Achiziții (ne)sănătoase! Spitalul Județean Timișoara a forțat legea pentru a prelungi cu un an contractul de hrană pentru pacienți, în favoarea unei firme abonate la bucătăria statului cu contracte de milioane de euro

- Advertisement -
În primul rând, cifrele sunt cât se poate de clare – o cheltuială suplimentară de peste 170.000 euro, la care se adaugă câte 20.000 euro pe lună, bani care nu au niciun corespondent în realitate. Plus, alte 3,2 milioane RON, alocate printr-o procedură neconcurențială! La fel de certe sunt și probele, fie că sunt în format letric sau audio-video – joc de rol, timorare, negocieri și oferte pe sub masă! Ambele paliere, dincolo de scenariul și regia sanitară, duc spre două concluzii mari și late. Mai exact, că buzunarul statului român este unul fără fund, azi, când vine vorba despre interese politice de grup, în cazul de față ale PSD! Și, mai presus de orice, că România este patria oamenilor corecți, cinstiți și, nu în ultimul rând, apolitici.

Cum povestea e complexă și cu extrem de multe ramificații, intrăm direct în subiect. La data de 17 martie 2022, Spitalul Clinic Județean de Urgență ”Pius Brînzeu” Timișoara a dat undă verde pentru procedura de achiziție publică având ca obiect Acord – cadru – Servicii de preparare și livrare – asigurare a hranei. La start s-au aliniat următorii operatori economici: SC Titan Edilitara SRL din Brăila (societatea care a asigurat prestarea serviciilor în baza contractului anterior cu SCJUT), SC Mark US Unltd SRL din Arad și SC Ansamble Catering & Services SRL din București. Conform documentelor, licitația s-a finalizat pe data de 27 iulie 2022, câștigătoare fiind desemnată SC Mark US Unltd SRL din Arad, la un preț de 5,11 lei/porție/zi.

Așa cum rezultă din probe, în lupta pentru asigurarea celor 39.000 rații lunare de hrană pentru cea mai mare unitate sanitară din vestul României, SC Titan Edilitara SRL din Brăila e ieși pe locul doi cu un preț de 5,65 lei/porție/zi. Cu precizarea că cealaltă societate comercială, SC Ansamble Catering & Services SRL, s-a pierdut pe parcursul licitației, încă din faza de clarificări, când a fost descalificată din pricina unor bâlbe, cel puțin bizare! De precizat că valoarea ofertelor depuse de cei doi competitor, rămași în cursă la SCJUT, nu include și norma de hrană care, conform legii, pentru pacienții spitalizați ( copii și adulți), lăuze și însoțitori este de 22 lei/zi iar pentru bolnavii spitalizați cu TBC, HIV/SIDA, hepatită, neoplazii, diabet, pacienții cu arsuri și cei internați în leprozerii suma e de 33 lei/zi.

Acum, pentru a înțelege și mai bine subiectul, mai sunt necesare mici clarificări. Așa cum rezultă din date publice, în multe dintre cazuri, la licitații privind servicii de catering, în special pentru unități sanitare sau militare, acolo unde nu exista și un al treilea jucător, SC Titan Edilitara SRL a avut competitor pe SC Ansamble Catering & Services SRL. O entitate cel puțin interesantă care, numai în ultima lună, după ce a câștigat licitațiile publice la spitalele județene din Sibiu și Craiova, a denunțat unilateral contractele de preparare/furnizare hrană pentru bolnavi, de pe o zi pe alta. Și, după ce s-a retras din joc, în isteria creată, societatea a făcut propuneri de preluare a contractului către managementul unităților sanitare. Cel puțin până acum, la SCJU Craiova, SC Titan Edilitara SRL a intrat în schema, în locul SC Ansamble Catering & Services SRL!

E important de menționat și că firma bucureșteană, care a lăsat cu ochii în soare spitalele județene din Sibiu și Craiova, în ultimii zece ani, a avut o cifră de afaceri mereu în creștere, cuprinsă între 5 și 38 milioane de lei pe an, dar niciodată nu a avut profit, ci doar pierderi colosale. Și datorii de milioane către ANAF! Pe deplin de înțeles, atâta timp cât administratorul societății, adică responsabilul legal și civil al firmei, este africanul Bonnot Francois Louis Maurice din Coasta de Fildeș, cu un domiciliu fictiv în Maroc. Asta o confirmă Tribunalul de Primă Instanță din Casablanca, prin semnătura executorului judecătoresc Abdelwahed Mezzani!

Tot înainte!

Și revenim la licitația pentru hrana bolnavilor de la Spitalul Județean Timișoara, procedură care s-a finalizat pe data de 27 iulie 2022 și care a stabilit câștigătorul în direcția SC Mark US Unltd SRL din Arad. Doar l-a stabilit, l-a arătat cu degetul și cam atât! Că-n rest, SCJUT a mers mai departe cu SC Titan Edilitara SRL! Nu de alta dar, în timpul derulării procedurii de licitație, pe data de 30 iunie 2022, entitatea sanitară a postat în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP), nu un anunț de selecție de oferte, ci unul de atribuire (nr. CAN1082147), conform căruia a derulat o negociere directă, fără publicare a unui anunț de participare, cu societatea brăileană. Așa s-a născut contractul cu nr. 1752 dintre SCJUT și SC Titan Edilitara SRL, în valoare de 1.614.600 lei, la un preț unitar de 6,9 lei/porție, raportat la 39.000 porții/lună, cu valabilitate până la 31 decembrie 2022 sau… până la atribuirea contractului în urma licitației.

Evident, singurul ofertant, invitat să participe la negocieri, a fost SC Titan Edilitara SRL, deși prevederile legale (HG 395/2016) impun convocarea mai multor operatori economici: ”… inițierea procedurii se realizează prin transmiterea unei invitații la negocieri, însoțită de documentația de atribuire, către unul sau, ori de câte ori este posibil, către mai mulți agenți economici”. Și ar fi fost posibil, fără niciun dubiu, doar că unitatea sanitară nu a dorit să mai cheme pe nimeni la masa bogaților! Deși, încă înainte de demararea negocierilor, SCJUT a fost notificată, în scris, așa cum rezultă din documente, despre intenția de participare și a altor agenți economici, în cazul unei asemenea decizii manageriale! Așa se explică de ce derularea procedurii nu a fost făcută publică, decât după atribuire.

Pe lângă toate astea, cum era de așteptat, imediat după anunțul final al licitației Acord – cadru – Servicii de preparare și livrare – asigurare a hranei, care la data de 27 iulie 2022 a scos din cărți SC Titan Edilitara SRL în favoarea SC Mark US Unltd SRL, pierzătorul a contestat rezultatul competiției. În primă fază, la Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor și, când a pierdut, pe 12 decembrie 2022, a atacat decizia CNSC la Curtea de Apel Timișoara care, prin Decizia civilă nr. 60 din 18 ianuarie 2023, i-a menținut pe cei de la SC Mark US Unltd SRL la masa bolnavilor de la SCJUT! Doar că, între timp, la data de 27 decembrie 2022, cea mai mare unitate sanitară din vestul României a mai întins o mână de ajutor în favoarea SC Titan Edilitara SRL – un alt contract pe 6 luni, în aceleași condiții, la același preț, cu o valabilitate până la 30 iunie 2023! Și, iarăși, SCJUT nu a invitat pe nimeni la masa bogaților, deși, la fel ca data trecută, a fost notificată expres vizavi de intenția de participare la procedură de către alte entități comerciale!

Cert e că nu a fost ultimul colac de salvare pe care SCJUT l-a aruncat în direcția SC Titan Edilitara SRL, căci au mai urmat contestații pe la CNSC și alte procese în instanță. În primă fază, când nu a mai avut încotro, pe data de 18 aprilie 2023, SCJUT a încheiat relațiile contractuale cu firma brăileană și a introdus porțile de mâncare, în valoare de 5,11 RON, de la SC Mark US Unltd SRL. Nu de 6,9 lei! Ulterior, pe data de 11 mai 2023, Spitalul Județean Timișoara a interpretat… pompieristic Decizia civilă nr. 517 a Curții de Apel Timișoara, drept pentru care societatea arădeană a formulat o cere de lămurire a dispozitivului sentinței, document care a fost înaintat și spre știința specialiștilor în drept de la SCJUT. N-a contat căci, din nou, pe data de 23 mai 2023, unitatea sanitară a notificat SC Mark US Unltd SRL despre încetarea de îndată a contractului și a reintrodus în schemă, la capul bolnavului, SC Titan Edilitara SRL din Brăila.

Tot pe furiș, tot pe ușa din dos, tot negociere directă cu un singur participant. Și tot în ciuda notificărilor trimise către unitatea sanitară de a fi invitată ”la orice eventuale proceduri de achiziție publică (negocieri fără publicarea unui anunt de participare)…”, pe care entitatea sanitară ar intenționa să le deruleze, în vederea achiziționării serviciilor de livrare și preparare a hranei. A fost, iarăși, cu SEC… ca la poker! În fine, prin încheierea civilă din data de 14 iunie 2023, Curtea de Apel Timișoara a respins cererea de lămurire considerând că dispozitivul Deciziei nr. 517 din 11 mai 2023, interpretată după stele de SCJUT, este suficient de clar și precizează că instanța NU a dispus anularea contractului cu SC Mark US Unltd SRL. Cu atât mai puțin, încheierea unei alte înțelegeri cu SC Titan Edilitara SRL!

Lacrimi și durere

Și, abia când parodia s-a încheiat definitv și irevocabil, la două săptămâni de la comunicarea Curții de Apel Timișoara, pe data de 27 iunie 2023, cea mai mare unitate sanitară din vestul României a notificat SC Mark US Unltd SRL de reluarea prestării serviciilor, nu de îndată ca și în cazul celor de la SC Titan Edilitara SRL, ci cu data de 30 iunie a.c. Adică, chiar la expirarea ultimei zile din înțelegerea pe care SCJUT o avea cu firma brăileană, conform documentelor parafate, prin negociere directă și fără publicare, pe 27 decembrie 2022! Matematic, toată această horă a unirii, având în vedere diferențele de preț dintre 5,11 lei și 6,9 lei pe porția de mâncare, la un număr de 39.000 meniuri pe lună arată că, la fiecare 30 de zile, SCJUT a scos din buzunar, în plus, peste 14.000 euro. Și pe toată perioadă, până când rezultatul licitației și-a reintrat în drepturi, a pierdut peste 170.000 euro prin negocierea directă și nepublică… cu un singur furnizor de hrană! Unul care, la licitație, nu venise cu un preț de 6,9 lei pe porție ci… 5.65 lei!

Asta nu e tot căci, așa cu rezultă dintr-un raport preliminar al Camerei de Conturi Timiș, Spitalul Județean Timișoara este campion la…generarea unor cheltuieli cu hrana care nu au corespondent în realitate! Practic, mai multe meniuri comandate și plătite, decât numărul pacienților efectivi din cadrul fiecărei secții clinice! Și e negru pe alb! Concluzia auditorilor, după un control exhaustiv, e simplă și, în același timp, năucitoare – 101.489 RON diferența lunii octombrie 2022, stabilită între numărul de meniuri comandate de secții cu numărul de pacienți efectivi din statistica spitalului. Da, doar într-o singură lună, care a fost analizată în detaliu, recte octombrie 2022 – că s-a stabilit și că nu e o scăpare ci o cutumă, asta e o altă discuție viitoare – SCJUT a comandat și a plătit peste 20.000 de euro pe o mâncare care nu are nicio legătură cu numărul pacienților internați și nici a medicilor de gardă! La care se adaugă, prin cele două prelungiri succesive de contract, pe câte 6 luni, alte 3.229.200 RON!

Bun, acum, de vreo trei zile, firma arădeană SC Mark US Unltd SRL a reintrat, pe ușa din față, în Spitalul Județean Timișoara. Și, mai mult ca sigur, nu va rezista foarte mult, la cum se mișcă lucrurile. De fapt, ele se miscă exact ca acum 6 ani când, pe 2016, pe mandatul de manager al SCJUT al prof. dr. Marius Craina, s-a mai încercat odată scoaterea din joc a SC Titan Edilitara SRL, după o înțelegere de zece ani, chiar la expirarea contractului atribuit prin încredințare directă firmei brăilene de către un alt fost director al unității sanitare, nu mai puțin celebrul prof. dr. Mihai Ionac.

Pe vremea ginecologului Marius Craina succesul cu SC Dio Eden SRL, care câștigase un catering pentru bolnavi pe doi ani de zile, a durat fix o săptămână după care, printr-o decizie controversată, Direcția Sanitar Veterinară Timiș a revocat autorizația de funcționare sanitar-veterinară pentru firma timișoreană, deși o emisese cu o lună înainte!

Cum contractul nu a revenit, nici atunci, la SC Titan Edilitara SRL, ci atribuit direct celui de-al treilea clasat, recte SC Mark US Unltd SRL, așa cum rezultă din probele audio-video atașate la finalul materialului, patronul firmei, Florentin Alexa, s-a trezit cu o propunere indecentă. Una menită ca să dispară din peisajul timișorean și una în care numele fostului vicepremier al României, Gheorghe Seculici, socrul europarlamentarului Gheorghe Falcă din Arad, era folosit cu toate corzile vocale de către Ștefan Fusea, patronul SC Titan Edilitara SRL! Acum, la fel ca și atunci, lucrurile capătă aceeași dinamică! Pe nepusă masă, la fel ca si în cazul SC Dio Eden SRL, apar reclamații ale pacienților vizavi de… meniurile slabe și proaste din SCJUT!

Cel puțin una, semnată prof. dr. Dina Floriana, bate filmul! Nu de alta, dar personajul, chiar dacă-și arogă titluri academice, n-are nicio legătură cu medicina, ci e o simplă pensionară de 73 de ani din Râmnicu Vâlcea, mare iubitoare de pisici, întâmplător sau nu, internată de vreo 3 zile, în SCJUT: ”… vă aduc la cunoștință că suntem extrem de nemulțumiți de meniul dvs oferit bolnavilor din Spitalul Județean de Urgență Pius Brânzeu. De două zile ne oferiți același meniu fără gust. Carnea este veche, nu se poate mânca. V-aș ruga să aveți bunăvoința de a corija neajunsurile semnalate, fără a ne obliga la alte demersuri”. Acum, dincolo de absurdul întregii situații, mai e un singur lucru de spus – că trăim în România și asta ne ocupă tot timpul!

Cele mai citite articole în ultimele 48 de ore

Articole asemănătoare

Din aceeași categorie

Categorii Populare