Vară fierbinte! Primarul Dominic Fritz anunță că, prin sistemul de distribuție a agentului termic de la Colterm, municipalitatea va furniza doar lapte și miere ecologice, la prețuri imbatabile

- Advertisement -
În urmă cu vreo săptămână, după bâlciul și fantasmagoriile cu dărâmarea bazelor sportive, aflate în gestiunea interlopilor, și cu mafia care conduce viața de noapte de pe malurile Begăi, primarul Timișoarei a aruncat pe piață încă o poveste. O nouă poveste! Exact ca toate celelalte în care Dominic Fritz, pe un cal alb, se luptă cu corupția generalizată, ia de la bogați și dă la muritorii de rând! Când, de fapt, nici nu ia și nici nu dă nimic! Așa e și poezia de azi, legată de separarea distribuției și producției de agent termic a Colterm SA care, fie vorba între noi, dintotdeauna, încă de la înființarea societății, au fost entități divizate. Problema e că, dincolo de basmul cu viitoarea activitate verde a companiei municipale, miza politico-economică a combinației e cu totul alta.

Acum, dacă e să mergem după fenta expunerii publice a lui Dominic Fritz, pusă în scenă în urmă cu vreo săptămână, atunci, separarea apelor de la Colterm are ca obiectiv unic tranziția sistemului de termoficare local către producția verde! Practic, așa cum a anunțat edilul Timișoarei, soluția propusă este ca societatea locală de termie să se concentreze pe activitatea de bază. Adică, pe cea de producție, iar distribuția și furnizarea efectivă a agentului termic să fie făcută de o companie a Primăriei Timișoara. Una care ar urma, cândva, să se înființeze, evident, având la bord o serie de alți (mega)specialiști ai USR, dotați cu multe pagini și realizări în CV-uri.

Mișcarea bruscă și schimbarea de optică a survenit imediat după ce Colterm a reușit să cumpere certificatele verzi, pentru prima data de când municipalitatea e sub controlul lui Dominic Fritz. Și, dacă e să-l cităm pe edilul Timișoarei, separarea distribuției și producției de energie termică are mai multe avantaje: pierderile tehnologice, de care s-a plâns Colterm până acum, nu vor mai fi suportate direct de companie, care va vinde agentul termic la poarta fabricii iar, în același timp, Primăria va avea oportunitatea de a accesa fonduri pentru alte tehnologii verzi. Ceea ce înseamnă că municipalitatea sau…alte companii vor putea investi în noi procese ecologice de producere a energiei care, ulterior, va fi distribuită populației… contra cost!

Că Dominic Fritz invocă deschiderea porții Colterm pentru diversificarea surselor de energie, în special în zona de regenerabile, ca să reducă din costurile totale ale agentului termic, fără doar și poate, e un lucru lăudabil! Trebuie doar să ne amintim că nu e prima dată când, ca să-și justifice măsurile, primarul Timișoarei pune pe masa… meniul zilei!

Au mai fost declarații ecologice, legate de biodiversitatea fostei regii autonome de termoficare, și când Fritz s-a jurat că nu mai bagă cărbuni pe poarta companiei, tot din motive de poluare, și, până la urmă, tot acolo a ajuns! Oricum, primarul Timișoarei a anunțat că, în luna iunie, când va expira contractul de delegare a producției și transportului energiei termice către timișoreni, încheiat cu Colterm, noua înțelegere cu societatea se va încheia doar pentru producția de energie termică.

Ceea ce înseamnă că activitatea de transport, distribuție și furnizare agent termic va fi delegată unei alte companii municipale. Care, așa cum spune Dominic Fritz, se va numi – Uzina Energetică Timișoara. Ca de obicei, e tot ce se știe, până-n acest moment: un nume! Așa cum a fost și în cazul curentului demolaționist al bazelor sportive: Coridor Urban de Agrement Bega!

Nu strategie, nu componență, nu studii de fezabilitate sau de piață, nu calcule de costuri… absolut nimic! Dar, vorba primarului, inacțiunea costă și termoficarea din Timișoara nu se va face bine doar din inerție. Așa că, din vară, Dominic Fritz se jură că va sparge producția de distribuție de la Colterm, motivând ca va putea diversifica investițiile în tehnologii noi, cee ace va duce la scăderea prețurilor la termie pentru populație. Lapte și miere!

Cod roșu

Și ca totul să fie în ton cu restul poveștilor, în același context al separării apelor de la Colterm, municipalitatea timișoreană susține că s-a angajat într-un proces susținut de modernizare a întregului sistem de termoficare. Astfel, Primăria spune că a investit, în ultimii 2 ani, 160 de milioane de lei, din fonduri europene, în modernizarea a 30 de km de rețea de distribuție. Frumos ar fi fost să spună și cine a făcut proiectele și cine a atras banii de la Bruxelles! În mod cert, nu Dominic Fritz!

Mai mult, că municipalitatea pregătește o nouă investiție, estimată la circa 200 de milioane de lei (40 de milioane de euro), pentru retehnologizarea altor 30 de km de rețea, în încercarea de a reduce masiv pierderile din rețea… provocate de lipsa de investiții din ultimii 30 de ani. Un lucru absolut fals căci, în rețele, bani au fost băgați, în ultimele trei decenii, în tot ceea ce înseamnă centrul istoric și zona pietonală (Piața Unirii), în Bucovina, în Lipovei etc!

Bun, ideea e că adevăratele probleme ale Coltermului și ale tuturor abonaților abia acum încep! Și asta pentru că primarul Dominic Fritz, doar în ideea de a capitaliza imagine, așa cum face de obicei, a vorbit multe și, de fapt, nu a spus nimic! Nici măcar în jumătățile de adevăr pe care le-a expus, când a povestit despre separarea distribuției și producției de la Colterm, justificându-le în zona de producție verde și reducerea pierderilor de rețea! Că așa stau lucrurile, în primă fază, rezultă dintr-o adresă precipitată, înaintată conducerii Primăriei Timișoara, chiar de către useristul Cristian Amza, în calitate de administrator special al companiei de termoficare.

Și punctul de plecare, recte construcția logică a corespondenței interne, spune totul despre discursul public și hazardant al primarului Dominic Fritz: ”Având în vedere conferința de presă, ținută în data de 3 mai 2023, în cadrul căreia s-au făcut declarații cu privire la activitatea ce va fi desfășurată de Colterm – în insolvență, începând cu data de 30 iunie 2023, dată la care expiră contractul de delegare a gestiunii serviciului public de alimentare cu energie termică…”. Două lucruri se desprind de aici. Primul ar fi că, în ciuda dorințelor lui Dominic Fritz, etalate cu nonșalanță în pubic, fără aprobarea lichidatorului, nu crește nici iarba, tocmai pentru că fosta regie este… în insolvență! Asta o știa și primarul Timișoarei, că doar el a băgat compania în procedură judiciară! Doi – că tot ce a spus Fritz, pe tema separării apelor în Colterm, nu este altceva decât… O UTOPIE!!!

O fantasmă explicată, ca la grupa mică, în aceeași corespondență internă dintre Colterm și Primăria Timișoara: ”Separarea activității de producere a energiei termice de activitatea de transport, furnizare și distribuție a energiei termice la nivelul municipiului Timișoara implică o analiză fundamentată sub toate aspectele de ordin ethnic, econonomic, administrative etc și presupune implicit întocmirea unui program de reorganizare și restructurarea a societății, care poate genera concedieri colective, caz în care este obligatorie respectarea procedurilor prevăzute de legislația muncii și contractul colectiv de muncă, existent la nivelul societății Colterm SA – în insolvență”. E clar că, la schema asta de PR, privind jongleria de la Colterm, Dominic Fritz s-a consultat… doar cu el însuși! Că-n rest, în ceea ce privește societatea de termie, primarul își vede… de foaia de parcurs!

Mai are sens să discutăm despre faptul că toată nebunia asta, de a separa producția de transportul energiei termice, nu are niciun calendar (pre)stabilit?! Nici măcar în ciornă, una care să asigure o schemă de continuitate a serviciului public, până la finalizarea procedurilor pe care le presupune un astfel de demers dacă, într-adevăr, va fi dus până la capăt. Nu de alta, dar altfel, așa cum o să se prindă toți abonații, în rândurile de mai jos, după 30 iunie 2023, Colterm va fi în imposibilitatea de a mai furniza apă caldă de consum și apă rece hidroforizată! Ceea ce înseamnă că fericiții abonați ai Colterm, măcar pentru activități de igienă zilnică, vor trebui să facă cozi la cișmele publice și să facă exerciții fizice pe scările de bloc, cu gălețile în mână!

Foaie și pix

Acum, puțină atenție! Rugămintea e adresată, în special, primarului Dominic Fritz! Așadar, plecând de la povestea cu separarea apelor în Colterm, recte transportul agentului termic într-o parte, iar producția de termie în alta, ambalată frumos sub motivația energiei verzi și a diminuării pierderilor în rețea, aici chestiunea e simplă. Ca mersul pe bicicletă! Nici ieri, nici azi și nici mâine, în ceea ce privește fosta regie de termoficare a Timișoarei, edilul de pe Bega nu are… ce să împartă, ce să disjungă, ce să porționeze și nici ce să divizeze sau să fragmenteze! Pentru că, așa cum rezultă din documente, distribuția și producția de energie termică și apă caldă au fost mereu, încă de la înființarea Colterm, două chestiuni/entități/ciorbe separate! Așa sunt și azi!

Și, întotdeauna, subteranul a aparținut Primăriei Timișoara! Așa cum sunt și rețelele de termoficare ale orașului, după cum rezultă din cărțile funciare! Cu alte cuvinte, rețele vechi, chipurile, neatinse de 30 de ani, au fost în proprietatea municipalității. Din totdeauna! Colterm-ul nu a avut decât un contract de gestiune de utilități, unul care, așa cum a anunțat și Fritz, va expira la 30 iunie 2023. Nu doar că înțelegerea dintre Primăria Timișoara și societatea de termie își va pierde valabilitatea peste o lună ci, mai mult, nu va fi prelungit. Asta pentru că, așa cum știe toată lumea deja, edilul vrea să separe… ceea ce e deja separat și intenționează să facă o nouă societate, care să se îndeletnicească doar cu frunizarea de agent termic. Cum? Doar el și prietenii săi știu care e… foaia de parcurs! Oarecum!

Ca să fie clar pentru toată lumea! Până la înființarea Colterm, au existat două societăți separate: SC Calor SA, care se ocupa cu distribuția agentul termic, prin conductele aflate în proprietatea Primăriei Timișoara, și SC Termocet SA, care se îndeletnicea cu producerea termiei și care se afla sub tutela Ministerului Energiei. Azi, toată șandramaua se numește Colterm SA dar, și în acest moment, în ceea ce privește funcționarea, cele două sunt tot separate, ca și entități. Mai exact, Distribuția gestionează 207 km de rețea secundară, 118 puncte termice, 43 km de apă rece hidrofor și 30 module termice. În timp ce Producția are în portofoliu responsabilitatea a 2 CET-uri, unul pe cărbune cu suport de gaz (CET Sud) și unul doar pe gaz (CET centru), plus 6 centrale de carteier (pe vremuri erau la distrubuție) și 73 km retea primară.

Partea mișto e că, la data de 30 iunie a.c., pe lângă expirarea contractului de gestiune de utilități, încheiat între Primăria Timișoara și Colterm SA, iese din termen și licența companiei pentru prestarea serviciului public de alimentare cu energie termică, eliberată de Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE). Și legea zice că personei juridice, căreia i-a fost atribuită gestiunea serviciului, are obligația de a solicita ANRE și de a obține eliberarea licenței, în termen de 90 de zile de la data aprobării hotărârii de dare în administrare sau, după caz, de la data semnării contractului de delegare a gestiunii!

Cu alte cuvinte, în condițiile de față, Colterm SA ar trebui să solicite ANRE o licență, una strict legată de producerea agentului termic. Iar, conform declarațiilor primarului Dominic Fritz, care vrea separarea apelor, municipalitate, prin fantomatica Uzină Energetică Timișoara, să facă același lucru, dar pentru distribuția agentului termic. Așadar, din 30 iunie 2023, Colterm se va ocupa de producerea energiei termice, iar Primăria Timișoara, pe barba entității nou create, de transportul agentului termic, a apei calde menajere și a apei reci hidroforizate. Cum va pune în practică municipalitatea toată utopia asta, nimeni nu știe!

Nu știe, nu pentru că nu există specialiști în termoficare, chiar dacă, deja, se vorbește despre concedieri în masă, la nivel de Colterm, datorită ideilor revoluționare ale lui Dominic Fritz, desprinse de pe foia de parcurs! Pur și simplu, nici măcar ANRE nu înțelege cum va putea prelua municipalitatea de pe Bega distribuția agentului termic și a apei calde și reci, chiar și prin intermediul celebrei Uzine Energetice Timișoara, atât timp cât, azi, nu are o organigramă a societății. Nu pentru că organigrama ar fi vreo problemă ci pentru simplul fapt că, fără una, primăria de sticlă a lui Dominic Fritz nu va putea calcula un preț pentru servicii către timișoreni. Nu de alta dar cel mai important aspect al costului care, în final, va trebui să fie validat de ANRE, este…costul cu munca vie!!! Aspect care nu poate fi anticipat, fără o organigramă clară!

Așadar, e de așteptat ca, după 30 iunie a.c., Colterm să nu mai aibă nicio tangență cu distribuția de energie termică și apă caldă, tocmai pentru că nu i se va mai prelungi contractul de gestiune de servicii publice pe acest segment, iar Primăria Timișoara să nu fie în stare să transporte apa și agentul termic, nici să-l tarifeze, că totul e făcut pe repede înainte și pe furiș. În ritmul și stilul acesta, mai mult ca sigur, viața și opera administrativă a lui Dominic Fritz va deveni materie obligatorie la Bacalaureat. Ca să știe toată Timișoara cine e… neamțul!

Și, dacă la examen se cere vreo descriere a personajului principal din această poveste absurdă, e bine ca toți elevii să știe că, încă din 2004, pe chestiunea delegării de gestiune a serviciului public de termoficare, Colterm a avut o înțelegere contractuală cu Primăria Timișoara, valabilă pe 49 de ani. Adică, până în anul 2053! Un deal care, anul trecut, a fost revocat de către administrația lui Dominic Fritz, motiv pentru care compania de termie a contestat decizia în instanță. Și răspunsul e DA, procesul e încă pe rol și DA, litigiul încă se tranșează. Doar Dominic Fritz forțează foaia de parcurs…

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole în ultimele 48 de ore

Reţeta zilei – Prăjitura „Petre Roman”

INGREDIENTE: Pentru 1 foaie 3 ouă 3 linguri apă rece 6 linguri de...

Pădurar Romsilva ucis în timp ce încerca sa prevină o defrișare ilegala de arbori

Liviu Pop, pădurar în cadrul Direcției Silvice Maramureș, a...

Aeroportul din Timisoara, in top! Zborul spre Bucuresti, cea mai frecventata cursa interna

Bilanțul traficului aerian de pasageri în transport intern, desfășurat...

Articole asemănătoare

Alfred Simonis vrea o colaborare pentru dezvoltarea Municipiului Timișoara și a Județului Timiș

Într-o declarație dată ieri, 26 iulie, Alfred Simonis și-a...

Imagini cutremurătoare: Hărțuire sexuală într-un autobuz din Timișoara

Un incident grav de hărțuire sexuală care a avut...

Din aceeași categorie

Categorii Populare