”.

Cu o zi înainte de expirarea înțelegerii, la solicitarea societății comerciale, pe data de 11 iunie 2019, prin actul adițional nr. 31693, Primăria Giroc a decis să prelungească înțelegerea cu SC Tectronics Art SRL, până în ultima zi a anului, în condițiile în care, deja, durata de predare a documentelor, stabilită pentru data de 31.12.2018, era cu mult depășită. Dar nu a fost cu noroc, nici de data aceasta căci, pe 21 iunie 2019, după expirarea prelungirii, nu s-a întâmplat nicio minune și nu a apărut nici o planșă sau vreun PUG. Partea mișto e că, nici măcar la data la care a acceptat prelungirea contractului, dând dovadă, din nou de empatie pe bani publici, ”Primăria Giroc nu a solicitat firmei nici măcar un raport detaliat care să cuprindă etapele parcurse în acest proiect”.

Pentru că, dacă ar fi cerut detalii sau vreun raport de activitate, înainte de a semna, cu atâta mărinimie, o prelungire contractuală a PUG-ului, pesedistul Ionel Toma ar fi aflat, probabil, ceea ce a descoperit și Camera de Conturi Timiș. Și anume faptul că datele prezentate, în documentația noului PUG al comunei Giroc, fac referire la perioada anului 2011! Date de mult depășite, atât din punct de vedere al numărului locuitorilor comunei cât și a clădirilor și construcțiilor: număr clădiri 2782, în condițiile în care numai în perioada 2015 – 2020, Primăria Giroc a emis un număr de 5.513 autorizații de construire, iar numărul locuitorilor a crescut de la 8.122 la 24.953 de persoane!

Practic, un PUG bazat pe date vechi, de mai bine de un deceniu, care nu ar fi avut nicio relevanță sau un impact benefic pentru comunitate. Din contra, ar fi menținut haosul din urbanismul de pe raza comunei Giroc. Care ar fi fost utilitatea și actualitatea unui PUG, cu date expirate și nerealiste, mai vechi de 10 ani, doar primarul Ionel Toma și arhitectul-șef Florin Roman pot răspunde la o asemenea întrebare cu tâlc!

Așa că, având în vedere offside-ul clar, Camera de Conturi Timiș a cerut un singur lucru: reevaluarea întregii documentații aferente PUG Giroc, în vederea așezării acestui instrument urbanistic general pe baze reale, actuale și utilizabile în perioada 2023 -2033.Și integrarea, în viitorul PUG, a tuturor prognozelor și strategiilor de dezvoltare urbanistică a unității administrativ-teritoriale de la marginea Timișoarei.

Bineînțeles, dacă Primăria Giroc o avea așa ceva…

- Advertisement -
Tiberiu Kiss-Radu Constantin
Tiberiu Kiss-Radu Constantin
Întreaga responsabilitate a comentariilor lăsate de dumneavoastră vă aparține! Click aici-citeste condiţiile de utilizare ale site-ului www.voceatimisului.ro

3 COMENTARII

  1. În legea 350/2001 scrie că zonelor centrale ale localităţilor precum și zonelor construite protejate şi de protecţie a monumentelor este OBLIGATORIU întocmirea de PUZ

    CÂTE BLOCURI AU FOST AUTORIZATE ÎN ZONA CENTRALĂ?

    Legea nr. 350/2001 privind amenajarea teritoriului şi urbanismul

    (1) Planul urbanistic zonal este instrumentul de planificare urbană de reglementare specifică, prin care se coordonează dezvoltarea urbanistică integrată a unor zone din localitate, caracterizate printr-un grad ridicat de complexitate sau printr-o dinamică urbană accentuată. Planul urbanistic zonal asigură corelarea programelor de dezvoltare urbană integrată a zonei cu Planul urbanistic general.

    (3) Elaborarea Planului urbanistic zonal este obligatorie în cazul:
    a) zonelor centrale ale localităţilor;
    b) zonelor construite protejate şi de protecţie a monumentelor;

  2. Se pare ca nu se sesizează mai nimeni în tara asta, Girocul paradisul corupției I a înghiți mai pe toți slujitorii tarii! Aici se afla Procurori Anchetatori ai Parchetelor Naționale și cele Antocoruptie, se pare ca frăția inelelor I a unit în marele suflet adormit al Nedemnitatii, aici se afla oameni ce slujesc în biserici corupte și umplute cu banii necurati, polițiști de rang Înalt din Serviciul Investigatii Criminale, oameni orbi care nu mai vad decât un singur destin Avuția, în plus mulți constructori care au zeciuiala și cincizeciutut marele Arhitect Șef pentru a pune construcții în peisajul neuniform lipsit de intimitate și mai presus de toate lipsit de LEGE..Acest fariseu fără cap Toma a înălțat un mic oraș cu chipul și asemănarea sa! Cat va rezista paradisul în cazul unei calamități?! Dar în cazul unui foc deschis ..casele sunt una întra alta ..par a fi un duplex incontinuu. Preafericitul Toma când la slujba de Duminica se uita la icoane acestea murmura..pana și acestea își cauta nelocul!!!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole în ultimele 48 de ore