Revolta maselor! Un control inopinat, care dezvăluie realitatea cruntă din Spitalul Județean Timișoara, a stârnit reacții furibunde din partea șefilor de secții clinice

- Advertisement -
Înainte de toate, ca să nu existe exerciții sau derapaje de imaginație, revolta maselor, care a avut loc luni seară, în cea mai mare unitate sanitară din vestul României, nu are nicio legătură cu titlul celebrului volum al lui Jose Ortega Y Gasset, semnat în acel moment critic al interbelicului când democrația, în sensul ei tradițional, începea să apună! Și, din fericire, nici nu ar fi avut cum să existe vreo conexiune între cele două lumi paralele, nici măcar la nivel de celulă, atât timp cât republica ideală a filosofului spaniol gravitează în jurul ideii de dictatură a majorității, iar managementul secțiilor clinice din spitale de stat are la bază, exclusiv, un autoritarism al minorității.

Una peste alta, în urmă cu doar câteva zile, monocrația și caporalismul din sistemul public de sănătate, așa cum rezultă din probe certe, care se regăsesc pe grupurile interne de WhatsApp ale Spitalului Clinic Județean de Urgență ”Pius Brînzeu” Timișoara, a răbufnit și a semnalizat. Din nou, a dat pe dinafară, atât la propriu, cât și la figurat!

Mărul discordiei: concluziile unei verificări interne și neanunțate, pe toate secțiile clinice din cadrul unității sanitare. Și, cum era de așteptat, având în vedere și o serie întreagă de semnale publice negative, impresiile corpului de control, ca urmare a contravizitei pe etajele unității sanitare, au fost unele pe măsura stabilimentului – jale cu J mare!

Acum, ca lucrurile să fie clare de la bun început, ancheta internă a SCJUT a avut loc pe data de 6 martie a.c., pe seară. Nu pe zi și nici pe noapte! E foartă importantă mențiunea, tocmai pentru că, verificările de acum câteva zile, au avut un singur scop: fumatul în spital! Cert e că, dacă ancheta internă s-ar fi făcut dimineața, la vreo maxim două ceasuri de la începerea programului de lucru, cu siguranță, suprizele ar fi fost și mai mari.

În această situație, mai mult ca sigur, concluziile corpului de control nu ar fi văzut niciodată lumina zilei căci absenteismul în masă, clonarea și teleportarea, în favoarea muncii la privat și a altor activități extraprofesionale, în timpul serviciului de la stat, sunt la modă la SCJUT, așa cum o să vă lămuriți în săptămânile următoare.

Nici dacă verificările ar fi avut loc noaptea, cea mai mare unitate sanitară din vestul României n-ar fi stat mai bine, la capitolul concluzii scrise! Nu de alta dar și aici, unii sunt cu gărzile doar pe hârtie și dorm acasă la căldurică, în timp ce încasează și bănuții, iar alții sunt pe metereze și dau piept cu pacienții, legalizând documente medicale cu codul și ștampila titularului de gardă!

Așadar, dincolo de problemele legate de tabacismul medical, dacă tot se vrea reformă, Spitalul Județean Timișoara mai are de reglat două mari probleme, care trenează de ani de zile, în favoarea privatului: examenele de imagistică medicală și, evident, respectarea programului de lucru! Nu de alta, dar niciun medic nu poate fi, în același timp, pontat în două locuri diferite! Așa cum niciunul nu poate fi în concediu medical la stat și extrem de activ la privat!

Concluzii scrise

Și până când SCJUT va demonstra că, într-adevăr, dorește reformă în interesul pacientului, nu doar gargară medicală, rămânem la concluziile anti-fumat, așa cum rezultă acestea din comunicarea managementului unității sanitare către șefii de secții clinice: Aseară am făcut o vizită inopinată în clădirea centrală, Ortopedie și Casa Austria. Tema a fost fumatul în spital. Pe lângă faptul că au fost găsite persoane care fumează și locuri în care este plin de scrumiere pline și pachete de țigări (oficii alimentare, camere de gardă medici și scări de evacuare), în marea majoritate a secțiilor în care am fost, NIMENI nu ne-a întrebat ce căutăm sau mai rău nimeni nu ne-a pus să ne echipăm… puteam să luăm orice, inclusiv să furăm pacienții din saloane…

Povestea merge mai departe, nu de alta, dar ceea ce a fost consfințit de către SCJUT, în formă scrisă, nu face decât să confirme ceea ce, oricum, toți pacienții celui mai mare spital din vestul României au trăit-o pe propria lor piele: Nu este posibil să căutăm personalul medical pe secție și… toți să fie în oficiu. Sper că, începând de azi, să conștientizăm că nu este ok această atitudine și, la următoarea vizită inopinată, care poate fi făcută chiar noaptea, să nu vă mai scriu aspecte negative”.

Cu alte cuvinte, dacă e să ținem cont de cele două concluzii scurte, transmise în grupul intern al șefilor de secție clinică din SCJUT, se desprind două lucruri: că spitalul e sat fără câini (intră cine vrea și se plimbă cum vrea, fără ca nimeni să aibă vreo grijă) și, mai mult decât orice, că personalul medical, aflat în tură, în loc să stea la capul pacientului, zace la taclale, la odihnă și la fumat prin cabinete!

Tot conform probelor de pe WhatsApp, atașate la finalul textului, ultimul cuvânt, vizavi de concluziile scurte ale corpului de control intern, i-a aparținut managerului instituției, prof. dr. Dorel Săndescu: Constatările sunt crunte, am văzut fotografiile… e grav, cred că se vor aplica sancțiuni și nu pot să le contrazic în fața realității. La fel de serioase sunt și problemele de atitudine și îndeplinirea sarcinilor de serviciu. Vreau să ne respectăm, să ne simțim bine împreună dar pentru asta este o condiție necesară și obligatorie – întâi să ne facem treaba cu responsabilitate și cu bun-simț”.

Adevărul e că, din acest punct, a început și haos-ul. Și tonul, chiar dacă ceilalți l-au dat în discuții private și în afara grupului intern al SCJUT, a pornit de la prof. dr. Jenel Pătrașcu, șef Secție Ortopedie 2 care, în afară de cinisme și ironii, a dat cu barda cu multă sete și în toate direcțiile: Mă bucur că acțiunile impubere care s-au desfășurat în clădiri în care nu s-a mai investit din 2013. E foarte bine să găsim vinovați, fiind trotinetiști! E <crunt> să avem <constatări> când ar trebui să avem rezolvări! Dar când nu poți, când nu-ți iubești soția, îi cauți amant imaginar ca să-i scoți ochii. Nu mai vorbesc de ecuson. Infractorii…”.

E cât se poate de limpede că termenul de impubere e cu trimitere directă la vârsta managerului medical al SCJUT, tânăra dr. Corina Dumbuleu, așa cum citatele ortopedului Jenel Pătrașcu, referitoare la crunt și constatări, sunt săgeți trimise în direcția anestezistului Dodo Săndesc.

Și alocuțiunea distinsului șef Secție Ortopedie continuă: Aștept vizita onorat a domnișoarei director medical la raportul misogin de gardă. Să ne explice cum se face medicina, când nu ști a scrie diagnosticul sau nu ai cu ce opera. Pe bune? Că fumez, nu primesc tije sau proteze? Eu sunt suficient de modest, să nu port ecuson. Că nu mă știe domnișoara? Că nu a auzit nimeni de ea, cine e? Apropos, cine e? Vă aștept în sala de operație când trebuie spus pacientului – noi nu fumăm, avem ecuson, dar nu avem materiale, dar uite ce frumos ne purtăm! De 5 stele. Speram să vă treziti. No chance! Măcar Craina a vopsit un pic la Ortopedie, pe secție. Blocul oprator ar trebui închis, dar cui îi pasă? Dar lumea fumează și nu are ecuson. Pfff…”.

Găleata cu surpize

Oricum, așa cum rezultă din conversațiile de pe grupul intern de WhatsApp al șefilor de secții clinice din SCJUT, dar și din alte probe conexe, discuțiile pe paliere au degenerate. Cert e că, din nou, prof. dr. Jenel Pătrașcu a mărit miza jocului, atașând discuțiilor și câteva fotografii, absolut sugestive, dincolo de ironii și vorbe cu tâlc:Știe domnișoara doctor că odată pe săptămână fecalele sunt în subsol. Ale pacienților pe care vrea să-i <fure>! Poza e de ieri. Aici vă aștept  la o vizită inopinată, apoi la premierele naționale din sala de operații! Aia cu porumbei în geam! Nici nu mă așteptam să aveți vreo reacție. Doar când aveți nevoie sau ajungeți la oase rupte. Și veniți la neecusonații fumători! Pfff…”.

Adevărul e că după acest expozeu de zile mari, în care fecalele zburau în toate direcțiile, ceva s-a întâmplat căci, conform probelor, din negru mat, totul a devenit… de un alb imaculat. Absolut, orbitor! Și, odată cu nuanțele deschise, s-a schimbat și discursul prof. dr. Jenel Pătrașcu care, dintr-un nihilist convins, s-a transformat într-un adevărat patriot și frenetic susținător al managementului SCJUT: Am vorbit și, în sfârșit, am înțeles că este cineva care chiar vrea să facă tot ce e necesar, să fim în rând cu lumea, așa cum secția ATI este în țară și în străinătate. Mulțumesc mult, Dodo, pentru toate luptele și sacrificiile tale. Nu e ușor, în condițiile de azi, să realizezi atâtea proiecte. Felicitări și apreciem! Restul trebuie să fie normalitate! Ne dorim să intrăm în Europa cu fruntea sus”.

Așadar, după cum rezultă din probe, răzmerița din SCJUT și discursul revoluționar al șefului de pe Secția Ortopedie 2, împotriva campaniei antifumat și a concluziilor scrise, demarată și etalată de managementul celei mai mare unități sanitare din vestul României, a durat doar câteva minute.

Și, din nou, până la următoarele descinderi inopinate ale corpului de control medical, totul e lapte și miere în parohia prof. dr. Dorel Săndesc: submarinele pacienților nu mai plutesc, în voie, prin subsolurile de la Ortopedie, magaziile sunt pline de medicamente și materiale sanitare, sălile de operații sunt ca-n Europa și nu mai trebuiesc închise, nu e nicio problemă ca medicii să stea printre pacienți, nu prin cabinete. Și, mai mult decât orice, toată lumea se lasă de fumat prin SCJUT, în frunte cu prof. dr. Jenel Pătrașcu!

Adevărul e că prof.dr. Dorel Săndesc, folosind aceleași tehnici ascuțite de comunicare și persuasiune, pe care le-a uzitat în cazul omologului său Jenel Pătrașcu, mai are o șansă să-și exerseze veleitățile de mare dregător și la Casa Austria. Chiar acolo unde, în scris, un alt distins cadru medical a fost acuzat de către colegii săi, negru pe alb, că-și uită resturile de mâncare… de prin colon, în dușurile de pe Secția de Politraumatologie. De i-a dus la disperare și în pragul icterului mecanic pe toți absolvenții de UMF Timișoara!

Dacă o rezolvă și pe asta și aduce pacea la Politraumă, sub același refren de respect reciproc și responsabilitate, abia atunci, managerul Spitalului Județean Timișoara merită suma tuturor respectelor si urarea călduroasă: Bravo, Dodo! Așa, da!

5 COMENTARII

  1. Unora nu le ajunge ce le pune destinul in traista… vor toate traistele. Sef de sectie, prof universitar, o tura prin minister, azi .. managerica … maine la primarica. Ia taica cu toate mainile si infuleca pana-ti plesnesc nasturii de pe camasa (halatul medical tot timpul are o marime mai mare, nu?) ca nu degeaba ai fost troznit cu cancer, apoi accident auto cu jaguarelu’ dupa ce ti-ai luat statutul de cetatean de onoare intr-un orasel din Hunedoara (din acelasi partid, schimb la schimb cu promovarea unei doctorite la coordonarea unor programe), iar dosarul de ucidere din culpa …hocuspocus – puf sub pres. Cam plin dulapul de schelete, si tot nu se invata minte. Degeaba e cv-ul bogat si frumos, daca se stie cum s-a „muncit” la el…

  2. Aceeasi oameni deja de decenii bune, nu se schimba nimic, fosile, securisti, copii de securisti, omniprezenti, cu pretentii de intelectuali, pretinse somitati ale medicinei timisorene……greata, greata , greata….cand vad asa ceva, ma linistesc la gandul ca am plecat din mocirla sistemului de acasa……desi, doare…..iubesc Timisoara !!!!

  3. In același contextul s ar impune un control si la averea Penalului Sandesc atât in verificarea conturilor aflat pe numele soacrei cât și cele din strainatate aflat pe numele si împreună cu fostul consul al Italiei din Timișoara, poate asa vom scapa de hotii perversi imbracati in halate albe, totodată acest individ cu zambet Machiavelic ar trebui retras din sfera actului medical fără drept la pensie, verificati deturnarile de fonduri de la ministerul sanatatii in accesarea programelor medicale la nivel de terapie, și intermedierile securistului ambulant Celac Sergiu care plimba banii in strainatate prin off shorurile tarilor fără taxe si raportari. Succes

    • Esti neam cu fostul manager, numai intreb?!
      Ai prezentat niste aberatii, care nu vor avea argument! Ia ti pastila si, sper, sa nu depinzi vreodata de Terapia Intensivă din România, acolo unde prof dr Dorel Sandesc, împreună cu toata Societatea Română de Anestezie și Terapie Intensivă, au făcut ceva, ceva de care sper sa nu ai niciodată nevoie, nici tu, nici altii.
      La cum ai prezentat mesajul nu esti nici macar cat ar fi trebuit sa fii după licența UMFT imediat, iar sa te compar cu un prof de talia lui, ar însemna să am o nesimțire ca a ta!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole în ultimele 48 de ore

PSD Timiș și-a stabilit candidații pentru alegerile parlamentare din 1 decembrie

Consiliul Politic Județean al Partidului Social Democrat Timiș a...

România nu mai are două șosele spectaculoase! A fost inaugurat TransRarăul- a treia minune ”asfaltată” a țării VIDEO

Transrarăul este șoseaua din munţii Moldovei, care face legătura...

Imagini cutremurătoare: Hărțuire sexuală într-un autobuz din Timișoara

Un incident grav de hărțuire sexuală care a avut...

Articole asemănătoare

PSD Timiș și-a stabilit candidații pentru alegerile parlamentare din 1 decembrie

Consiliul Politic Județean al Partidului Social Democrat Timiș a...

13 persoane reținute pentru furt de combustibil în Timișoara

Polițiștii din cadrul Secției 5 Urbane Timișoara au demarat...

Din aceeași categorie