Cele mai citite articole în ultima săptămână

Din aceeași categorie

Afacerist virt(u)os! Viceprimarul comunei Giroc, dezvoltator imobiliar și comerciant de parcele de teren, gata urbanizate

- Advertisement -
E bine să ne lămurim, încă de la bun început, cine l-a inventat pe viceprimarul comunei Giroc, medicul veterinar Dan Vîrtosu?! Răspunsul e: pesedistul Ionel Toma! Următoarea chestiune de tranșat ar fi cine l-a pus, anul trecut, cu mâna, candidat pentru funcția de primar în localitatea de la marginea Timișoarei: PSD și PNL, la comun. Și, mai presus de orice, pentru că vorbim despre o unitate administrativ-teritorială, extrem de bogată, ar fi frumos să ne dumirim și cine a stat în spatele cortinei – cooperativa imobiliară de producție!

Jocul a fost unul simplu și la înțelegere: PSD își păstrează funcția de primar pentru Ionel Toma, încă o tură, așa cum face de 24 de ani. În timp ce, în următorii 4 ani, PNL se încălzește alături de Dan Vîrtosu și-l pregătește pentru un viitor mandat în fruntea comunei Giroc. Clar ca lumina zilei!

Cu atât mai mult cu cât, înmatricularea medicului veterinar, un om cu ceva notorietate în zonă, sub stindardul PNL, nu a făcut decât să rupă procente bune de pe dreapta eșichierului politic, acolo unde USR, cu al său candidat, chiar avea o șansă bună să-i ia fața lui Toma, după mai bine de două decenii de hegemonie.

E limpede că jocul de picioare, făcut de PNL, a ajutat PSD și a făcut ca USR să iasă pe locul al doilea! Și i-a mai și asigurat un ultim mandat de primar lui Ionel Toma! Că lucrurile stau întocmai, a confirmat și fostul lider al PNL Giroc, executat după o schemă de cal troian, în urma unui pseudo-scandal, alimentat și întreținut cu grijă de către cooperativa imobiliară de producție care, ca urmare a decapitării filialei, în plină campanie electorală, și-a văzut visul cu ochii: Vîrtosu – președinte PNL și candidat la Primăria Giroc. Pe lângă, a mai rămas doar acuzația de ”blat ordinar”, lansată de foști liberali, cu subiect și predicat.

Dan Vîrtosu e cumnatul lui Puiu Minda Pascu, unul dintre cei mai mari jucători de pe piața imobiliară din localitate și cel mai cunoscut ”consultant extern” de PUZ-uri, nici nu mai contează, atâta timp cât, de pe locul al treilea, cum altfel, decât la mica înțelegere USL-istă, ranforsată de cooperativa imobiliară de producție, s-a reușit previzibilul: impunerea veterinarului Dan Vîrtosu – fost pesedist, om de încredere a lui Ionel Toma și consilier local ”independent” – în funcția de viceprimar al comunei Giroc. Și, mai mult decât orice, din nou, USR-ul a fost scos din cursa pentru poziția secundă din cadrul administrației comunale.

Și fostul candidat al USR la Primăria Giroc, Cristian Amza, a confirmat public că a fost obligat să renunțe la pretenții administrative în cadrul Primăriei Giroc. Tocmai de către conducerea formațiunii, pe motiv că ”liberalii au mari interese imobiliare în zonă”. Mai mult, ca să-i ușureze tranziția, i-au oferit omului și funcții, în compensație, prin Primăria Timișoara și Consiliul Județean Timiș. Da, tot useriștii! Și Amza a renunțat la idee și la luptă. Așa a ajuns liberalul Dan Vîrtosu, de pe poziția a treia în alegeri, cu votul PSD și prin abandonul USR, dar cu logistica cooperativei, viceprimarul comunei Giroc.

Pater noster

Acum, că am lămurit cum a ajuns prietenul lui Ionel Toma și cumnatul ”rechinului imobiliar” Puiu Minda Pascu, ditamai viceprimarul liberal al comunei Giroc, să trecem la partea financiară a lucrurilor. Căci, ca orice locuitor al comunei periurbane, care gravitează în jurul ”cooperativei imobiliare de producție”, Dan Vîrtosu a învârtit și el terenuri și PUZ-uri. Așa cum rezultă din extrasul de Carte Funciară nr. 414547, celebra parcelă, pe care Puiu Minda Pascu a reușit performanța, cu ajutorul angajaților Primăriei Giroc, să dezvolte o ”locuință unifamilială” cu 12 apartamente, în ciuda tuturor reglementărilor, aceasta a aparținut, inițial, soților Dan și Simona Vîrtosu, încă de pe data de 9 martie 2018, conform contractului de vânzare-cumpărare nr. 681, încheiat la cabinetul notarului Ioan-Alin Bâc.

Imediat după achiziționarea terenului, Dan Vîrtosu a început dezvoltarea, în forță. A obținut autorizația de construire nr. 194 din 8 mai 2018, eliberată de Primăria Giroc, și s-a apucat de construcția unei ”locuințe unifamiliale”. Totul a fost bine și frumos până când, la data de 7 august 2019, vecinul de parcelă, Anatolie Neghin, a depus la Secția Civilă a Judecătoriei Timișoara o cerere de chemare în judecată a familiei Vîrtosu, cerând ”desființarea construcției de tip locuințe colective (bloc), edificat în mod nelegal, fără autorizație de construire, înscris în CF 414547”.

În fapt, chișozeanul a explicat Judecătoriei Timișoara că este proprietarul imobilului situat în CF nr. 414549, aflat în imediata vecinătate a blocului, dezvoltat de viceprimarul comunei Giroc, Dan Vîrtosu. Din motivarea plângerii rezultă, negru pe alb, că înainte de a se adresa instanței de judecată, încă din 11 mai 2018, Anatolie Neghin a parcurs toți pașii administrativi. În sensul că a semnalat abuzurile și ilegalitățile soților Vîrtosu, la toate instituțiile competente: Primăria Giroc, Inspectoratul de Stat în Construcții, Prefectura Timiș și Consiliul Județean Timiș.

Și Primăria Giroc, așa cum rezultă din dosar, chiar i-a dat dreptate lui Anatolie Neghin: a confirmat că Dan Vîrtosu construiește ilegal pe strada Corcodușului nr 3 din Chișoda, fără a avea o autorizație pentru locuințe colective, ci doar pentru o ”locuință unifamilială”, în regim P+M. Mai mult, medicul veterinar a fost și amendat de către angajații Primăriei Giroc, cei drept, cu minimul prevăzut de lege (n.n. – 1000 RON), totodată fiind și obligat să oprească lucrările și să intre în legalitate. La fel a făcut și Inspectoratul de Stat în construcții, cînd l-a prins în offside pe actualul viceprimar: amendă și oprirea lucrărilor!

Tot înainte!

Exact la bascheți, l-a durut pe Dan Vîrtosu de amenzi, procese-verbale de contravenție sau interdicții! I-a dat înainte ca la Plevna, cu toate forțele, deși știa că riscă o condamnare penală pe Legea 50/1991, care prevede închisoare de la 3 luni la un an ”continuarea executării lucrărilor după dispunerea opririi acestora de către organele competente”. Și vecinul de parcelă al medicului veterinar a reluat corespondența cu autoritățile. Între timp, pe data de 12 iulie 2019, soții Vîrtosu au obținut o nouă autorizație de construire cu nr. 351, pe aceeași locație, cu același agreement clar: ”locuință unifamilială”, P+1E+M.

Ulterior, exasperat de ”atitudinea extrem de conciliantă” a Primăriei Giroc, față de cumnatul lui Puiu Minda Pascu, chișozeanul nu a mai putut răbda și, pe 7 august 2019, a dus problema în fața magistraților de la Judecătoria Timișoara care, o lună mai târziu, au dispus notarea procesului în Cartea Funciară cu nr. 414547. Termenul, împotriva soților Dan și Simona Vîrtosu, a fost fixat pentru data de 4 decembrie 2019, dar judecata propriu-zisă nu a mai apucat să vadă lumina zilei și nici nu a făcut prea mulți purici.

Din două motive. În primul rând pentru că, la data de 23 septembrie 2019, soții Vîrtosu au vândut parcela cu probleme, în familie, chiar către SC PMA Imob Giroc SRL, societate administrată de Puiu Minda Pascu, cumnatul viceprimarului comunei Giroc. Și, în al doilea rând, așa cum rezultă din documente, după tranzacția dintre familiile Vîrtosu și Pascu, pe data de 17 octombrie 2019, printr-o încheiere notarială, adusă și la cunoștința instanției de judecată, reclamantul Anatolie Neghin a renunțat la pretenții, și-a retras plângerea și, conform unor surse, s-a împăcat cu părțile pentru o sumă de 27.500 euro. Așadar, Judecătoria Timișoara nu a mai avut ce să constate, în afară de pace și armonie.

Ce a urmat după, se știe, deja. Grație primarului Ionel Toma și a arhitectului-șef Florin Roman, construcția ilegală de pe parcelă cu nr. CF. 414547, începută de Dan Vărtosu și continuată de Puiu Minda Pascu, a fost albită prin: Certificat de atestare a edificării construcției – nr. 25166 din data de 21 mai 2020, Proces-verbal de recepție la terminarea lucrărilor – nr 1 din 21 mai 2020, Certificat de atestare a extinderii construcției – nr. 28968 din data de 22 iunie 2020 și un nou Certificat de Urbanism – nr. 500 din data de 22 iunie 2020.

Astfel, certificatul de atestare a edificării/extinderii construcției, înregistrat la Primăria Giroc, la data de 22 iunie 2020, semnat de primarul Ionel Toma, secretarul Carmina Mateia și de arhitectul șef de către Florin Roman, constată, fără nicio jenă, că ”locuința unifamilială”, situată de pe strada Corcodușului nr. 3 din Chișoda, are un număr de 12 unități locative individuale. Și tot atâtea spații/boxe pentru parcarea autoturismelor. Nu două, așa cum prevăd legea și regulile de urbanism, ci doisprezece!

Requiem urbanistic

Și liberalul Vîrtosu nu e la prima combinație imobiliară de pe raza comunei Giroc. Sigur, nici la ultima. În iunie 2018, pe raza comunei Giroc, părinții lui Dan Vârtosu și rude prin alianță ale iordanianului Mueen Al Shawish, zis ”Mimo”, asociat al lui Puiu Minda Pascu în SC Minda & Mimo SRL, au cumpărat un hectar de teren intravilan, la un preț de 750.000 euro. O lună mai târziu, cum un PUZ pe întreaga suprafață necesita timp pentru obținerea tuturor aprobărilor, proprietarii pământului, au dezmembrat, în primă fază, o parcelă de 2500 mp din întreaga suprafață și au înstrăinat-o, cu tot cu autorizație de construcție de blocuri, contra sumei de 625.000 euro, către două societăți comerciale și o altă persoană fizică.

În toamna aceluiași an, din diferența de 7500 mp, o parcela de 2500 mp, cu tot cu ”beneficiul autorizației de construire 540”, ajunge, contra sumei de 300.000 euro, în proprietatea firmei Global Reconssim SRL, reprezentată de Gerald Oscar Simonis, fratele liderului PSD Timiș, Alfred Simonis. Alta, în suprafață de 3750 mp, tot urbanizată și cu autorizație de construcție, la cheie, ajunge în posesia SC Blackbird Property SRL, contra sumei de 800.000 euro. Și uite așa, doar mișcând niște hârtii și având cunoștințele necesare, în circa 5 luni, Vîrtosu a prins marele jackpot-ul: un profit de peste 1 milion de euro!

Bun, având în vedere la cum merg lucrurile în Primăria Giroc și la cum funcționează serviciile de urbanism în cadrul comunei de la marginea Timișoarei, e limpede de ce actualul viceprimar Dan Vîrtosu a preferat să vândă bucăți de teren, gata urbanizate și numai bune de dezvoltat proiecte imobiliare. Nu are sens să mai insistăm! Prețul e all inclusive: know-how, masa și dansul! În plus, nici cumpărătorul nu mai are bătăi de cap. Nici cu hățișurile birocratice și nici cu cooperativa imobiliară de producție…

- Advertisement -
Tiberiu Kiss
Tiberiu Kiss
Întreaga responsabilitate a comentariilor lăsate de dumneavoastră vă aparține! Click aici-citeste condiţiile de utilizare ale site-ului www.voceatimisului.ro

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole în ultimele 48 de ore