ANUNȚURI

Societățile comerciale : AVCOZ EDIL S.R.L. , VCN DEVELOPMENT VEST SRL , SPAB CONSTRUCT VEST S.R.L. ,  SPO DEVELOPMENT BUILD INVEST S.R.L. , BAV DEVELOPMENT BUILD S.R.L. , anunță publicul interesat că au obținut autorizațiile de construire cu nr. 168 , respectiv cu nr. 169 din data de 13.03.2024 , emise de Primărie Timișoara, jud. Timiș , privind obiectivul începerii lucrărilor de construcții pentru proiectele ELIZA 2 și ELIZA 3 , imobile de locuințe colective , în regim  P+2E+ER , în Timișoara , pe strada Grigore Alexandrescu , jud Timiș .

Cele mai citite articole în ultima săptămână

Din aceeași categorie

Dublul standard. Agenția Națională de Integritate a demonstrat că Primăria Giroc a greșit când nu s-a autosesizat în cazurile flagrante de incompatibilitate și conflict de interese ale arhitectei-șefe Cristina Babescu

Vocea Timișului va susține permanent adevărul!
Conform DEX, dublul standard sau dubla măsură desemnează o regulă, o lege sau un principiu care este folosit(ă) și aplicat(ă) într-un mod selectiv și subiectiv. Acum, termenele uzuale, care au o conotație relativ apropiată, sunt cele de nepotism, tratament preferențial și discriminare! În popor, toată lumea aplică ideea pe varianta – Pentru unii mumă și pentru alții ciumă. În schimb, cei din avocatură și magistratură folosesc, la modul frecvent, expresia latină a dublei moralități – Ce are voie Jupiter, nu are voie boul. Și toate aceste exemple, care înseamnă unul și același lucru, au fost enumerate și detaliate, ca la ciclul primar, cu subiect și predicat, ca să nu fie lucrurile prea complicate, strict/doar/numai/exclusiv pentru administrația de la marginea Timișoarei.

Din nou, ca să fie totul clar ca lumina zilei, intrăm direct în subiect. Cu propoziții simple și cu exemple în oglindă, ca să înțeleagă și Primăria Giroc care este diferența dintre obiectivism și subiectivism și, mai mult decât orice, cu ce se mănâncă… dublul standard! Acum, nu mai e niciun secret pentru nimeni că, exact la fel ca și fostul său coleg Florin Roman, și Cristina Babescu, actuala stea a urbanismului comunal, și-a exersat vocea și talentul prin parteneriate public-private, la umbra: SC Vest Arhitect SRL, SC C.B. Urban Project SRL și SC Pas cu Pas Proiect SRL.

Și tot ce a proiectat pe raza comunei Giroc, chiar în mansarda imobilului situat fix vizavi de Primăria Giroc, a validat peste drum de sediul social al firmei, din postura de arhitect al administrației locale. Ceea ce în ochii legii și a celor de la ANI se numește conflict de interese și incompatibilitate cât Casa Poporului! Fix 278 de proiecte imobiliare au intrat în administrația locală, direct de peste drum, din laboratoarele familiei Babescu… în biroul public de la urbanism al arhitectei… Babescu! Din acestea, 223 de lucrări urbanistice au fost întocmite și validate direct de către funcționarul… Cristina Babescu, în calitatea sa de angajat al administrației locale. Evident, fără obiecțiuni! Totul ca la carte!

Încă de atunci, la modul public, de cel puțin 5 ori, voceatimisului.ro a insistat ca Primăria Giroc să-și facă datoria, să aplice legea și să sesizeze Agenția Națională de Integritate, în cazul incompatibilităților și conflictelor de interese crase ale arhitectei-șefe Cristina Babescu. Refuz pe linie! Cu jet! Ba mai mult, secretara-șefă a administrației locale Carmina Mateia ne-a transmis că nu are timp să citească ziarele și că, oricum, nu poate face nicio sesizare… doar pe baza materialelor de presă! Deși avea la îndemână toate datele problemei, chiar sub nas, direct în calculator. Plus, Carmina Mateia a mai avut ceva, poate cel mai important aliat de partea sa: LEGEA! Exact aceeași cu care acum defilează în piept, în numele dreptății!

Idei strălucite

Cum pentru Primăria Giroc nu au fost suficiente… articole de presă, voceatimisului.ro a sesizat Agenția Națională de Integritate vizavi de preocupările public-private ale arhitectei-șefe Cristina Babescu. Și, pe data de 27 februarie 2023, ANI a reacționat și a cerut administrației locale o serie de documente referitoare la activitățile funcționarului din cadrul Biroului de Urbanism. Cert e că, abia acum, urmează dublul standard sau varianta – Pentru unii mumă și pentru alții ciumă! Căci, imediat după ce adresa ANI a primit număr de înregistrare în scriptele Primăriei Giroc, administrația s-a trezit, brusc, la realitate!

Și, dintr-o dată, pe baza materialelor de presă din voceatimisului.ro, diriguitorii instituției s-au plâns, în scris… tot la Agenția Națională de Integritate. Nu referitor la Cristina Babescu, ci la fostul arhitect-șef Florin Roman! Iată ce rezultă din răspunsul inspectorilor de integritate, la sesizarea făcută de Primăria Giroc pe data de 2 martie 2023, la nicio săptămână după referințele cerute despre Cristina Babescu: Urmare a sesizării dvs privind pe Roman Florin, vă comunicăm faptul că aspectele semnalate fac obiectul lucrării nr. 48037/AI/II din 6 octombrie 2021…”. Da, la vremea respectivă, ANI s-a autosesizat ca urmare a investigațiilor din voceatimisului.ro, legate de discrepanțele dintre veniturile și cheltuielile fostului arhitect-șef Florin Roman!

Deci, iată că, așa cum rezultă din documente, ANI a luat de bune informațiile de presă, a verificat și a concluzionat, pe baza instituției autosesizării, că există potențial de incompatibilitate și conflict de interese, în backgroundul lui Florin Roman. Ceea ce, evident, în cazul Cristinei Babescu, Primăria Giroc a refuzat să facă! Doar din considerate de blat! Și, nu doar că administrația locală a jonglat și a driblat pe la mijlocul terenului, fără balon, dar a mai și intrat în offside când, fără să știe că era deja în verificări, l-a turnat pe fostul arhitect-șef, ca la ușa cortului. Doar pe el, că pe Cristina Babescu au tratat-o numai cu apă de trandafiri și au ținut-o numai în… prelungiri. Din repriză în repriză! Așadar, caz clar de… dublu standard! Dublă moralitate, așa cum e definită de magistrați!

Vise umede

Acum, nici nu mai contează că, după demisia lui Florin Roman de la cârma Biroului de Urbanism din cadrul Primăriei Giroc, administrația locală s-a tot chinuit, de ochii lumii și cu frâna de mână trasă, să scoată postul la concurs. Și entitatea publică nu s-ar fi executat niciodată pe acest segment dacă Camera de Conturi Timiș nu ar fi lăsat cu limbă de moarte o decizie în acest sens! Știe toată lumea că, la prima strigare, singura candidată pentru postul de arhitect-șef a fost Cristina Babescu. A alergat de una singură și, în ambele reprize, atât la oral cât și la scris, și-a dat… două autogoluri! Chiar și așa, ieșită învinsă, Primăria Giroc a considerat că doamna Babescu este… cea mai bine pregătită să conducă Biroul de Urbanism, până la organizarea unui nou concurs. Așa că i-a dat un certificat de bună purtare, o decizie administrativă magna cum laude și a pus-o la butoane! Noaptea minții!

Deși legea, pe care o flutură secretara Carmina Mateia, spune clar că, în astfel de situații, în care un candidat nu promovează examenul pe post, administrația trebuie să delege, până la organizarea unui alt concurs, o ALTĂ persoană! Evident, a urmat o nouă competiție, tot la presiune publică, după alte luni bune! Din nou a fost cu ghinion pentru Primăria Giroc căci, de data aceasta, unicul candidat, altul decât minunata Cristina Babescu, a avut lipsuri… la vechimea în specialitate de minim 5 ani! Și, iarăși, administrația de la marginea Timișoarei a mizat pe experiența, corectitudinea și profesionalismul desăvârșit al arhitectei Babescu. Deci, a gratulat-o, din nou, cu o nouă prelungire pe post. Cert e că, tipic pentru România, au trecut alte luni de zile de dolce far niente timp în care toată lumea s-a jucat de-a administrația și de-a preocuparea pentru a pune pe roate un nou examen pentru postul de arhitect-șef.

Și, mai mult ca sigur, dacă acum două săptămâni, n-ar fi început circul pe coridoarele Primăriei Giroc, care oricum mocnea de aproape un an de zile, nici în zi de azi, postul de lider al Biroului de Urbanism nu ar fi văzut lumina zilei! Da, de câteva zile, funcția e din nou la mezat! Asta, ca să fim corecți, doar datorită unei armate întregi de dezvoltatori imobiliari care s-au organizat, au luat cu asalt administrația și birourile de avocatură, au făcut ședințe peste ședințe ca, acum, să depună plângeri în instanțe și să dea Primăria Giroc în judecată. La pachet cu daune de zeci de milioane de euro!

Tabela de marcaj

Mai mult ca sigur, după cum arată lucrurile, mai bine de trei sferturi dintre procese vor fi pierdute de administrația locală. Ceea ce înseamnă că, la final, banii vor sări, din nou, din buzunarele girocenilor și chișozenilor. La fel ca-n povestea cu furturile de apă sau cu procesele de sute de mii de euro, care au trecut prin contabilitatea avocatului Sorinel Golban. Exact aici a ajuns Primăria Giroc din pricina unor complicități meschine, azi, după moartea prematură a edilului Ionel Toma! Adică, într-o înfundătură! Una în care, din spatele curții, cu DNA Timișoara pe post de sperietoare, se plătesc doar polițe personale. Și, evident, se croșetează povești cu bau-bau printre cărările săptămânale care duc la Schela de Petrol.

Acum, nici nu mai contează că, între timp, din pricina evidențelor și anchetelor, arhitecta-șefă Cristina Babescu a pus lacăt pe ușa SC Pas cu Pas Proiect SRL. E irelevant tocmai pentru că haosul și blocajul din administrația locală, oricum, a fost creat! Azi, mai bine de 60 de enități, în totalitatea lor firme de construcții și dezvoltatori imobiliari, așteaptă ca Primăria Giroc să le elibereze certificatele de existență pentru imobilele construite, documente fără de care nu se pot intabula în Cartea Funciară! Unde mai pui că toți, în baza certificatelor de urbanism sau autorizațiilor de construire, emise de administrația locală, au ridicat imobile colective, au încheiat promisiuni de vânzare-cumpărare, au încasat avansuri și au stabilit termene de predare ale locuințelor.

Și, acum, din pricina profesionalismului din administrația giroceană, imobiliariștii se regăsesc în imposibilitatea de a-și intabula construcțiile! Mai mult, sunt obligați să dea, dintr-o dată, dublul avansurilor înapoi, sume care totalizează sute de mii de euro, tocmai pentru că nu pot livra apartamentele arvunite care, azi, sunt în aer, departe de o mențiune de proprietate în Cartea Funciară! Așadar, în traducere, ceea ce a fost bun ieri, nu mai e bun azi! Deși, așa cum rezultă din documente, și ieri cât și azi, aceeași Primărie Giroc a dat cu o mână certificatele de urbanism și autorizațiile de construire ca, mai apoi, cu alta mână să refuze semănătura pentru intabularea construcțiilor! Evident, acum, în pur stil românesc și funcționăresc, nimeni nu-și mai asumă nimic!

Nici măcar Cristina Babescu care, din postura de inspector, așa cum rezultă din arhiva electronică a Primăriei Giroc, a validat și contrasemnat majoritatea documentațiilor urbanistice despre care, azi, susține că sunt ilegale! Ba că sunt imobile colective în zone de unifamiliale, ba că unele blocuri sunt construite, în parte, pe spații verzi, ba că altele au intrat cu amprenta pe domeniul public, ba că nu respectă PUZ sau PUG etc! În schimb, dacă tot vorbim despre dublul standard și dubla moralitate, în cazul caselor înșiruite, construite în extravilanul localității Giroc de către cooperativa imobiliară, administrația locală n-a ținut cont de tripla încălcare a legii și le-a validat, fără să clipească! Altfel, ar fi trebuit să fie demolate!

Și exemple de bune practici administrative, după tiparul pentru unii mumă și pentru alții ciumă, mai sunt cu duiumul la Primăria Giroc! Ca și exemple, aduceți-vă aminte de imobilul colectiv, dotat cu climă și termopane care, în actele urbanistice figurează ca… anexă agricolă/grajd! Și asta nu e tot! Că mai există o intabulare mișto a unui imobil, care doar pe hârtiile Primăriei Giroc are un mezanin că, în realitate, este un etaj în toată regula și splendoarea. Doar că specialiștii administrației girocene, care au făcut parte din comisia de intabulare, nu au știut să numere până la 5! Evident, ambele proiecte, care aparțin familiei Fedor, au trecut prin firma arhitectei Cristina Babescu, au fost verificate la Biroul de Urbanism din Primăria Giroc…tot de Cristina Babescu și validate în teren… de aceeași Cristina Babescu.

Mai contează că, așa cum rezultă din declarațiile de avere, Cristina Babescu este coproprietara unor terenuri, pe raza comunei Giroc, alături de familia Fedor? Adică celor cărora le proiectează și le validează lucrări de urbanism în parteneriat public-privat! Nu în cazul administrației locale! Cu siguranță da, în ochii celor de la ANI! Sau că pe Aleea cu Plopi din Chișoda, acolo unde au fost proiectate, construite, validate și intabulate alte imobile colective, exact pe filiera Babescu-Fedor, azi, alții stau și se uită la terenuri. Și urlă ca lupii la lună pentru că… ba le trebuie PUZ, ba PUD, ba…nu se poate!

- Advertisement -
Tiberiu Kiss-Radu Constantin
Tiberiu Kiss-Radu Constantin
Întreaga responsabilitate a comentariilor lăsate de dumneavoastră vă aparține! Click aici-citeste condiţiile de utilizare ale site-ului www.voceatimisului.ro

8 COMENTARII

 1. La giroc este exact ca dupa revolutia din ‘89
  O gasca de sacali in frunte cu prim secretara pcr preoteasa incerca sa vanda tot si sa amaneteze satul sa dea tun dupa tun se fac fantani artzane urmeaza borduri se deschid firme cu zero angajati si alte serparii !!!

  presa libera doar voi puteti face lumina

  in rest multe seturi de catuse in curand se anunta o vara incendiara la giroc

 2. alte noutati nu ne mai spune ti??? Vedem ca firmele arhitectului merg bine merci inainte ,scot autorizatii de construire pentru noi case
  Deci rahatul s-a acoperit ???
  Mama lui e bine ? Afacerile pe COROIU CATALIN merg inainte???
  S-a linistit DNA si structurile statului ????
  Sa auzim numai de bine Somn linistit DNA ,ANAF ,Oficiul de spalare a banilor

  • Dacă aveti date ca morișca se învârte in directia lui Florin Roman, va rugam sa le exemplificati aici sau in privat, cum va cade bine. Multumim.
   Ps: va contrazic doar pe partea de ANAF și de spălarea banilor, pe toate liniile și direcțiile 😉

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole în ultimele 48 de ore