Agenția Națională de Integritate a luat-o la puricat pe arhitecta-șefă Cristina Babescu, proiectant privat și supervizor administrativ al unui bloc în extravilan, care a fost înregistrat ca anexă agricolă, în actele Primăriei Giroc

- Advertisement -
În afară de (canta)fabulele care răzbat dincolo de ușile administrației girocene și se (re)varsă pe la autoritățile statului român, se vede limpede că, după decesul prematur al fostului primar Ionel Toma, Primăria Giroc, deși face eforturi disperate, nu reușește să revină… la lumină! Și nici să tragă pe linie moartă ultimele rămășițe ale unei muribunde cooperative imobiliare care, în ultimul deceniu, a îngenunchiat comuna de la marginea Timișoarei, exclusiv, în beneficiul unor dezvoltatori privați care au făcut toate regulile jocului, până la intervenția în forță a Direcției Naționale Anticorupție.

Nu e niciun secret pentru nimeni că, datorită unor orgolii mărunte și mize mici, care au la bază isterii și răzbunări personale, doar pentru că unii funcționari publici comunali au impresia că sunt mari jucători de șah, azi, Primăria Giroc este într-un blocaj, aproape total.

Așa că șansele, ca administrația locală să iasă din această vrie, care pare tot mai mult una intenționată, sunt extrem de mici. Cu atât mai mult cu cât, datorită jocurilor de culise, numărul proceselor cu care este amenințat UAT-ul de la marginea Timișoarei a crescut exponențial, lună de lună, odată cu rata intereselor obscure pe persoană fizică!

Una peste alta, zilele trecute, Primăria Giroc a mai primit o veste proastă! De această dată, nu din partea procurorilor DNA, nici a polițiștilor de la Serviciul de Investigare a Criminalității Economice și nici din direcția celor de la Inspectoratul de Stat în Construcții, ci de pe palierul inspectorilor de la Agenția Națională de Integritate (ANI).

Așa se face că, pe data de 27 februarie a.c., administrația locală a luat la cunoștință despre dosarul cu nr. 7298/G/II/2023 și despre ancheta care o vizează pe arhitecta-șefă a comunei, Cristina Babescu. Și, ca să nu existe dubii, sesizarea către A.N.I. a fost făcută de către voceatimisului.ro ca urmare a unor probe incontestabile care au rezultat în urma unor verificări și anchete jurnalistice.

Așa că, sub nicio formă, desantul inspectorilor de la Agenția Națională de Integritate nu are legătură cu vreo petiție a secretarului-general al comunei, Carmina Mateia. Funcționar care, deși avea obligația legală, a refuzat să semnaleze starea de incompatibilitate în care se află angajata administrației locale, de ani de zile, în ciuda semnalelor publice repetate, în care toate probele voceatimisului.ro, ca de obicei, au fost la vedere! Jocul de glezne, făcut de întâia legalistă a Primăriei Giroc, în beneficiul arhitectei Cristina Babescu, nu este nici primul și, probabil, nici ultimul, având în vedere notorietatea relației de prietenie și de interese comune care le leagă pe cele două angajate ale Primăriei Giroc.

Oricum, până una alta, așa cum rezultă din rezoluția A.N.I, administrația locală de la marginea Timișoarei are la dispoziție fix 30 de zile pentru a pune pe tapet copii certificate, conform cu originalul, după toate actele administrative care au trecut prin mâna arhitectei-șefe Cristina Babescu. După care să pună pe masă și fișele de post, din care să rezulte funcțiile deținute în cadrul Primăriei comunei Giroc, și declarațiile de avere/interese ale funcționarului public, atât de conectat la dezvoltarea imobiliară și urbanistică a localității, în regim de parteneriat public-privat, cel puțin în ultimul cincinal!

Logică periurbană

Acum, că tot suntem la capitol incompatibilităților și conflictelor de interese, care gravitează în jurul arhitectei-șefe Cristina Babescu, azi, punem pe tapet o nouă poveste halucinantă, care a trecut tot prin sufrageria întâiului urbanist al comunei Giroc. Exact așa cum s-a perindat și proiectul blocului cu 5 niveluri, fezandat cu o poveste fantasmagorică de mezanin, situat pe strada Fântâni din Giroc, în favoarea dezvoltatorului imobiliar Cristian Fedor.

Că P+2 are doar în scriptele administrației locale care, printr-un exercițiu superb de miopie, a mai și legalizat blocul printr-o adeverință de existență a construcției, demonstrând că nu știe să numere decât până la… doi!!! Așa că și în acest caz, la fel ca și în cel cu A.N.I, ca să nu nu-i mai răpim din timp secretarei Carmina Mateia, care a legalizat păcăleala urbanistică, în baza prieteniei cu Cristina Babescu, redacția a sesizat organele competente!

Și revenim, azi, la aceiași doi protagoniști, exact ca-n speța imobilului colectiv de pe strada Fântâni din Giroc: Cristina Babescu, în calitate de arhitect-șef, și Cristian Fedor, în postura de dezvoltator imobiliar. Documentația a trecut, așa cum știe toată lumea, prin firma deținută de familia Cristinei Babescu, SC Pas cu Pas Proiect SRL, entitate care-și are sediul social chiar vizavi de Primăria Giroc.

Administrație locală unde actualul arhitect-șef al comunei dă cu ștampila și avizează planșele, nu înainte de a centra de peste drum cu proiectele de dezvoltare! Cert e că singura diferență între cele două situații, chiar dacă numitorul comun este același, are legătură cu titulatura: în loc de imobil colectiv, avem anexă la exploatație agricolă!

Și, acum, o luăm metodic, ca să priceapă și secretarul-general al PCG, Carmina Mateia. Nu de alta, dar ar fi păcat să greșească, în ideea în care va dori, măcar de data aceasta, să (auto)sesiseze instituțiile statului! Așadar, la data de 9 august 2019, Primăria Giroc eliberează Certificatul de Urbanism nr. 770 cu mențiunea că, pe CF 415095, va fi construită o anexă la o exploatație agricolă, în beneficiul omului de afaceri Cristian Fedor. Cert e că, la vremea respectivă, terenul pus la bătaie avea potențial, atât pentru ridicarea unei dependințe, cât și o anvergură de fermă/plantație, în sensul că pământul avea o suprafață generoasă, circa 1,5 ha.

Ca să nu existe dubii, că e plin de interpreți și cunoscători de legi prin Primăria Giroc, așa cum rezultă din actele normative (Legea 50/1991), anexa agricolă reprezintă o construcție situată în zone izolate, în extravilan, menită să adăpostească mașini agricole, utilaje, mici ateliere, scule, alte bunuri ale acestora, inclusiv animale, precum și spații pentru cazare temporară pe timpul campaniilor agricole. Și, aceleași legi după care se guvernează România modernă, deci, implicit și administrația locală de la marginea Timișoarei, mai spun că exploatațiile agricole (ferme) reprezintă o unitate cu activităţi economice în agricultură.

Revenind, ulterior eliberării Certificatului de Urbanism nr. 770 din 9 august 2019, Primăria Giroc a făcut pasul următor. Astfel, la data de 18 decembrie 2019, administrația locală a emis Autorizația de Construire nr. 742 cu aceeași mențiune: CF 415095, anexă la exploatație agricolă! Cert e că ambele documente, care au intrat în circuitul civil, așa cum rezultă din probe, au primit avizul de legalitate din partea secretarului-general Carmina Mateia.

Ceea ce, logic, înseamnă că ambele înscrisuri îndeplineau condițiile cerute de lege! Contează doar pentru inspectorii de la Agenția Națională de Integritate că documentațiile tehnice, atât pentru C.U. cât și pentru A.C., așa cum rezultă din sistemul electronic al PCG, au fost întocmite de arhitecta Cristina Babescu, a cărei societate familială realizase și proiectul omului de afaceri Cristian Fedor!

Prosteală administrativă

Și rămânem în pragul Crăciunului căci, la data de 18 decembrie 2019, exact în ziua în care Primăria Giroc a eliberat, în beneficiul dezvoltatorului imobiliar, Autorizația de Construire cu nr. 742 pentru ridicarea unei anexe la o exploatație agricolă, imediat după, aceeași administrație locală i-a eliberat lui Cristian Fedor un alt document.

Mai exact, un alt Certificat de Urbanism (nr. 1298), de această dată, nu pentru o altă căsuță agrară, ci pentru… dezmembrarea terenului. Adică, chiar a desființării exploatației agricole care a stat la baza aprobării construcției! Așa se face că, în aceeași zi, terenul a fost împărțit în trei loturi: 1 – 473 mp pentru drum, 2 – 1180 mp pentru anexa agricolă și 3 – 8995 mp rest teren.

Este cât se poate de limpede și de clar că, dacă nu ar fi fost croșetată povestea cu anexa la o exploatație agricolă, nici în zi de azi, construcția, care nu este altceva decât un banal imobil colectiv P+2, nu ar fi putut ieși nici măcar un centimetru din pământ. Nu de alta dar terenul, pe care Cristian Fedor și-a ridicat blocul cu două etaje și cu zeci de apartamente, este în extravilanul comunei Giroc, acolo unde legislația, în absența PUG, interzice orice construcție, sub sancțiunea demolării. Firesc, în afara anexelor agricole! Că doar nu degeaba autorizarea și legalizarea mastodontului de către Primăria Giroc, dincolo de proiectarea imobilului în sufrageria arhitectei Cristina Babescu, s-a făcut la umbra unei anexe de exploatație agricolă!

Deci, așa se face că, azi, tot pe strada Fântâni, Primăria Giroc are o fermă, care a figurat doar în acte, până la parafarea combinației imobiliare și până la autorizarea dependinței agricole. Și o construcție care, încă din fază de proiect și validare instituțională, semăna izbitor cu un imobil colectiv de P+2, dar nimeni nu a avut ochi să vadă! Oricum, irelevant că anexa agricolă e situată pe aceeași stradă pe care, aceeași administrație locală, în favoarea aceluiași Cristian Fedor, grație relațiilor sale (extra)profesionale cu arhitecta-șefă Cristina Babescu, a confundat un P+2 (conform AC) cu un P+4, dând dovadă crasă de astigmatism și miopie funcționărească.

Acum, nu mai rămâne decât ca Inspectoratul de Stat în Construcții Timiș, alături de comisiile de specialitate din cadrul Primăriei Giroc, să facă o descindere la fața locului, pe strada Fântâni, chiar în incinta anexei agricole și pe tarlaua exploatației lui Cristian Fedor. Evident, împreună cu cei de la Protecția Animalelor! Nu de alta dar există riscul ca din apartamentele de pe cele trei niveluri (mobilate, dotate cu aer condiționat și termopane) să o ia la fugă, pe scări, toate orătăniile și utilajele agricole, validate și legalizate, cu viză de flotant, de administrația locală de la marginea Timișoarei…

12 COMENTARII

  1. Bah, sunteți niște distruși, invidioși, neputincioși. Ce mare brânză? Cristi, bă da Cristi, o tufe pă Cristnuca. După cum percutează Cristnuca, nu se poate trage alta concluzie, „decât”, că o tufe bestial.
    Punct. Restu’ e povești bă!
    Că DNA, că SRI, că Politia, că ANAF sau mai știu eu ce instituție, NATO, FSB, CIA sau Volodimir zelenski sa vina și o să facă și să dreagă= egal kk. Punct.
    Că m-am plictisit.
    PS. Pe când nunta ?

  2. Poate vin iarăși cu o precizare de te doare mintea: „dintr-o regretabilă eroare”. Cristi era un fel de paznic la ospătari, când erau evenimente la Daf și acum e mare dezvoltător. Donațiile și remușcările pe care le faceți sau le aveți când mergeți la slujbă nu va scăpa de urmărirea penală. Eu dacă vreau sa schimb ceva ,cât de mic ,la un proiect mi se cer,pe bună dreptate, o grămadă de acte și jegurile alea din primărie nu știu să numere până la 5 sau nu știu să măsoare 2 metri ,atunci când balconul de la blocul construit e in gradina vecinului. Nimic nu se putea face fara sprijinul celor din primărie. Aveați varianta să plecați sau să fiți complici. Ați ales a 2a variantă. Mie ce mi se întâmplă dacă trăgeam apa din hidrant in piscină? Flinta nu are bani să își plătească leasing la Mercedes și fura apa din hidrant? Asta sunt băștinașii Girocului. Hoți!!

  3. ..pai e simplu..!
    .dacă se face sesizate , repede, către INSTITUȚIA PREFECTULUI, cu temA anulare AC , Tov Prefect e obligat sa înceapă demersurile de anulare AC CA NELEGAL EMISĂ
    ..aceeași sesizare , și către ISC REGIONAL TIMISOARA

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole în ultimele 48 de ore

Deputatul Ben Oni Ardelean, consilier onorific al prim-ministrului Florin Cîțu

Dintr-un foc, azi, încă prim-ministrul României, liberalul Florin Cîțu,...

O noua statie de incarcare rapida a masinilor electrice in Timis, parte din proiectul european NEXT-E

Compania E.ON Energie România a pus în funcţiune ultima...

NIS Petrol Timișoara și București, în percheziții DIICOT, pe motive de spionaj

Azi dimineața, puțin după ora 10, sub coordonarea unui...

Articole asemănătoare

Alfred Simonis vrea o colaborare pentru dezvoltarea Municipiului Timișoara și a Județului Timiș

Într-o declarație dată ieri, 26 iulie, Alfred Simonis și-a...

Imagini cutremurătoare: Hărțuire sexuală într-un autobuz din Timișoara

Un incident grav de hărțuire sexuală care a avut...

Din aceeași categorie

Categorii Populare