Cele mai citite articole în ultima săptămână

Din aceeași categorie

Plouă cu bani! Mitropolia Banatului, servită la fileu de administrația Fritz, se pregătește să plătească peste 3 milioane de euro unui privat, în contul imobilului în care a funcționat Inspectoratul Școlar Timiș

Vocea Timișului va susține permanent adevărul!
Așa că, odată cu tranzacția imobiliară a anului 2023, conform clauzelor contractuale, ca să știe, atât enoriașii, cât și riveranii din zona străzilor Mihai Eminescu – C.D. Loga – Miron Cristea – 20 Decembrie 1989, s-a pus lacăt și pe cel mai mare protest postdecembrist al Bisericii Ortodoxe de pe malurile Begăi – cruciada împotriva dezvoltării imobiliare propuse de SC Studium Green SRL din Cluj Napoca. Și asta pentru că partenerul de business al Mitropoliei Banatului este însuși… necuratul! Deci, e de așteptat ca, peste drum de Primăria Timișoara, un turn de 9 etaje cu belvedere, în jur de 450 de locuri de parcare în subteran și clădiri moderne cu funcțiuni mixte de locuințe colective și birouri, să concureze cu Catedrala Mitropolitană.

Așa că, indiferent cât de tare s-au dat peste cap useriștii lui Dominic Fritz, ca să convingă populația că dezvoltarea imobiliară de la fosta fabrică ”Oglinda” din Piața Crucii este egală cu circul de la Cathedral Plaza din București, iată că nu e deloc așa! Acum, că în plină criză economică mondială, care a început să afecteze din greu piețele imobiliare din toată Europa, Arhiepiscopia Timișoarei și-a găsit să iasă la cumpărături, asta e treaba economiștilor, brokerilor și analiștilor care roiesc în jurul ÎPS Ioan Selejan. Cert e că, pe lângă cele 3.150.000 euro, pe care prelații s-au angajat să le plătească pentru clădirea ultracentrală către SC Studium Green SRL, ca să facă proprietatea funcțională, Mitropolia Banatului va fi nevoită să mai investească cel puțin încă o treime din valoarea proprietății, la cum arată imobilul, azi.

Așa că plasamentul financiar al Bisericii Ortodoxe, în fostul sediu al Inspectoratului Școlar Timișoara, pe bv. C.D Loga nr. 2, se duce bine peste cifra de 4 milioane de euro! O sumă care, în aceste vremuri, pentru orice investitor în piața imobiliară dă fiori pe șira spinării și transpirații reci! Cu atât mai mult cu cât achiziția nu este una în interesul și pentru nevoile sociale ale comunității, ci strict una pentru confortul exclusiv al Bisericii, atâta vreme cât, se pare, viitoarea destinație a clădirii va fi una de… seminar teologic. Și pentru că tot suntem la Sfintele Taine e bine ca, înainte de a intra în detaliile tranzacției imobiliare, să ne reamintim care a fost părerea Mitropoliei Banatului, prin portavocile sale, vizavi de proiectul monstruos al celor de la SC Studium Green SRL, cel puțin la nivel de septembrie 2018, așa cum rezultă din declarații publice.

Iată care au fost vorbele arhidiaconului Timotei Anișoreac – consilier de patrimoniu al Mitropoliei Banatului. În primul rând, că Mitropolia are 10,5 metri la cornișă, iar proiectul imobiliar vine cu 16 metri în plus. Apoi, că înaltele fețe bisericești sunt deranjate de suprapopularea zonei și de nivelul de zgomot. Mai mult, Biserica nu este de acord nici cu ieșirea de aprovizionare, vizavi de reședința mitropolitană. Și, peste toate, a existat și o îngrijorare, punctată sub diverse forme, vizavi de stabilitatea Catedralei Mitropolitane, care se sprijină pe piloni de lemn, unii care, din pricina lucrărilor subterane și schimbării de mediu, ar putea putrezi! Ca, în final, concluzia părintelui Timotei să fie una clară și fermă: ”În această etapă de PUZ, au nevoie de acordul vecinilor…”. În traducere liberă – NU pentru dezvoltarea imobiliară a celor de la SC Studium Green SRL din Cluj Napoca! În rest, nicio îngrijorare vizavi de comunitate sau de conservarea patrimoniului local, despre fostul Liceu Israelit (Arte Plastice) etc.

O lume minunată

Evident, acestea au fost declarațiile și părerile Mitropoliei Banatului, la nivelul anului 2018, în ceea ce privește dezvoltarea imobiliară din plin centrul Timișoarei! Că, între timp, înaltele fețe bisericești au revenit la sentimente mai bune și… mai umane față de cei de la SC Studium Green SRL, asta e o altă poveste. Una pe care începem să o depănăm chiar din acest moment! Așa cum rezultă din documente, în luna decembrie 2016, SC Studium Green SRL a cumpărat de la Fundația Caritatea, care aparține comunității evreiești din România, terenul și clădirile din cvartalul cuprins între străzile Mihai Eminescu – C.D. Loga – Miron Cristea – 20 Decembrie 1989 (CF nr. 444184). La pachet au intrat și două imobile care, la vremea respectivă, au găzduit Liceul de Arte Plastice Timișoara și Inspectoratului Școlar Timiș. Prețul tranzacției a fost de circa 5 milioane euro.

Cert e că, înainte de a vinde către firma din Cluj, în octombrie 2016, organizația non-guvernamentală evreiască a făcut o ofertă de 5 milioane euro către Primăria Timișoara, în speranța că administrația locală își va exercita dreptul de preemțiune, în ceea ce privește achiziționarea celor două clădiri ultracentrale. În schimb, primarul Nicolae Robu, prin Consiliul Local, a declinat oferta, motivând că nu dispune de banii necesari pentru preluarea celor două imobile de interes public. Din nou, la finele anului trecut, proprietarul fostului Liceu de Arte și Inspectoratului Școlar Timiș, de această dată SC Studium Green SRL, a revenit cu o propunere similară către nouă administrație locală, cu un preț, la pachet, de 9.4 milioane de euro+TVA. Oferta a fost declinată de către primarul Timișoarei, Dominic Fritz, decizia edilului fiind consfințită și în Consiliul Local.

Revenind la subiect, după ce a devenit proprietară pe teren și clădiri, la nivelul anului 2018, ca orice dezvoltator imobiliar, firma din Cluj-Napoca a demarat procedura de urbanizare a terenului și a venit cu o propunere de PUZ. La vremea respectivă, societatea civilă și Biserica s-au opus vehement proiectului, așa cum rezultă din date și declarații publice. Și lucrurile s-au blocat, ca în cele din urmă, cu mari eforturi, prin HCL 538 din 26 noiembrie 2019, PUZ-ul celor de la SC Studium Green SRL să fie aprobat de către consilierii locali timișoreni, într-o formă foarte puțin avantajoasă. Așa că, timp de doi ani, lucrurile au rămas în stand-by, până la finele anului trecut, mai exact până în noiembrie 2022, când administrația lui Dominic Fritz a declinat oferta de a cumpăra, la pachet, cele două clădiri emblematice ale celor de la SC Studium Green SRL: Liceul de Arte Plastice Timișoara și fostul sediu al Inspectoratului Școlar Timiș.

Acum, după decizia Primăriei Timișoara, de a nu-și exercita dreptul de preemțiune asupra celor două imobile ultracentrale, în decembrie 2022, chiar înainte de Crăciun, SC Studium Green SRL a cerut administrației să-i emită un Certificat de Urbanism, în vederea unei dezmembrări. Adică, împărțirea terenului de circa aproape un hectar, în două loturi: lot 1 – 7185 mp și lot 2 – 1180 mp. Ultimul lot, independent, cu tot cu imobilul de pe bv. C. D. Loga nr. 3, acolo unde a funcționat Inspectoratul Școlar Timiș! Și, așa cum rezultă din documente, la finele anului trecut, răspunsul municipalității a fost unul negativ, se pare, pe motiv că PUZ-ul/avizele dezvoltatorului era/erau expirat(e)! Ceva similar ca și-n cazul celor de la SC Oglinda SA care a fost trimisă la plimbare și la obținerea altor avize, dacă vrea PUZ în Piața Crucii!

Dublă măsură

Cu o sigură diferență, totuși! În cazul celor de la SC Studium Green SRL, ulterior, la mica înțelegere patriarhală, în timpul unui joc de-a contestația administrativă, primăria de sticlă a lui Dominic Fritz s-a sucit 180 grade și a emis Certificatul de Urbanism nr. 115 din 26.05.2023, ceea ce a dat undă verde dezmembrării, fără de care firma din Cluj-Napoca n-ar fi putut niciodată înstrăina clădirea și terenul de sub fostul Inspectorat Școlar Timiș, în favoarea Mitropoliei Banatului, cel mai mare contestatar al proiectului de dezvoltare imobiliară. Acum, pe cine interesează – poate pe prefectul de Timiș Mihai Ritivoiu – actul administrativ, emis de administrația locală în favoarea speculantului imobiliar, spre a servi Bisericii, s-a dat dincolo de prevederile HCL 538 din 26 noiembrie 2019, în condițiile în care Regulamentul Local de Urbanism (RLU), anexă a PUZ, nu prevede o astfel de dezmembrare, ci doar una în favoarea unei lărgiri de străzi adiacente (Str 20 Decembrie 1989).

Sincer, cum totul s-a făcut pe repede-înainte, nici nu mai contează că dezmembrarea nu respectă legislația în vigoare privind urbanismul. Asta pentru că specialiștii lui Dominic Fritz au aprobat o parcelă nou dezmembrată cu frontul stradal (CD Loga) mai mare decât adâncimea tarlalei. Ce mai contează că se putea da maxim un front stradal egal cu adâncimea!? Sau că în planul de acțiune, anexă la PUZ, nu e trecută ca opțiune dezmembrarea unei astfel de parcele. Nu mai vorbim de faptul ca toate obligațiile din planul de acțiune, asumate prin PUZ și validate prin HCL-ul din 2019, trebuiau îndeplinite până în 2020 de către cei de la SC Studium Green SRL. Până azi, doar vorbe și povești! Singura chestiune certă, care s-a petrecut cu viteza luminii, este tranzacția în direcția Mitropoliei Banatului.

La 4 zile după acordul tămâios al Primăriei Timișoara, în baza Certificatului de Urbanism, pe data de 31 mai 2023, SC Studium Green SRL face o cere către Oficiul de Cadastru și Publicitate Imobiliară Timiș, cu acordul Fundației Caritatea, care avea o ipotecă de 4,8 milioane de euro în Cartea Funciară, și cere intabularea separată a fostului Inspectorat Școlar Timiș (551 mp construiți), la pachet cu un teren de 1118 mp. Ulterior, pe ziua de 21 iunie 2023, la biroul notarului public Eugen Ciorîcă se încheie antecontractul de vânzare-cumpărare dintre SC Studiu Green SRL și Arhiepiscopia Timișoara, reprezentată prin – mitropolit Ionel Selejan, consilier- patrimoniu preot Timotei Anisorac și consilier-juridic Ioan Bălăngean. Prețul: 3.150.000 Euro!

Și, așa cum rezultă din documentele intrate în circuitul civil, la data parafării înțelegerii, Mitropolia Banatului a plătit în contul firmei din Cluj-Napoca un avans de 100.000 euro urmând ca, cel târziu până pe data de 25 septembrie a.c, la ora 14, să definitiveze forma finală a tranzacției. Dată care, dacă va fi nevoie, va putea fi prelungită, până cel târziu pe 16 octombrie a.c, în condițiile plății unui avans suplimentar de 500.000 euro de către Biserică! Mai mult, chiar dacă nu vorbim despre o tranzacție finală, cei de la SC Studium Green SRL au permis Mitropoliei Banatului, deși dreptul de proprietate nu a fost încă transmis, să facă… lucrări de igienizare asupra imobilului și alte… reparații urgente!

Ceea ce Mitropolia Banatului a și început, chiar de a doua zi, pe 26 iunie 2023, după ce și-a înscris drepturile de ipotecă în Cartea Funciară, asupra imobilului din Bv. C.D. Loga nr. 3 acolo unde, până nu demult, a funcționat Inspectoratul Școlar Timișoara. Și, fără niciun fel de autorizație de construire, azi, doar în baza unui aviz de la Monumente, viitoarea proprietate a Bisericii a intrat în reparații capitale: se schimbă țigla de zor, se repară acoperișul, se execută lucrări electrice, de pardoseli și zugrăveli. Toate sub promisiunea fermă și autentificată notarial că Mitropolia Banatului ”își va da acordul pentru pentru orice fel de construcții viitoare pe imobilul învecinat, ce vor fi avizate și autorizate în condițiile legii, acceptând derogări convenționale în materie de distanțe minime între clădiri și limitele de proprietate, servituți de vedere…”. E clar pentru toți riveranii din cvartalul Mihai Eminescu – C.D. Loga – Miron Cristea – 20 Decembrie 1989, da?

- Advertisement -
Tiberiu Kiss-Radu Constantin
Tiberiu Kiss-Radu Constantin
Întreaga responsabilitate a comentariilor lăsate de dumneavoastră vă aparține! Click aici-citeste condiţiile de utilizare ale site-ului www.voceatimisului.ro

5 COMENTARII

  1. Cel mai interesant trend imobiliar anului 2023! In ciuda crizei economice, Mitropolia Banatului a reusit sa mearga mai departe cu planul de dezvoltare imobiliara propus de SC Studium Green SRL. Este o miscare indrazneata si arata cat de serioasa este strategia financiara a Arhiepiscopiei Timisoarei. Desigur, avem si ingrijorarile obisnuite, dar suntem incredintati ca toate punctele vor fi puse la punct pana acestea cand lucrarile vor fi finalizate. Chiar daca este o investitie mare, suntem convinsi ca toata lumea va avea de castigat!

  2. Ceea ce nu ați specificat în articol, este faptul că de când s-a mutat inspectoratul din această clădire, “riveranii” cu BMW-uri înmatriculate in Germania au vrut să o cumpere.
    Așa că dacă nu o cumpăra mitropolia, astăzi acest imobil era în proprietatea celor cu multe vile de pe Loga și probabil îi făceau niște turnulețe ca la Strehaia.

    • A existat o singura oferta dinspre riverani, doar verbala, la un preț foarte mic, verbalizare făcută la mișto. Mie foarte greu sa cred ca, și dacă iubitorii de BMW ar fi pus mâna pe clădire, ar fi construit… turnulețe, in condițiile in care azi exista reguli de urbanism. Deci, MB nu e salvatoarea centrului Timișoarei.
      Ceea ce am omis sa mentionez – o fac acum – e ca 1 mil de euro vin dinspre Departamentul de Culte. Ca așa a promis premierul Ciolacu.
      O zi buna!

  3. ..alooooo NORME DE PROTECȚIA MUNCII, sunt altele pt lucrările de construcție din curtea MITROPOLIEI BANATULUI…????
    …sigur PROCAD a făcut SUPER MEGA DEZLIPIREA DE TEREN !!!
    ..ori MEGA PROFETUL TUDOSIE DORIN..// guru in ale CADASTRULUI TIMISAN..???
    ..poate ne scrie / Răspunde cineva???
    ..in mod cert IPJ TIMIS NU SE VA AUTOSESIZA..!!! ..dubla măsura doar in favoarea MITROPOLIEI , e voe..!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole în ultimele 48 de ore