Cele mai citite articole în ultima săptămână

Din aceeași categorie

Dublă măsură de tupeu! Primăria Giroc a transformat o jumătate de bloc cu cinci etaje, peste noapte, din spații cu altă destinație în apartamente de locuit, într-o zonă cu unități industriale și spații de depozitare

Vocea Timișului va susține permanent adevărul!
Azi, ca să nu se-ncingă și mai mult temperatura din birourile funcționarilor publici, nu o să vorbim, la modul nominal, despre combinagii din Primăria Giroc, ci despre întreaga administrație locală de la marginea Timișoarei. La pachet, exact ca un tot unitar! Nu de alta, dar după doi ani prin vintrele instituției publice, o entitate coaptă până dincolo de tencuiala pereților, a devenit extrem de greu să mai separi bobul… de neghină, în special pe partea de interese urbanistice și jocuri imobiliare! Și, cu siguranță, asta va fi și concluzia controlului de fond al Inspectoratului de Stat în Construcții Timiș care a demarat, în urmă cu două zile, sub bagheta magicianului Alin Moga: cooperativa imobiliară a murit – trăiască noua cooperativă!

Acum, până se lămurește și inspectorul ISC Timiș cu noile repertorii urbanistice și interpretări legislative în materie de construcții civile – că nici mezaninul sau anexele agricole nu mai sunt ce-au fost odinioară! – aducem în discuție cea mai perversă și incompatibilă mișcare din ultimele săptămâni pe care a girat-o administrația locală, în ansamblul ei. Un joc de glezne și o dublă măsură care, cu ajutorul Primăriei Giroc, a readus zâmbetul pe buze omului de afaceri Cristian Fedor. Și i-a umplut și buzunarele! Oricum, partea financiară, care ține de dezvoltatorul imobiliar, e un detaliu nesemnificativ chiar și pentru finul familiei Fedor, nimeni altul decât comisar-șef Petru Raj Rumega, șeful Serviciului de Investigare a Criminalității Economice din IPJ Timiș.

Una peste alta, ca toată lumea să înțeleagă manevra administrativă cât mai bine, ca de obicei, mergem cu exemple în oglindă, astfel încât să nu existe niciun dubiu vizavi de dubla măsură pe care o aplică Primăria Giroc, în funcție de interese personale sau de grup imobiliar organizat! Așadar, la data de 20 septembrie 2022, în baza unei documentații cadastrale, dezvoltatorul imobiliar Radu Burescu a depus, la Compartimentul de Urbanism din cadrul administrației locale, cererea cu nr. 40118 prin care solicită, la imobilul din strada Trandafirilor nr. 40, schimbarea de destinație pentru un spațiu comercial, aflat la parterul blocului. Mai exact, din SAD în apartament de locuit! Ulterior, până la finele anului trecut, au mai urmat 3 astfel de cereri, pentru tot atâtea spații comerciale. Primăria Giroc a refuzat eliberarea certificatelor de urbanism!

Nu a contat, cel puțin pentru administrația locală de la marginea Timișoarei, că planurile de transformare erau deja vizate, că nu se punea problema de modificări structurale, de instalații, de compartimentare sau de rezistență. Deci, n-ar fi intrat în discuție, emiterea vreunei noi autorizații de construire pentru cele patru SAD-uri, care s-ar fi transformat în locuințe. Cum și-a luat cu flit, invocată fiind Legea Locuinței nr. 114 din 1996, care impune suprafețe minimale pentru apartamente, dar doar pentru cele care se doresc a fi construite/proiectate, nu pentru cele edificate deja, Radu Burescu a contestat decizia Primăriei Giroc. În primul rând, pe cale administrativă, ca mai apoi să petiționeze toate instituțiile statului și, în final, să se adreseze instanței de judecată, clamând abuzurile funcționarilor din localitatea de la marginea Timișoarei!

Și, pentru cele patru schimbări de destinație, din SAD-uri în apartamente de locuit, administrația locală i-a solicitat omului de afaceri Radu Burescu o serie întreagă de documentații și avize care, în astfel de situații, nu sunt obligatorii și nici cerute de lege: documentație tehnică pentru autorizație de construire, avize Direcția pentru Cultură și Sănătatea Populației, expertiză de arhitectură etc. Cert e că ultimele respingeri au venit pe data de 29 mai 2023, sub forma a 4 numere consecutive de Certificate de Urbanism… 333, 334, 335 și 336. Ceea ce l-a făcut pe dezvoltatorul imobiliar să meargă și în penal cu administrația locală: Am rugămintea de a verifica dacă în spețe similare, arhitect-sef Cristina Babescu a procedat cu aceeași rigoare și a avut aceleași solicitări aberante sau sunt doar eu victima subiectivismului și abuzurilor repetate…”.

Noaptea minții

Abia acum începe distracția! Atenție la date, conexiuni, manevre, dubla măsură și, nu în ultimul rând, la incompatibilitățile crase! Așadar, la data de 29 mai 2023, Primăria Giroc îi dă cu flit omului de afaceri Radu Burescu și-l trimite la plimbare după avize, dacă vrea să-și transforme cele patru SAD-uri în locuințe! În schimb, așa cum rezultă din documente, nu face același lucru și cu un alt dezvoltator imobiliar, Cristian Fedor, care a construit un imobil pe strada Fântâni nr. 18 din Giroc. Nu numai că nu face dar, cu fix 6 zile înainte de a-i da refuzul lui Radu Burescu, pe data de 23 mai 2023, la foc continuu și prin numere succesive, administrația locală i-a eliberat lui Cristian Fedor cel puțin un număr de 14 Certificate de Urbanism (nr. 304-317) prin care-i schimbă SAD-urile în apartamente! Toate în alb, fără pretenții de avize sau expertize!

Deci, în această ecuație, care are toate probele pe masă, e extrem de greu de crezut, mai ales datorită reclamațiilor și petițiilor făcute de Radu Burescu, că administrația giroceană a uitat de la mână până la gură, în decurs de nicio săptămână, că a judecat cu dublă măsură… două spețe identice: una care a cerut transformarea a 4 SAD-uri în locuințe și NU a primit undă verde fără documentații/avize și alta care a solicitat reconfigurarea a 14 spații cu altă destinație în apartamente și care s-a ales cu felicitări. Și, mai presus de orice, fără pretenții de alte avize! Dincolo de toate astea, mai sunt chestiuni de punctat care, pe de-o parte, sfidează logica, iar pe de altă parte nu fac decât să (re)demonstreze jocurile de culise, interesele de grup, partipriurile și plătitul de polițe, virtuți ale funcționarilor publici din Primăria Giroc.

În primul rând, așa cum rezultă din documente, toate cele 14 Certificate de Urbanism, eliberate de administrația locală pe data de 23 mai 2023, în favoarea omului de afaceri Cristian Fedor pentru imobilul de pe strada Fântâni nr. 18, care i-au transformat SAD-urile în apartamente, au fost verificate, redactate/întocmite și semnate de una și aceeași persoană: Cristina Babescu, arhitect-șef al comunei Giroc! De asemenea, probele arată faptul că dezvoltatorul imobiliar a depus toate cererile pentru redenumirea SAD-urilor în aceeași zi – 24 aprilie 2023! Și, ca tot tacâmul să fie complet, după cum reiese din sistemul electronic al administrației locale, documentațiile lui Cristian Fedor au fost procesate/validate pe loc și înscrise în calculator cu data depunerii: 24 aprilie 2023, cu începere de la ora 17.22 minute!!! În afara programului legal de lucru, care s-a încheiat la ora 16!

Acum, motivele pentru care, de la data întocmirii celor 14 Certificate de Urbanism (24 aprilie 2023), angajații Primăriei Giroc au mai așteptat 30 de zile (23 mai 2023), sunt evidente. Să fie liniște și să nu se prindă nimeni de schemă! Joc de rol! Mai departe – că la data la care s-au depus solicitările de schimbare de destinației, administrația locală s-a ante-pronunțat, întocmind urbanismele în aceeași zi, deși NU existau documentațiile topo pentru cele 14 SAD-uri, nici nu mai contează, atâta timp câte se vede de la o poștă care a fost, încă din prima clipă, intenția funcționarilor publici vizavi de omul de afaceri Cristian Fedor! Una singură: să-l servească!

Întrebări de baraj

Și problemele nu se opresc aici! În primul rând, ca să conturăm povestea, trebuie specificat faptul că imobilul de pe strada Fântâni nr. 18 din Giroc, care a beneficiat de un tratament special pentru un număr de minim 14 apartamente (foste SAD-uri), este unul și același despre care voceatimisului.ro a scris că încalcă flagrant Autorizația de Construire nr. 129 din data de 26 martie 2019. Mai exact, inițial, regimul de înălțime a fost aprobat pentru un P+2E, cu un număr de 11 unități locative și spații cu altă destinație (SAD). Ulterior, documentul administrativ a mai primit o completare – AC nr. 433 din 24 septembrie 2020 sub titulatura de… modificări interioare și exterioare. O poveste nemuritoare, demontată clar de certificatul de atestare a stadiului realizării construcțiilor (intabulare parțială) nr. 42423 din 16 septembrie 2021.

Așa că, dintr-o dată, în locul AC nr. 129 din 26 martie 2019, care a prevăzut pentru imobilul colectiv al omului de afaceri Cristian Fedor, situat pe strada Fântâni nr. 18 din Giroc, un regim de înălțime de maxim P+2E, administrația locală a certificat… existența unui P+Mezanin+2E+Er. Cu alte cuvinte, 2 niveluri în plus! Și, cu clădirea sub ochi, în baza unei pseudo-expertize tehnice care a scos din pix un mezanin și un etaj retras, care nu există în realitate… niciunul, toată povestea s-a închis pe data de 12 ianuarie 2023, când Primăria Giroc a emis, tot în beneficiul lui Cristian Fedor, certificatul de atestare a edificării construcției nr. 1448. Practic, administrația locală a parafat, la fața locului și pe baza de comisie, că imobilul respectă AC nr 129 din 26 martie 2019, adică un imobil de P+2E, deși imobilul are… cinci niveluri!

Acum, că ambele autorizații de construire pentru imobilul de pe strada Fântâni nr. 18 din Giroc, atât cea inițială cât și cea ulterioară de modificări interioare, dar și certificatul de edificare a construcției, sunt întocmite și semnate de arhitecta-șefă Cristina Babescu, asta e problema Agenției Naționale de Integritate! Voceatimisului.ro a demonstrat, negru pe alb și în repetate rânduri, starea de incompatibilitate crasă și conflictul de interese vădit dintre funcționarul Primăriei Giroc și omul de afaceri Cristian Fedor: proiecte în privat – semnături la stat, bunuri imobiliare și beneficii financiare comune, conform declarației de avere etc etc etc. Și, la pachet, ca totul să fie clar, mai avem un imobil de P+2E, autorizat în extravilan, tot de către Primăria Giroc, chipurile, ca anexă agricolă. Una cu chiriași, termopane și climatizare!

Și, totuși, problema imobilului de pe strada Fântâni nr. 18 din Giroc, o construcție cu un mezanin și etaj retras, ambele care există doar pe hârtie, e cu totul alta. Mai exact, așa cum rezultă din reglementările Planului de Urbanism General (PUG) al comunei Giroc, parcela pe care a fost ridicat imobilul are reglementare de: zonă unități industriale/spații de depozitare! Cu sarcina și semnele convenționale, marcate pe planșă de… obligativitate executare PUZ/PUD! Azi, acesta este PUG-ul valabil al comunei Giroc, că altul nu-i! Că e depășit sau nu, că în zonă mai sunt case și unele blocuri, AZI, asta e BIBLIA urbanistică a Primăriei Giroc, care ar trebui să stea la baza tuturor dezvoltărilor imobiliare sau industriale – PUG-ul!

Așadar, rămâne ca magnificul și inegalabilul inspector al ISC Timiș, nu mai puțin celebrul Alin Moga, care se află în control de fond la Primăria Giroc, să se lămurească cu șeful administrației locale, (vice)primarul Dan Vîrtosu, pe mai multe planuri. În primul rând, să identifice mezaninul și etajul retras de la construcția de pe strada Fântâni nr. 18 din Giroc, apoi să ia pulsul Autorizației de Construire nr. 742 din 18 decembrie 2019 (CF 415095) – anexă la exploatație agricolă… cu trei niveluri, internet și semnal TV! Frumos ar fi să lămurească, dincolo de dubla măsură a administrației, și dacă magia cu cele 14 SAD-uri, transformate în apartamente peste noapte, are legătură cu… numărul legal de locuri de parcare, obligatorii în emiterea oricărei autorizații de construire!

De departe, sarcina cea mai ingrată a inspectorului Alin Moga, cunoscut pentru intransigență și alergie la corupție, va fi însă cu totul alta: să dea de urma PUZ/PUD de la dezvoltarea imobiliară de pe strada Fântâni nr. 18 și să le explice specialiștilor lui Pește Prăjit că au încurcat rău borcanele! Și, mai presus de orice că, în loc să se salveze, în încercarea disperată de a-și servi stăpânii și finanțatorii, administrația locală de la marginea Timișoarei se afundă. Tot mai rău!

- Advertisement -
Tiberiu Kiss-Radu Constantin
Tiberiu Kiss-Radu Constantin
Întreaga responsabilitate a comentariilor lăsate de dumneavoastră vă aparține! Click aici-citeste condiţiile de utilizare ale site-ului www.voceatimisului.ro

4 COMENTARII

  1. nu mă mir că a ajuns Moga (cel mai corupt din PMT) să verifice…
    Girocul, Dumbravita, Moșnița Nouă sunt localitățile unde au fost investiți în construcții (cu profit 100%) banii negri ai judecătorilor, polițiștilor, medicilor și înalțifuncționarilor din Timișoara. Nimeni niciodată nu o să descoperă ceva neregulă acolo… Poate doar dacă vine un cutremur și cade tot.

    • BORCSIIIII!!!! Tu esti. Team recunoscut. Daaa, fata mare care esti!!! Toti stie ca tu esti cea mai excroaca si corupta. Nu mai da pe altii ca nu scapi!!!

  2. Asa-i când retrezește cu arhitecta șefa in pat dimineața…. Bun la Cristinica i se rupe, Virtosu -este și el la fel de penal ca și arhitecta poate chiar mai mult.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole în ultimele 48 de ore