De râsul curcilor! Dominic Fritz i-a komunikat lui Alin Nica să-l dea afară pe Nicolae Robu pentru că le deranjează ”majoretele”

- Advertisement -
E limpede, pentru orice ochi format(at), că jocul de glezne al USR Timiș, prin care cere excluderea din PNL a fostului primar al Timișoarei, Nicolae Robu, nu e altceva decât un fâs de PR. Punctaj la mantinelă și la matineu! Mai urmează, doar, ca și ”comunitatea culturală”, devastată de derapajele liberalului, să-i ceară lui Alin Nica, exact același lucru: dictatorul Nicolae să plece la lada de gunoi a istoriei. În rest, toate elementele constitutive ale infracțiunii de lesmajestate, sunt întrunite!

Să fie clar! Fără nicio îndoială, afirmațiile lui Nicolae Robu, la adresa unor oameni de cultură, mai exact în beneficiul și spre veșnica pomenire a lui Marcel Tolcea, Vasile Popovici și Daniel Vighi, sunt deplasate și neavenite. Dure și tăioase! Poate și jignitoare. E limpede că nimeni nu trebuie să le accepte, chiar dacă avem maturitatea să recunoaștem că asta e, uneori, ”efervescența” și stilul lui Robu. Aduceți-vă aminte despre derapajele grave ale fostului primar la adresa mass-media. Și nu au fost puține. Atunci, ”comunitatea culturală” a tăcut. Normal, pentru că era în barca lui Nicolae Robu. Acum, e pe șlepul lui Dominic Fritz.

Totul a plecat de la declarația bombastică a lui Nicolae Robu, în contextul circului privind încercările de demitere a Simonei Neumann, director executiv al TM 2023 – capital cultural europeană: ”Noi avem în Timișoara oameni de cultură, în același timp / sau manageri culturali excepționali, exponențiali pt actul cultural național, precum Ștefan Popa Popa’s, Cristian Rudic, Ada Hausvater, Balazs Attila, Ioan Gârboni, Mircea Mihăeș, Adriana Babeți, Silviu Oravitzan -și lista nu e închisă!-! EI trebuie promovați, valorificați! În niciun caz, nulitățile Vasile Popovici, Marcel Tolcea, Daniel Vighi, lichele ahtiate după bani și-atât”.

Și, de aici, toată lumea bună a sărit de dos, în sus, pe bună dreptate, acuzându-l pe Nicolae Robu că patinează în viteză. Ulterior, așa cum a făcut-o de mai multe ori, de când nu mai e primarul Timișoarei, fostul edil a avut tăria de caracter să-și nuanțeze afirmațiile. Ba mai mult, a explicat că ”nulități” nu se referă la ”zero operă literară”, ci la firea/comportamentul celor trei mușchetari:Din respect pentru cei mai mulți dintre cei ce au criticat spusele mele cu privire la d-nii Vasile Popovici, Marcel Tolcea și Daniel Vighi, dar și pentru dv, țin să fac calificarea ca nulități nu vizează latura lor profesională, ci este aprecierea mea personală de-acum asupra lor, sub aspect pur caracterologic, ca fost relativ apropiat al lor! Nu sunt literat și nu-mi permit să fac aprecieri într-un domeniu în care nu am nicio pretenție de competență”.

Așa cum e, cu toate păcatele lui, total neacademic dar moral, Robu a scos, din arhiva personală, un mesaj telefonic despre care spune că provine de la fostul ambasador, Vasile Popovici, probă de lucru pe care acesta din urmă nu a negat-o, nici în zi de azi. Un text derapant, amenințător, care nu are nicio legătură cu diplomația: ”E LICHEA SAU NU? Iată ce mesaj am primit de la dl “prof.univ.dr.” Vasile Popovici, în noaptea de 27/28 septembrie 2020, la ora 00:13, după ce nu cu multă vreme înainte, mi se adresa cu “Dragă Nicu”, “Te sărut”, etc. Ba chiar m-a invitat la el acasă la o cină între prieteni! De ce schimbarea? Simplu: pentru că eu n-am dat curs intereselor sale! Mesajul este, evident, ceea ce în termeni juridici se cheamă amenințare”.

Și mesajul prof. dr. univ. Vasile Popovici, fost ambasador la Românei în Maroc și Portugalia, despre care voceatimișului.ro a demonstrat că este fritzist, până-n măduva oaselor, și că este antemergătorul ”coloanei culturale”, care face jocurile și întreține agenda USR, a venit în noaptea în care Nicolae Robu a pierdut alegerile în Timișoara. Îl redăm așa cum e scris: ”Încă nu s-a terminat, Nicu, urmează partea a doua și a treia. Ne vei ruga să încetez”. Răspunsul lui Robu, referitor la limbajul diplomatic al fostei sale excelențe, a fost sec: ”Niciodată”. Și s-a făcut liniște, în corcoduș! Toți cei (dez)interesați au întors privirea.

Și azi, la fentă, USR Timiș a cerut PNL Timiș să se delimiteze de declarațiile fostului primar, Nicolae Robu: ”Grupul consilierilor locali ai USRPLUS cere PNL Timișoara să se delimiteze fără echivoc de insultele adresate unor intelectuali publici reputați de către fostul primar Nicolae Robu, membru al partidului. Daniel Vighi, Vasile Popovici, Marcel Tolcea și Corina Șuteu au făcut cunoscută cultura Timișoarei, respectiv a României, în lume și au fost, dintotdeauna, repere de verticalitate morală și de claritate a principiilor democratice. PNL Timișoara are datoria să se disocieze public de discursul josnic, sub normele unei comunități civilizate, al fostului primar și să-l excludă din partid”. Nicio vorbă despre mesajul diplomatului Popovici și despre faptul că acesta este cel care ține legătură cu fanii sub acoperire ai USR din ”comunitatea culturală”.

Dincolo de komunikatul de presă al USR Timiș, care pare mai degrabă scris de consilierul Ana (Pauker) Munteanu, frumos ar fi fost dacă ”oamenii noi” ar fi făcut o compunere identică și cu ceea ce s-a petrecut azi, în ședința Colegiului Prefectural, meeting în care Simona Neumann, așa cum era prevăzut și cum i s-a cerut, trebuia să țină o prezentare privind stadiul pregătirilor pentru TM2023. Doar că prefectul USR, Zoltan Nemeth, evident, la cererea lui Dominic Fritz, a schimbat macazul și a spus că detaliile vor fi puse pe masa când vor fi prezenți „toți factorii de decizie”.

Dincolo de driblingul prefectului Nemeth și de gravitatea situației, acesta uită un lucru esențial: Asociatia este entitatea legală care poate reprezenta TM2023, iar monitorizarea de ieri, la care a făcut referire întâiul județului, chiar în preambulul amânării, nu a stabilita altceva. Mai mult, Dominic Fritz, așa cum spun sursele noastre, a ieșit foarte sifonat și tamponat, după ”monitorizarea” Comisiei Europene, de ieri, la care face referire și prefectul de Timiș.

Așadar, ca să știe și avocatul Nemeth: e bine în viață, înainte de a invoca ”monitorizări” ale CE, în ședințele de Colegiu Prefectural, să te informezi! Nu de alta dar în această situație punctuală, scuza ”monitorizării”, nu e deloc în favoarea USR Timiș. Cu atât mai mult cu cât, pe data de 4 iulie a.c. au loc alegerile interne în partid, iar delegații sunt aduși cu toptanul și introduși în borcan, așa cum bine se știe. Doar ca să iasă, cine trebuie: Dominic Fritz!

Cele mai citite articole în ultimele 48 de ore

Articole asemănătoare

Din aceeași categorie

Categorii Populare