Cele mai citite articole în ultima săptămână

Din aceeași categorie

Amatorism public! Administrația Giroc caută soluții disperate și gratuite pentru corectarea exceselor de putere, impuse ilegal, în materie de urbanism 

Vocea Timișului va susține permanent adevărul!
Povestea continuă! Din păcate, din nou, într-un mod absolut nefavorabil pentru bugetul consolidat al comunei și, nu în ultimul rând, pentru buzunarul contribuabililor. Și asta e doar din vina consilierilor locali și a unor funcționari publici din cadrul Primăriei Giroc! Rezultă, foarte limpede și clar, din Sentința Civilă nr. 830 din 3 noiembrie 2023 a Tribunalului Timiș! Singura diferență e că, de data aceasta, decizia magistraților nu are legătură cu amendamentele ilegale ale aleșilor locali, pe segmentul abracadabrant de o unitate locativă la fiecare o sută de metri pătrați de teren! Din contră, verdictul instanței de judecată e legat de cedarea gratuită a proprietății private (drumuri, spații verzi), în beneficiul administrației publice locale, la pachet cu condiționarea obținerii unor avize, în cazul dezvoltării unor PUZ-uri. Șantaj pe linie! 

Pe scurt, prin cererea înregistrată la Tribunalul Timiș, la data de 21 iunie 2023, aceeași SC GSA Concept 2017 SRL, care a scos din cap administrației girocene refrenul ilegal cu apartamentul pe suta de metri pătrați, a chemat în judecată UAT-ul de la marginea Timișoarei. De data acesta, societatea comercială a solicitat judecătorilor să dispună anularea, nu parțială, ci în totalitate, a Hotărârii Consiliului Local Giroc nr. 29 din 23 februarie 2023. Asta după ce, exact ca și în cazul precedent, Primăria Giroc a respins plângerea prealabilă a SC GSA Concept SRL, formulată prin casa de avocatură Gociu & Asociații. Acum, în principiu, HCL-ul a fost atacat, în instanță, pe două considerente extrem de simple care ar fi trebuit să fie sesizate de orice departament juridic, din capul locului. Că nu e nicio filozofie!

Chiar dacă pare ireal, în primul rând, avocații de la Gociu & Asociații au atacat HCL 29 din 23 februarie 2023 pe tema… frânturilor de logică și greșelilor gramaticale! Tocmai pentru că legea spune foarte clar că textul legislativ trebuie să fie formulat clar, fluent și inteligibil, fără dificultăți sintactice și pasaje obscure sau echivoce. Mai mult că actele normative trebuie redactate într-un limbaj și stil juridic specific normativ, concis, sobru, clar și precis, care să excludă orice echivoc, cu respectarea strictă a regulilor gramaticale și de ortografie!

Acum, pentru oricine vrea să se delecteze cu textul normativ al Consiliului Local Giroc și să se convingă că este redactat într-o păsărească de sat izolat de munte, nu are decât – documentul ar trebui să se găsească pe site-ul primăriei! Și, în altă ordine de idei, dincolo de morfologie și sintaxă, a fost contestată și condiționarea emiterii avizelor de oportunitate pentru PUZ-ul celor de la SC GSA Concept 2007 SRL, de cedarea gratuită a unor suprafețe de teren pentru drumuri și zone verzi, din proprietatea privată, în beneficiul administrației publice locale!

Evident, o asociere de termeni total nefericită căci, nicio instituție publică, nici măcar din Burundi, nu poate condiționa eliberarea unui act administrativ, de cedarea dreptului de proprietate privat! În primul rând pentru că se încalcă Constituția României care, fie bună sau rea, garantează și ocrotește dreptul de proprietate! Mai mult, cedarea drumurilor și spațiilor verzi către o administrație publică este un act de dispoziție față de care proprietarul are un drept exclusiv, iar un act administrativ nu poate fi condiționat de înstrăinarea unui imobil. Unde mai pui că, măcar atât, consilierii locali și funcționarii Primăriei Giroc ar fi trebuit să știe că prin astfel de HCL-uri se pot reglementa doar aspecte ce țin de urbanism, nu reglementări în materia dreptului de proprietate! Că de aceea există proceduri de expropriere în interesul public și tot de aceea orice proprietar al unui teren poate dispune, după bunul său plac, de renunțare asupra dreptului său de proprietate! Dar nu condiționat!

La loc comanda!

Așa că, în doi timpi și trei mișcări, cu marfa clientului pe masă, analizând probele, judecătorii de la Tribunalul Timiș – Secția Contencios Administrativ, au dispus anularea în totalitate a HCL nr. 29 din 23 februarie 2023. Motivul – nu îndeplinește rigorile de legalitate și a fost emis cu încălcarea drepturilor și libertăților cetățenilor! Și, exact la fel ca și în cazul celeilalte sentințe judecătorești, care desființa poezia cu o unitate locativă la 100 mp de teren, și în acestă situație, după analiza speței, Primăria Giroc a decis să nu-și mai joace norocul la ruletă. Așa că, pe data de 11 ianuarie 2024, de teama escaladării cheltuielilor de judecată, a daunelor morale și materiale, administrația nu a mai contestat decizia instanței de judecată, așa ca soluția magistraților a devenit definitivă. Ulterior, la data de 14 februarie 2024, Consiliului Local Giroc a adoptat Hotărârea cu nr. 19 prin care, în baza sentinței Tribunalului Timiș, a revocat HCL nr. 29 din 23 februarie 2023.

Una peste alta, la fel ca și în cazul celeilalte decizii judecătorești, care a penalizat impunerea unei unități locative la 100 mp de teren și a dus la revocare unei alte hotărâri a Consiliului Local Giroc, și această situație, așa cum rezultă din probe video și din înscrisuri, a fost generată de echipa de consilieri USR. Mai exact, de arhitectul Cristian Mărăcineanu! Și e suficient să lecturați procesul-verbal de ședință al plenului din 23 februarie 2023, care a generat HCL nr. 29, ulterior abrogat, datorită unei soluții judecătorești, care a constatat excesul de putere al autorității locale: la punctul 10 din ordinea de zi domnul Mărăcineanu Cristian comunică avizul nefavorabil, întrucât în planul de acțiune existent nu este prevăzută obligația de a preda zona verde; la punctul 11, domnul Mărăcineanu Cristian are amendamente – cedare drumuri și incidență maximă de o unitate locativă la 100 mp de teren; la punctul 12, domnul Mărăcineanu Cristian comunică avizul nefavorabil întrucât în planul de acțiune existent nu este prevăzută obligația de a preda zona verde.

Acum, prin cele două sentințe judecătorești, obținute de SC GSA Concept 2007 SRL, grație casei de avocatură Gociu & Asociații, s-au lămurit câteva lucruri mari și late care, din momentul rămânerii definitive a deciziilor instanței, funcționează ca precedente frânturile. În primul s-a stabilit că nimeni nu poate lua cu japca, dintr-un PUZ – proprietate privată, nici o bucățică de teren, fără justă despăgubire, și nici nu poate șantaja beneficiarul cu obținerea sau respingerea unor avize. Mai mult, că nimeni nu este obligat să cedeze drumuri sau spații verzi cu sula-n coaste! Și, mai presus de orice, nici un Consiliu local din România asta nu poate dicta niciun soi de incidență de tipul o unitate locativă la o sută de metri pătrați. Răspunsul e simplu – pentru că se numește abuz, exces de putere, depășirea competențelor etc. 

Oricum, partea bună e că toate aceste greșeli (ne)intenționate ale administrației locale, evident, vor veni la pachet cu despăgubiri de milioane de euro. Și cineva, până la urmă, va trebui să le plătească, în primă fază, din bugetul local. Ulterior, pentru că așa spune legea, și cu siguranță o va impune și Camera de Conturi Timiș, Primăria Giroc va trebui să se îndrepte împotriva celor care se fac vinovați de… excesele de putere!

- Advertisement -
Tiberiu Kiss-Radu Constantin
Tiberiu Kiss-Radu Constantin
Întreaga responsabilitate a comentariilor lăsate de dumneavoastră vă aparține! Click aici-citeste condiţiile de utilizare ale site-ului www.voceatimisului.ro

1 COMENTARIU

  1. Se poate observa lipsa de profesionalism chiar de la bun inceput. A fost folosit cumvantul e-mail in loc de posta electronica. Va rog sa sesizati organele competente pentru aplicarea masurilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole în ultimele 48 de ore