Ciorbă cu legume! Grupul de susținere politico-financiară a fostului primar Nicolae Robu strânge cotizații pentru sondaje de opinie și contracte cu presa

- Advertisement -
Fără niciun dubiu, peste tot în lume, când vine vorba despre alegeri electorale, în funcție de preferințe și de șanse, o serie de entități, mai mult sau mai puțin (dez)interesate, se poziționează în spatele unui candidat, cu tot arsenalul. De obicei, vehiculul financiar, care adună cotizațiile și donațiile membrilor sau simpatizanților, mai ales în situația unor apatrizi politici, așa cum este și Nicolae Robu, funcționează sub umbrela unei organizații non-guvernamentale. În cazul de față, dincolo de (ne)inspirație, locomotiva electorală, care se află la încălzire pentru alegerile locale din toamna lui 2024, se numește… Uniți Salvăm Timișoara (UST)!

Toate detaliile și picanteriile rezultă dintr-un grup de WhatsApp, care-l are ca întemeietor, administrator și președinte pe fostul primar al urbei! Pe lângă Nicolae Robu, în cercul UST, mai gravitează, conform probelor intrate în posesia voceatimisului.ro, o serie de oameni de afaceri, mai mult sau mai puțin controversați, mici combinatori politici și de mic litraj, aleși locali și, nu în ultimul rând, membrii ai unor partide politice. Practic, o celulă de bază și viitoarea coloană vertebrală a unei posibile noi administrații Nicolae Robu, formată din circa 20 persoane, exclusiv bărbați. Toți aleși pe sprânceană, în funcție de calități personale și, evident, pe motive de loialitate! Că-n spatele unora stau alte interese, asta e o altă discuție!

Acum, la o primă vedere, documentele arată că, pe data de 25 aprilie 2023, în grupul de susținători ai lui Nicolae Robu s-a dat trezirea: ”Conform celor convenite, am bătut palma pentru sondajul de primăvară 2023. Firma pentru care Alin și cu mine, cu acordul d-lui Profesor, am optat de data asta este CURS, urmând ca la toamnă să apelăm din nou la SOCIOPOL și la primăvara 2024, din nou la CURS. Sondajul va porni săptămâna viitoare sau peste două săptămâni, în funcție de situația meteo. El ne costă 10.000 euro plus TVA. Avem deocamdată în contul ONG-ului jumătate din sumă (mai puțin TVA-ul). Haideți să ne mobilizăm, să completăm și cu restul, că ne facem de băcănie…”.

Mai mult, din probele care au legătură cu conversațiile de pe platforma de WhatsApp a ONG-ului Uniți Salvăm Timișoara, se desprinde faptul că înțelegerea de a tocmi câte două sondaje sociologice anuale, unul de primăvară și unul de toamnă, cel puțin până la alegerile locale din septembrie 2024, a fost decisă la restaurantul Pescada, local care aparține omului de afaceri liberal Ionuț Gaiță: ”Noi hotărâsem, de bunăvoie și nesiliți de nimeni, să contribuim fiecare lunar cu câte 1500 lei pentru că sunt necesari bani pentru contracte cu presa și sondaje. Suntem foarte puțini cei care am contribuit. Haideți să ne mobilizăm, nu-i musai să fie 1500, poate să fie și mai puțin, dar să fie. Și mai încercați să atrageți în grup și pe alții, pe care să-i aduceți la următoarea noastră întâlnire, care sper să fie curând. Aici dom’ Profesor trebuie să dea tonul”.

Mobilizare generală

Și semnalul sonor a venit! Așa cum rezultă din probele de pe WhatsApp, toți membrii grupului Uniți Salvăm Timișoara s-au mobilizat și au mai adunat ceva bănuți, la găleata comună. Pe data de 24 mai a.c., se cere o nouă chetă: ”Fraților, sondajul e gata și ne-ar sta bine să achităm prompt factura, așa cum ne-am angajat. Haideți să facem un hei-rup până deseară și să strângem restul cât mai e de plătit în valoare de 9000 lei. Sondajul îl primim după ce achităm tot, conform înțelegerii inițiale”. Și ajutorul a venit sub forma unor noi donații, în valoare nominală de câte 550 lei, astfel încât grupul de sprijin al fostului primar al Timișoarei să acopere diferența de 9000 lei, necesară pentru a intra în posesia rezultatelor finale ale studiului sociologic făcut de cei de la CURS.

Două zile mai tâziu, însuși ”Președinte Nicolae Robu” a intervenit în discuțiile de pe grupul UST cu următorul mesaj: ”Bună dimineața, fraților. Vă propun să ne vedem mâine, sâmbătă, de la ora 10, la Pescada, pentru că sunt lucruri importante pe care trebuie să vi le aduc la cunoștință și tot lucruri importante de decis”. Ca mai apoi, câteva zile mai târziu, pe data de 30 mai 2023, același Robu să dea vestea cea mare susținătorilor săi, tot pe WhatsApp: ”Am primit rezultate de la Curs și rezultate calibrate. Și în ele, eu sunt în fața lui Fritz, pe toate variantele de candidați și candidaturi, dar eu cresc ușor, iar Fritz scade ușor. Încă o dată – putem câștiga, suntem favoriți, dar lupta nu va fi deloc ușoară. Toate luptele cu fanaticii din istorie au fost grele”.

Cert e că, așa cum rezultă din documente și alte probe conexe, la întâlnirea de la restaurantul Pescada, fostul primar al Timișoarei a prezentat sondajul celor de la CURS, un studiu făcut pe un eșantion de circa 1500 de persoane, pe raza municipiului de pe Bega, care a avut un singur scop: intenția de vot pentru Primăria Timișoara. Și, într-adevăr, în orice formulă și în oricare variantă de candidatură și contra candidatură, Nicolae Robu are un lejer avans față de Dominic Fritz de circa 3-4 procente. Practic, liderul Uniți Salvați Timișoara se află… în marja de eroare a sondajului! Singura variantă net câștigătoare și favorabilă fostului edil e să aibă în spatele candidaturii sale… PNL Timiș. Abia aici și în această formulă magică, conform CURS, Robu ar avea în fața rivalului său un avans de circa 13 procente!

Pe scurt, aceasta este poza zilei, care are la bază cercetarea sociologică făcută de institutul național de sondare a opiniei publice: un Robu câștigător, în variantă de independent, în fața oricărui contracandidat. Și au fost testate o serie întreagă de variante, care sunt vehiculate în piață – Marilen Pirtea, Cosmin Tabără, Dorel Săndesc, Roxana Iliescu, Mihai Ritivoiu, Sorin Ionescu, Marius Craina etc. În oricare variantă, mai puțin cea a lui Dominic Fritz, Nicolae Robu defilează și se desprinde net și la ani lumină de pluton! Oricum, pe recalibrări, surpriza plăcută vine din partea medicilor Dorel Săndesc și Marius Craina, testați în diverse variante și, nu în ultimul rând, a avocatei Roxana Iliescu, consilier local. Ceea ce înseamnă că, într-o formulă bine gândită, oricare dintre cei trei ar putea face jocul final și ar da o lejeritate viitorului primar al Timișoarei.

Interse politice

Azi, este cât se poate de evident că, în orice formă, Nicolae Robu, aflat la încălzire și în exil politic de peste doi ani, va intra în cursa de anul viitor pentru Primăria Timișoara, în confruntare directă cu Dominic Fritz de la Uniunea Salvați România (USR). Și fostul edil al orașului de pe Bega, deși este încă membru al PNL Timiș, tinde să meargă pe varianta ONG-ului dintr-un motiv cât se poate de simplu: nici până-n zi de azi, din pricina unor orgolii, unele cu iz de blat politic, președintele liberalilor bănățeni, Alin Nica, nu s-a decis dacă va pune partidul la bătaie, în spatele lui Nicolae Robu. Evident, de teama ca nu cumva, în cazul unui succes electoral local, după alegeri, candidatul să emită pretenții la fotoliul de președinte al PNL Timiș.

Deși, o analiză la rece arată că recâștigarea municipiului Timișoara, sub steagul liberal, ar stabiliza pentru Alin Nica, atât scaunul de președinte PNL Timiș și cel de la Consiliul Județean Timiș. Și, mai mult decât orice, ar lăsa PSD Timiș în afara administrației locale! Oricum, în ceea ce privește situația la zi, scena politică locală este una extrem de întortochiată și, mai mult ca sigur, Nicolae Robu va juca cartea de… independent. Nu de alta, dar la cum stau lucrurile, se pare că menuetul din culisele politice, atât a PNL, dar mai ales a PSD, e dansat doar pe o singură direcție: Dominic Fritz! Tocmai pentru că-n politică, unul e discursul public, care îmbracă interesul bănățenilor, și alta e… poezia internă, dincolo de ușile combinatorilor politici!

Cele mai citite articole în ultimele 48 de ore

Articole asemănătoare

spot_imgspot_img

Din aceeași categorie

Categorii Populare

spot_imgspot_img